Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как бихте построили нова къща - с фирма или с бригада?

Featured Replies

Здравейте, замислям се да си построя къща. Ще се радвам на всички мнения относно това как да я построя:

плюсовете и минусите ако наема бригада

и

плюсовете и минусите ако е се диверя на фирма

В момента говоря само за груб строеж.

И някой има ли представа за какъв период се изгражда една монолитна къща ( груб строеж ) на два етажа от около 120-130 кв.м.

Благодаря на всички за мненията :)

• Автор

Няколко души които правят всичко - но не са фирма и не издават никакви документи .... и ти си гониш всичко по общините ... те само "строят"

Няколко души които правят всичко - но не са фирма и не издават никакви документи .... и ти си гониш всичко по общините ... те само "строят"

Мисля, че сам си отговаряш на въпроса...

Аз бих заложил на фирма, и да има договор "черно на бяло".

Над бригадата имаш много по-директен контрол. Ако имаш познати майстори, знаеш какво да очакваш. С фирма всичко ми се вижда по-индиректно, да не излезе че правят каквото си знаят и пестят от материала, а после не може да им държиш сметка.

Хубаво е да се погрижи някой за всичко, но сам знаеш че "ако искаш нещо да бъде свършено добре, свърши си го сам". Да не стане, че ще го претупат или ще им капарираш, а после ще изчезнат. Като онези "предприемачи", които навремето взимаха пари за още непостроени апартаменти, а после изчезваха и оставяха хората на груб строеж, без никакви разрешителни и документи уредени.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Според мен

Ако е фирма - би трябвало да подпишеш договор - да се разберете за сумата и срока и да си свиркаш докато стане грубия строеж. Те си имат качествен контрол и имат документи за всички вложени материали ( поне така си мисля че трябва да е )

Ако е бригада - ти намираш материалите - ти организираш превоза - ти следиш за изпълнението и за качеството ...

и от това ти зависи срока

разликата в парите може да излезе доста - ако успееш да си намериш от някъде материали на по изгодни цени ...

Те би трябвало да имат качествен контрол и като подпишеш договора срока да се спазва и да си свиркаш. Като гледам по морето как построени преди месеци къщи текат и се разпадат, и слушам, и гледам снимки на нови кооперации, където между терасата и стената в различните сезони се отварят пукнатини, колкото да си мушнеш ръката - направо ме дострашава.

Само ти можеш да си гарантираш, че няма как зад гърба ти да се претупа работата. Ако се познава сигурна фирма и доверени хора в нея - ОК, в противен случай имам резерви.

А нищо не пречи по документи да са купени 2 пъти повече материали, отколкото да са вложени. Тук, в България, така се строят пътищата - а после след 1 година всичко надиплено и минават да правят кръпки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз останах без глас и нерви докато строя моята с бригада и лично закупуване на материалите.

Не искам да си представям ако фирма строй нещо за какви икономии и претупвания ще става дума. Накрая мазача и бояджията ще скрият всичката палачорщина и ще те оставят да се печеш на бавен огън и през година да си в ремонти.

Като за начало,сроковете в строителството 60-70% не се спазват,винаги има закъснение.Фирмите голяма част от печалбата си калкулират от материалите т.е. работят със складове,с които имат договор за сериозни отстъпки,а на теб ти продават материала малко под пазарната цена.Със сигурност и фирмата ще пести от влагането на материали до санитарния минимум.Това,че имаш договор и може да ги гониш за качество донякъде е плюс,но доказването на некачествено изпълнение е много дълъг и труден процес,правят се проби,технически експертизи,лаборатории за контрол на качеството/това всичко ти го плащаш/.Дори да се окаже,че фирмата е отговорна за некачественото изпълнение и оправянето на некаственото изпълнение е за нейна сметка,тя обявява фалит и си дотам.Хвърлил си маса пари и време и толкоз.

Колкото до самостоятелна бригада тя ще работи с материалите,които им носиш.Като отидеш в някои склад и купиш примерно 1тон цимент и на теб ще ти направят отстъпка в цената.Важно е как ще се спазариш с бригадата дневна надница/недобър вариант може да се бавят нарочно за по големи надници/ или за извършена работа/кубатура,квадратура/.За теб важно ще е винаги да има материали на обекта както и твой човек или ти на него,за да не зачезне нещо.

И всичко си зависи от майсторите независимо дали са от фирма или са от самостоятелна бригада.Всеки може да ти скрои шапка по една или друга причина ако пожелае.

По въпроса - първо ако ти си ръководиш нещата определено по евтино  и по-качествено(стига да имаш поне малко понятие от нещата и да държиш "изкъсо" бригадата.  Ако си нямаш "абер от понятие" в тия неща е по добре фирма, НО да имаш доверен на теб човек(така наречен инвеститорски контрол),който да контролира целия процес от проект и разрешителни в общината и т.н. до изпълнение на целия проект.

На кратко - ако имаш неограничени финанси и нямаш време - фирма с много доверен твой човек разбиращ от това за тотален контрол на фирмата ако не и имаш време и понятие от тези неща по другия начин като имаш търпение и нерви.

Надявам се , че поне малко съм ти помогнал.

PS. Да си подготвен, че проекта и разрешителните ще са не по-малко от 30% от общата цена.

Събери си комшиите, с които си пиете пиенето и останалите, които ти се пишат приятели и почвайте да строите сами. Тъкмо ще видиш, кои са ти приятели и кои са ти наложници. Що къщи се строяха навремето, да не би фирми да са ги правели? Нито една от въпросните къщи не е "сдала багажа" досега, та макар да са преживели всякакви метеорологични условия и камара слаби, че и няколко средни по сила земетресения, разбира се като всеки имот си има поддръжка(боядисване, претарашане на покрива през определен период и прочие нормални дейности) Фирмените къщи всеки ден ги четем в новините, самосрутени, с ответи при всеки малко по-силен ветрец покриви и т.н. :D 

Така се е правило навремето.Къщата на баща ми/лека му пръст/ са я строили с дядо ми по този начин,комшии, приятели преди 50 години.Не е мръднала.А кои колко абер си е имал  какво е правил,историята мълчи.

П.П.Естествено къщата се е поддържала през това време.

Редактирано от bissko (преглед на промените)

Така се е правило навремето.Къщата на баща ми/лека му пръст/ са я строили с дядо ми по този начин,комшии, приятели преди 50 години.Не е мръднала.А кои колко абер си е имал  какво е правил,историята мълчи.

П.П.Естествено къщата се е поддържала през това време.

Биско бъди сигурен, че "деда ти и комшии и приятели" са си имали абер, иначе досега да е паднала сто пъти за 50 години(а може и да са повече)

Редактирано от georgi6 (преглед на промените)

• Автор

Едно време така са се строили с познати но ... материалите са били други - хората не са ти мислили злота а са искали да помогнат ... а сега всеки иска да вземе колкото се може повече а да не даде почти нищо :((

Относно разбирането - може да се каже че горе долу съм в час НО ... няма да имам време за да гледам кой какво прави.

Ако избера фирма - те казват срок - и ако не го изпълнят - плащат неустойка ( вече го има и това ). по докумети предлагат "най-доброто" на пазара но в действителност какво слагат ... никой не може да каже

Ако е бригада - има опция да "наема" - инвеститорски контрол - който да следи вместо мен и да съблюдава строежа.

но с бригадите има и много неща които трябва сам да ги организираш :(

като транспорт на материалите, извозване на боклучите и пръстта ... и много др. дребни неща

За момента се ориентираме към фирма но да видим до къде ще доведът преговорите.

Сериозна консултация, а и дори услуги от юрист са за предпочитане - че такива измами съм виждал с тези строежи, та не е за приказване.

Аз работих в една фирма във Варна ,която при завършена кооперация издаваше и гаранция.Така де работих няколко години там и една година извикаха общите работници да остранят проблем.Беше зима и в коридорите пушеше от комина .Наще отстраниха преблема безплатно.Това е преимуществото на договора със сериозна  фирма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.