Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дребен шрифт в Darktable.

Featured Replies

Инсталирах Darktable. За съжаление шрифта по подразбиране е много дребен.

Потърсих из настройките, но не намерих нищо по въпроса.

Някой знае ли решение на този проблем?

Благодаря!

Нищо не си написал, върху каква дистрибуция и графична среда е инсталирано приложението. Ако е QT приложение в GTK+ базирана графична среда, тогава, трябва да зададеш шрифт от настройките на qt4-qtconfig, както и GTK+ стил на изгледа.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сега го инсталирах и видях, че е някакво OpenGL приложение, използва sdl и gtk и настройва размера на шрифта спрямо резолюцията и при мен е малък. А настройката е в /usr/share/darktable/darktable.gtkrc Много неудобна тема, според мен. Бих ползвал LightZone или Digikam :)

Сега го инсталирах и видях, че е някакво OpenGL приложение, използва sdl и gtk и настройва размера на шрифта спрямо резолюцията и при мен е малък. А настройката е в /usr/share/darktable/darktable.gtkrc Много неудобна тема, според мен. Бих ползвал LightZone или Digikam :)

DigiKam - една пукната пара не струва като алтернатива. Възможностите и за работа с RAW са меко казано рудиментарни - дори само наличието на бутона update е достатъчно - това да не можеш да виждаш в реално време резултата от действието ти е издъно несериозно.

LightZone - иска регистрация, доста ограничени възможности, макар че са се опитали да вкарат някаква мисъл и все пак е далеч по-добре от предната.

Аз лично предпочитам RawTherapee - прилична е и интерфейсът ѝ е най-смислен от всичките.

Иначе от програмите за работа с RAW с отворен код Darktable има най-много възможности - това, ако изобщо ги намери човек из менютата де...

Относно шрифта - програмата си го настройва според DPI на монитора, зададено от системата.

Може да се смени както каза, или да с промяна на

screen_dpi_overwrite във ~/.config/darktable/darktablerc

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Дистрибуцията ми е Мента 17.2 КДЕ. Монитор 23“ 1920х1080. Отворих „~/.config/darktable/darktablerc“, но не намерих ред „screen_dpi_overwrite“.

DigiKam - една пукната пара не струва като алтернатива. Възможностите и за работа с RAW са меко казано рудиментарни - дори само наличието на бутона update е достатъчно - това да не можеш да виждаш в реално време резултата от действието ти е издъно несериозно.

Това специално ще го тествам, софтуер на KDE да не работи, камо ли Digikam :)

• Автор

Решението на проблема с дребния шрифт в Darktable: /usr/share/darktable/ - в конфигурационният файл „darktable.gtkrc“ се редактира линията font_name = "Sans 10" Не било в домашната директория!

Решението на проблема с дребния шрифт в Darktable: /usr/share/darktable/ - в конфигурационният файл „darktable.gtkrc“ се редактира линията font_name = "Sans 10" Не било в домашната директория!

А настройката е в /usr/share/darktable/darktable.gtkrc

• Автор

Вярно. Благодаря на bvbfan и на всички!

Ако може и да ми кажете какво правите с тия raw снимки, да го пробвам - става ли.

bf296fdb3d1b901d.png

Ако може и да ми кажете какво правите с тия raw снимки, да го пробвам - става ли.

Само че, ти вече си в YUV/RGB пространството, не в BAYER/RAW. И ако към този момент решиш, че искаш да докоригираш нещо там, какво правим?

После, изострянето, премахването на шума и т.н на тази програма са предвидени да се ползват именно в такива пространства, има и за BAYER, ама са много постни.

Само че, част от шума се разпространява от демозайката.

След това, дори и тука има бутон try - тоест като приложиш нещо не виждаш резултата и трябва един вид да правиш двоично търсене за да намериш кое ти харесва най-много.

Още, тва е единствената програма дето ми е известна, която изглежда (от интерфейса) вади черен фрейм след преобразуването в RAW... Не съм проверявал дали е така, ама ако е вярно е пълна простотия.

С две думи на мен ми изглежда, че имайки нещо което обработва конвенционални снимки, са сложили нещо претупано да превърне RAW-а в битмап и потребителите после да го обработват там. Даже сайта им го потвърждава, пишейки перифразирам "то върши идеална работа за конверсия и автоматично, ама ако държите, си пуснете RAW import." Мдааа, ми те и апаратите си вършат тая "идеална работа" - що изобщо се снима в RAW

И накрая, но не на последно място преминаването от RAW в BMP не е тривиална операция нито е точно определена. Алгоритмите, които се използват, все още се развиват и то много усилено.

Реално само това че от един пиксел правиш 3 значи че 66% от информацията е "измислена" един вид. до края на процесинга става към 80. Така че ако ползваш конверсия от преди 3 години си много назад. Не казвам, че са толкова стари нещата, но разликата с определени конкурентни продукти е голяма.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Да всички ефекти не са налични, освен тези в десният прозорец. И какво печелиш от тоя RAW? Какво реално правиш с него?

http://scribblesandsnaps.com/2011/05/04/process-raw-files-in-digikam/ 

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Да всички ефекти не са налични, освен тези в десният прозорец. И какво печелиш от тоя RAW? Какво реално правиш с него?

Ами проблемът е точно в този огромен процент измислена (и/или интерполирана) информация там + субективността на човешкото възприятие.

В единия случай, фотоапарата взима еднолично решение, което при това е lossy тоест няма връщане - щото RAW-а e да кажем 10-12-14-16 бита за пиксел а jpeg-а е 8. Достатъчно сбъркан бял баланс ти "отрязва" цвета и вече не може да го оправиш. После не са само битовете, иначе да се снимаше в 16битови формати като TIFF/PNG (те някои така и правят). Ама то сензора е линеен, а човешките очи не са. И гамата може да направи необратима корекция с клипването.

После като "измисляш" пиксели непременно разнасяш шум и такива неща по околните. Е по-добрите алгоритми са много тежки, а в апаратите хардуера и без това се изцежда на убиване за да изкара каквото може.

С две думи - при положение че 80% (мое мнение) от информацията в една снимка е измислена - т.е. не е директно представяне на проекцията в равнината на сензора, aко искаш добър резултат, се стараеш да контролираш измислянето им :D

И тъй като хората дето правят апарати се стараят много JPEG-ите им да са хубави и тъй като обработката на RAW отнема много време, снимаш RAW само ако искаш най-доброто. И тогава е странно да не ползваш най-добрия софтуер.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.