Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Булсатком въпрос относно интернета им

Featured Replies

Четох и по други форуми, но искам да попитам все пак имате ли впечатления от тях. Поддържат ли си скоростите и обслужването им на какво ниво е. Плюсове и минуси и като цяло струват ли си?

Благодаря за отделеното време :)

Плюсове:

Интернетът ми е 100 мегабита, при положение, че плащам за 14. На практика не ти ограничават скоростите за един компютър. При включени два вече скоростта пада, но сумарно пак е 100 Mbit/s. При повикване се отзовават скоростно. Връзката е стабилна и не прекъсва заради атмосферни влияния. На практика си със статично IP - не знам какви маски ползват и колко хора минават през една маска, но досега съм забелязал 3 IP-та, с които съм излизал навън през годините. Като почнеш да ползваш едно, минаваш през него, докато не започнат да правят нещо по мрежата. Като изключиш проблемите с устройствата им, досега за повече от 3 години да съм имал 3-4 прекъсвания за не повече от 10-15 минути. Магистралното им трасе минава точно под прозореца ми и съм забелязвал, че в тези редки моменти правят нещо отдолу.

Минуси: устройствата, които раздават - почнеш ли да ги изключваш и включваш (например ако те няма цял ден и изключваш цялата система сутрин при излизане и я включваш следобед при прибиране), започват да се свързват все по-бавно и по-бавно след включване, докато накрая тотално станат за смяна. Трето устройство сменям вече. Имат и някакъв проблем и с DNS-сървърите - на два-три пъти ми се е случвало да не ми се отваря сайт на единия компютър (който е със стандартните DNS-и) и да се отваря на другия (който е с тези на Google). Това обаче е бял кахър.

Като цяло - да, струват си. В пъти по-добри са от всички, към които съм бил досега, и за първи път не смятам да се махам. За такава цена получаваш качество, което не ти дава май никой друг. Чакам да пуснат и мобилен интернет, за да духна под опашката на Виваком.

ПП. Говорим за трасе, при което оптиката ми идва до самия компютър. Чел съм, че има места, където са закупили LAN-мрежи и доставят интернет чрез тях - те ти едно оплакване от такава мрежа.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

• Автор

Плюсове:

Интернетът ми е 100 мегабита, при положение, че плащам за 14. На практика не ти ограничават скоростите за един компютър. При включени два вече скоростта пада, но сумарно пак е 100 Mbit/s. При повикване се отзовават скоростно. Връзката е стабилна и не прекъсва заради атмосферни влияния. На практика си със статично IP - не знам какви маски ползват и колко хора минават през една маска, но досега съм забелязал 3 IP-та, с които съм излизал навън през годините. Като почнеш да ползваш едно, минаваш през него, докато не започнат да правят нещо по мрежата. Като изключиш проблемите с устройствата им, досега за повече от 3 години да съм имал 3-4 прекъсвания за не повече от 10-15 минути. Магистралното им трасе минава точно под прозореца ми и съм забелязвал, че в тези редки моменти правят нещо отдолу.

Минуси: устройствата, които раздават - почнеш ли да ги изключваш и включваш (например ако те няма цял ден и изключваш цялата система сутрин при излизане и я включваш следобед при прибиране), започват да се свързват все по-бавно и по-бавно след включване, докато накрая тотално станат за смяна. Трето устройство сменям вече. Имат и някакъв проблем и с DNS-сървърите - на два-три пъти ми се е случвало да не ми се отваря сайт на единия компютър (който е със стандартните DNS-и) и да се отваря на другия (който е с тези на Google). Това обаче е бял кахър.

Като цяло - да, струват си. В пъти по-добри са от всички, към които съм бил досега и за първи път не смятам да се махам. За такава цена получаваш качество, което не ти дава май никой друг. Чакам да пуснат и мобилен интернет, за да духна под опашката на Виваком.

ПП. Говорим за трасе, при което оптиката ми идва до самия компютър. Чел съм, че има места, където са закупили LAN-мрежи и доставят интернет чрез тях - те ти едно оплакване от такава мрежа.

Мерси. Значи да поразпитам тук за града как предлагат интернета като цяло. В сайта им гледам имат оптични мрежи в Шумен, но предполагам това не значи, че в цялата област имат а само в града. А и тези устройства предполагам не може без тях?

Да, няма как да минеш без такова устройство. Ей тук съм снимал за какво става дума (в момента не мога да ти снимам новото - не съм си вкъщи, но то е идентично със старото); първото пък беше доста по-малко.

Интернет по отпика предлагат само там, където имат прекарани оптични трасета (логично). При нас в половината град имат, в другата половина нямат. Може и в някое село да предлагат нет, стига оттам да минава някоя тяхна оптична магистрала, така че се поинтересувай, най-добре на място в офисите им. Имат и национален телефон, но се съмнявам операторите им да са наясно с трасетата във всяка паланка.

• Автор

Да, няма как да минеш без такова устройство. Ей тук съм снимал за какво става дума (в момента не мога да ти снимам новото - не съм си вкъщи, но то е идентично със старото); първото пък беше доста по-малко.

Интернет по отпика предлагат само там, където имат прекарани оптични трасета (логично). При нас в половината град имат, в другата половина нямат. Може и в някое село да предлагат нет, стига оттам да минава някоя тяхна оптична магистрала, така че се поинтересувай, най-добре на място в офисите им. Имат и национален телефон, но се съмнявам операторите им да са наясно с трасетата във всяка паланка.

И тези снимки стават да придобия престава за какво става дума. Ще видя и ще поразпитам как са нещата в града може пък да извадя късмет :D

Да поясня,че САМО ОПТИЧНИЯТ им интернет е хубав. Ако не е оптичен - бягай далече! В Пловдив в район Южен бях на оптичен интернет - точно каквото се казва във втория пост, 1 към 1. Преместих се в район Северен,но там нямат оптична мрежа и ми пуснаха някакъв ethernet кабел - на ден спираше по 3-4 пъти интернета за по 10-15 мин.(досадно е). Така че говори първо какъв кабел ще ти пуснат !

• Автор

Да поясня,че САМО ОПТИЧНИЯТ им интернет е хубав. Ако не е оптичен - бягай далече! В Пловдив в район Южен бях на оптичен интернет - точно каквото се казва във втория пост, 1 към 1. Преместих се в район Северен,но там нямат оптична мрежа и ми пуснаха някакъв ethernet кабел - на ден спираше по 3-4 пъти интернета за по 10-15 мин.(досадно е). Така че говори първо какъв кабел ще ти пуснат !

Мерси значи само оптичен ще търся ако имат ако не ще си седя на моя 

Ако е ЛАН трябва да има задължително оптика до блока или до входа и пак ще си имаш 100те мегабайти.Аз сам на доставчик в Добрич оптика до сградата и съм доволен няма прекъсвания,лагвания ала бала.Скоро очаквам да ме мигрират и на оптика до дома/но сега не ми трябва / с рутер съм TP LINK 740N като пусна лаптопа и декстоп машината и тя ако е пусната половината ми трафик отива за лаптопа там вдигам 44mbps на тест за декстоп машината остава малко трафик но пак е добре .Защо е така рутера да не би да прави дефект и да дава повече трафик на Wireless връзката ?

• 9 месеца по-късно...

След години наред без ограничения от няколко дни забелязвам, че на интернета вече е наложено ограничение. Сваляне с 14 Mbit/s, или 1,9 MB/s. В крайна сметка за толкова плащам, само че ако ще имам просто някакъв интернет, който ще е по-слаб от този на кварталните ланки... ще мина на кварталната ланка (Близу, да речем). Имат повече на брой канали, от тях повече HD и т.н. По-късно днес ще отида да питам в офиса какво става и така ли ще е занапред и ще пиша пак.

Да не би и тях, или поне интернет бизнеса им да го купиха от Ментел. Щото това ограничение, сега чак за 2015 второ полугодие, ей така да се направи ми е доста странно като решение?

Не съм чул някой да ги е купил. Ако беше така, щеше да се чуе. Явно вече са набрали сериозен масив от клиенти и не им стига капацитетът, та пускат в сила ограниченията, за да смогват на наплива.

Накратко - отидох, питах. Отговор: да, оттук нататък вече ще бъде така, досега сме Ви пускали промоционален интернет. Ограничението е в сила от понеделник. - Хм, доста дълга промоция сте имали, от края на 2010-а досега. Да, ама вече е 2015-а и конкуренцията ви предлага в пъти повече за тия пари. Аз работя в интернет и има моменти, когато ми трябва скорост - свалят се и се качват големи проекти и нямам никакво намерение да ги чакам да ми се точат по половин час. Върнете ми парите, които съм предплатил, и да приключваме. - ОК, елате след половин час, ще говоря с мениджърите и ще видим какво може да се направи.

След половин час - мениджърът разреши да ви вдигнем скоростта до 50 MBit/s, един месец безплатно заради причиненото неудобство, останалите срещу 2 лв. на месец.

Та така. До края на годината срещу 6 допълнителни лева (предплатил съм до края на годината) ще мога да ползвам скорост наполовина на ползваната досега.

Ей какво става, като порасне работата на някой полумонополист, на уж свободен пазар. Не мисля че има проблем с големите тръби на мрежата им, не само да доставят на всичките си клиенти "промоционални" скорости, но дори да ги удвоят.

Не мога да ви разбера, 5 години хората са ви пускали по-голяма скорост от тази за която плащате и пак се оплаквате.

На нашата кабеларка точно си го мерят и не пускат и 1 mbps над платения абонамент.

Редактирано от ined (преглед на промените)

Не се оплаквам. Просто казвам, че за същата цена и Близу, и Виваком предлагат по-висока скорост, отделно и повече телевизии. Нали се сещаш, че като клиент ще отида там, където ми е по-изгодно. Освен това, както споменах, има моменти, в които скоростта от 1,9 MB/s не ме устройва - вече има проекти по 500 МВ и по 1 GB, кога да ги чакам да се свалят и да се качват, като гоня час? В момента имам такъв, макар и с по-малък обем - до 16 часа трябва да съм го върнал. Свлянето и качването ми яде от времето, което значи, че ми бърка в джоба.

Стоях при тях именно заради хубавия интернет, качеството на телевизиите не е от най-доброто, за броя да не говорим. И като ми махнат и това предимство, защо да стоя? Не съм женен за тях, в крайна сметка.

Не се оплаквам. Просто казвам, че за същата цена и Близу, и Виваком предлагат по-висока скорост, отделно и повече телевизии. Нали се сещаш, че като клиент ще отида там, където ми е по-изгодно. Освен това, както споменах, има моменти, в които скоростта от 1,9 MB/s не ме устройва - вече има проекти по 500 МВ и по 1 GB, кога да ги чакам да се свалят и да се качват, като гоня час? В момента имам такъв, макар и с по-малък обем - до 16 часа трябва да съм го върнал. Свлянето и качването ми яде от времето, което значи, че ми бърка в джоба.

Стоях при тях именно заради хубавия интернет, качеството на телевизиите не е от най-доброто, за броя да не говорим. И като ми махнат и това предимство, защо да стоя? Не съм женен за тях, в крайна сметка.

Не навсякъде бъка от алтернативи. Големите градове и областни центрове иди-доди. Затова написах полумонополист. 

Е, аз живея в град, който някога беше среден по размер, а в момента вече също е малък. В момента освен "Булсатком" в града има още петима интернет-доставчици, четирима от които доставят и телевизия. Поне един от тях, а май че и двама, вече са с оптика. Мога веднага да се закача към техните мрежи. Просто като има, има. А при мен има.

То и в София на теория има 150 доставчика, ама на камара от тях само името остана и са притежание на някой от големите играчи.

След години наред без ограничения от няколко дни забелязвам, че на интернета вече е наложено ограничение. Сваляне с 14 Mbit/s, или 1,9 MB/s. В крайна сметка за толкова плащам, само че ако ще имам просто някакъв интернет, който ще е по-слаб от този на кварталните ланки... ще мина на кварталната ланка (Близу, да речем). Имат повече на брой канали, от тях повече HD и т.н. По-късно днес ще отида да питам в офиса какво става и така ли ще е занапред и ще пиша пак.

14 Mbit/s между другото няма и 1,8 MB/s ,но това са подробности-в случая без значение.

Е, явно са били 15 и грешката е моя. Виноват. Вече са 50.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.