Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задача по електротехника

Featured Replies

Здравейте.Търсих доста в гуугъл за решение на бонус задача 2.Излязоха ми доста схеми коя от коя по-сложна.Бих се радвал ако някой успее да помогне.Или да ме насочи. :)

post-293681-0-15785200-1423507826_thumb.

Сигурен ли си че това е електротехника? Защото гледам имаш някакви задачи с операционен усилвател, пък ние учим тези ОУ в отделен предмет.

Позабравил съм я малко електротехниката, но мисля, че с последователно свързано съпротивление между батерията и крушката, осигуряващо пад на напрежение 6 волта, крушката ще свети без проблем. Използвай закона на Ом и законите на Кирхов.

Делител на напрежение ? с 2 резистора R i 2R , където U2= U1*(R2/(R1+R2)) http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Spannungsteiler.svg

Вариант 2. - Ценеров диод

Редактирано от Jonnie_ (преглед на промените)

Варианти колкото искаш:

1. Последователно (баластно) свързано съпротивление, което да осигурява върху себе си пад на напрежение от 6V, останалите 3V са за лампата. Тук, баластното съпротивление трябва да се съобрази с мощността на консуматора, така че да пропуска достатъчно ток за да светне лампата.

2. Делител на напрежение, при който лампата е свързана паралелно за сегмент осигуряващ пад на напрежение от 3V. Свободният сегмент на делителя на напрежение трябва да пропуска, достатъчно ток за лампата и шунтовото съпротивление.

3. Мостово свързани съпротивления, като лампата е свързана на свободния диагонал на моста. Съпротивленията са разбаланасирани, така че на диагонала да се отложи напрежение от 3V.

4. Стабилизиращ тока (ценеров) диод и товарно съпротивление, разчетени така че стабилизирания ток умножен по съпротивлението да даде 3V. Лампата да се върже паралено на товарният резистор.

5. Транзистор....

6. Операционен усилвател...

7. Инвертор и трансформатор...

...

Това са само очеизвадните решения. Аз лично бих се спрял на решение #1, най-просто и осигурява най-дълъг живот на батерията. Също така, бих ползвал променливо съпротивление, за да компенсирам изтощаването на батерията....

Най-лесното и просто решение според мен. Само че по този начин батерията се разрежда по-бързо.

934d02d418f9ec2d.png

Сумнява ме колко изобщо ще свети лампата с няколко милиампера ток - а най-простото решение е още две такива лампи и ги вързваш трите последователно. Най-просто е защото изобщо не се тормозиш с никакви сметки.

Редактирано от ined (преглед на промените)

На някой не му ли направи впечатление, че в условието на задачата не е упоменат тока на лампата?

В такъв случй не можем да сметнем никакъв резистор след като не знаем колко трябва е мощността на резистора и колко ток ще протича през веригата.

Най-разумното решение е делител на напрежение от 3 еднакви по-мощни резистора (2W или 5W). Не съм упоменал стойността на резисторите тъй като няма значение, но ще са около 1K за да не се хаби бързо батерията.

Това не се счита за проблем тъй като в задачите се приема, че източника на на прежение и идеален и безкраен.

Това за теорията в задачата.

Иначе аз бих използвал линеен регулатор LM317 или подобен съобразен с тока на лампата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.