Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Филми правени по книга - желания и коментари

Featured Replies

Много рядко филми, създадени по роман, струват поне колкото половината от романа. Но им се кефи мнозинството, щото през живота си една книга не е прочела, и иска само специални ефекти, зрелища, екшън... Затова не обичам филми - рядко има такива с някакъв смисъл в тях

• Отговори 78
  • Прегледи 27,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Съгласен съм с DarkLight - филмът по книгата почти винаги не струва. Така е и с Хари Потър и с други. В този филм наистина има предостатъчно "специални ефекти, зрелища, екшън", та дори и Уил Смит си показва наляво и надясно мускулите - какво повече му трябва на човека. <_<

По-интересен е въпроса кой книги добре са филмирани. Аз се сещам единствено за пришълеца - първа и втора част, като първа в книгата края повече ми хареса - някак си беше къде къде по-напрегнат и не толкова очакван, но и филма не беше лош. Вие какво ще кажете?

За съжаление не съм чел книгата. Властелинът на пръстените ми се струва, че също е филмиран добре, макар и тази книга да не съм прочел.

• 2 седмици по-късно...

Точно за "Властелинът на пръстените" мога да ви кажа много неща, но ще се огранича до следното: ако гледате филма и не мислите за книгата, резултатът е доста добър; ако гледате филма и сте чели книгата, но ей така, резутатът също е добър, защото Питър Джаксън си е свършил добре робатата. Но ако сте маниак на книгата и гледате филма, всичко ще ви се стори тъпо.

Относно филмирането на книги съм съгласен с общото мнение, че шанса е невероятен. Но според мен има доста добри попадения (например "Изкуплението Шоушенк").

• 1 месец по-късно...

По-добро филмиране на "Властелина..." аз поне не мога да си представя. компромисите са на допустимо ниво :)

Но според мен има доста добри попадения (например "Изкуплението Шоушенк").

а за Шоушенк ... нямам думи - може би най-добрата екранизация на Кинг... както и Сиянието де :ph34r:

"Челюсти" също е много добре филмирана книжка

Много рядко филми, създадени по роман, струват поне колкото половината от романа. Но им се кефи мнозинството, щото през живота си една книга не е прочела, и иска само специални ефекти, зрелища, екшън... Затова не обичам филми - рядко има такива с някакъв смисъл в тях

Съгласен съм с теб, но си помисли нещо друго - филмите разчитат на ефектите!!! Това е техният смисъл. Не можеш да предадеш мисли, чувства и т.н. в един филм. Просто не се получава и режисьорите, които са го опитали и са го постигнали се броят на пръсти. Но пък от друга страна книгата не може да се похвали с ефектите и зрелищата на филма. Все пак филма е час и половина и за това време ти се наглеждаш на ефекти, а една книга отнема повече време. Все пак филмите са това, което хората искаш и не можеш да обвиняваш хората, че искат зрелища. Човек прави това, което му се иска.

Въпреки всичко има доста филми, които имат смисъл в тях и те карат да се замислиш, особено тези, които са правени по истински случай.

Tragedy,казваш наистина доста верни неща!!!Наистина и книгите и филмите си имат своите предимства!!!

Защо смяташ,че чрез филмите не могат да се изрязят емоциите,които човек изпитва?Според мен не е така!!!Моля те обоснови се!!!

Tragedy,казваш наистина доста верни неща!!!Наистина и книгите и филмите си имат своите предимства!!!

Защо смяташ,че чрез филмите не могат да се изрязят емоциите,които човек изпитва?Според мен не е така!!!Моля те обоснови се!!!

Ами могат, но често се получават комични ситуации. Визирам сериалите, където дават как главния герой мисли с глас. Голям смях biggrin.gif

Иначе филма може да изрази емоции, но само външното им проявление. Що се отнася до вътрешните емоции на героя - това е в книгата. А и книгата е много по-описателна (само си спомни описанията на Толкин).

Е да,така вече съм съгласна с теб!!!Описанията на Толкин...нещо незабравимо!!!

наистина са малко случаите,при които вътрешните емоции са изразени добре!!!

Съгласен съм с теб, но си помисли нещо друго - филмите разчитат на ефектите!!! Това е техният смисъл. Не можеш да предадеш мисли, чувства и т.н. в един филм.

Ако говориш по принцип за филмите - не съм съгласен. Все пак има много филми които не са правени по книга... и са велики... и нямат нито 1 (един) ефект.

А ако говориш за филмирани книги ... пак малко не съм съгласен :)

(к`во да направя - работата ми е в тази сфера...)

т.е. недей да съдиш само по филмираните книги в последните 5-10 години, когато ефектите за нищо ги нямат. Просто различни хора (режисьори предимно), толкова си харесват някоя книга, че решават да я визуализират, така, както те я усещат и разбират. И това се случва от 20-те години насам.

И... не вярвам да не си гледал филм в който да няма чувства и мисли... ако не си мога да ти препоръчам cool.gif

Прав си, грешката е моя. Трябваше да посоча, че визирам новите филми. За съжаление не съм гледал много стари филми и не мога да изкажа лично мение за тях. Никога не съм твърдял, че щом даден филм, не е по-книга, той не може да е хубав. Това е абсурдно.

Също така има доста хубави филми, в които се пресъздават и чувства и емоции, но все пак никога не може да се достигне нивото на книгите. Просто двете неща са несравними. Може би да се допълват, но не могата да се съпоставят, защото са съвсем различни.

Искам отново да подчертая - има много хубави филми, но повечето от филмите правени по книга, малко или много се различават от нея, защото не може да пресъздадеш изцяло една книга във филм.

Напълно съм съгласен с твърдението, че режисьорите филмират своето виждане за определена книга и я представят както те я разбират. Но това ограничава зрителя до режисьорското виждане. И все пак е хубаво да видиш дори и през чужда призма една книга като картини и действия.

Много те моля, да ми препоръчаш стойностни филми според теб.

Много те моля, да ми препоръчаш стойностни филми според теб.

Извинявай за закъснението. Ето ти някои филми (в никакъв случай не претендирам за изчерпателност :down: )

Koziat rog - originala (1972) - номиниран за Оскар, но наЩа кинематография не пратила копие, което да отговаря на техните изисквания ... според мен това е един от най-силните български филми за всички времена ...

Clockwork orange - реж. Стенли Кубрик - по книга - ... абе трябва да се гледа - класика!

2001 - A space odyssey - реж. Стенли Кубрик - по книга - велика идея, реализирана по велик начин. Много символика... ама много.

Requiem for a Dream - реж. Дарън Аронофски - Вместо да правят анти-дрога кампании - да пуснат този филм по кината и да направят групови посещения с учениците.

Baraka - реж. Рон Фрике - не е игрален - Една дума - брилянтен.

Може и да си ги гледал или някои от тях ... но поне за тези се сетих на "първа мисъл". Ако трябва да бъда честен - след третия "Властелин" - не съм гледал американски филм... нямам и желание

Приятно гледане.

Извинявай за закъснението. Ето ти някои филми (в никакъв случай не претендирам за изчерпателност ;) )

Благодаря ти за предложенията и при първа възможност ще изгледам тези, които не съм гледал досега.

Дайте още стойностни филми според вас.

• 2 месеца по-късно...

Като гледам Холивуд как ги е подкарал римейковете на исторческите саги, нищо чудно скоро да опитат "Клеопатра" и "Бен Хур" да повторят....но не искам да съм на мястото на режисьора дето ще се пробва, щото най-много да окепазят хубавите филми.

Между другото някой има ли си на предства защо досега, на фона на всичкото фентъзи що излезе, никой не се е пробвал да екранизира Пратчет ???

Снощи, докато прелиствах "Петият слон" също си мислех, кога ли ще има филм по творба на Пратчет...

Снощи, докато прелиствах "Петият слон" също си мислех, кога ли ще има филм по творба на Пратчет...

<{POST_SNAPBACK}>

Винаги съм си мислел, че ако някой се реши, то би следвало да е нещо като сериал, щото всяка негова книга си е уникална сама по себе си. От друга страна обаче ако го направят като сериал има риска да стане някоя боза като Херкулес или Ксена - което пък е АБСОЛЮТНО нежелателно. Може би култовите майтапи и мисли на автора е невъзможно да бъдат предадени на екрана - примерно "Стомахът му ръмжеше като котило гладни ротвайлерчета" или "Морето се отдръпна със звука на 80 годишен храчещ беззъб старец"

Има един филм по Тери Пратчет - Soul Music (Музика за душата). Ето го тука http://store1.data.bg/fefe/%3e%20Movies/Di...20Soul%20Music/. За съжаление обаче е анимация sad.gif

Може някой от модераторите да отдели тези постове в нова тема, щото голям оффтопик стана...

Може някой от модераторите да отдели тези постове в нова тема, щото голям оффтопик стана...

<{POST_SNAPBACK}>

Готово :P

Може би култовите майтапи и мисли на автора е невъзможно да бъдат предадени на екрана - примерно "Стомахът му ръмжеше като котило гладни ротвайлерчета" или "Морето се отдръпна със звука на 80 годишен храчещ беззъб старец"

<{POST_SNAPBACK}>

Когато чета тия простотии се смея сам като ненормален... biggrin.gif

Познавам доста хора, които го четат и досега никой не се оплакал, че са му скучни. Но всички (почти) сме единодушни, че подобен хумор има място само в книгите!

Силата на творбите на Пратчет е в иронията, която най-добре личи черно на бяло - напечатана! Ако се екранизират, шедьоврите му ще загубят голяма част от стойността си и няма да са така забавни. Не може един филм да пресъздаде мислите, начинът по който описва Света на Диска и хумора скрит между редовете. А, точно това е най-привлекателното в творбите му!

Историите са забавни, но ако сте се замисляли над главното им действие - сигурно сте забелязали много откраднати/подобни моменти от други творби. Ако минат през филмовата режисура - в най-добрия случай ще се докосват бегло до съдържанието им.

С други думи - не е измислен такъв филмов жанр, който да обхване пародиите, ирониите, фантазиите и криминалистиката на Тери Пратчет и всеки един отчаян опит да се изразят по друг начин - само ще се отдалечи още повече от оригинала!

Наистина е много трудно да се пресъздат на филм страхотните иронични описания и тънките подигравки и пародии с други книги, филми или природни явления :)

Напълно съм съгласен с Q-tech. Просто има книги, до които не трябва да припарват сценарист и режисьор. За мене романите на Тери Пратчет са философия и психология, поднесена под формата на пародия на фентъзи. Че "Малки богове" си е направо трактат по история на религията :baby: Или примерно началото на "Килимени хора":

Наричаха себе си Мунрунги. Което ще рече "Хора" или "Истински човеци".

Да започнем с това, че повечето племена обикновено се кръщават така. А после идва ден, когато племето се натъква на други хора и ги кръщава "Ония Хора", или пък, ако денят се е случил лош - "Врага". Само да се бяха сетили за някое друго име, като например "Още Истински Човеци", щяха да си спестят сума ти неприятности по-нататък.

Ето в два абзаца основната идея на семантичния позитивизъм - използваните думи и знаци определят начина на мислене като цяло и в частност възможните социални проблеми. Как да се направи това на филм ?

• 1 месец по-късно...

Във всеки себеуважаващ се интернет форум има тема за прословутият "Пътеводител на галактическият стопаджия". През Април 2005 официално излиза дългоочакваната (близо 25 години) киноверсия на книгата на Дъглас Адамс. Тъй като това е една от най-добрите sci-fi книги, писана някога, логично е да следим с интерес дали огромните усилия които са хвърлени по филма ще бъдат оправдани. Ще напише ли някой бг ревю на филма (има го в imdb-то) за да може да си почешем езиците. Тези които не са чели книгата, нека я прочетат още преди филма, за да не си развалят впечатленията, както стана с Властелинът на пръстените!

Че аз имам на компа филма BBC_The_Hitchhikers_Guide_To_The_Galaxy в 6 епизода ohmy.gif

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.