Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да ъпдейтна този БИОС?

Featured Replies

• Автор
Току що, ExaFlop написа:

Отскачаш до най-близкия маркет/полис и си купуваш за 6-7лв една флашка и проблемите ти изчезват.

A какъв точно е проблема на флашката щото под уиндоус си работи без никакви проблеми.

• Отговори 77
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 45 минути, ignorant написа:

Никой ли не може да помогне? :(

Като не успяваш с линковете на колегите, вземи си флопи.

• Автор
преди 2 часа, ExaFlop написа:

Да ти дойдем на гости с по флашка ли?

E нали те попитах какъв е проблема на флашката ти не ми казваш. Поисках и някакъв софтуер с който да я тествам - не ми каза нищо.  Щото от единия на другия компютър си пренасям без проблеми със същата флашка файлове и няма никакви проблеми.

преди 1 час, Agentpat™ написа:

Като не успяваш с линковете на колегите, вземи си флопи.

Защо ми е флопи, не може ли от двд устройството? Толкова ли е важно да е точно флопи?

Редактирано от ignorant (преглед на промените)

преди 2 часа, ignorant написа:

Никой ли не може да помогне? :(

Казваш, че си правил тази операция поне 10 пъти, което означава, че би трябвало да знаеш какво правиш и как да го направиш. Щом сега не можеш сам да се справиш ... значи положението е много тежко!

• Автор
преди 1 час, supervas написа:

Казваш, че си правил тази операция поне 10 пъти, което означава, че би трябвало да знаеш какво правиш и как да го направиш. Щом сега не можеш сам да се справиш ... значи положението е много тежко!

Да мерси за помоща. Беше асуски дъна чиито биоси всичките пъти с ром файлове. Тук не е така опростено. Производителя не предлага . Някой друг може ли да помогне?

• Автор
преди 4 часа, ExaFlop написа:

Да ти дойдем на гости с по флашка ли?

Oт 10-ина различни приятели и приятелки съм взел флашки, тествал съм на всичките флашки и не и не, просто не става. Същата работа.. Това не е от флашката! :( Идеи? Някой може ли да помогне?

• Автор

Пробвах да бутна от ДВД у-вото, един инсталационен диск на уин8.1 който съм инсталирал неколкократно пъти. Е не изобщо не захапа. Рестартирахи повторих няколко пъти пропуска DVD устройството. Какъв може да е проблема? нито Flash нито DVDустройство хваща тоя комп, а под уин 8.1 си работи и флашкта и dvd-to. преди уина двд-то се отваря и затваря но биоса не вижда устройството може би,нито флашката.. кво може да е проблема, кво да правя? :(

Вътре в БИОС-а пише AMIBIOS SETUP Utility - version 3.31a и нa Devices Primary ID Master e HL-DT-STDVD-RAM G начи биоса си вижда двд устройството хах, вътре обаче 32 битовия трансфер е сетнат на off, да не би да е заради това,да не ми вижда диска в  устройството?

НАчи това което ми прави остро впечатление, е че дори след като премахнах флопито от бутващите устройства продължава да ми изписва:
A: Drive Error
Press F1 to /resume

А не е ли възможно да е настроен лошо биоса и поради някоя зле направена настройка да е тоя тегав проблем? Въпреки, че изкарах и вкарах батерията на дъното с което трябва да се е сетнал по подразбиране фабрично както е бил :/

Ето повече инфо кво ми изписва, нещо може да ви покаже проблема ми :/
America 09/09/2003
Megatrends AMIBIOS (C) 2001 American Megatrends Inc.,
P4I45PE BIOS P2.10 ACPI Compliant BIOS

'следва името на процесора'

786432KB OK

F2 SETUP F11 Boot Menu
Auto-Detecting Pri Master.. ATAPI CDROM
Auto-Detecting Pri Slave...Not Detected
Auto-Detecting Sec Master.. IDE Hard Disk
Auto-Detecting Sec Slave...Not Detected
Pri Master: 1.02 HLDT-STDVD-RAM GH22NP20
Sec Master: YAR41BWO Maxtor 6Y120L0
Ultra DMI Mode-5 S.M.A.R.T. Capable but Disabled

A: Drive Error
Press F1 to Resume_

Тва дали ви говори нещо, какъв може да е проблема ми?

• Автор
преди 54 минути, ExaFlop написа:

Не откри вируси, нослед форматиране на ниско ниво успях с HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool v2.2.3 да я направя, копирах после двата файла от производителя е не и не. Пак написа Searching for Boot Record  from USB RMD-FDD..OK .  И седи та немръда от 14минути.  Тая папка usbdos  която я направих в C, HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool v2.2.3 нали после си я копира на флашката. Или не? Щото слагам папката в дял C на изряден комп и правя флашката на същия комп, а я вкарвам после в другия. Да не би тва да е проблема?

Защо просто не направиш флашката на друг компютър с помощта на Rufus и да си копираш съдържанието на изтегления архив за BIOS?

• Автор
Току що, ExaFlop написа:

Защо просто не направиш флашката на друг компютър с помощта на Rufus и да си копираш съдържанието на изтегления архив за BIOS?

Aми аз досега само така съм правил?!!!! Значи, не е причинита в това,че съм я правил на друг компютър относно HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool v2.2.3

Добре моля ви все някой трябва да знае, помогнете хора. Трябва да открия причината на проблема :(

Виждам три варианта
Биоса е некъв дефектен или настроен фабрично да не допуска зареждане на  DOS (в руфуса има вариантис други операционни системи,с тях длаи няма да може да стане пак?)
Аз не правя флашката както трябва(по-скоро не, след многобройни опити установих, че не е и това)
..или просто копието на новия биоса е некво дефектно от производителя(но по-скоро не е тов защото не ми зарежда ДОС системата от флашката)

преди 4 часа, ignorant написа:

Не откри вируси, нослед форматиране на ниско ниво успях с HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool v2.2.3 да я направя, копирах после двата файла от производителя е не и не. Пак написа Searching for Boot Record  from USB RMD-FDD..OK .  И седи та немръда от 14минути.  Тая папка usbdos  която я направих в C, HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool v2.2.3 нали после си я копира на флашката. Или не? Щото слагам папката в дял C на изряден комп и правя флашката на същия комп, а я вкарвам после в другия. Да не би тва да е проблема?

Трябва да посочиш пътя до usbdos директорията вътре има два скрити файла. Когато създадеш флашката просто копирай файловете с биоса вътре. Тествано и 100% работещо, ако има проблем то той е или във флашката или в usb портовете.

usbdos.jpg

Редактирано от chochoatanasov (преглед на промените)

преди 13 часа, ignorant написа:

Защо ми е флопи, не може ли от двд устройството? Толкова ли е важно да е точно флопи?

Важно е, защото трябва да влезеш под дос и от там да задействаш флашването на биоса. Самият файл се копира на дискета и т.н. Така беше едно време при старите дъна. С двд не съм чувал да може да става тази операция под дос.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

преди 12 часа, ignorant написа:

Да мерси за помоща. Беше асуски дъна чиито биоси всичките пъти с ром файлове. Тук не е така опростено. Производителя не предлага . Някой друг може ли да помогне?

По принцип в ръководствата пише достатъчно за всички функции на BIOS-а включително как се задава реда на стартиращите устройства. Тук виждам, че има дори възможност за избора им без да се влиза в BIOS. Клавиш F11, т.е. още по-лесно. Слагаш флашката в компютъра (първо пробвай в някой от задните портове) след което го пускаш. с F11 избираш от менюто флашката и така стартираш DOS. След което следваш указанията от сайта.

За да стане това трябва в BIOS да си разрешил пълна USB поддръжка, да си направил стартираща флашка с DOS (с помощта на някоя програма), да си записал файла на новия BIOS там (Това всъщност е ROM файла, нищо, че не завършва на '.rom'. В архива трябва да има и самата програма за актуализиране) и за по-сигурно флашката трябва да е форматирана в FAT16 файлове система, а не FAT32 или NTFS.

Добавка:

Описаният насин е само един от възможните, има и други разбира се. Аз те съветвам, щом правиш такива работи, да си направиш списък с всички възможни начини, от които да си избираш при всеки конкретен случай, което изисква малко проучване в Интернет.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

• Автор
преди 9 часа, chochoatanasov написа:

Трябва да посочиш пътя до usbdos директорията вътре има два скрити файла. Когато създадеш флашката просто копирай файловете с биоса вътре. Тествано и 100% работещо, ако има проблем то той е или във флашката или в usb портовете.

usbdos.jpg

Тва с usb порталчетата се досетих ехе ее кога, Пробвах го не е от тях. Значи щом ми разчиташе с руфуса флашките, първоначално дето изписва,че зарежда FreeDOS,ама реално стои по 30мин без да помръдне. Иначе ест посочвам директорията и после копирам файловете и като пусна ми изписва че зарежда, ама пак не зарежда, съшата работа като руфуските флашки преди тоес. Но щом изписа на руфуските, че зарежда free dos явно ги чете иначе няма как да знае ,че freedos беше качено на руфуските. Но после изгасва флашката..

преди 5 часа, supervas написа:

По принцип в ръководствата пише достатъчно за всички функции на BIOS-а включително как се задава реда на стартиращите устройства. Тук виждам, че има дори възможност за избора им без да се влиза в BIOS. Клавиш F11, т.е. още по-лесно. Слагаш флашката в компютъра (първо пробвай в някой от задните портове) след което го пускаш. с F11 избираш от менюто флашката и така стартираш DOS. След което следваш указанията от сайта.

За да стане това трябва в BIOS да си разрешил пълна USB поддръжка, да си направил стартираща флашка с DOS (с помощта на някоя програма), да си записал файла на новия BIOS там (Това всъщност е ROM файла, нищо, че не завършва на '.rom'. В архива трябва да има и самата програма за актуализиране) и за по-сигурно флашката трябва да е форматирана в FAT16 файлове система, а не FAT32 или NTFS.

Добавка:

Описаният насин е само един от възможните, има и други разбира се. Аз те съветвам, щом правиш такива работи, да си направиш списък с всички възможни начини, от които да си избираш при всеки конкретен случай, което изисква малко проучване в Интернет.

Ами аз точно с f11 си избирам от кое да бутне. Щото без избора си пропуска и двд с работещ инсталационен диск на уин 8.1 и флашката пропуска.. За тва с ф11, но както казах изписва примерно че зарежда freedos. ама стои по 30мин и нищо не зарежда реално.. За порталчетата отзад и отпред всичките съм ги пробВАЛ. Резултат никакъв,съшата история. Не е от usb-тата..

Как да разреша или къде в биоса да проверя дали е разрешена пълна usb подръжка?  :(

преди 1 час, ignorant написа:

Тва с usb порталчетата се досетих ехе ее кога, Пробвах го не е от тях. Значи щом ми разчиташе с руфуса флашките, първоначално дето изписва,че зарежда FreeDOS,ама реално стои по 30мин без да помръдне. Иначе ест посочвам директорията и после копирам файловете и като пусна ми изписва че зарежда, ама пак не зарежда, съшата работа като руфуските флашки преди тоес. Но щом изписа на руфуските, че зарежда free dos явно ги чете иначе няма как да знае ,че freedos беше качено на руфуските. Но после изгасва флашката..

Ами аз точно с f11 си избирам от кое да бутне. Щото без избора си пропуска и двд с работещ инсталационен диск на уин 8.1 и флашката пропуска.. За тва с ф11, но както казах изписва примерно че зарежда freedos. ама стои по 30мин и нищо не зарежда реално.. За порталчетата отзад и отпред всичките съм ги пробВАЛ. Резултат никакъв,съшата история. Не е от usb-тата..

Как да разреша или къде в биоса да проверя дали е разрешена пълна usb подръжка?  :(

За поддръжката на USB и подредбата на boot-ващите устройства ще прочетеш ти в ръководството на дънната платка.

Целта е да направиш boot-ваща флашка с DOS и записани на нея програмата за актуализация и новия биос. Ако не става с една програма, пробваш с друга...

Може да е проблем и големината на флашката, пробвай с най-малката, която имаш.

Пробвай пак с RUFUS по следния начин:

Device: избираш флашката

Partition scheme: MBR partition for BIOS and UEFI

File system: FAT

Cluster size: Default

Маркираш само следните опции:

Quick format

Create bootable using: MS-DOS (може да пробваш и Syslinux)

Кликваш върху синята стрелка до Format Options и маркираш само Add fixes for old BIOSes. (ако нищо не става все още добавяш и опцията Use Rufus MBR)

Друг вариант е да запишеш някое от ISO-тата на флашката от този сайт (примерно DOS6.22_bootdisk.iso) след което двата файла за биоса.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

• Автор
преди 41 минути, supervas написа:

За поддръжката на USB и подредбата на boot-ващите устройства ще прочетеш ти в ръководството на дънната платка.

Целта е да направиш boot-ваща флашка с DOS и записани на нея програмата за актуализация и новия биос. Ако не става с една програма, пробваш с друга...

Може да е проблем и големината на флашката, пробвай с най-малката, която имаш.

Пробвай пак с RUFUS по следния начин:

Device: избираш флашката

Partition scheme: MBR partition for BIOS and UEFI

File system: FAT

Cluster size: Default

Маркираш само следните опции:

Quick format

Кликваш върху синята стрелка до Format Options и маркираш само Add fixes for old BIOSes. (ако нищо не става все още добавяш и опцията Use Rufus MBR)

Друг вариант е да запишеш някое от ISO-тата на флашката от този сайт (примерно DOS6.22_bootdisk.iso) след което двата файла за биоса.

E откъде да го изкопам това ръководство на дънната платка?  Не е нов компютър с книжки а подарен ми стар без книги. Много ще съм благодарен да ми кажеш как да реша този съществен проблем.

Аз преди месец поправях подобно дъно P4i65PE, и биоса го поднових през флопито без проблем. Много е рисковано да се обновява биоса през Уиндоуса, а и не винаги става, на някои дънни платки като Gigabyte въпреки че производителя е пуснал ъпдейти под Уиндоус, те не могат да се инсталират, затова най-сигурно е с флопи. Но ако нямаме, можем да използваме външно флопи през USB, но трябва да се има предвид че процеса е много бавен и може да чакате до 30 мин. Дискетата не става да се форматира от Уиндоуса като DOS стартираща, а трябва със специална програма Drdflash.

Само да вметна че биоса не се подновява когато се добавя нов хардуеър, тъй като производителя не знае ние какъв хардуеър ще сложим, а просто коригира дефекти, които са описани в сайта срещу всяка една нова версия. Така че вместо да купуваме нов компютър първо трябва да си подновим стария. Казвам го от личен опит, щото щях да изхвърля един стар компютър който нещеше да се изключва и след подновяването и нова преинсталация проблемът се реши. Затова подновявайте винаги преди инсталацията на ОС.

• Автор
преди 1 час, supervas написа:

Тествах неще, същата работа.

Едит: Оказа се, че вътре в машината имало флопи, ама с обърнат кабел и за тфа ми е давало грешка при сяко стартиране. Обърнах кабела и проблема с грешката се реши. Сега имам Работещо флопи вътре, намерих и нкеви стари дискети (едната е вербатим,. ха дано работи! :) . Казвайте как да го правя с дискета? :)

Аз така и не разбрах защо се налага това обновяване на  BIOS-a?

• Автор
преди 2 минути, embolado написа:

Щото не мога да използвам флашка или CD/DVD като бутвам, вероятно заради старостта на биоса. една читава операционна системна не мога да инсталирам. Освен през нета.

преди 2 часа, embolado написа:

Защото може.

преди 1 час, ignorant написа:

Щото не мога да използвам флашка или CD/DVD като бутвам, вероятно заради старостта на биоса. една читава операционна системна не мога да инсталирам. Освен през нета.

Ти пак няма да можеш да го инсталираш от флашка. Но щом си оправил флопито, намери някаква читава дискета и задължително я форматирай с програмата която препоръчах по-горе. Когато вкараш дискетата и пуснеш компютъра, тя сама ще се буутне и после пишеш името на програмата, интервал и името на бин-файла. Ако имаш UPS хубаво е да пуснеш компютъра с него, щото не се знае какво може да стане, един потребител така си подновил фърмуера на декодера и точно тогава спрял тока и декодера се повредил. Ръководството за дънната платка можеш да си го свалиш от официалния сайт и то с цветни картинки, по-хубаво от книжката.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, peppone1 написа:

Защото може.

Ти пак няма да можеш да го инсталираш от флашка. Но щом си оправил флопито, намери някаква читава дискета и задължително я форматирай с програмата която препоръчах по-горе. Когато вкараш дискетата и пуснеш компютъра, тя сама ще се буутне и после пишеш името на програмата, интервал и името на бин-файла. Ако имаш UPS хубаво е да пуснеш компютъра с него, щото не се знае какво може да стане, един потребител така си подновил фърмуера на декодера и точно тогава спрял тока и декодера се повредил. Ръководството за дънната платка можеш да си го свалиш от официалния сайт и то с цветни картинки, по-хубаво от книжката.

Ми тфа ок ше го направя при първа читава дискета! Поразрових се в архивите и открих две дискети, /едната на вербатим с голямата дейталайф технология не работи ест, другата уж я разпозна ама като пробвам да я форматирам от уиндоуса и  и ми изписва An unexpected I/O error has occurred. и не мое се форматира от уина. Ако ли не чакам майка да ми донесе от работата си  дискета и утре чак най-рано, ако изобщо и тя намери утре дискета. Не мисе купува скъпата и непотребна дискета :D за тая спец оперция само.

Иначе сега пробвах да бутна флашка с инсталация на убунту на същата проблемна машина и ми изписа следното:
SYSLINUX 4.07 CHS 2013-07-25 Copyright (C) 1994-2013H Peter Anvin et al
ERROR: No Configuration file found
No DEFAULT or UI configuration directive found!
Boot:

Тва кво ви говори? Зарежда ли от флашка или не? Да не би да е няква скапана настройка на биоса? Хваща флашката ама замира и спира и не си довършва работата. Начи според мен може да хване флашката ама не и да я довърши поради някви ограничения на файловата система или на бропя  символи на файловете(не трябва да са над 8), или кой знае каква лимитация заради старостта на тоя биос ..

И ако не натисна ф11 да си бутна по избор флашката, я пропуска и хич не я отчита.
А като избера с ф11 да бутне инсталационен диск на уин 8.1 изобшо изписна not found за секунда, прещраква все едное празно двд у-вото и си зарежда уинXP oот харда, а послеот тоя уин на харда  си вижда кво има в двд у-вото..
 Интересно що не вижда  при избор на бутване диска ???

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.