Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Рутер след adsl модем

Featured Replies

Здравейте. Някой правил ли е тази магия-да сложи рутер след адсл модем на виваком? Аз се опитвам да сложа от тези черните модеми-пирели-като втори рутер. Настройвам лан1 да стане ван порт. Правя съответните настройки и интернета тръгва, но след рутер на бтк при оптичен интернет. Същите настройки, същия модем-рутер не раздава интернет след адсл модема. Пинг до модема имам, но интернет нямам. Можете ли да ме насочите къде да търся проблема?

А на рутъра задал ли си IP адреса на модема?

За WAN на рутъра: 192.168.1.1 (Static)

router - 192.168.1.2

DNS servers?

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

adsl модема раздава автоматично айпита от сорта 192,168,1,х. Рутера получава автоматично 192,168,1,3 маска 255,255,255,0 и днс 192,168,1,1. Въвеждал съм и ръчно днс 8,8,8,8 и пак няма интернет, Вторият рутер раздава 192,168,2,х

A на модема DNS сървърите на автомат ли са или са зададени на ръка? Въведи там Google DNS или Open DNS.

Пусни един пинг навън - към IP адрес и към web адрес.

Примерно:

ping google.bg

и

ping 216.58.208.99

което е google.bg

Пусни и трасиране:

tracert 216.58.208.99

tracert google.bg

И покажи резултати.

router - 192.168.1.2

DNS servers?

Сложи на рутера различна адресация от този на ADSL пример 192.168.5.1/24 и си готов - кви DNSи какви 5 лева !

Петте лева ще ги дадеш за бира - чукча писатель, чукча не читатель:

adsl модема раздава автоматично айпита от сорта 192,168,1,х. Рутера получава автоматично 192,168,1,3 маска 255,255,255,0 и днс 192,168,1,1. Въвеждал съм и ръчно днс 8,8,8,8 и пак няма интернет, Вторият рутер раздава 192,168,2,х

router - 192.168.1.2

DNS servers?

Тука що пише така тогава ?

Нека рутера да си взима по DHCP адрес за WAN, а адресацията на локалната мрежа да е различна от 192.168.1.хх и всичко трябва да тръгне .

Редактирано от JohnTRIVOLTA (преглед на промените)

Здравейте. Някой правил ли е тази магия-да сложи рутер след адсл модем на виваком? Аз се опитвам да сложа от тези черните модеми-пирели-като втори рутер. Настройвам лан1 да стане ван порт. Правя съответните настройки и интернета тръгва, но след рутер на бтк при оптичен интернет. Същите настройки, същия модем-рутер не раздава интернет след адсл модема. Пинг до модема имам, но интернет нямам. Можете ли да ме насочите къде да търся проблема?

1. Какъв е този рутер на БТК при оптичен Интернет? Той какви ип адреси раздава, щом след него има нет?

2. Какви устройства са закачени след Пирелито и каква ОС. 

Това, което предполагам на първо четене е някакъв бъг при промяната на LAN > WAN или с маршрутизирането на пакети. Принципно правило, е че не добре да не кажа възможно WAN и LAN адресите да са от една мрежа, още по-малко ако тя е частна.

Може да се пробват няколко неща. Примерно задаването на статични записи  на WAN порта на Пирелито, като е препоръчително ИП-то да е извън рейнджа на ADSL модема. Може да се пробва като се промени мрежата в ЛАН часта на Пирелито например в клас "B" 172.16.0.0  Също може да се пробва, като се зададе на Пирелито DNS на АДЛС модема или в случая 192.168.1.1

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

Значи, рутера пирели ,закачен след рутер на виваком, който дават при отичен интернет, се закача и получава на ван порта 192,168,1,6,                   255,255,255,0         днс 192,168,1,1.   Нагласим съм пирелито да раздава айпита в неговата мрежа 192,168,5.Х с маска 255,255,255,0. Тази схема работи. Лаптопът ми и телефоните ми се закачат на пирелито и получават айпи 192,168,5,2 и т.н. и интернет има. Така настроено пирелито го премествам и свързвам след адсл модем. Тогава пирелито получава същите настройки на ван порта само с друго айпи 192.168.1.2 примерно. Лаптопът се свързва и получава айпи 192.168.5.2 но интернет няма-LIMITED изписва. Провам пинг до адсл модема 192.168.1.1-има, но пинг до някой сайт или 8.8.8.8 няма. Тогава предположих, че е нещо с днс и зададох ръчно в пирелито днс1-8.8.8.8,а днс2- 8.8.4.4 и пак няма интернет. Опитах с днс на  бтк, опитах с днс 192.168.1.1 (на модема) и пак няма. Безсилен съм.

Не съм пробвал обаче с клас Б- 172.16.0.0

Статично айпи на ван порта мисля,че немога да задам или поне нестава по начина, по който го правя. Все пак това е модем и не ми я много ясно АТМ1,АТМ2...

Редактирано от mininova (преглед на промените)

...Тогава пирелито получава същите настройки на ван порта само с друго айпи 192.168.1.2 примерно....

Пробвай да сложиш за 1.DNS в пирелито вътрешния IP адрес на модема и за втори DNS - 8.8.8.8
  • Автор

Пробвай да сложиш за 1.DNS в пирелито вътрешния IP адрес на модема и за втори DNS - 8.8.8.8

Пробвах и така днс1-192.168.1.1, днс2-8.8.8.8. Обратно също. ез резултат. Наистина ми е много интересно защо не тръгва интернет. Клонирах МАК адрес. Също без резултат. Ако някой знае какви са тези АТМ1,2,3,4 в настройките на ВАН порта да каже. Забелязах там, че след като пирелито се закачи на статуса за АТМ1 изписва настройките на ван порта,а на АТМ4-настройките на вътрешната мрежа

Значи, рутера пирели ,закачен след рутер на виваком, който дават при отичен интернет, се закача и получава на ван порта 192,168,1,6,                   255,255,255,0         днс 192,168,1,1.   Нагласим съм пирелито да раздава айпита в неговата мрежа 192,168,5.Х с маска 255,255,255,0. Тази схема работи. Лаптопът ми и телефоните ми се закачат на пирелито и получават айпи 192,168,5,2 и т.н. и интернет има. Така настроено пирелито го премествам и свързвам след адсл модем. Тогава пирелито получава същите настройки на ван порта само с друго айпи 192.168.1.2 примерно. Лаптопът се свързва и получава айпи 192.168.5.2 но интернет няма-LIMITED изписва. Провам пинг до адсл модема 192.168.1.1-има, но пинг до някой сайт или 8.8.8.8 няма. Тогава предположих, че е нещо с днс и зададох ръчно в пирелито днс1-8.8.8.8,а днс2- 8.8.4.4 и пак няма интернет. Опитах с днс на  бтк, опитах с днс 192.168.1.1 (на модема) и пак няма. Безсилен съм.

Не съм пробвал обаче с клас Б- 172.16.0.0

Статично айпи на ван порта мисля,че немога да задам или поне нестава по начина, по който го правя. Все пак това е модем и не ми я много ясно АТМ1,АТМ2...

Виваком нямат рутер Пирели. Това е модем. Кажи точно какво и къде включваш, че цялата тема се обърква.

• Автор

Да знам, че е модем. Наричам го рутер, защото се опитвам да го настроя като такъв, и за по-голяма яснота. Едното в схемата е адсл модем,а другото също е модем,който наричам рутер.

От някой лан порт на адсл модема излиза кабел, който включвам в ЛАН-1 на адсл модем 2 (рутер). Естествено е чекнато Лан1 да се приема като ВАН порт (има го в настройките). И вече останалите настройки са описани в постовете.

Да знам, че е модем. Наричам го рутер, защото се опитвам да го настроя като такъв, и за по-голяма яснота. Едното в схемата е адсл модем,а другото също е модем,който наричам рутер.

От някой лан порт на адсл модема излиза кабел, който включвам в ЛАН-1 на адсл модем 2 (рутер). Естествено е чекнато Лан1 да се приема като ВАН порт (има го в настройките). И вече останалите настройки са описани в постовете.

Няма как да стане това нещо, което искаш. Купи си един рутер за 30 лв и си реши проблема. Не бъркай модема с рутер.

• Автор

Не става да се ползва като рутер след адсл модем , или не става изобщо за рутер? Защото аз съм го пускал като втори рутер както съм написал и си работи. Но след модема неиска.

Както и да е. Просто ми беше интересен казуса и споделих. Благодаря на участниците!

А след модема има ли мрежа изобщо? пробвал ли си да закачиш директно компютър след модема за проверка за наличие на свързаност

Не става да се ползва като рутер след адсл модем , или не става изобщо за рутер? Защото аз съм го пускал като втори рутер както съм написал и си работи. Но след модема неиска.

Както и да е. Просто ми беше интересен казуса и споделих. Благодаря на участниците!

Не може да се използва като рутер. Може да се използва като суич макар, че и от това няма смисъл. 

Нали виваком вече давали като подарък рутер tp link там където има оптика ?

Не го предлагат като подарък. Рутера се предоставя от страна на Виваком, за продължителността на договора. Тази практика я имат и други оператори.

Проблема е, че устройството, за което говори постващия е модем и не може да се използва за това, за което иска.

Моя рутер е същият , а само за нови клиенти ли се дава рутера щото автора май не е нов клиент на вивата и не е казал дали в района му има оптика странно 2015 още има adsl модеми абонати .

Редактирано от adersa (преглед на промените)

Моя рутер е същият , а само за нови клиенти ли се дава рутера щото автора май не е нов клиент на вивата и не е казал дали в района му има оптика странно 2015 още има adsl модеми абонати .

Това само автора може да каже. Ако няма рутер ще си закупи собствен и готово. Даже по постовете не съм сигурен, че е абонат на Виваком.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.