Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поредният въпрос за охлаждане на компютър

Featured Replies

Здравейте.

Става въпрос за основният ми компютър. На стр. 35 от темата за модинг и кабелен мениджмънт съм показал малко снимки. Впоследствие под най-горният харддиск добавих още един, а над него сложих SSD. Неприятното е, че въпросният диск(Caviar black 1 TB) след известно време достига температура 48-49 градуса при температура в стаята около 27-28 градуса. При това напоследък този диск почти не го натоварвам - прехвърлих ОС на SSD. Другите дискове са нискооборотни и температурата им е 34-40 градуса.

В долната част на кутията имам вентилатор Zaward Golf 2 140 mm 900 rpm(62.14 CFM; 13.9 dBA), а над него - Scythe Slip Stream 120 mm 800 rpm(40.17 CFM; 10.7 dBA). Отгоре е Scythe Slip Stream 140 mm 800 rpm(43.5 CFM; 14.3 dBA), а отзад - онзи, който си беше с кутията - не го знам точно какъв е.

В брошурата пише, че диска може да работи до 60 градуса и всъщност първият ми въпрос е дали тази температура(Operating/Nonoperating) се отнася за температурата на въздуха, или за самият диск?

Предполагам, че ако искам да сваля температурата с няколко градуса, ще трябва да сменя 120 милиметровия вентилатор с 140 милиметров - този как ви се струва?

Пробвай като бърз тест да му смениш кабелите и виж дали има разлика. Още нещо защо дишащата страна на компютъра си е залепил за бюрото?

• Автор

Какво точно имаш предвид относно кабелите - да използвам друг захранващ кабел за диска ли? Кутията няма "дишаща" страна - откъм бюрото има плексигласов прозорец. През прозореца няма кой да гледа ;) и щеше да е по-добре там да има отвори за вентилатори, но в крайна сметка си харесах тази кутия, защото реших че въпреки това предлага добри възможности за охлаждане.

И двата кабела тоя за дата и този за захранване просто ги размени с някой от другите и виж дали има разлики в температурите. Впрочем на пипане чувства ли се разлика?

• Автор

Ще пробвам. За захранване на диска всъщност ползвам преходник Молекс-САТА, защото другият кабел, с който захранвам другите пет диска завършва също с Молекс. Ще проверя "ръчно" температурата, когато загрее достатъчно. Две-три различни програми показват еднакви стойности за температурите.

хай...

60 градуса са множко за който и да е хард.

още не е лято навън...

имал съм слу1ай да прегрява хард от лошо захранване..но като ти гледам конфигурацията при теб не е това.

1 първо разбери дали проблема ти е софтуерен или не....става  с лаиф сд.

виж температурите дали са същите.

после ще видим,,,пиши...и внимавай с дефрагментирането на ссд...направо го убиваш...надявам се знаеш..

• Автор

60 градуса пише като гранична стойност в брошурата на харддиска. Както отбелязах по-горе, за мен не е ясно дали тази температура се отнася за вътрешността/повърхността на харддиска или за околният въздух - а разликата е значителна(10-20 градуса). Доколкото видях от онази тема - по-вероятно да е второто.

• Автор

Дискът определено е по-топъл - бих казал почти горещ. Вчера докато търсех информация за температурите на харддисковете, попаднах на един нелош съвет - дискът да се премести в най-долната част на кутията. Освен очевидната логика, в моят случай допълнителен плюс ще е, че отдолу няма да го нагрява друг диск - както е сега.

Ако обаче разменя дата-кабелите(кой диск към кой порт на дъното се свързва), ще се променят ли означенията на съответните дискове?

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.