Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв Линукс да сложа на машина за Рутер

Featured Replies

Имам компютър 400 Mhz,128 РАМ и 15 HDD. Какъв Линукс да му сложа за да стане хубав рутер от него?

Slackware.

Това е краткия отговор. Защо? Ето защо:

1. Защото е лек, бърз, многофункционален.

2. Бързо се инсталира и има всичко нужно на един руутър.

3. Все пак е "голяма" дистрибуция, с много документация, много пакети и много потребители.

Дългия отговор можеш да прочетеш в съседната тема.

Slackware.

Това е краткия отговор. Защо? Ето защо:

1. Защото е лек, бърз, многофункционален.

2. Бързо се инсталира и има всичко нужно на един руутър.

3. Все пак е "голяма" дистрибуция, с много документация, много пакети и много потребители.

Дългия отговор можеш да прочетеш в съседната тема.

Все пак за рутер LRP базирано или Coyote http://www.coyotelinux.com/products.php?Product=coyote, е по-добра идея, ако ще е само рутер :-)

Предимствата са в лесното конфигуриране и лекотата на системните изисквания.

• Администратор

Ако не държиш задължително да е Линукс може да качиш специализраната FreeBSD дистрибуция pfsense. Хубавото е, че всичко се конфигурира през Web и няма да се занимаваш с конзолата. Ето и адреса й: http://www.pfsense.com/

Проблема при такива малки дистрибуцийки (често пъти и платени) е, че при първия проблем запичаш... и няма кой да ти помогне. Ниго кого да попираш (особено ако си с нелегално копие).

Не знам дали Къйоти Линукс е платен, но дори да не е. за проблемите си ще трябва да пишеш само и единствено в техния форум.

Вероятността да намериш някой друг който разбира от тази дистрибуция е наистина минимална.

А хора които разбират от Слак с лопата да ги ринеш.

Освен това рано или късно ще ти се прииска да ползваш тази машина и за уеб сървър или ФТП. Ето тогава койота тотално ще сдаде багажа... Ходи мъ търси пакети, че после компилатори... гадна работа.

400 мегахерцова машина си е направо грехота да се ползва само за рутър.

Редактирано от loxs (преглед на промените)

Всяка дистрибуция става, стига след инсталацията да я "окастриш" добре от ненужни глупости и да й прекомпилираш ядрото за да изтискаш максимум производителност. Добър вариант са на дебиан ония малките installer images.

За уеб сървър особено такъв който не предоставя единствено статично съдържание никак не е добра идея...php/mysql ще я сгънат тая машина доволно добре, поне аз не бих я ползвал и за това.

Е, аз от друга страна съм леко чалнат на тема performance/high availability..така че зависи от нуждите и целите в крайна сметка.

Но за рутер тази машинка е перфектна, особено ако има и свестни мрежови интерфейси (3сом да речем).

Ако ще е само за рутер по-добре продай този комп на някой и за колкото пари изкараш си купи един хардуерен рутер (ако има пари може и комбиниран с хъб, а ако още има пари може и с безжични възможности да си вземеш) - хем се конфигурира лесно, хем ще работи постоянно без абсолютно никакъв шум, съвсем малко място му трябва и т.н. а цените им са около 70-120 лева.

Проблема при такива малки дистрибуцийки (често пъти и платени) е, че при първия проблем запичаш... и няма кой да ти помогне. Ниго кого да попираш (особено ако си с нелегално копие).

Не знам дали Къйоти Линукс е платен, но дори да не е. за проблемите си ще трябва да пишеш само и единствено в техния форум.

Вероятността да намериш някой друг който разбира от тази дистрибуция е наистина минимална.

А хора които разбират от Слак с лопата да ги ринеш.

Освен това рано или късно ще ти се прииска да ползваш тази машина и за уеб сървър или ФТП. Ето тогава койота тотално ще сдаде багажа... Ходи мъ търси пакети, че после компилатори... гадна работа.

400 мегахерцова машина си е направо грехота да се ползва само за рутър.

При pfsense си има добра документация и даже форум. Само, че шейпъра е малък Ад.

400 мхц - си е грехота да се ползва за рутер като цяло (особено ако има фенове на торентите в ЛАН-а) :)

Виж вече 2 гхц става :yanim:

Уааа, 3 гигахерца...тва сигурно трябва да бъде едновременно поне BGP border router, traffic shaper, firewall, squid и mail server...или пък да, единствено да форуардва пакети, но да върви с онази красива и функционална ОС, чието име няма да споменавам, за да не възникнат конфликти :yanim:

Ммда, Q-tech, ние за рутер ли си говорим или за изтребител?

;)

:offtopic_s:

Между другото, ника ти като кютек ли трябва да се произнася biggrin.gif:wors:

Не знам откъде идва заблудата, че бавните РСта стават за квартални рутери. Това ако някой провайдер/админ го направи - директно трябва да отиде на бесилката. :offtopic_s: Точно заради такива идеи пинговете скачат и хората кълнат... Да, 400 мхц стигат пичове ... но за много малки мрежи с непретенциозни потребители. Сложете 50+ потребители и поне половината да пуснат торент и нета ще умре - нищо че ядрото ще отчита 30-40% натоварване...

Защо трябва да се правят простотии, като така или иначе РСтата непрекъснато поевтиняват.

Ако искате малък рутер за малка мрежа - сложете box рутерче и ще пестите и от парите за тока даже...

Oft. loxs ника ми се произнася според манталитета и грамотността на четящия го :offtopic_s:

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Хъх, а ти защо реши, че пичът ще прави рутър за 50 човека?

То ясно си личи, че той дори не е много наясно за какво му е тоя рутер. Я върже двама-трима, още (освен него), я не.

А ако си говорим за 50-100 потребителя и интернет доставчици, мисля, че няма да е точно в тоя форум :offtopic_s:

Офт: Това говори много зле за моите манталитет и грамотност sad.gif

Както написах по-горе - в такъв случай най-добре е box router. За 50 лв взима 4 портов, а даже може да има и принт сървър. Много по-удобен е, харчи по-малко ток и не се налага да се поддържа. Някои дори си имат и добра защитна стена...

И ти си прав. Само, че аз с такава машнка, освен да рутирам комшиите, щях да си пусна и Апачи там, че и още доста благинки... И какво бъзикане му се пише само на това рутерче, ехей... :offtopic_s:

Не, че сега неси бъзикам Слака на домашната машинка, ама тогава ях да бъзикам тамън две biggrin.gif

Оооо няма никакъв проблем дам, стига да не е на провайдър от сорта на Мегалан или хоумлан или други подобни тъпанари...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.