Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да ъпдейтна този БИОС?

Featured Replies

Със флашка не можеш да заредиш нищо, ще ти прекъсне инсталацията и няма да намери някой файл, а Уиндоус 8 не можеш да инсталираш на тази машина, видеокартата няма да ти възпроизведе графиката и ще се бъгяса. Трябва XP да инсталираш, не каза и с каква памет разполагаш и коя е текущата версия на биоса. Както казах не трябва да форматираш дискетата от Уиндоуса, щото дори и да се форматира нормално, после в DOS режима ще се бъгне.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 77
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

A: Drive Error
Press F1 to /resume

Влез в BIOS и Floppy drive seek - Enable  го направи на Disable

Но щом дава такава грешка значи флопито (или кабелите му) ти не е в ред.

Пак да питам - защо не си направиш флашката на друг компютър и така да я ползваш на твоя?

• Автор
преди 13 часа, peppone1 написа:

Със флашка не можеш да заредиш нищо, ще ти прекъсне инсталацията и няма да намери някой файл, а Уиндоус 8 не можеш да инсталираш на тази машина, видеокартата няма да ти възпроизведе графиката и ще се бъгяса. Трябва XP да инсталираш, не каза и с каква памет разполагаш и коя е текущата версия на биоса. Както казах не трябва да форматираш дискетата от Уиндоуса, щото дори и да се форматира нормално, после в DOS режима ще се бъгне.

Чакай малко, ти не знаеш с каква видеокарта съм. Пък и уин 8.1 няма изисквания към видеокарти :) На сайта на майкрософт пише Graphics card: Microsoft DirectX 9 graphics device with WDDM driver. И това е достатъчно според микромеките.

преди 13 часа, ExaFlop написа:

A: Drive Error
Press F1 to /resume

Влез в BIOS и Floppy drive seek - Enable  го направи на Disable

Но щом дава такава грешка значи флопито (или кабелите му) ти не е в ред.

Пак да питам - защо не си направиш флашката на друг компютър и така да я ползваш на твоя?

Флопито го оправих. Кабела бе на обратно вкаран в самото флопи, Има и един вентилатор дето е поставен на обратно и духа извън кутията мухахах. Намерих дискети, като се наспя и ще пробвам да го ъпдейтна биоса та дано с ъпдейта новия биос да може да бутва флашки cd/dvd-та..

Редактирано от ignorant (преглед на промените)

Изтегли си plop иго запиши на едно CD. Зареди системата от CD и избери от менюто на plop boot from USB.

Най-вероятно системата не поддържа зареждане от USB(типично за доста старите машини).

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
преди 16 часа, ExaFlop написа:

Изтегли си plop иго запиши на едно CD. Зареди системата от CD и избери от менюто на plop boot from USB.

Най-вероятно системата не поддържа зареждане от USB(типично за доста старите машини).

Ще пробвам с дискети първо :)
 "USB Legacy Support"  в биоса за какво отговаря? Може ли някой да ми обясни? Беше ми disabled. Нещо свързанос boot-ването е чета, но какво точно не мога да схвана. Искрено моля някой да ми обясни! :(

Осигурява поддръжка на USB портовете по време на зареждането(буутването).

Провери и за USB 2.0 Support - Enable да не би да имаш.

• Автор
преди 45 минути, ExaFlop написа:

Осигурява поддръжка на USB портовете по време на зареждането(буутването).

Провери и за USB 2.0 Support - Enable да не би да имаш.

Няма, изчетох и документацията във pdf файла. няма такова USB 2.0 Support. Днеска съм пробвал 7-8дискети неработещи , майка ми дето ми достави дискетите вика ,че на компютрите им на работа на някои флопита работели на други не работели.. да няма различни стандарти дискети, сичките са 3.5 , ще си ускубя косата от яд! Пробвам тва със записа на Cd. Има ли значение от каква ОС го записвам и с каква програма?Файловата система на cd-то каква трябва да е?

преди 43 минути, ignorant написа:

Няма, изчетох и документацията във pdf файла. няма такова USB 2.0 Support. Днеска съм пробвал 7-8дискети неработещи , майка ми дето ми достави дискетите вика ,че на компютрите им на работа на някои флопита работели на други не работели.. да няма различни стандарти дискети, сичките са 3.5 , ще си ускубя косата от яд! Пробвам тва със записа на Cd. Има ли значение от каква ОС го записвам и с каква програма?Файловата система на cd-то каква трябва да е?

Имаш USB Legassy Support в биоса, който фабрично е забранен и затова трябва да го позволиш иначе ако клавиатурата е USB, тя автоматично се изключва когато започне инсталацията, а остава да работи само PS/2 порта, но това няма да ти реши проблема с флашката, просто самата програма Rufus или стария компютър не може да се инсталира от флашка, а до сега не съм успявал да инсталирам Windows XP от флашка на никой компютър.

• Автор
преди 22 часа, ExaFlop написа:

Моля те обясни ми... Първо го записах на CD и пак компютъра неще да приема CD-то(на кво може да се дължи да не ми открива CD-ата, по времето когато е правено дъното предполагам е имало CD-та и бутване от тях).. Избирам с ф11 boot менюто,избирам cd у-вото да бутне и ми изписва cd-rom not found нещо си.. Пробвах  едни стари LiveCD  линукс дистрибуции и те НЕзареждат :( Защо не мога да зареждам от CD устройството, на CD записах с нирото тва iso(директно с десен бутон върху исо файла избрах от менюто да го запише с нирото).

//в биоса има опция boot from network , как мога да я използвам за да си инсталирам операционни системи на тоя комп. Имам повече от един компютър в стаята.

А диска прочита ли го от уиндоуса, както и ОС може ли да буутва? Ако не, тогава CD-устройството се е сдухало, а поне засича ли го като хардуеър?

• Автор
на 30/11/2015, 09:59:52, peppone1 написа:

А диска прочита ли го от уиндоуса, както и ОС може ли да буутва? Ако не, тогава CD-устройството се е сдухало, а поне засича ли го като хардуеър?

Да биоса го разпознава като хардуер и в уиндоуса си работи, но уви неще нищо да boot-не от него. Идеи?
//щеми каже ли някой как от "boot from network" да инсталирам OS-и?

http://www.ccboot.com/boot-windows-7.htm

• Автор

И все пак ми се ще да ползвам LiveCD/DVD ОS, за целта мисля,че plop  е по-доброто решение, нопървоначално какда пусна plop  без да го инсталирам  :( Ще мога ли със ccboot или Sun Virtual Box/Oracle VM VirtualBox?

Щом не можеш да бутваш от CD-устройството, значи не е нагласено правилно като Master-Slave, особено ако е свързано с един общ кабел с харддиска и също зависи колко жилен ти е кабела, това го показва преди да зареди, както и в документа. Но ако устройството е Sata, то не може да буутва.

• Автор
преди 20 часа, peppone1 написа:

Щом не можеш да бутваш от CD-устройството, значи не е нагласено правилно като Master-Slave, особено ако е свързано с един общ кабел с харддиска и също зависи колко жилен ти е кабела, това го показва преди да зареди, както и в документа. Но ако устройството е Sata, то не може да буутва.

Не с различни кабели са свързани. Различни дебели големи кабели от два различни кабела от дъното и захранващите ги кабели са от два различни. Нa Секюрити в биоса няма нищо освен SuperVisor  Password
User Password

И съответно две опции  за set-ването им. и Password Check на което пише Setup.. Нема друго. Тва е античен биос. Идеи? :(

Премести ли джъмпера за Master/Slave както на CD-устройството, така и на харддиска? Щом те са IDE, няма причина да не буутва, поне опитва ли да търси диска, не каза и колко пинови са ти кабелите? Тези кабели ги засича само на някои по-стари компютри, най отдолу преди да тръгне Уиндоуса.

• Автор
на 03/12/2015, 05:26:43, peppone1 написа:

Премести ли джъмпера за Master/Slave както на CD-устройството, така и на харддиска? Щом те са IDE, няма причина да не буутва, поне опитва ли да търси диска, не каза и колко пинови са ти кабелите? Тези кабели ги засича само на някои по-стари компютри, най отдолу преди да тръгне Уиндоуса.

Съвсем случайно ровейки се в биоса загубил вече всяка надежда ей така от играчка, смених  една опция в Main->IDE Devices->Primary IDE Master-> Type да не е "auto", a като DVD-RW. И магията стана! Скапания биос позволи да boot-ват не само дискове ами и флашки на всичкото отгоре! Брей каква магия!

С флашка няма да стане, но все пак успя ли да го подновиш?

Това вече вие ще кажете.

• Автор
на 07/12/2015 at 12:16, peppone1 написа:

С флашка няма да стане, но все пак успя ли да го подновиш?

Не съм се занимавал, понеже явно си boot-ва от всичко, та не виждам смисъл :) Ако вие ми посочите смисъл,който да има смисъл за мен ще го направя. Някаква съществена полза.

Може пък да работи по-добре с новия биос, все пак кажи коя е текущата версия. Той веднъж се подновява, а в последната версия е направена корекция в кодовете на процесора, което не бива да се пренебрегва. Ако не, поне си съхрани Bin-файловете на носител, понеже дъното е много старо и могат да му спрат поддръжката.

• Автор
преди 20 часа, peppone1 написа:

Може пък да работи по-добре с новия биос, все пак кажи коя е текущата версия. Той веднъж се подновява, а в последната версия е направена корекция в кодовете на процесора, което не бива да се пренебрегва. Ако не, поне си съхрани Bin-файловете на носител, понеже дъното е много старо и могат да му спрат поддръжката.

Корекция в кодовете на процесора? Какви корекции? Може ли малко повече инфо? Какви са тия корекции, какво точно са коригирали?  Процесора ще работи ли по-бързо в това дъно?

2.10 е версията  от 9/10/2003

Питай тях какви. Ти си баш със най-стария биос, а оттогава тези кодове 3 пъти са поправяни, както и др. неща. Но първо дай точния модел на дъното, щото според това което си показал такава версия на биоса няма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.