Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся спешно наистина сериозен адвокат да започнем дело за разваляне на дарение

Featured Replies

Здравейте приятели,

Търся спешно наистина добър и сериозен адвокат от София или Плевенски регион за да започнем дело за Разваляне на Дарение на имоти. Преди година и половина дарих 3 имота на непълнолетно дете но сега наистина се дадоха обстоятелства поради които имам нужда да разваля дарението направено от мен самия.

Благодаря ви предварително!

Здравейте приятели,

Търся спешно наистина добър и сериозен адвокат от София или Плевенски регион за да започнем дело за Разваляне на Дарение на имоти. Преди година и половина дарих 3 имота на непълнолетно дете но сега наистина се дадоха обстоятелства поради които имам нужда да разваля дарението направено от мен самия.

Благодаря ви предварително!

Няма как да стане. Това не е концерт по желание-днеска даряваш, утре разваляш. Законът "брани" доста строго стабилността на правните актове, включително и на правните сделки, с оглед сигурност, стабилност и предвидимост на гражданския оборот и защита интересите на участниците в него. Това е основен принцип в гражданското право (вещно, облигационно, вкл. и търговско) и се учи в началните курсове на Университета.

Моите впечатления са, че съдът, специално за развалянето на сделките (с изключение на алиаторните), особено при даренията брани строго и стриктно съблюдава този принцип при отсъжданията и в много редки случаи допуска развалянето на една редовна (не нищожна или унищожаема) правна сделка. Да в закона има няколко (мисля че три, не съм много сигурен, трябва да проверя) основания за разваляне на дарение, но те са изчерпателно и точно изброени (т.е не се допуска разширително им тълкуване), много трудно доказуеми и в твоя случай едва ли са налице. Това последното го казвам, защото от начина, по който си задал въпроса се създава впечатлението, че просто имаш нужда (вероятно финансова)  и желание да развалиш направеното от теб дарение, без да посочваш конкретно основанията за това твое желание.

Ако е така, шансовете ти не са големи, може би около един процент, според мен. Повечето адвокати, смятат себе си за добри и сериозни :) и винаги можеш да намериш някой, който да ти вземе парите. Въпроса е какво ще постигнеш.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Няма как да стане. Това не е концерт по желание-днеска даряваш, утре разваляш. Законът "брани" доста строго стабилността на правните актове, включително и на правните сделки, с оглед сигурност, стабилност и предвидимост на гражданския оборот и защита интересите на участниците в него. Това е основен принцип в гражданското право (вещно, облигационно, вкл. и търговско) и се учи в началните курсове на Университета.

Моите впечатления са, че съдът, специално за развалянето на сделките (с изключение на алиаторните), особено при даренията брани строго и стриктно съблюдава този принцип при отсъжданията и в много редки случаи допуска развалянето на една редовна (не нищожна или унищожаема) правна сделка. Да в закона има няколко (мисля че три, не съм много сигурен, трябва да проверя) основания за разваляне на дарение, но те са изчерпателно и точно изброени (т.е не се допуска разширително им тълкуване), много трудно доказуеми и в твоя случай едва ли са налице. Това последното го казвам, защото от начина, по който си задал въпроса се създава впечатлението, че просто имаш нужда (вероятно финансова)  и желание да развалиш направеното от теб дарение, без да посочваш конкретно основанията за това твое желание.

Ако е така, шансовете ти не са големи, може би около един процент, според мен. Повечето адвокати, смятат себе си за добри и сериозни :) и винаги можеш да намериш някой, който да ти вземе парите. Въпроса е какво ще постигнеш.

http://www.lawsbg.com/lectures/75-obligacionno-pravo/459-darenie.html?start=3

Мдаа. Паметта не ме е подвела. Точно тези са основанията, посочени в чл.227 от ЗЗД. Благодаря за подсказката,но питащия едва ли ще си направи труда да прочете лекцията (пише статия, но това са лекции по гр. право, четени в университета). Той отдавна е отлетял на някъде. А може вече и да се е отказал от намерението си.

Между другото, цитирания професор Попов, ми е преподавал преди мноооого години :D  курс по Облигационно право. Още тогава имаше "екзотични" становища по много правни въпроси от теорията, като това: Дарението двустранен договор - ай стига бе!!!

Сериозните адвокати ги търси из адвокатските колегии или поне офисите.

Не очаквай че кибичат из общ форум с компютърна насоченост.

• Автор

Сериозните адвокати ги търси из адвокатските колегии или поне офисите.

Не очаквай че кибичат из общ форум с компютърна насоченост.

Ха ха, може би е вярно, с изключение на NNNNIKKKK, веднага се вижда неговия изключителен професионализъм!

• Автор

Мдаа. Паметта не ме е подвела. Точно тези са основанията, посочени в чл.227 от ЗЗД. Благодаря за подсказката,но питащия едва ли ще си направи труда да прочете лекцията (пише статия, но това са лекции по гр. право, четени в университета). Той отдавна е отлетял на някъде. А може вече и да се е отказал от намерението си.

Между другото, цитирания професор Попов, ми е преподавал преди мноооого години :D  курс по Облигационно право. Още тогава имаше "екзотични" становища по много правни въпроси от теорията, като това: Дарението двустранен договор - ай стига бе!!!

Здравейте НИК, аз поставих въпроса и в една съседна тема, но бих желал да го поставя фронтално и тук :

Ако успея да заведа дело за да докажа, че дарението на имоти, което направих преди една година е недействително/нищожно, това мога без преувеличение да кажа, че ще спаси живота ми.
Дарих имотите нотариално, на които баща ми е Ползвател, без неговото знание, но и до сега той не знае че съм ги дарил!
Мога ли да използвам този факт в едно такова дело, за да се обяви сделката на дарението за невалидна??? 
Така имотите ще се върна автоматически на мое име, както си бяха.

Не може да развалите дарението. А и твърде странна е връзката с евентуална опасност за живота Ви. Където  сте имали три излишни имота, които сте дарили, сиргурно има още три. Точно като с официално известните 6 апартамента на Цветан Цветанов. :D

• Автор

Не може да развалите дарението. А и твърде странна е връзката с евентуална опасност за живота Ви. Където  сте имали три излишни имота, които сте дарили, сиргурно има още три. Точно като с официално известните 6 апартамента на Цветан Цветанов. :D

хахахах за съжаление не съм Цв.Цв.

Нотариусът е нарушил основни правила, не е изискал Ползвателя на имотите да даде съгласието си (било то поне вербално), освен това май изглежда че не е законно Дарителя да дарява сам на себе си като Законов представител на детето, нотариусът е трябвало да назначи особен представител(адвокат) да представлява детето, тъй като то не беше представлявано дори от майка си, а от самия мен, Дарителя. По тези две точки Нотариусът е допуснал сериозно нарушение, и тази сделка би трябвало да може да се атакува чрез дело за недействителност.

хахахах за съжаление не съм Цв.Цв.

Нотариусът е нарушил основни правила, не е изискал Ползвателя на имотите да даде съгласието си (било то поне вербално), освен това май изглежда че не е законно Дарителя да дарява сам на себе си като Законов представител на детето, нотариусът е трябвало да назначи особен представител(адвокат) да представлява детето, тъй като то не беше представлявано дори от майка си, а от самия мен, Дарителя. По тези две точки Нотариусът е допуснал сериозно нарушение, и тази сделка би трябвало да може да се атакува чрез дело за недействителност.

Не се изказвай по-въпроси, по които нямаш достатъчно яснота. Не е пречка едно и също лице в житейския смисъл, да участва в различни качества (в юридическия смисъл) в една нотариална сделка. В конкретният случай в качеството на дарител и надарен. В ЗЗДсъществува един член 38, който разрешава пълномощникът да договаря съм със себе си от името на упълномощителя или с други лица които той също представлява. По аналогия няма пречка едно лице да дари невижими имот на непълнолетното си дете, което той прадставлява като законен преставител. Нотариалните сделки са от категорията на т.нар. охранителни производства и законът счита че страните по тези сделки нямат противоречиви интереси и едно и също лице може да представлява и двете страни по една такава сделка. Дали това действително е така, моето мнение е че не е -категорично, но това е една друга тема.

В твоя случай няма проблем да представляваш лице, на което си законен представител (родител) и да му дариш един твой имот. Ти не даряваш на себе си, а на детето си, като само го представляваш при сделката. Понеже дарението е едностранен договор, надареният непълнолетен не поема никакви задължения и следователно интересите му не могат да бъдат накърнени. 

Това не е никакво нарушение. не търси под вола теле.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.