Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Няколко въпроса за охлаждане на компютър


sten90

Препоръчан отговор

Здравейте.

Компютъра се състои от кутия CM Elite 360(в момента е хоризонтална като страната с бутоните се пада срещу мен), дъно Asrock Alive NF7G, процесор Athlon LE-1620, 2 GB памет. Намира се в дневната, пуска се рядко и очевидно няма да правя овърклок, но искам да го направя възможно по-безшумен. В момента там работят два вентилатора - на захранването и на процесора. Преди малко чрез измерване установих, че последният е 70 мм - очаквах да е 80мм... При сравнително ниско натоварване(с браузър и 1-2 програмки: CPU-Z и SpeedFan) процесора държи 41-45 градуса, а вентилатора не пада под 2500 об/мин. Досега бях убеден, че Cool'n'Quiet се настройна от БИОС и това е всичко, но се оказа че трябвало в ХР да задам Minimal Power в настройките на захранването. При това волтажа и честотата на процесора паднаха, но не и оборотите. От това си правя извода, че ще трябва да променя нещо по хардуера. На "горния" капак, почти точно над процесора има отвор за 120 мм вентилатор. Мога ли да махна вентилаторчето на процесора и на капака над него да сложа един 120 мм 3-пинов вентилатор? Дъното ще му регулира ли оборотите(по напрежение вместо по широчина на импулсите)?

Другият вариант, който обмислям е/беше да взема някакво нескъпо охлаждане тип кула, но се оказа, че кутията е доста плитка - ако правилно разбирам картинката - допустимата височина на охладителя е 123 мм или 98 мм ако има вентилатор на този капак(в което пък няма логика - трябва да избера едно от двете - да махна само малкото вентилаторче и да сложа голям отгоре или да търся комплект охлаждане за до 30-тина лева).

post-349490-0-09074800-1411393303_thumb.

post-349490-0-77463500-1411393310_thumb.

post-349490-0-97891100-1411393316_thumb.

post-349490-0-78430900-1411393322_thumb.

post-349490-0-11976400-1411394094_thumb.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, но малко надхвърля бюджета, който съм си определил.

Да попитам друго - като видя за някой охладител да пише например 1600+/-10% RPM - това означава ли, че вентилатора е с постоянни обороти(и затова цялото охлаждане е толкова евтино)?

От сайта на Deepcool виждам, че конектора на вентилатора е 3-пинов - това означава ли, че като го включа в 4-пиновия конектор на дъното, то ще регулира по напрежение вместо по импулси?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вентилатора работи от 7V до 13,2V, дъното регулира това напрежение. При 3 пинов конектор, естествено е да се регулират оборотите по напрежение. Което пък води до промяна на настройките в BIOS.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи правилно съм предположил за регулацията. Каква промяна в настройките имаш предвид?

 

Някой знае ли откъде мога да намеря по-подробни данни за стандартните охладители на АМД? На другия компютър съм с А10 6700 и си мисля дали бих могъл да прехвърля неговото охлаждане на стария компютър, а за него да взема нещо по-добро(до 55-60 лв.).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако в настройките на BIOS регулирането на вентилатора на процесора за момента е "PWM", трябва да го направиш на "Voltage".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В БИОС на този компютър не виждам такава опция. В раздел H/W Monitor има само CPU Quiet Fan - Enable/Disable и след това има Target Fan Temperature и Target Fan Speed. В раздел Advanced има CPU Configuration, Chipset Configuration, ACPI, IDE и т.н. Може би просто дъното ми не поддържа такова превключване.

Сега имам друг въпрос. Докато разглеждах "продавалника" за охлаждания се замислих дали да не сменя и процесора. Ще се подобри ли(как и с колко) например работата с интернет ако сменя Athlon LE-1620(едноядрен) с двуядрен Атлон за същия сокет и да гледам ли честотата да е поне същата(2,4 GHz) или тя няма голямо значение? Идеята ми е, че ако взема по-мощен процесор, той ще се товари относително по-малко. Преди (доста)време съм ползвал този компютър като основен и тогава не ми се струваше много бавен - сигурно защото не е имало с какво да го сравнявам :), а може би и уеб-сайтовете междувременно са станали по-тежки, програмите също...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах BIOS на дъното. При 3 пинов вентилатор настройките на CPU Quiet Fan трябва да е на Disable. Относно смяна на процесора, ще имаш промяна в производителността - трябва да се погледне какви процесори поддържа дънната платка. Но Атлона си е Атлон и даже с клок пак е слабичък процесор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че не трябва да очаквам чудеса.:) Въпросът е да се (само)убедя, че си заслужава да дам 30-тина лева за Athlon 64 X2 4200/4400. Според едно сравнение разликата между процесорите е 10 до 70 %, а според друго - към 220%.

Ако сложа една евтина нископрофилна видеокарта(например GF 610), това ще разтовари ли централния процесор? Тоест сега като ползвам вграденото видео(GF 7050), процесора каква роля има там?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1DEEPCOOL%20GAMMA%20ARCHER%20-%20UNIVERS]

Голям(120mm), нисък(65,5mm), тих(21dB), евтин(13.19лв. с ДДС)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложенията.

Тези дни разглеждах сайта на Декада. Първото охлаждане - Gamma Archer - наистина ми хареса като конструкция - недостатък е само, че вентилатора поне с моето дъно ще е с постоянни обороти. А всъщност дали това е наистина лошо? Имам предвид, че понякога при дадени междинни обороти може да се получат неприятни акустични ефекти. Другото охлаждане сигурно също е добро, но Арктик си използват някаква собствена система за измерване на шума и е малко сложно да се сравнява с други марки.

Междувременно се замислих за друго. Горе на втората снимка се вижда, че решетката над вентилатора на захранването не само че е твърде малка, но и не е центрирана според вентилатора. Мисля, че част от шума(пулсиращ) идва оттам и смятам да изрежа още два реда отвори "отгоре" и един ред "отдясно".

 

П.П. Ако въпросите ми изглеждат твърде разнопосочни, то е защото "не знам точно какво искам". ;) Тоест знам, че искам компактен и тих втори компютър(HTPC) с прилични възможности(за филми и интернет) за сметка на скромен бюджет. Това е уравнение с няколко неизвестни: дали да взема само видеокарта(ще се разтовари ли отчасти процесора, дали вентилаторчето на видеокартата няма да увеличи забележимо шума), дали да сменя едноядрения процесор с двуядрен(на старо)...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това вече не ми харесва. Точно този модел явно ще виси/лежи в кутията. Изглежда идеята е била при отварянето за пролетното почистване да се настрои на летен режим(високи обороти), а като застуди времето да се върне на тих режим. Повече смисъл има ако джаджата се монтира на някой от слотовете отзад на дъното, тоест на кутията.

Засега нямам други въпроси, но ще следя темата за нови идеи и коментари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1DEEPCOOL%20GAMMA%20ARCHER%20-%20UNIVERS]

Голям(120mm), нисък(65,5mm), тих(21dB), евтин(13.19лв. с ДДС)

забрави да добавиш и неефективен... бокса на амд е в пъти по добър, http://www.dekada.com/catalog/arctic-cooling-%D0%BE%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-alpine-64-gt-pwmam3-p-495.html този е много по добър

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

забрави да добавиш и неефективен... бокса на амд е в пъти по добър, http://www.dekada.com/catalog/arctic-cooling-охлаждане-alpine-64-gt-pwmam3-p-495.html този е много по добър

С какво?

Alpine 64 Air flow 24.6CFM

GAMMA ARCHER Max. Air Flow 55.5CFM

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, наистина - с какво охлаждането на по-популярната фирма Arctic Cooling е много по-добро, от това на "фирмата Х" и то при положение, че са на практически еднаква цена. Доколкото разбирам физиката, основните параметри са големината на въздушния поток от вентилатора и общата площ на радиатора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...