Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от съвет относно акт за съставяне на административно нарушение

Featured Replies

Здравейте.
Имам нужда от съвет относно този акт. Не е с някаква цел, а от чисто любопитство. Ето и какво се случи.
Попаднах в ПТП, където виновният ( без да го крия ) бях аз. Вследствие на това нанесох имуществени вреди както на моето, така  и на движещото се срещу мен МПС. За щастие нито един от двама ни не се движеше с висока скорост и нямаше пострадали. До тук всичко е ясно. На мястото на ПТП пристигна екип на КАТ, направи снимки, описание, взеха ни проби за алкохол, документи - всичко изрядно.

Но ето тук идва моето питане. Несъмнено ще си платя акта, който ако се вярва на думите на КАТ-аджийте би трябвало да е около 150лв., но искам да знам дали в следствие на това ще ми бъде направено т.нар. ,,досие''?

Това е най-големият ми страх - досието, тъй като за работата, с която се занимавам, ми е нужно абсолютно чисто съдебно минало. Дали този акт след време ще може да бъде проверен от наемащ ме работодател, или си остава просто един лист хартия, няколко отнети контролни точки и 150лв. ?

Благодаря ви предварително.

Работодателят ще ти поиска удостоверение за съдимост, а то е свързано с дела от наказателен характер. В случая имаш административно нарупение- ще платиш глобата/акта, може и точки от талона да ти отнемат, но, за щастие, няма криминален момент, след като няма пострадали лица.

А досие в КАТ има всеки, който има шофьорска книжка, независимо дали е бил или не е бил санкциониран.

• Автор

Много съм Ви благодарен за бързият и изчерпателен отговор. Единствено бих могъл да кажа, че ми олекна малко повече от сега едва когато разбрах, че всички сме непокътнати. Ламарините, така или иначе, рано или късно, се огъват. Дали ние ще спомогнем за това, или времето ще ги огъне е, без значение. Животът и здравето са най-важните неща.

Карайте внимателно! Животът е с предимство!

Здравейте.

Имам нужда от съвет относно този акт. Не е с някаква цел, а от чисто любопитство. Ето и какво се случи.

Попаднах в ПТП, където виновният ( без да го крия ) бях аз. Вследствие на това нанесох имуществени вреди както на моето, така  и на движещото се срещу мен МПС. За щастие нито един от двама ни не се движеше с висока скорост и нямаше пострадали. До тук всичко е ясно. На мястото на ПТП пристигна екип на КАТ, направи снимки, описание, взеха ни проби за алкохол, документи - всичко изрядно.

Но ето тук идва моето питане. Несъмнено ще си платя акта, който ако се вярва на думите на КАТ-аджийте би трябвало да е около 150лв., но искам да знам дали в следствие на това ще ми бъде направено т.нар. ,,досие''?

Това е най-големият ми страх - досието, тъй като за работата, с която се занимавам, ми е нужно абсолютно чисто съдебно минало. Дали този акт след време ще може да бъде проверен от наемащ ме работодател, или си остава просто един лист хартия, няколко отнети контролни точки и 150лв. ?

Благодаря ви предварително.

Понеже си любопитен и за повишаване на общата култура - някой пояснения.

Служителя на Пътна полиция - КАТ ти е съставил "Акт за установяване на административно нарушение". "Акт" идва от действие - констатира се действие, пише се какво си направил.

Въз основа на акта се издава "Наказателно постановление" в което се определя санкцията.

Акт не се плаща - плаща се глоба по наказателно постановление.

Както акта може да се оспорва, така и постановлението може да се обжалва.

За досието не се притеснявай. Чисто съдебно минало означава точно това - съдебно, да не си осъждан. В случая ще се простиш само с възможността за "Златен талон" поне за следващите 6 години.

Ако си виновен винаги е за предпочитане да не идва патрулка и да не  ти натресат акт. Просто пишеш двустранен протокол и си заминаваш. Необходимо е:

1. Да няма пострадали хора.

2. Двете МПС да са на собствен ход.

3. Да няма съмнения за вината, както и за употреба на алкохол, дрога и други упойващи вещества.

Абе четете бланката на двустранния протокол, написано е.

• Автор

Ако си виновен винаги е за предпочитане да не идва патрулка и да не  ти натресат акт. Просто пишеш двустранен протокол и си заминаваш. Необходимо е:

1. Да няма пострадали хора.

2. Двете МПС да са на собствен ход.

3. Да няма съмнения за вината, както и за употреба на алкохол, дрога и други упойващи вещества.

Абе четете бланката на двустранния протокол, написано е.

И аз бях на това мнение - даа се приключи с двустранен протокол, но покрай произшествието преминаха доста автомобили и докато дръпнем автомобилите - полицията вече бе пристигнала. 

Пострадали хора, за щастие, нямаше.

Алкохол също се констатира, че не е употребяван ( и на практика не беше употребяван ).

Но ето тук се появи един проблем. Оказа се, че полицая, който пристигна, го познавам. Да не ви подвежда това, всичко си мина по стандартната процедура. Каза, че можеше да минем и без акт, но тъй като на автомобила ( моят автомобил ) се беше спукал радиаторът и течеше антифриз ми спомена, че при изтичане на течност ( било то антифриз, масло или бензин ) колите се водят, че не могат да се придвижат на собствен ход и съответно се съставя акт. Впоследствие обаче и двата автомобила бяха преместени на собствен ход, със сравнително незначителни щети по тях.

Редактирано от joniop (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.