Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на инверторен климатик за дома

Featured Replies

Здравейте,

Предстои ми да закупя климатик за вкъщи. Пространството, което искам да охлаждам, възлиза на 3 помещения (две стаи и хол) с обща квадратура около 30-35 кв. м. (80-90 куб. м.) Стаите почти непрекъснато са с отворени врати, затова условно ги считам за една обща площ.

След като попрочетох малко повече по темата, вече съм сигурен, че най-добрият избор се нарича инверторен климатик, в частност - хиперинверторен. Правилно ли съм се ориентирал дотук?

Трябва ми климатик с ниска консумация на енергия, за да е по-икономичен в дългосрочен план и с течение на времето да си "избие парите", така да се каже. Заделил съм около 2000 лв за покупката. Имам следните въпроси:

1. Как мога да се възползвам от програмата "Енергийна ефективност" и да спестя 20% от цената? 

2. Каква марка и модел инверторен или хиперинверторен климатик бихте ми препоръчали? Аз си харесах този за площ от 38 кв.м. http://vimax.bg/productv/6360/hiperinvertoren-klimatik-fujitsu-general-ashg12ltca-aohg12ltc.html, но не знам дали е от най-пестящите енергия. Гледам, че пише в техн. спецификации 0,85 kW за консумирана мощност за охлаждане, но май има и по-енергоспестяващи, примерно 0,5-0,6 kW, нали? Да ми препоръчате по-добър?

3. Можете ли да ми кажете нещо за климатиците втора ръка? Гледам, че вървят на половин цена и има сайтове, които ги продават с 3 години гаранция, което ми изглежда примамливо, но има ли някакви негативи от такава покупка на употребяван климатик, макар и с гаранция?

Благодаря на всички отзовали се!

Поздрав,

Ники

По принцип не са една площ.

За охлаждане всичко върши работа, дори и най-евтиното "дърво". Разликата е при отопление, особено при по-голям студ. Или влажна мъгла.

Тия програми са направени за да може едно хора да вземат едни пари. Трябва задължително инвертор, и то определени. Плюс смяна на дограма.

Като марка Fujitsu-General са добре. Не знам както разбират под хипер-инвертор. Обикновено това го пишат за едни климатици със странно измислени коефициенти, направени за японския пазар и за захранване 100V. За да работи тук му трябва и трансформатор, който също има излишна консумация. За осигуряване с резервни части да не говоря.

Пълна мъгла е за мен два еднакви климатика с навити електродвигатели за различно напрежение да имат коефициенти от порядъл на 6 и 4 приблизително. Не ти препоръчвам и втора употреба, не се знае колко е въртял компресора. Без значение ново или втора употреба, категорично избягвай неща за японския пазар на 100V и работещи с външен трансформатор, каквото и да те плакнат (успиват).

Тази мощност за топкова обем според мен може да стане само при добра топлоизолация и добра дограма. Отделно дори отверени врати пречат на топлообмена, посъветвай се с монтажниците, които също така осигуряват и гаранцията. Внимавай дали ще те натресат и с опцоо за задължителна платена профилактика че да важи.

• 1 месец по-късно...

Здравейте.

Надявам се да ми помогнете за евентуален избор на климатик.

Става въпрос за горен етаж на малка къща - 68 кв. м(10,5 м х 6,6 м), височината на етажа е 2,75 м.

Стените на етажа са от плътни тухли и наскоро сложихме изолация - 8 см стиропор. Подът е дюшеме/гредоред и засега на долният(полувкопан) етаж не живее никой поради неуредена собственост. Таванът също е гредоред и отгоре над стаите, в които стоим постоянно(3-ма души) съм наслагал между гредите парчета минерална вата.

Досега се топлим на въглища/дърва с две печки от онези с казанчетата. Взимаме по един тон - последно бяха по 350 лв. и според баща ми в края на зимата остават по около 200 кг. Излиза, че харчим по около 70 лв. на месец само за отопление на две стаи. Двете стаи - дневна + кухня и спалня са съответно по 5,7 х 3,8 м и 4,05 х 3,5 м, а третата стая е 2 х 3 м и я топля зимата с една духалка 2 kW.

Не разбирам нищо от климатици. Как да определя нужните параметри на климатика? След това как да се ориентирам поне приблизително колко ще харчи при дадена температура вътре и навън?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.