Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Казус по семейно и наследствено право

Featured Replies

Здравейте. Интересуват ме алтернативи върху евентуалното решение на следния юридически казус.

Баща ми има двама братя, като последния жив наследник е най-младия и той не е имал съпруга и деца /нека баща ми се казва Иван, по-големия брат Петър, а най-малкия Георги/. Петър има един син, като след неговата смърт той получава наследството. След смъртта на Иван аз като единствен син - получавам неговото наследство. Как се урежда наследството след смъртта на Георги? При липса на завещание аз и първият ми братовчед с еднакви права ли се ползваме? Също да добавя, че Георги има приятелка, с която няма сключен брак и не живеят заедно, но имат дългогодишна връзка. Тя има ли отношения към казуса?

Благодаря.

Ти получаваш наследството на баща си. Братовчед ти, получава наследството на баща си. Тази, която няма документ, че е живяла с някого отпада от играта. Утре може да каже, че е живяла с мене. Между тебе и братовчед ти, няма какво да делите.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор

Ти получаваш наследството на баща си. Братовчед ти, получава наследството на баща си. Тази, която няма документ, че е живяла с някого отпада от играта. Утре може да каже, че е живяла с мене. Между тебе и братовчед ти, няма какво да делите.

Тогава какво се случва с имотите на нашия чичо?

Здравейте. Интересуват ме алтернативи върху евентуалното решение на следния юридически казус.

Баща ми има двама братя, като последния жив наследник е най-младия и той не е имал съпруга и деца /нека баща ми се казва Иван, по-големия брат Петър, а най-малкия Георги/. Петър има един син, като след неговата смърт той получава наследството. След смъртта на Иван аз като единствен син - получавам неговото наследство. Как се урежда наследството след смъртта на Георги? При липса на завещание аз и първият ми братовчед с еднакви права ли се ползваме? Също да добавя, че Георги има приятелка, с която няма сключен брак и не живеят заедно, но имат дългогодишна връзка. Тя има ли отношения към казуса?

Благодаря.

Наследство по закон:

Когато наследодателят не е оставил низходящи (т.е по права линия: синове, внуци и т.н.) или възходящи от първа и по-горна степен (т.е. родители, баби, дядовци и т.н.) или преживял съпруг, го наследяват съребрените роднини (братя, сестри и тихните низходящи).

В конкретният случай: Ти и братовчед ти. Наследството в този случай се разпределя по колена по равно. Ако чичо ти Георги е имал двама братя, т.е. баща ти и другият и чичо, т.е бащата на братовчед ти. Двете колена получават равни дялове по 1/2 от наследството на Георги. Вътре в коляното полученият дял се разпределя по равно между низходящите, т.е. ако ти единствено дете на баща ти и той е починал ти ще наследиш цялата 1/2 на чичо ти Георги, ако имаш братя и сестри тази 1/2 се разпределя по равно между всички Вас и т.н.  

Наследство по завещание:

Тъй като съребрените роднини не са от кръга на наследниците със запазена част, ако чичо ти георги беше оставил завещаниев полза на приятелката си, всички вие щяхте да пиете по една студена вода. Ако обаче няма завещание, наследявате вие по горните правила. :)

П.П.Казусът е само по наследствено а не по семейно право :no-no:

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

• Автор

Наследство по закон:

Когато наследодателят не е оставил низходящи (т.е по права линия: синове, внуци и т.н.) или възходящи от първа и по-горна степен (т.е. родители, баби, дядовци и т.н.) или преживял съпруг, го наследяват съребрените роднини (братя, сестри и тихните низходящи).

В конкретният случай: Ти и братовчед ти. Наследството в този случай се разпределя по колена по равно. Ако чичо ти Георги е имал двама братя, т.е. баща ти и другият и чичо, т.е бащата на братовчед ти. Двете колена получават равни дялове по 1/2 от наследството на Георги. Вътре в коляното полученият дял се разпределя по равно между низходящите, т.е. ако ти единствено дете на баща ти и той е починал ти ще наследиш цялата 1/2 на чичо ти Георги, ако имаш братя и сестри тази 1/2 се разпределя по равно между всички Вас и т.н.  

Наследство по завещание:

Тъй като съребрените роднини не са от кръга на наследниците със запазена част, ако чичо ти георги беше оставил завещаниев полза на приятелката си, всички вие щяхте да пиете по една студена вода. Ако обаче няма завещание, наследявате вие по горните правила. :)

Благодаря много за изчерпателния отговор. Нямам пряк интерес към наследството, но имам съмнения, че действията на братовчед ми след кончината на чичо ми имат за цел да изолират мен и половинката на чичо ми като евентуални наследници. В негово лице историята познава такъв подобен случай. Тъй като в създалата се ситуация имам касателство аз, мисля да направя възможното това да не се случи. С други думи класическото ''не е важно аз да съм добре, а на вуте да му е зле". Още веднъж сърдечно благодаря.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.