Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Информация относно използване (натоварване) на външен хард диск


Препоръчан отговор

Здравейте!

Напоследък се каня да правя ъпгейд върху storage мястото си на настолният ми компютър. И мисля да му добавям около 4ТБ памет. Понеже се разрових последните няколко дни и изчето различни теми по различни форуми (много и във kaldata) и тук забелязах, че има подобие на въпроси но не можах да открия с точност отговора който търся (лично аз). И тук идвам на въпроса си:

Възможно ли е да ползвам външен хард диск като допълнение за памет (примерно от MyBook сериите на WD) който да си стои включен към компютърът а да си ползвам сегашния (1ТБ WD вътрешен диск) като основен (за системния дял и всичко останало) - просто всичките видео файлове (колекции от BluRay филми), снимки и т.н. да бъдат преместени и съхранявани на външния, но както казах вътрешния да изпълнява ролята основен хард диск (на него си остава операционнат система и временно съхрнените файлове от сваляне на торенти, обработка на файлове, работа и прочие). Или зъдължително трябва да търся вътрешен диск 4ТБ?Ще се радвам ако получа някакъв отговор и благодаря предварително!Поздрави! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Възможно ли е да ползвам външен хард диск като допълнение за памет (примерно от MyBook сериите на WD) който да си стои включен към компютърът (...) Или зъдължително трябва да търся вътрешен диск 4ТБ?

Здравей,зависи от личните ти нужди.Плюса на тези външни станции (не външен диск, не смесвай понятията) е, че ако нещо стане с компютъра, системата, то шанса да загубиш информация на тази външна станция е доста малък.Вътрешен диск 4 TB или по скоро 2 бройки по 2 TB дискове, е по-евтиното решение. Има и своите предимства, например можеш да ги сложиш в софтуерен RAID, който да гарантира скорост, да гарантира надеждност или пък да гарантира и двете вкупом, зависи как е изградена системата.Външната станция дава пък мобилност (да я занесеш при приятел), или пък независимост от компютърната система, ако с нея нещо се случи.Всичко зависи от личните ти нужди като потребител и от възприятието ти за "ценност" (стойността) на файловете, които ще съхраняваш там.Аз, лично за себе си, не бих избрал нито един от двата варианта, бих си изградил NAS станция/сървър в RAID 1, или ако имам достатъчно средства, то в RAID 01. Има разлика м/у 1 и 01, не е "техническа грешка".Поздрави!p.s.На въпроса: "Възможно ли е да ползвам външен хард диск като допълнение за памет (примерно от MyBook сериите на WD) който да си стои включен към компютърът а да си ползвам сегашния (1ТБ WD вътрешен диск)"Отговора е "Да".p.s.2"Или зъдължително трябва да търся вътрешен диск 4ТБ?" Не, не е задължително!
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор!

 

На оточнението за личните нужди бих добавил, че персоналният ми компютър се използва по-скоро за ''забавление'' и разпускане - гледане на филми, игри и музика и по-рядко за обработка на лична информация (професионална), понеже извършвам нея на лаптопът си.Та хард дискът ми е нужен както пак съм споменал главно за тези неща, понеже последно време не намирам много ''свободно'' място на сегашния.

За това търся по-компетентно мнение на по-запознати в тази сфера дали би било изгодно (и за самият компютър и отделен хардуер) да закача примерно от тези преносими станции на Western Digital - MyBook една 4ТБ-това която да държи тези файлове, а както се казва мобилността може да помогне, когато пътувам за по-дълго да пренасям тази информация (филми, игри, музика, снимки и т.н.) за да я използвам и на преносимият си компютър.И с риск да се повторя - ще използвам този диск главно за складиране (същевременно възпроизвеждане) на цялата си ''колекция'' филми, музика и снимки - това би ли било проблем ако този MyBook (примерно) е включен постоянно за компютъра?

И като цяло за това са ми нуждите за нов хард диск към компютърът ми..

 

Благодаря пак! :)

 

P.S. - понеже от другаде съм останал с ''добри впечатления'' към MyBook сериите на WD, какво мислите Вие за тях?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

това би ли било проблем ако този MyBook (примерно) е включен постоянно за компютъра?P.S. - понеже от другаде съм останал с ''добри впечатления'' към MyBook сериите на WD, какво мислите Вие за тях?

Здравей,да, може да стои постоянно включен, това му е предназначението.Серията е добра.Поздрави!
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря отново за информацията!

Значи вече е решено външен диск ще е от тази серия.

 

И като за финал, поразрових и за разделянето на дялове на външни дискове и в този форум открих, че се разделят с EaseUS Partition Master Free . Това важи ли и за MyBook сериите или те могат да се разделят по друг начин?

 

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

никога не бих си взел WD, особено NAS... ако ще е NAS по добре компютър + RAID под линукс...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...