Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Олекотяване на Windows ХР

Featured Replies

Както всички знаем,вдиректорият-Windows,има доста ненужни файлове.

Също така,нейният размер се увеличава постоянно! Та,идеята ми е,ако искате да споделите трикове,за окастряне и подрязване на WinXP.

Например:

1.дир.\Driver Cache\i386\ (около 90 Мб)

се съхраняват копия,на всички драйвери,които ползва Windows.

2.дир.\system32\dllcache\ (около 400 Мб) садържа копия,на всички системни

файлове,които ползва Windows в случай на повреда.

Tяхното премахване е безопасно. (лично изпробвано)

Моятa дир.Windows е почти 1.3 GB.

• Отговори 63
  • Прегледи 39,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не ти трябва нищо повече от CCleaner, а и тя има опция за триене на точно тези ентри-та.

Незнам до колко е безопасно но моята директория на на XP е 1,22 GB не съм инсталирал SP 1 r SP 2, и засега нямам проблеми

я кажете дали трябва да ги слагам

Можеш да триеш - това са копия на библиотеки и драйвери, които ги има в системните директории.

Също можеш да спреш и System Restore и да ти се освободи още място.

Деинсталационните файлове на кръпките ($NtUninstallKB***) също не ти трябват - трий ги и тях на воля :wors:

Колкото до SP1 и SP2, vipodil зависи дали си в мрежа и дали играеш нови игрички. Ако да - по-добре ги сложи, ще спечелиш повече отколкото ще загубиш :baby:

Знайте също така, че чисто инсталирания Уиндоус е около 1,1 гигабайта.

Иначе за разлика от 98, ХР си държи временните файлове @root\Documents and Settings\@username\Local Settings\Temp\. Спокойно можете да изтриете всичко оттам.

Другото място, което съдържа безполезни файлове е @root\WINDOWS\Temp\

Важно е да знаеш, че със SP2 директорията на OS-а става към 1,9-2,0GB. Провери дали също ти е включена функцията hibernate, ако е включена тя заделя толкова MB-и колкото ти е паметта. Ако решиш да триеш файлове от WINDOWS директорията ти препоръчвам да използваш някоя от програмите за клийнване на харда. Така ще е най-безопасно и може да ти спести доста главоболия

Провери дали също ти е включена функцията hibernate, ако е включена тя заделя толкова MB-и колкото ти е паметта.

<{POST_SNAPBACK}>

Само да направя едно уточнение - файлът Hybernate.sys се съхранява в главната директория на устройството, където е инсталиран Уиндоус (обикновено е С: ).

Иначе в тази линия на мисли, другия голям файл в основната директория е Pagefile.sys, който варира в зависимост от това, колко голям Page файл си е заделил Уиндоус (обикновено размера варира от 384 до 768 мегабайта).

Съдържанието в тази директория дерете смело C:\WINDOWS\Prefetch.

40 МB можете да спечелите и от C:\WINDOWS\Help .Като ,че ли някой чете помощни менюта , аут.

Ще ти препоръчам две програмки, които напоследък ползвам: SBMAV Disc Cleaner и CCleaner - първия път ще те отърват от доста излишни неща; в SBMAV добави разширение за чистене .pf и в настройките всички временни папки - така няма да ти се налага да чистиш папки Prefetch и Temp. Ако няма повече да деинсталираш или реинсталираш нещо, можеш да премахнеш и файловете в папка C:\Windows\Installer - само че внимавай, отвори папките в нея и виж какво има вътре - в три от тях ти се съхраняват икни, не ги пипай, иначе файловете ще излизат после на екрана като непознато разширение, но ще си работят. Можеш спокойно да разкараш и папки Temp (това ще ти го свърши и някоя от програмките), Downloaded Installations, Downloaded Program Files, де що има Cache (MSO Cache, Driver Cache и т.н.). В самата папка Windows ти се съхраняват маса .bmp файлове с немалък обем - Rhododendron и не знам още какви глупости, които много малко хора ползват - ДЕЛ. Всичко това обаче само ако по-нататък няма да ги ползваш, махаш, реинсталираш и т.н.

aз лично ползвам една програмка

DustBuster Xp

безплатна е и върши много добра работа, като тръгне и като ми каже що боклуци е затрило чак се хващам за главата

но си трие аз съм я хващал дали наистина трие този обем който показва и наистина го изтрива

http://www.pc-facile.com/DustBuster_XP_s27/

• Автор

Абсолютно съм съгласен ,с всичко казано до тук - все полезни неща.Използвам и SBMAV Disc Cleaner и CCleaner-много добри инструменти,къртя и ръчно по някоя плочка,но никога не съм напълно удовлетворен :) ..можеби ми се искаше,да чуя нещо дето го няма още :)

На мен програмата Nlite ми свърши много добра работа. Може да се премахнат много неща по избор и според нуждите на всеки. Инсталационния диск стана 380 Мб ,а папката на windows 600 Мб. Ползвам олекотения вариант от 3 седмици и до сега не съм имал никакви проблеми.

За по-компексно почистване на ненужни и временни файлове ползвам "TuneUp Utilities". А за почиствъне на регистъра доста добра и лека е "RegSupreme"!

• 2 седмици по-късно...

Тези съвети важат ли за Win 98?

Проблемът ми е сериозен - има 4МБ свободно място, където ми е Уин-а.

Редактирано от Diezel (преглед на промените)

Тези съвети важат ли за Win 98?

Проблемът ми е сериозен - има 4МБ свободно място, където ми е Уин-а.

<{POST_SNAPBACK}>

Дизи, не важат много, защото двете системи (ХР и 98) имат доста разлики. Едно от нещата, които можеш да направиш е да си затриеш всичко в папка ТЕМР в Уиндоус директорията, където вярвам че са се натрупали доста неща. Също така провери колко ти е голяма самата папка с Уиндоуса (не трябва да е много над 350 мегабайта).

Провери за остатъци от програми в директорията Program Files. Също така виж и за големи скрити файлове и за файлове с разширение .tmp и .chk Може също така да погледнеш и за файлове, които започват с тилда (~) или са с разширение .bak.

Това е на първо четене, пробвай това и кажи какво е станало.

Тази мания да се трият временни фаилова за да изтискаш някой друг мегабайт ми звучи като поговорката "скръндза на триците, щедър с брашното" тя всъщност не е много актуална защото днес цената им е една и съща, мисълта ми е че като ги изтриете след това те ще се натрупат отново ако правите същите неща.

Съвета ми е да си купите от новите ХХД-та дето са 300-400 Гб. :yanim: и си свиркате за място.

Дизи, не важат много, защото двете системи (ХР и 98) имат доста разлики. Едно от нещата, които можеш да направиш е да си затриеш всичко в папка ТЕМР в Уиндоус директорията, където вярвам че са се натрупали доста неща. Също така провери колко ти е голяма самата папка с Уиндоуса (не трябва да е много над 350 мегабайта).

Провери за остатъци от програми в директорията Program Files. Също така виж и за големи скрити файлове и за файлове с разширение .tmp и .chk Може също така да погледнеш и за файлове, които започват с тилда (~) или са с разширение .bak.

<{POST_SNAPBACK}>

Това вече го направих...освободих 2-3МБ само.

Bogoizbrania, ако убедиш шефа ми да вземе хард 300-400 ГБ ще ти стисна ръката :yanim:

Редактирано от Diezel (преглед на промените)

Съвета ми е да си купите от новите ХХД-та дето са 300-400 Гб.  :yanim: и си свиркате за място.

<{POST_SNAPBACK}>

Абе не е точно така. Има една приказка, че хард никога не остава празен. Повярвай ми и 320 гига лесно се пълнят и след това се чудиш къде ти е свободното място. cool.gif

Имам следния въпрос: Изритването на IE чрез някоя от програмките ( XP Lite)например водили до някакви облаги , които да си заслужават труда? Имам в предвид, че "изкормването " на нещо , така срастнато с ОС не води ли до определени неприятности и неустоичивост, та човек да реши просто да го остави да си "живурка" и да не му отделя никакво внимание ( защото колкото и да е пълен с дупки и прочие не може да ти навреди , ако не го пoлзваш предполагам...) или с 2 думи : да го затрием ли или не?

Редактирано от juve (преглед на промените)

И аз периодично трия @root\Documents and Settings\@username\Local Settings\Temp\ и @root\Documents and Settings\@username\Local Settings\Temporary Internet Files\ Дори съм извел shortcut-и към тях на десктопа си. Настроил съм също IE и Opera-та при излизане да изтриват кеша. След инсталацията изтрих и някои ненужни компоненти - Windows Tour, Movie Maker, MS Messenger.

Имам следния въпрос:  Изритването на IE  чрез някоя от програмките ( XP Lite)например  водили до някакви облаги , които да си заслужават труда? Имам в предвид, че  "изкормването " на нещо , така срастнато с ОС не води ли до определени неприятности и неустоичивост, та човек да реши просто да го остави да си "живурка" и да не му отделя никакво внимание ( защото колкото и да е пълен с дупки и прочие не може да ти навреди , ако не го пoлзваш предполагам...) или с 2 думи : да го затрием ли или не?

<{POST_SNAPBACK}>

Интересно ми е, защо ти е хрумнала идея да махаш това "зло", като не виждам разумна причина. Ти сам си отговори, че като не го пускаш и не влизаш с него в Интернет, няма опасност да те "превземат" през него. Иначе смятам, че дори и да го махнеш няма да имаш много проблеми, макар и да не съм пробвал.

В общи линии моя отговор е да не го махаш.

Интересно ми е, защо ти е хрумнала идея да махаш това "зло", като не виждам разумна причина. Ти сам си отговори, че като не го пускаш и не влизаш с него в Интернет, няма опасност да те "превземат" през него. Иначе смятам, че дори и да го махнеш няма да имаш много проблеми, макар и да не съм пробвал.

В общи линии моя отговор е да не го махаш.

Въпросът ми може да се разглежда като чисто теоретичен. Все пак толкова години съм карал на ИЕ , само до преди 15 дена си карах на Avanta и си бях доволен... А реално погледнато , махането на каквото и да е от опреционната система не е необходимо от тази гледна точка, защото щом не пречи и не се ползва, нека да си седи....и въпреки всичко си говорим за олекотяване :)

• Автор
Имам следния въпрос:  Изритването на IE  чрез някоя от програмките ( XP Lite)например  водили до някакви облаги , които да си заслужават труда? Имам в предвид, че  "изкормването " на нещо , така срастнато с ОС не води ли до определени неприятности и неустоичивост, та човек да реши просто да го остави да си "живурка" и да не му отделя никакво внимание ( защото колкото и да е пълен с дупки и прочие не може да ти навреди , ако не го пoлзваш предполагам...) или с 2 думи : да го затрием ли или не?

<{POST_SNAPBACK}>

Да ти кажа и мен ме е занимавал,подобен въпрос и стигнах до извода,че нещо което е толкова срастнало със ОС-ма,не е много рентабилно,да се трие :)

<{POST_SNAPBACK}>

Не съм толкоз компетентен, но май четох някъде, че за да ползват дупките по софта, не е непременно необходимо да бъде активен в момента. Все пак сещай се, че някои програми търсят IE, дори да не е включен. Аз съм го разкарал и нямам никакви проблеми. А, всъщност едно малко "неудобство" - трябва ръчно да си пускам Windows Update но на мен и без това така ми е по-удобно. Пък и "ядрото" остава и могат да се ползват неговите "надстройки" - Авант и прочие.

<{POST_SNAPBACK}>

Използвай Tuneup или EasyCleaner има го и на БГ - потърси я - безплатна е!

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.