Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отдалечено префлашване на рутер. Задачка-закачка.

Featured Replies

• Автор

Аз през седмицата се занимавах с една, която имаше ъптайм повече от 400 дни и като гледах по логовете с ъпдейтите на приложния софтуер услугите й имаха сумарно 4 спирания за общо под час :)

Винаги се радвам като дете, когато видя "прахолясали" работещи решения, които се пипат за един ъпдейт или някоя друга кръпка по сигурността примерно. То чак скучно да му стане на човек, ако не напомнят за себе си. :)

Винаги се радвам като дете, когато видя "прахолясали" работещи решения, които се пипат за един ъпдейт или някоя друга кръпка по сигурността примерно. То чак скучно да му стане на човек, ако не напомнят за себе си. :)

Мда. И като гледам повечето от сървърите, които обслужват този сървис (както и доста други) са на подобно положение. Поне със системите с които се занимавам едно падане (на услуга) може да означава че няколко десетки милиона потребители ще загубят услугата на мобилните си устройства. А това няма да е добре за бизнеса :)

• Автор

Мда. И като гледам повечето от сървърите, които обслужват този сървис (както и доста други) са на подобно положение. Поне със системите с които се занимавам едно падане (на услуга) може да означава че няколко десетки милиона потребители ще загубят услугата на мобилните си устройства. А това няма да е добре за бизнеса :)

Да именно това имах и аз предвид в поста си по-горе, че има отговорни услуги, които трябва да са непрекъсваеми или поне не често и за дълго, иначе става неприятно :)

Да именно това имах и аз предвид в поста си по-горе, че има отговорни услуги, които трябва да са непрекъсваеми или поне не често и за дълго, иначе става неприятно :)

Важното е че си намерил решение на казуса.

Днес и аз ъпдейтнах фърмуера на моя 740N с по-нов (фабричен). Не ми се слагат DD-WRT или OpenWRT, защото не ми се рискува. След ъпдейта DHCP-то се ошашави, и раздаде други адреси на машините. Та именно това е проблема и в твоя случай. Със статични адреси не знам как ще стане работата. Отдалеченето администриране не е лишено от проблеми, както и администрирането на мрежи като цяло. Аз също съм минавал през такива изпитания, но тогава положението беше двойно по-трудно заради динамичните адреси на Виваком преди да прекратя договора с тях. Със статичен адрес навън е по-лесно, и винаги може да се измизсли вариант. Как ще си настроиш мрежата зависи изцяло от теб, и трябва да обмисляш предварително и внимателно, за да нямаш ето такива спънки. Да не задълбаваме повече, аз повече няма какво да допълня по темата. Важното е че си намерил работещо решение за сега.

• Автор

Честно казано от dd-wrt и билда, с който сега флашнах съм много доволен и се държи повече от прилично на тези рутери - Rev. 2.x. Има известен бъг с мак адресирането на WAN порта, но се оправя лесно с mac clone :) И в нас имам същия рутер флашнат, виждал съм го с ъптайм 45 дни (имам шот някъде и мога да кача) преди електроразпределение да го рестартират, а си е натоварен с 2 машини, 2 телефона има и мрежови принтер, ама той не е в постоянна експлоатация общо взето.

Оправих се и понеже обещах, ще опиша процеса как аз префлашнах рутера отдалечено. Обаче прибързах и може би можеше да измисля и по-интелигентно решение, ама както писах още в началото бех почнал и така...

Пред мен стоят няколко проблема:

1-ви. Хубаво ще префлашна, но ще загубя настройката на R2 (рутер 2) и после трябва да го донастройвам, тука е мястото да спомена, че пробвах с едни рутер при мен след флаш да си запази конфига, но не се получи както исках и реших да не рискувам. Отделно как ще го конфигурирам, когато той вече ще е с активен DHCP и всъщност ще имам два такива в мрежата, а това е гол'ем проблем, защото компа най-вероятно ще си загуби конфигурацията и всички порт пренасочвания в R1 (рутер 1) стават безсмислени, както и цялата задача се проваля. Ако спра DHCP на R1 то пак същото, компа ще вземе адрес от R2, a по него ще се работи и не е добре да участва в схемата, що се отнася до NAT и осигуряването на нет на машината там. Викам ще работя със статични записи.

- Какви мерки взех: А). Влязох си в компа с remote desktop. От там на R1 пуснах временно отдалеченото администриране от моят ип адрес. Тествах да видя дали го достъпвам. Б). Зададох статични записи на мрежовата карта на компа, като ип адреса го избрах такъв извън обхвата на DHCP и на двата рутера. Естествено след като дадох "ок" загубих връзка до компа, но тук използвах отдалеченото администриране на R1 и с два клика пренасочих портовете към новото ип и така всичко си дойде на място. В). Спрях DHCP услугата в windows-a и и забраних стартирането и.

2-ри проблем. След флаша рутер 2 ще стане от друга мрежа по подразбиране, а на мен ще ми трябва да го достъпя и конфигурирам. На машината имам само един физически мрежов интерфейс.Започнах да обмислям вариант как да стане това. Ето тук си помислих, че съм сгрешил още в началото, но нямам как, докарал съм го до тук трябва да продължа. Общо взето три варианта ми минаха през ум. Статично рутиране, използването на някакъв вид виртуализация или да пренастроя  R1 да остане е в една мрежа с R2 след флаша.

- Какви ги надробих: А). От добавяне/премахване на компоненти в windows активирах RIP listener, хммм започнах нещо, па се спрях... Б).Викам ще пренастроя R1 да остане в една мрежа с R2 следа флаша и пак се спрях... Май не го помислих това добре, а и пак рестарти, пак пренастройване и т.н... Б). Помислих си дали пък да не инсталирам един VirtualBox. Буттвам някакъв small Linux в live режим и там ще си работя на спокойствие без да пренасройвам всичко от начало.Точно това направих. Инсталирах VirtualBox за 2 мин. Свалих си един SliTaz, направих машина без вируален хард диск. Набързо с UltaISO направих един .iso архив с двата файла за флаша на рутера и директно го монтирах на второ подчинено виртуално CD/DVD и стартирах от iso-то на линукса. От там на татък през вуртуалката, флашнах R2. Последваха забиванията на реалната машина, но като отстраних проблема, после само зададох на лан интерфейса на виртуалната машина статични записи от мрежата на R2 и си го пренастроих, за да работят сега всички услуги.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.