Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Рено Лагуна 1 1-ва фаза

Featured Replies

Здравейте колеги имам сериозен проблем ,колата на моменти  си губи оборотите на свободен ход ,на газ направо гасне ,а на бензин прекъсва  и придърпва при ускорение.Майстора гледа свещи ,дистрибуторна капачка ,кабели......всичко е сменяно миналата година.Колата си пали от раз ,стъпковото моторче работи коректно.Утре ще сложим за проба друг датчик за положение на коляновия вал.Ако някой има други идеи ,моля да помогне.Рено Лагуна 1995 1 1-ва фаза 1,8 моно ,90 к.с.При смяна на скорости и отпускане на педала за газта ,припуква в гърнето.

Здравейте колеги имам сериозен проблем ,колата на моменти  си губи оборотите на свободен ход ,на газ направо гасне ,а на бензин прекъсва  и придърпва при ускорение.Майстора гледа свещи ,дистрибуторна капачка ,кабели......всичко е сменяно миналата година.Колата си пали от раз ,стъпковото моторче работи коректно.Утре ще сложим за проба друг датчик за положение на коляновия вал.Ако някой има други идеи ,моля да помогне.Рено Лагуна 1995 1 1-ва фаза 1,8 моно ,90 к.с.При смяна на скорости и отпускане на педала за газта ,припуква в гърнето.

Може да проверите ламбда сонда и дебитомер, но щом прави това и на газ, явно проблема е другаде.

Вижте да не би да смуче въздух от някъде. На Мегана на брат ми така не поддържаше обороти, оказа се гарнитурата на всмукателните колекторите беше заминала и от там смучеше въздух. Въздуха идваше в повече от горивото и компютъра не можеше да си напасне колко гориво да подаде..

• Автор

Ламбда сондата е добре ,моното няма дебитомер .

• Автор

а това предварени как се регулира

Реално този проблем не е константа ,появява се и изчезва.

Датчика за температура на антифриза? Диагностика няма ли да й направите?

а това предварени как се регулира

Не знам къде му е датчика на Хол. Може и в делкото да е. Само предполагам. Трябва да се завърти ако има възможност един, два градуса срещуположно на движението на вала (разпределителния), пиша малко на изус ако го видя ще е друго.

Оброти да ти падат и да пука в колекторите може и цилиндър да не работи коректно от запалване.

• Автор

Лагуна няма делко,правена е диагностика но не даде проблем,варианта е датчика за положение на коляновия вал или кабели.Макара да съм ги сменял преди година и нямат и 5000 км

Датчика за температура на антифриза? Диагностика няма ли да й направите?

Това няма никакво отношение освен за вентилатори или автоматичен смукач. Обикновено с повреден такъв пали трудно сутрин но след това няма отношение към коректната работа на мотора.

Лагуна няма делко,правена е диагностика но не даде проблем,варианта е датчика за положение на коляновия вал или кабели.Макара да съм ги сменял преди година и нямат и 5000 км

.Майстора гледа свещи ,дистрибуторна капачка ,

Дистрибуторната капачка фигурира само къде има делко разпределител на запалването, другия вариант ако сте без делко  е да сте с две или четири бубини.

Но тогава за какво ли е тая дистрибуторна капачка де сте я сменяли !!!?

• Автор

Рено Лагуна 1 няма делко:) капачката е лепната на разпределителния вал

Рено Лагуна 1 няма делко :) капачката е лепната на разпределителния вал

Да и вътре обикаля палец, който контактува със всеки един кабел, който е свързан със свещ. Почисти и ако трябва смени датчика на колянов вал. Намира се под термостата над скоростната кутия взима импулс от зъбите на маховика. Нито един друг датчик не участва в работата на газовата ти уредба. Щом имаш проблем на газ и на бензин ще търсиш проблема само по запалителната система. Бобини, кабели, въпросния датчик. Извади всеки кабел на свещите + централният кабел от бобината. Погледни да няма окисление, което да прекъсва връзката.

Това няма никакво отношение освен за вентилатори или автоматичен смукач. Обикновено с повреден такъв пали трудно сутрин но след това няма отношение към коректната работа на мотора.

Датчикът за температура на антифриза при някои автомобили казва кога автомобилът е студен. На база на параметъра "температура на охладителната течност" индиректно се познава в какъв режим работи двигателят, от което на база на този и други датчици компютърът на автомобила наглася горивната смес като по-бедна или богата. Несъответствие между показанията му и действителната температура на автомобила в даден момент може да доведе до сериозни проблеми през невъзможност въобще да запали и задържи обороти до лоша работа на автомобила и висок разход на гориво. Лагуна-та пък не е карбуратор, да ми приказваш за смукач. Вентилаторът при по-старите автомобили пък се пуска с отделен датчик, който се намира на радиатора на автомобила.

Отделно, на авторът някой му е прочел грешките или е правена подробна диагностика с четене на датчиците и показанията им?

Така, сега прочетох за газта, понеже скапаният форум не ми дава да поствам. Помислих си, че колата е инжекцион. Щом е моно с обикновено газово, най-вероятно е датчик на коляновият вал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Утре ще сложа друг датчик,палеца и капачката ги почистих идеално,свещите са бели  и сменени миналото лято.

Най-интересното е ,че 2 лета само на 3 ти цилиндър ми окислява кабела.Поради някаква причина ,там влага няма как да влезе ,лулите идеално запълват отвора на блока.Сменил съм ги с кабели Магнет Марели

Утре ще сложа друг датчик,палеца и капачката ги почистих идеално,свещите са бели  и сменени миналото лято.

Най-интересното е ,че 2 лета само на 3 ти цилиндър ми окислява кабела.Поради някаква причина ,там влага няма как да влезе ,лулите идеално запълват отвора на блока.Сменил съм ги с кабели Магнет Марели

Сетих се, че на другата ми кола имах някакъв проблем с токовете, който от самосебеси изчезна преди да разбера причината. Колата сама прехвърляше между газ бензин и обратно, като в това време доста прекъсваше и лашкаше. Може би ми е бил запушен газовият филтър. Моето копче, което обръща газ бензин е със три положения. По средата обръща на газ при 1700 оборота.  Така е направена инсталацията, че когато нямам газ сама преминава на бензин, но понеже копчено ми стои на средно положение в което обръща на газ над 1700 оборот се получава обръщане на бензин за момент и пак на газ. Няма достатъчно газ и прехвърля на бензин. При ниски обороти преминава по малко газ, та мотора си работеше добре. Поне така си го обяснявам.

Лагуна-та пък не е карбуратор, да ми приказваш за смукач.

Как се казва извинявай софтуерния режим на богата смес за студен двигател ?

И тоя датчик ако не работи винаги лъже ECU-то че мотора е в работна температура и никога не подава в развалено състояние че е студен мотора. Така че кога загрее да може да се стабилизира работата му.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Как се казва извинявай софтуерния режим на богата смес за студен двигател ?

Не е вярно. Един познат имаше проблем с автомобила си. Датчикът беше дал фира и лъжеше колата не че е студена и антифриза е 20 градуса, а че антифризът е на 130градуса. По данните от датчика автомобилът си казва "няма смисъл да обогатявам сместа, автомобилът е достигнал работна температура", докато всъщност същият е студен. И колата не може да запали или върви неправилно. Дори и когато беше загряла на 90 градуса, пак не вървеше. В датчика има термистор с отрицателен температурен коефициент. Колкото повече се загрее, толкова по-малко му става съпротивлението. Ама като пробие съпротивлението става практически 0, например корпусът му има пробив и вътре се е пълнил с антифриз или разни други варианти. Та когато е 0, то колата приема максималната температура, която е въведена в компютъра. И никъде не бие грешка, това е най-лошото.

• Автор

Всъщност датчика за температура на въздуха се намира върху самата дюза на моноинжекцията.По спецификация на Бош съм го замервал с мултицет и е в норма.

Всъщност датчика за температура на въздуха се намира върху самата дюза на моноинжекцията.По спецификация на Бош съм го замервал с мултицет и е в норма.

...За антифриза говоря. И това важи за инжекцион. Понеже там и ако имаш ГИ, то пак е вързано с емулатори и прочие към компа на колата по един или друг начин. При теб са ти сложили копче на бензиновата помпа и газовото е самостоятелна система.

Не е вярно. Един познат имаше проблем с автомобила си. Датчикът беше дал фира и лъжеше колата не че е студена и антифриза е 20 градуса, а че антифризът е на 130градуса. По данните от датчика автомобилът си казва "няма смисъл да обогатявам сместа, автомобилът е достигнал работна температура", докато всъщност същият е студен. И колата не може да запали или върви неправилно. Дори и когато беше загряла на 90 градуса, пак не вървеше. В датчика има термистор с отрицателен температурен коефициент. Колкото повече се загрее, толкова по-малко му става съпротивлението. Ама като пробие съпротивлението става практически 0, например корпусът му има пробив и вътре се е пълнил с антифриз или разни други варианти. Та когато е 0, то колата приема максималната температура, която е въведена в компютъра. И никъде не бие грешка, това е най-лошото.

Горе долу си около истината ама ти трябва още малко да си прочетеш поста и ще си го редактираш сам, сигурен съм.

Друго. В такива теми пишеш само ако имаш опит.

Човека ти казва симптомите и ти анализираш евентуалните причини.

Гърмене в колекторите кога превключваш , нестабилни ниски обороти е или лоша запалителна система (прекъсва някъде, има пробив) или закъснение на момента за подаване на искра.

Това няма нищо общо с датчици за температури по мотора.

След достигане на работна температура ECU-то приема стойноста на датчика за максимална нищо че не е 0 (нула) няма как на прегрял мотор да прави още по бедна смес за да му подобри режима на работа.

Имал съм няколко случая с тия датчици и кога загрее мотора не се забелязва отклонение в работата му или в разход или мощността. Единствено пали много трудно сутрин.

Горе долу си около истината ама ти трябва още малко да си прочетеш поста и ще си го редактираш сам, сигурен съм.

Добре бе, човек - как да ти обясня, че гледахме с познат неговият Golf3 GTI, който правеше точно същите неща заради проблем с датчика за антифриза? Не държи ниски обороти, гасне, трудно пали поне докато позагрее, след това върви лошо. В началото като запали сигурно 10-15 минути ако го изфорсираш има детонации.

При откачен датчик автомобилът влиза в авариен режим и приема температура от сорта на -30. Което като загрее малко колата и се опиташ да я запалиш - дави се и гасне. При нормална работа ECU-то чете 90 градуса и аз него чета 90 градуса. Да, ама датчикът показва абсурдни стойности от рода на 130 градуса. И тоя автомобил дори загрял не вървеше добре.

Значи ако тоя датчик подава неправилни стойности, ECU-то не дава грешка, защото те може да са във валидният range, но едновременно с това да счита колата за не загряла, например. Обогатява сместа, дави колата, тя не върви и така. Има различни положения, това не е отговор за всичко. Тук си говорим само за пълна инжекция и ГИ. Като разбрах, че е моноинжекция, зарязах концепцията. Там газовото е бутилка, изпарител, кранче и 2 тръбички на кръст. Няма никакви датчици, нищо. Каквото навъртиш на изпарителя и кранчето, това отива към колата. Ако работи запалителната система, ще върви. Тя запалителната пък е вързана на датчика на коляновият вал.

http://www.autoreview.bg/advice/technical_information/read/273/diagnostika-na-dvigatelq-po-systoqnieto-na-zapalitelnite-sveshti/

Малко не ми се връзва бялата ти свещ, която според написаното в сайта, работиш на бедна смес. При бедна смес се получават детонации във ауспуха, но пък бедна смес на бензин и на газ не е на добре. В този случай може да се наложи регулиране хлабините на клапани. ПС. Ако имаш луфтомер, можеш и ти да си ги оправиш и примериш. Имам като твоята лагуна и скоро минах през тези клапани. Луфтомер си купих от битака за 8лв. Сваля се капака на клапаните, вдигаш едното колело във въздуха, включваш на 5-та и със ключа за гайките въртиш колелото. Когато гърбицата на разпределителния вал е освободила клапана се провира пластинката между вала и пула. Разстоянието трябва да бъде 0.40 за изпускател и 0.20 за смукателен клапан.Пластините на луфтомера трябва да влизат плътно и мазно. Подредбата на смукателни и изпускателни клапани може да се ориентираш от тази снимка. По средата имаш два смукателни клапани.http://prikachi.com/images/844/8118844P.jpg

Пуловете струват по около 5лв на парче и се сменят без да се маха разпределителния вал. Със голяма отвертка се натиска чашката и със пинсета или силен магнит се издърпва пула. Под пула пише неговият размер. Смяташ колко по-тънак пул да си вземеш за да стане луфта отново на 0.40 за изпускателен и 0.20 за смукателен. Да добавя, че клапани се регулират само на студен мотор.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор

Мерси за инфото ,значи моите свещи изглеждаха като тези на снимка номер 1 ,значи са в норма ,а и майстора ги огледа добре и каза ,че са работили безупречно.Както съм написал това състояние не е констатно,т.е. преди малко дойдох на работа.....колата беше студена ,запалих я без проблемно отидох,взех жена ми и се прибрах.Колата е стояла 10 минутки и беше топла ,запалих и още на място почнаха да играят оборотите.

Мерси за инфото ,значи моите свещи изглеждаха като тези на снимка номер 1 ,значи са в норма ,а и майстора ги огледа добре и каза ,че са работили безупречно.Както съм написал това състояние не е констатно,т.е. преди малко дойдох на работа.....колата беше студена ,запалих я без проблемно отидох,взех жена ми и се прибрах.Колата е стояла 10 минутки и беше топла ,запалих и още на място почнаха да играят оборотите.

Вземи си един дезодорант и пръскай под моноинжекцията, зад нея и на всякъде където има маркучета за вакуум. Вакуумни маркучета имаш и при сервото на спирачките. Ако се променят оборотите, от там някъде ще смуче въздух. Може да имаш сцепено маркуче.

Щом не е константна, бих задал въпроса си така: Колко литра бензин изгаряш на 1 бутилка газ? Ако не гориш достатъчно бензин, се зацапва или корозира дюзата на моното и тя става пикаеща. Първите симптоми са: От ниските обороти при натискане на педала на газта, колата първо забива муцуна и после поема. Следващ симптом е като изключиш от скорост и мотора гасне. На една бутилка газ трябва поне 4-5 литра бензин да гориш. А със времето, на всеки 20 - 30 хиляди километра се налага да се донастройва изпарителя, заради замърсяване на газов филтър и втвърдяване на платната във изпарителя. Там също първият симптом е не стабилни обороти. За да възстановиш работата на бензин в описания начин, се добавя на 10 литра бензин около половин литър газ за горене. По железарските магазини се продава и се кара в баир на високи обороти. Като изгориш около 5-7 литра и оборотите ще заспят. За стабилизиране на оборотите на газ, може да се наложи да ги пипнеш от изпарителя. Запомни положението на бронзовото болче на изпарителя и когато ти заиграят оборотите на газ си ги стабилизирай от него. За набедения датчик, ме съмнява да е причината за колебание на оборотите. От него направо си гасне мотора все едно си върнал ключа за запалване. При повторно палане си пали и след някакви метри или на дупка пак гасне колата.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор

Проблема е решен след почистване не датчика за положение на коляновия вал,беше мръсен и леко омазнен.Паля на бензин и обръщам на газ,бутилката ми е 25 литра така че 5-6 литра бензин са множко ми се струва за едно зареждане на бутилката.Изпарителя е нов ,на 350 км ............Ловато сложих го преди 3 седмици

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.