Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

МОга ли да зареждам 3 3.7v li-ion батерий, с едно зарядно за li-po батерий ?

Featured Replies

Здравейте, мога ли да зареждам 3 последователно свързано li-ion батерий (целта е да се остигнат 11-12v) със ето такова зарядно ?

Благодаря предварително. :)

П.П. Батерийте са от gsm.

Редактирано от niki292002 (преглед на промените)

С това можеш да зареждаш една батерия. Ако го купиш ще трябва да зареждаш батерийте една по една и после да ги свързваш последователно за да имаш така исканите 11-12V. Аз на твое място щях да си купя или три елемента 18650 или някое малко оловно акумулаторче с нужния капацитет. За зарядно все щях да измисля нещо.

С това можеш да зареждаш една батерия. Ако го купиш ще трябва да зареждаш батерийте една по една и после да ги свързваш последователно за да имаш така исканите 11-12V. Аз на твое място щях да си купя или три елемента 18650 или някое малко оловно акумулаторче с нужния капацитет. За зарядно все щях да измисля нещо.

А мога ли да използвам зарядно за тези елементи 18650 ?

А има ли вариант, да използвам някакво  ключе, като превключа на 1-та позиция да включи "мод" на зареждане, а на другата "мод" на използване ?

Мога ли да зареждам батерийте от gsm-а паралелно, а чрез ключе да ги превключа към последователно ?

Целта ми е да направа едни портативни колонки, а искам да е изчистено защото кутията ще бъде от плексиглас и ще свети в тона с музиката. :)

И тези батерий 18650 могат ли да се зареждат през microusb ? (става дума да няма нужда да се вадат)

Също ако има такъв вариант, може ли да ми препоръчаш местенце от къде да ги взема евтино ? :)

Здравейте отново. :)

Мога ли да използвам ето това върху li-ion батерийте ?

целта е те да са си в последователно свързване. :)

Мога ли да зареждам батерийте от gsm-а паралелно, а чрез ключе да ги превключа към последователно ?

Принципно да. Мога да ти начертая схема, но по-добре помисли дали наистина искаш да използваш 3*3,6V и да получиш около 11V Или искаш малко акумулаторче на 12V. Въпреки по-голямото тегло спрямо батерийте?

Целта ми е да направа едни портативни колонки, а искам да е изчистено защото кутията ще бъде от плексиглас и ще свети в тона с музиката. :)

И тези батерий 18650 могат ли да се зареждат през microusb ? (става дума да няма нужда да се вадат)

Също ако има такъв вариант, може ли да ми препоръчаш местенце от къде да ги взема евтино ? :)

Подозирам, че имаш някакви батерии от телефони, които никой не знае какви са и в какво състояние са. Не се знае дори дали са еднакви? Ясно е, че искаш да спестиш пари, но резултата няма да ти хареса. Бързо ще падат и ще трябва, често зареждане и объркваща комутация.

Уточнни каква ще е мощността на тези колонки и колко пари можеш да отделиш за батерии?

Не пазарувам през интернет и не мога да ти дам линк към магазин където има евтини батерии. Мога да ти да линк към истински магазин където може би са по-скъпи http://www.panda-bg.com/products.php?lang=bg&cat=180209&search=18650

По-евтино (около 3 пъти) ще ти дойде ако купиш акумулатор http://www.stbbg.com//?page_id=3&record_id=0&find=%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%2012vНо трябва да съобразиш тегло, място, зареждане.

Много усважам хора, които все още искат да си направят нещо сами въпреки, голямото предлагане на готови изделия от китайците. Просто като си го направиш ти гледаш с други очи върху труда си и се радваш колко хубаво е станало.

Принципно да. Мога да ти начертая схема, но по-добре помисли дали наистина искаш да използваш 3*3,6V и да получиш около 11V Или искаш малко акумулаторче на 12V. Въпреки по-голямото тегло спрямо батерийте?

Подозирам, че имаш някакви батерии от телефони, които никой не знае какви са и в какво състояние са. Не се знае дори дали са еднакви? Ясно е, че искаш да спестиш пари, но резултата няма да ти хареса. Бързо ще падат и ще трябва, често зареждане и объркваща комутация.

Уточнни каква ще е мощността на тези колонки и колко пари можеш да отделиш за батерии?

Не пазарувам през интернет и не мога да ти дам линк към магазин където има евтини батерии. Мога да ти да линк към истински магазин където може би са по-скъпи http://www.panda-bg.com/products.php?lang=bg&cat=180209&search=18650

По-евтино (около 3 пъти) ще ти дойде ако купиш акумулатор http://www.stbbg.com//?page_id=3&record_id=0&find=%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%2012vНо трябва да съобразиш тегло, място, зареждане.

Много усважам хора, които все още искат да си направят нещо сами въпреки, голямото предлагане на готови изделия от китайците. Просто като си го направиш ти гледаш с други очи върху труда си и се радваш колко хубаво е станало.

Батерийте са на има няма 4 месеца, едната е с 800mAh, другата е с 1100mAh, а третата е 1000mAh. (батерийте са за дърти телефони, но нови, просто телефоните се скапаха и искам да използвам батерийте).

Те са от gsm, и се търси възможно по-малко заемане на място. (не търся да работи поне 6 часа нон-стоп, а някъде +- 1 час).

Много ще съм ти благодарен ако ми начертаеш една такава схема. :)

П.П. Разбрах че тези батерий от gsm си имат модули против презареждане и другият ми въпрос е дали мога да ги зареждам чрез usb кабел паралелно ?

П.П.2 Колоните са с мощност 3w, а усилвателчето е за 1 долар (от ebay, една малка зелена платка която може да работи и на 3.7v, така и на 5v, ще използвам 5v regulator за да захраня усилвателчето)

Батерийте са на има няма 4 месеца, едната е с 800mAh, другата е с 1100mAh, а третата е 1000mAh.

Много ще съм ти благодарен ако ми начертаеш една такава схема. :)

П.П. Разбрах че тези батерий от gsm си имат модули против презареждане и другият ми въпрос е дали мога да ги зареждам чрез usb кабел паралелно ?

П.П.2 Колоните са с мощност 3w, а усилвателчето е за 1 долар (от ebay, една малка зелена платка която може да работи и на 3.7v, така и на 5v, ще използвам 5v regulator за да захраня усилвателчето)

Щом така си решил няма да те разубеждавам.

Използваш само две от батериите(тези с по-големия капацитет).

Защитата вградена в тях няма да можеш да я ползваш в твоя случай.

Зареждането само и единствено със напрежение 5V ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през резистор 2,5-2,6 ома на 0,5-1W. Няма да е автоматично, но все пак е нещо. Ще може и през USB. Зарядния ток ще е около 0,3A и няма да е много бързо зареждането. При желание може да сложиш и светодиод да индикира кога да заредени.

Сехемата е тази. Дано нямаш проблеми при разчитането и изпълнението и:

http://www.4shared.com/download/SJCR5dtTba/Схема_за_2_батерии.jpg?lgfp=3000

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Зареждането само и единствено със напрежение 5V ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през резистор 2,5-2,6 ома на 0,5-1W. Няма да е автоматично, но все пак е нещо. Ще може и през USB. Зарядния ток ще е около 0,3A и няма да е много бързо зареждането. При желание може да сложиш и светодиод да индикира кога да заредени.

2 - те батерия, ще могат ли да захранват 1m лед лента, защото това ще свети. :)

И какво имаш в предвид че няма да е автоматично? Няма да спре да се зарежда когато е заредено и ще има възможност да избухне ли ?

лед лентите са на 12 волта, 2 батерии както и да ги свързваш няма да направят 12 волта, отделно че лед лентите са с мощност 2,4 4.8 7,2 или 14,4 w/m в зависимост от led и броя на метър

разлика м/у li-pol и li-ion в начина на зареждане няма - и на двата вида трябва процесор да следи заряда (напрежение и тока) и температурата (тя обикновено се следи от процесора, а датчика за температура е термодиод - мери се генерираното от температурата напрежение на PN преход )

схемата ти е сбъркана, как работи цк ключа? с колко положения е? цк ключ с 2 чифта контакти обикновено има 2 пластини, които спрямо твоята схема превключват средните контакти или с горните или с долните и в двата случая дава полюсите на батериите накъсо

Редактирано от the professor (преглед на промените)

схемата ти е сбъркана, как работи цк ключа? с колко положения е? цк ключ с 2 чифта контакти обикновено има 2 пластини, които спрямо твоята схема превключват средните контакти или с горните или с долните и в двата случая дава полюсите на батериите накъсо

Подредбата не е тази на схемата. Ключето е с 3 контактни системи, а аз не съм нарисувал нагледно кое къде се свързва. Утре може да копирам една картинка и да нарисувам по нея като я добавя с схемата.

лед лентите са на 12 волта, 2 батерии както и да ги свързваш няма да направят 12 волта, отделно че лед лентите са с мощност 2,4 4.8 7,2 или 14,4 w/m в зависимост от led и броя на метър

разлика м/у li-pol и li-ion в начина на зареждане няма - и на двата вида трябва процесор да следи заряда (напрежение и тока) и температурата (тя обикновено се следи от процесора, а датчика за температура е термодиод - мери се генерираното от температурата напрежение на PN преход )

Можеш ли някак си да направиш схемата така, че да се включат и 3-те батерий и автоматично изключване когато батерията се зареди. :) (при зареждане да свети червена лампичка, а при заредена зелена)

Можеш ли някак си да направиш схемата така, че да се включат и 3-те батерий и автоматично изключване когато батерията се зареди. :) (при зареждане да свети червена лампичка, а при заредена зелена)

трябва ти контролер, с проста схема не става, не се занимавай li-pol и li-ion, вземаш 1 оловен акумулатор и го зареждаш през схема с LM317:

pslm317a.gif

LM317 може да сваля напрежението от 37 до 1,2 волта, трябва и радиатор

схемата от картинката регулира по ток и по напрежение

Vout = 1.25V * (1 + (R1+R3)/R2) като на R3 стойноста е тази която е получена от положението на врътката и на входа трявва да пуснеш 17-20 волта и да увеличиш R3 примерно на 10k или 22к за да регулираш в по-широки граници, даже най добре да е многооборотен и регулираш напреженито без товар на 13,8 волта (при такова напрежение няма да се налага да следиш заряда)

за регулация на тока трябва да  се клъцне извод 2 out и там да се вмъкне резистор, като формулата за тока е: 0.6/Rtok. D1 може да го махнеш, a може и без C1 (даже LM317 ще загрява по малко)

тоест ако Rtok го направиш 4,7ома (с мощност поне 0,5 вата) тока ще е 0,6/4,7=127ma, което е идеално за оловен акумулатор 12v/1,3h или 1,4 Ah а може и 3,3 ома - ще зарежда по бързо, но не трябва да се прекалява: http://elimex.bg/userfiles/editor/file/techspecificationspdf/3/31382_AK%2012V_1.4AH.pdfгледаш максималния ток на зареждане за съответната батерия, но най добре е 1/10 от капацитета на батерията

п.с. обърни внимание на изводите на LM317 - входа и изхода - все едно че го гледаш от страната на пластинката, а не от страната на надписите, виж документацията

Паралелно зареждане на акумулатори с различен капацитет...не е добра идея.

Знам и не съм съгласен с решението на автора да използва точно тези батерии. Нито усилвателя му е подходящ, нито идеята да използва линеен стабилизатор и да има големи загуби в него.

Много сложно става зареждането и контрола на тези батерии от телефони. Предложих да ползва акумулаторче, но явно не се вписва в бюджета. От нищо нещо не се прави. Аз съм дотук. Идеята с тези батерии изобщо не е добра. А лед лентата изобщо няма място в това портативно устройство с цел да харчи малко и да издържа много.

Знам и не съм съгласен с решението на автора да използва точно тези батерии. Нито усилвателя му е подходящ, нито идеята да използва линеен стабилизатор и да има големи загуби в него.

Много сложно става зареждането и контрола на тези батерии от телефони. Предложих да полза акумулаторче, но явно не се вписва в бюджета. От нищо нещо не се прави. Аз съм дотук. Идеята с тези батерии изобщо не е добра. А лед лентата изобщо няма място в това портативно устройство с цел да харчи малко и да издържа много.

Няма такава цел да харчи малко и да издържа много.

Предложи някаква батерия, по-възможност по-плоска.

Сега се порових из ebay и изнамерих това, ще свърши ли работа, и ще има ли някаква възможност да се зареждат трите от тях без да се изважда от кутията ?

Не мога да наблъскам акумулатор в колонките, ще се вижда и ще загрозява ефекта. :)

Няма такава цел да харчи малко и да издържа много.

Предложи някаква батерия, по-възможност по-плоска.

Сега се порових из ebay и изнамерих това, ще свърши ли работа, и ще има ли някаква възможност да се зареждат трите от тях без да се изважда от кутията ?

Не мога да наблъскам акумулатор в колонките, ще се вижда и ще загрозява ефекта. :)

няма да стане, тея батерии нямат такъв капацитет - ментеляци са и цената е прекалено ниска.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battery_sizes скролваш до таблицата и гледаш 18650. и пак ще ти трябва схема за зареждане... ама като искаш може да продължаваш да търси под вола теле...

http://www.ebay.com/itm/4x-NEW-PROTECTED-PANASONIC-NCR18650B-RECHARGEABLE-3-7V-3400mAH-BATTERY-LI-ION-/361111760667?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5413f02f1bето батерии с реален капацитет... цената е висока заради марката... ако се събираше по голям капацитет в тия размери и панасоник щяха да правят такива...

и самсунг не са по евтини:

http://www.ebay.com/itm/Samsung-ICR18650-2600mah-3-6v-Li-ion-Battery-/151568558073?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item234a30a7f9

Аз щях да предложа някои Ni-Cd или Ni-Mh размер AAA, но са по 1,2V и ще трябва да нарежда 10 броя за да докара 12V. Предимството им е, че нямат нужда от специално зарядно със следене на напрежение и ток.

http://www.ebay.com/itm/12x-AAA-LR03-Ni-MH-2000mAh-1-2v-Rechargeable-Battery-G807-/261425811319?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cde314f77

A ето това устройва ли ме ?

Ако не, то ще вадя батерийте за да ги зареждам.

Тази работа няма да стане както си я намислил. Хем да е малка батерията, а на всичкото отгоре и 12v

за да захраниш някаква лед лента.

Аз ти предлагам да си купиш един акумулатор примерно 6V/3.3Ah LAVA ,че е по евтин и с малки размери. След него през два диода ще смъкнеш напрежението за усилвателя. За захранване на осветлението трябва да си изчислиш съпротивленията.

Тази работа няма да стане както си я намислил. Хем да е малка батерията, а на всичкото отгоре и 12v

за да захраниш някаква лед лента.

Аз ти предлагам да си купиш един акумулатор примерно 6V/3.3Ah LAVA ,че е по евтин и с малки размери. След него през два диода ще смъкнеш напрежението за усилвателя. За захранване на осветлението трябва да си изчислиш съпротивленията.

Ти прочете ли защо ми трябват малки размери ?

Това всичко може ли да стане с 9v батерия ?

Както казах, не гоня издръжливодт

Това всичко може ли да стане с 9v батерия ?

Принципно да, но ще имаш повече топлинни загуби отколкото енергия ще отиде в усилвателя.

И всичко това е заради една LED лента. За твоя проект ти препоръчвам един Power bank вграден в едната колонка (както искаше) и да забравиш за LED лентата и всякакви линейни стабилизатори.

Принципно да, но ще имаш повече топлинни загуби отколкото енергия ще отиде в усилвателя.

И всичко това е заради една LED лента. За твоя проект ти препоръчвам един Power bank вграден в едната колонка (както искаше) и да забравиш за LED лентата и всякакви линейни стабилизатори.

Мога да забрава за лед лентата, и да включа светодиоди. Ще стане ли с една батерийка ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.