Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула на excel

Featured Replies

Здравейте,

Трябва ми формула на excel за определяне на пола от ЕГН-то с  функциата "IF". Това ми е  една курсова задача и условието е следната Колонка Пол - ако предпоследната цифра от колонката "ЕГН" е четна, се записва "мъж" иначе "жена" 

Благодаря предварително.

Редактирано от miniboy
Правописна грешка и добавяне нов текст (преглед на промените)

Ето ти работеща формула

=IF(ISODD(MID(A1;9;1))=TRUE;"жена";"мъж")

В А1 е ЕГН-то.

Поздрави

• Автор

Сам си намерих отговор в интернет не знам как работи или е точен но при мен се получи ето ви го =IF(MOD(A10,2),"мъж","жена")
А10 е ЕГН-то.

преди 10 часа, miniboy написа:

Сам си намерих отговор в интернет не знам как работи или е точен но при мен се получи ето ви го =IF(MOD(A10,2),"мъж","жена")
А10 е ЕГН-то.

Тази формула не дава верен резултат. Никъде не проверяваш дали деветата цифра е четна или нечетна. Както ти казаха по-горе - десетата цифра е контролна сума. Потърси в нета как се формира ЕГН-то. Ето ти малко инфо:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80

Формулата, която ти дадох е абсолютно вярна и винаги дава верния резултат. На теб оставям да разбереш от къде! :)

Ето ти файлче, по което да помислиш върху формулите

egn.xlsx

преди 12 часа, miniboy написа:

А10 е ЕГН-то.

За да работи вярно задачата, то трябва да проверяваш остатъка от делението на 9-тата цифра от ЕГН-то дали е 0 или 1, тоест по този начин ще определиш дали цифрата е четна или не. Ако е четна, то е мъж, ако не е - жена. Според мен формулата трябва да е така:

=IF(MOD(MID(A1;9;1);2)>0;"Жена";"Мъж")

Според мен тази формула ще работи на всяка версия на Ексел, докато ISODD работи само от 2007 нагоре.

Същия резултат би се получил и със следната формула:

=IF(MOD(MID(A1;9;1);2)=0;"Мъж";"Жена")

В клетка А1 се въвежда ЕГН-то. Ако искаш я смени с друга.

Пробвай и кажи дали е станало.

Според мен ще е по-правилно да се използва TRUNC(A1/10) вместо MID - ЕГН-то по презумпция е число, а не низ, та няма смисъл да се правят операции с низове върху него.

Не е число, а номер така че може и да е низ

иначе формулите на tigertron зависят и от регионалните настройки, при мене е

=IF(MOD(MID(A1,9,1),2)=1,"жена","мъж")

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

на 15.11.2015 г.,, mir4a написа:

Тази формула не дава верен резултат. Никъде не проверяваш дали деветата цифра е четна или нечетна. Както ти казаха по-горе - десетата цифра е контролна сума. Потърси в нета как се формира ЕГН-то. Ето ти малко инфо:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80

Формулата, която ти дадох е абсолютно вярна и винаги дава верния резултат. На теб оставям да разбереш от къде! :)

Ето ти файлче, по което да помислиш върху формулите

egn.xlsx

:clap: Евала колега формулата от файлчето ти работи перфектно благодаря ти.

на 15.11.2015 г.,, tigertron написа:

За да работи вярно задачата, то трябва да проверяваш остатъка от делението на 9-тата цифра от ЕГН-то дали е 0 или 1, тоест по този начин ще определиш дали цифрата е четна или не. Ако е четна, то е мъж, ако не е - жена. Според мен формулата трябва да е така:

=IF(MOD(MID(A1;9;1);2)>0;"Жена";"Мъж")

Според мен тази формула ще работи на всяка версия на Ексел, докато ISODD работи само от 2007 нагоре.

Същия резултат би се получил и със следната формула:

=IF(MOD(MID(A1;9;1);2)=0;"Мъж";"Жена")

В клетка А1 се въвежда ЕГН-то. Ако искаш я смени с друга.

Пробвай и кажи дали е станало.

Предполагам и твоите формули са верни, защото изглеждат почти едни и същи. Но при мен дава грешка не знам по моя грешка или се бъгва не знам точно как се получава грешката. 

Останаха ми още някои задачи някой от Вас може ли да ми помогне с тях, защото гледам разбирате от тези задачи/формули, ако някой иска да остави коментар или да ми пише на ЛС моля. Благодаря предварително. Благодаря за вниманието на останалите колеги които ме подкрепиха с отговорите си.

ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ВСИЧКИ ЗА ТОВА ЧЕ СЪМ ПОСТНАЛ ГРЕШНА ФОРМУЛА КАКТО КАЗАХ НЯМАМ ПРЕДСТАВА ДА ЛИ Е ВЯРНА ИЛИ НЕ С ЧИСТА СЪВЕСТ ГО ПОСТНАХ, ЗА ДА УЛЕСНЯ РАБОТАТА НА ОСТАНАЛИТЕ И ДА БЪДА ПОЛЕЗЕН НА ВСИЧКИ.

преди 32 минути, miniboy написа:

...

Предполагам и твоите формули са верни, защото изглеждат почти едни и същи. Но при мен дава грешка не знам по моя грешка или се бъгва не знам точно как се получава грешката. 

Затвори скритото съдържание

...

Дава ти грешка, защото вероятно не въвеждаш цялото ЕГН като число. Ето при мен си работи безотказно:

EGN.jpg

Редактирано от tigertron (преглед на промените)

• Автор
преди 25 минути, tigertron написа:

Дава ти грешка, защото вероятно не въвеждаш цялото ЕГН като число. Ето при мен си работи безотказно:

EGN.jpg

Не като текст го въвеждам така се иска по условие и както виждаш в снимката който съм качил има някакви зелени триъгълника в горния ляв ъгъл това нормално ли е или е грешка, защото в учебника така изглежда и така е посочен.

Редактирано от miniboy
Ляв* (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.