Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Създаване на локална мрежа за споделяне на файлове и папки, чрез домашния рутер

Featured Replies

Здравейте,

Първо, извинявам се ако темата не е за тук и ако се налага - преместете я на подходящото за целта място. Второ, може би не съм първият който ще зададе този въпрос и се извинявам за евентуалното повторение.

А сега на въпроса ми. Нерядко ми се налага да прехвърлям файлове между компютрите вкъщи (снимки, видеоклипове, програми, и т.н.). От известно време използвам за целта функцията "домашна група" в Windows, тъй като тя отговаря на изискванията ми: лесна за настройване; възможност за задаване на права само за четене или за и за писане за споделените папки; лесен избор на папките, които желая да споделя в домашната група; и т.н. Но колкото и да ми харесва тази функционалност на Windows, тя си има и своите недостатъци. Основният разбира се е, че невинаги работи както трябва. Нерядко се случва един или повече от компютрите в домашната група да не се "виждат" един с друг. Понякога единият компютър вижда споделените папки на другия, но нито може да ги отвори, нито да взаимодейства с тях - Windows извежда съобщение за мрежова грешка. Понякога изпълняването на съветника за отстраняване на грешки в домашната група оправя проблема, но невинаги. Всичко това на моменти прави работата в домашната група същински кошмар.

Но, знаейки че понякога вградените в Windows функции са там просто колкото да ги има и понякога не вършат добре работата си, гореизброените проблеми с домашната група до известна степен не ме учудиха. Започнах да се запитвам, дали не би било по-добре, ако подобен вид функция за споделяне на файлове и папки не се реализира от самия рутер (маршрутизатор). Не съм много запознат с функционалните възможности на рутерите и не знам дали такова нещо изобщо е възможно. Имам предвид: да се влиза през настройките на рутера, там да се създаде един вид домашна група (като се добавят желани от нас компютри от домашната мрежа), да се посочи кои папки от тях да се споделят в групата и с какви права, и т.н. Та затова се обръщам към вас тук: възможно ли е такова нещо изобщо? И ако ДА - как се прави? Ако не е възможно: бихте ли могли да ми препоръчате софтуер с който да реализирам функция, наподобяваща домашната група в Windows? Ако е от значение, единият от компютрите в мрежата е с Windows 7, а останалите - с Windows 10 (няма компютри с друга ОС).

Ако е от значение, рутерът ми вкъщи е от типа "модем и рутер в едно" за ADSL интернета на Vivacom. Мисля че е с марка "Pirreli".

Предварително ви благодаря!

Не че ми е ясно заданието, но знам, че OSToto Hotspot прави локалка.

Извинете, че не мога да Ви обърна повече внимание.

• Автор

Прочетох описанието на OSToto Hotspot в уеб сайта й. Нищо такова за създаване на локална мрежа не се споменава. Програмата е за създаване на безжична точка за интернет достъп (hotspot/гореща точка). На мен такова нещо не ми трябва - за тази цел си имам рутер. А и съм на настолен компютър, на който нямам Wi-Fi мрежова карта (било и външна такава, свързана чрез USB).

Целта ми е да създам мрежа (връзка) между компютрите в домашната локална мрежа (зад рутера), в която от всеки компютър да има споделени папки с опция за задаване на права само за четене или и за писане. Това го прави функцията "домашна група" в Windows, но както писах по-горе - невинаги се справя добре с тази задача. :)

преди 55 минути, Костадин Колев написа:

Прочетох описанието на OSToto Hotspot в уеб сайта й. Нищо такова за създаване на локална мрежа не се споменава. Програмата е за създаване на безжична точка за интернет достъп (hotspot/гореща точка). На мен такова нещо не ми трябва - за тази цел си имам рутер. А и съм на настолен компютър, на който нямам Wi-Fi мрежова карта (било и външна такава, свързана чрез USB).

Целта ми е да създам мрежа (връзка) между компютрите в домашната локална мрежа (зад рутера), в която от всеки компютър да има споделени папки с опция за задаване на права само за четене или и за писане. Това го прави функцията "домашна група" в Windows, но както писах по-горе - невинаги се справя добре с тази задача. :)

Разгледай тези два сайта:

Първи

Втори

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.