Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux паралелно ?

Featured Replies

Здравейте имам лицензиран Windows 8  и тъй , като искам малко да разнообразя и да видя нещата как стоят от другата страна искам да сваля Linux паралелно.Обаче изобщо не съм запознат как стават нещата. Самата идея добра ли е ? 
Toва ми е машинката -- > http://support.hp.com/us-en/document/c03529713 
Ще се радвам да споделите вашето мнение и да ми дадете съвет .. Мисля ,че ще ми хареса самата операционна система .. пък хората са казали , от опит глава не боли . Благодаря .. Чакам вашите съвети .. 

Инсталираш си VirtualBox и във виртуална машина си пробваш колкото си искаш линукси, без опасност да прецакаш нещата.

Сваляш си някое ISO на Linux дистрибуция, с Unuversal USB Installer го записваш на флашка, и можеш да го ползваш от нея без инсталация. Това е, ако искаш само да пробваш.

Другият вариант е да направиш Dual Boot - да го инсталираш паралелно с WIndows, на отделен дял. Като ти омръзне, винаги можеш да го махнеш после.

С Dual boot ще имаш по-добра производителност но ти препоръчвам преди това да изгледаш 1-2 клипчета и да прочетеш поне малко как се инсталира съответната дистрибуция без да затриеш Windows.

Има голям риск да затриеш дяла на Windows погрешка при инсталацията,и както каза колегата може би е удачно първо да си играеш с VirtualBox и след като понатрупаш малко опит да преминеш към втория вариант.

• Автор

Супер , благодаря за бързите отговори . А като цяло коя от всичките дистрибуции да избера ... Ubuntu ми е най- позната , другите са ми познати но не чак толкова .. Лесно е да прочета информация , просто искам вашето мнение .. Като за начало инсталирах VirtualBox да вида как ще седят нещата ще си направя архив за всеки случай , да си ръчкам спокойно ... ;d 

Двама български юнаци са направили българска версия на Убунту под името УСУ (Учи Свободен с Убунту).
УСУ си има и форум.
Направо ти давам линкове към темите, с чиято помощ си инсталирах ХР и УСУ преди 1 година.
Едната тема е в този форум, другата е в техния.

https://www.kaldata.com/forums/topic/219213-%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%81-%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA/

http://forum.learnfree.eu/viewtopic.php?f=6&t=2117&start=15

Редактирано от Недко (преглед на промените)

Супер , благодаря за бързите отговори . А като цяло коя от всичките дистрибуции да избера ... Ubuntu ми е най- позната , другите са ми познати но не чак толкова .. Лесно е да прочета информация , просто искам вашето мнение .. Като за начало инсталирах VirtualBox да вида как ще седят нещата ще си направя архив за всеки случай , да си ръчкам спокойно ... ;d 

СИлно ви препоръчвам в началото да играете във виртуални машини. Там ще можете лесно и просто да проигравате различни сценарии. И едва след като се чувствате уверен в разделянето на дискове и сте си избрал дистрибуция можете да я инсталирате на физическия диск. Но тогава ще имате само една ОС стартирана

• Автор

СИлно ви препоръчвам в началото да играете във виртуални машини. Там ще можете лесно и просто да проигравате различни сценарии. И едва след като се чувствате уверен в разделянето на дискове и сте си избрал дистрибуция можете да я инсталирате на физическия диск. Но тогава ще имате само една ОС стартирана

мм.. да а това с стартирането от флашка добра идея ли е .. напоследък флашките се използват за доста разнообразни неща освен за запазване на информация .. Така ще мога да стартирам линукс на различни машини .. и Колко голяма трябва да е флашката за такава опция .. и може ли да сложа различни дистрибуции на нея .. :? Доста интерес имам към тази операциона и мисля след време да се пренасям на нея , но тъй като съм начинаещ там трябва малко да я разгадая .. :) 

Здравейте имам лицензиран Windows 8  и тъй , като искам малко да разнообразя и да видя нещата как стоят от другата страна искам да сваля Linux паралелно.Обаче изобщо не съм запознат как стават нещата. Самата идея добра ли е ? 

Toва ми е машинката -- > http://support.hp.com/us-en/document/c03529713 

Ще се радвам да споделите вашето мнение и да ми дадете съвет .. Мисля ,че ще ми хареса самата операционна система .. пък хората са казали , от опит глава не боли . Благодаря .. Чакам вашите съвети ..

Има и още един много добър начин да се запознаете с Linux. Той е да използвате Raspberry Pi.

Ще ви допадне, ако обичате да се занимавате с хардуерни "джаджи" и работата в терминал не ви плаши.

мм.. да а това с стартирането от флашка добра идея ли е .. напоследък флашките се използват за доста разнообразни неща освен за запазване на информация .. Така ще мога да стартирам линукс на различни машини .. и Колко голяма трябва да е флашката за такава опция .. и може ли да сложа различни дистрибуции на нея .. :? Доста интерес имам към тази операциона и мисля след време да се пренасям на нея , но тъй като съм начинаещ там трябва малко да я разгадая .. :)

Лично аз не бих пробвал флашка, защото тогава ще имате директен достъп до диска и можете без да искате да омажете неща. Иначе можете да сложите повече от една ОС на флашка.

Това с мигрирането към линукс е похвална идея. Само искам да ви предупредя че ще трябва да си наложите да промените начина си на мислене за ОС, линукс е доста по-различен от windows :)

Въпреки, че явно съм много по-назад от тебе, с помощтта на колегите в двете теми, които изчетох, се справих.

В тяхната тема съм задал въпрос за флашката, на сайта на УСУ също има параметри, може би 4 Гб. Моята е 8, за всеки случай и за бъдещи нужди. 

Сега имат нова версия, но нямам време да актуализирам, така, че остава сам да си прочетеш темите.

Най-универсалните и добри варианти за запознаване са с виртуална машина, или отделен компютър, на който е сигурно че се сработва добре с Linux. Флашката може да стане, 16/32 GB е ОК, но искате да летите, преди да сте проходил.

Лаптопите също не са добре за начинаещи, тъй като там може да има специфични неща, които се настройват трудно.

makata, като за начало можеш да изтеглиш YUMI. С нея можеш да метнеш на флашка повечко ОС-и, лесна е за употреба.

Ако имаш една ос, може и 2 ГБ флашка да те устрои. За две или повече - 4 ГБ и нагоре.

Но ако решиш да инсталираш директно на физически дял, най-добре го прави на виртуална машина.

• Автор

Лично аз не бих пробвал флашка, защото тогава ще имате директен достъп до диска и можете без да искате да омажете неща. Иначе можете да сложите повече от една ОС на флашка.

Това с мигрирането към линукс е похвална идея. Само искам да ви предупредя че ще трябва да си наложите да промените начина си на мислене за ОС, линукс е доста по-различен от windows :)

Ясно ми е че мисленето ще ми се промени , но някак си обичам предизвикателствата  , искам нещо ново .. то от опит глава не боли са казали хората .. ще си запиша важната информация на външен хард за всеки случай.. все пак Windows доста често прави някъв срив на системата и изобщо му нямам доверие като цяло ... Искам да опитам с Linux , харесва ми идеята че е с отворен код и цялата история покрай нея .. Пък и трябва да сме различни .. нека да не бъдем от мнозинството с прозорци .. :) 

Ясно ми е че мисленето ще ми се промени , но някак си обичам предизвикателствата  , искам нещо ново .. то от опит глава не боли са казали хората .. ще си запиша важната информация на външен хард за всеки случай.. все пак Windows доста често прави някъв срив на системата и изобщо му нямам доверие като цяло ... Искам да опитам с Linux , харесва ми идеята че е с отворен код и цялата история покрай нея .. Пък и трябва да сме различни .. нека да не бъдем от мнозинството с прозорци .. :)

Да, за мен е много удобно, че си имам един общ дял "D" за данни, в който мога да работя от двете ОС при нужда.

Примерно.

КАто за начало най-добре с виртуални машини, за да се запознайте с основите. После вече инсталирате на физически дял, и работите. Ако пък искате още от сега - правите си бекъп на Windows, и инсталирате смело на системния диск. Ubuntu е добре като за начало, но аз бих препоръчал Mint - за начинаещ е по-лесно свикването.

• Автор

КАто за начало най-добре с виртуални машини, за да се запознайте с основите. После вече инсталирате на физически дял, и работите. Ако пък искате още от сега - правите си бекъп на Windows, и инсталирате смело на системния диск. Ubuntu е добре като за начало, но аз бих препоръчал Mint - за начинаещ е по-лесно свикването.

То като цяло каква е основната разлика освен в облика на дистрибуциите .. Например при Windows  са просто орязани  като се започне от Starter .. И т.н. При линункс , как стоят нещата .. 

Всъщност имам и един малък нетбук , който е със слаби характеристики и на него мога да си играя колко искам и да го развалям , но мисля ,че няма да върви прилично .. За това предпочитам да си играя на големия , за да не се тормозя с ''чакане '' да зареди някой файл пример .. Иначе характеристиките са му следните .. http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/Eee_PC_X101CH/specifications/

ТОва е добре, защото архитектурата с която ще се сблъскате е едновременно еднаква като база и различна като много детайли :)

Похвално, но минете първо през VirtualBox. Проблемът от една страна е че ще си нарушите комфорта без компютър, от друга че не знаете кое къде и как, от трета колко време ще издържите в това положение? Също, на лаптоп може да не ви работи охлаждането, понеже на някой модели се управлява софтуерно. Обикновено се оправят такива проблеми, но трябва да знаете основите и да имате в предвид.

То като цяло каква е основната разлика освен в облика на дистрибуциите .. Например при Windows  са просто орязани  като се започне от Starter .. И т.н. При линункс , как стоят нещата .. 

Всъщност имам и един малък нетбук , който е със слаби характеристики и на него мога да си играя колко искам и да го развалям , но мисля ,че няма да върви прилично .. За това предпочитам да си играя на големия , за да не се тормозя с ''чакане '' да зареди някой файл пример .. Иначе характеристиките са му следните .. http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/Eee_PC_X101CH/specifications/

При Linux има различни графични десктоп среди. Примерно - Unity (Ubuntu), LXDE (Lubuntu), XFCE (Xubuntu), KDE (Kubuntu), MATE, Gnome и т.н. Всяка изисква различни ресурси естествено. Това ноутбукче е идеално за тестове, особено ако е с повечко оперативна памет, тъй като някои от средите, а и програмите са лакоми. Хващате някое дистро и пробвате, това е начина да се запознаете.

Ще се възползвам от въпроса ти, за да ти покажа един български проект, който стартира именно тук от Калдата и продължи да се развива. Ако все още не си се спрял на дистрибуция, може да хвърлиш един поглед на  stotinkaOS. Фокуса и е именно към по-начинаещи потребители. Също добра полза ще е възможността да получиш всякаква помощ във форума на стотинка на родния език :)

Редактирано от exwol (преглед на промените)

...Всъщност имам и един малък нетбук , който е със слаби характеристики и на него мога да си играя колко искам и да го развалям , но мисля ,че няма да върви прилично .. За това предпочитам да си играя на големия , за да не се тормозя с ''чакане '' да зареди някой файл пример .. Иначе характеристиките са му следните .. http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/Eee_PC_X101CH/specifications/

Ако не го напъвате с модерни среди, които натоварват графиката и ресурсите, този компютър е добър за експерименти. Някога го мислеха да работи с Linux, така че трбва да е ОК.

За това предпочитам да си играя на големия , за да не се тормозя с ''чакане '' да зареди някой файл пример .. Иначе характеристиките са му следните .. http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/Eee_PC_X101CH/specifications/

Не, този малък лаптоп е идеален за целта. Сложи на една флашка една стотинка и тествай, ще работи.

• Автор

Ако не го напъвате с модерни среди, които натоварват графиката и ресурсите, този компютър е добър за експерименти. Някога го мислеха да работи с Linux, така че трбва да е ОК.

Ами предпочитам да го позлвам за музика , сърфиване , филми .. и т.н съвзем обичайни неща .. Но в днешно време един Хроме използва почти цялата рам на малкия :D . Като цяло малкия мога да го ползвам за експерименти , просто съм пробвал всичките Windows на него и единствено Ултимейт работи прилично .. сложих му вчера Readyboost една сд карта с 4 гб .. и мисля че нещата тръгната към положителна насока .. Но някак си искам постепенно да се махна от тази операционна . Линукс ме надъхва все повече .. Пък и за напред мисля да се занимавам с програмиране професионално и мисля ,че  имам по-голяма ползва от линукса .. Но все пак трябва да натрупам опит .. 

Редактирано от makata (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.