Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на вътрешен HDD за бекъп

Featured Replies

Имам външен хард WD My Passport Ultra 2TB, 2.5", USB 3.0 с важно инфо ,но искам да се подсигуря да ги имам на още едно място.Идеята ми е да имам инфото и на един вътрешен ,който да седи в компа ,но да го включвам/свързвам само като правя бекъп и да стои изключен през останалото време.Удачно ли е това решение и на какъв хард да заложа?Спрял съм се на тези двата.

http://qbox.bg/product/14046/tvard-disk-toshiba-p300-high-performance-hard-drive-2tb-7200rpm-64mb.html
http://qbox.bg/product/16598/hdd-2tb-wd-blue-3-5-sataiii-64mb.html

Но четох ,че тези с по ниски обороти били по-щадящи към диска (вероятно по-надеждни).Дали да не взема този на 5700 http://qbox.bg/product/14048/tvard-disk-toshiba-e300-low-energy-hard-drive-2tb-5700rpm-64mb.html

Скорост не ме вълнува ,трябват ми цена и надеждност в добра комбинация за 2Т диск.

• Автор

Това не е проблем, правя си бекъп веднъж на 1,2 седмици.Може и да не е вътре имам  панел отпред с SATA  букси за дата и захранване.

Ще му пуска и скрива буквата от диспечера на дискове

Ако е SATA може с помощта на zentimo да се спира и захранването. Но мисля, че спирането е валидно само в рамките на сесията, т.е. след рестарт се връща обратно. Трябва да го пробвам остава ли спрян след рестарт.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

След изключване на компа ще вади, а преди пускане - ще слага кабела на диска (в случаите, когато ще прави бекъп)

@stradlin - защо мислиш, че втория диск е "вътрешен", само щото си го мушнал в кутията?

ps. Ти за облаци чувал ли си? Не гледай през прозореца.

Не такъв - cumulus.jpg

а  такъв - internet_network_cloud.png

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор
Цитат

След изключване на компа ще вади, а преди пускане - ще слага кабела на диска (в случаите, когато ще прави бекъп)

Да,точно това ще правя.

Аз съм чувал за много неща,а ти да си чувал за безплатен  2т облак?  Ако щеш и от онези на снимката.

И в крайна сметка,темата не е "как да спирам и пускам хард" а препоръка за такъв.

Редактирано от stradlin (преглед на промените)

И накрая от закачи /откачи  дали няма да се спомине някой конектор?

преди 18 минути, stradlin написа:

Да,точно това ще правя.

Аз съм чувал за много неща,а ти да си чувал за безплатен  2т облак?  Ако щеш и от онези на снимката.

И в крайна сметка,темата не е "как да спирам и пускам хард" а препоръка за такъв.

Аз бих взел WD-то.

преди 23 минути, stradlin написа:

Да,точно това ще правя.

Е, ти искаш - "И меча докрая, и душата в рая." Няма такъв вариант.

Този диск - ще ти го подаряват ли? 10 долара на месец - грамадна сума ли са, за 1Т?

• Автор
преди 1 час, ExaFlop написа:

И накрая от закачи /откачи  дали няма да се спомине някой конектор?

Ами не знам,затова питам дали е удачен ватиант по този начин?  Има и вариант с нещо като ключе да ги спирам или просто с един кабел къс,закачен за харда за да не третирам неговите куплунги а тези на кабела(удължител или нещо от сорта) та като се сшолине някоя букса,да не е тази на харда ,а на кабела който ще се свързва с кабела идващ от дъното и захранването съответно.

Вариант 2

само че този е за 2,5 има се в предвид за 3,5 разбира се...

преди 44 минути, jhoro написа:

Е, ти искаш - "И меча докрая, и душата в рая." Няма такъв вариант.

Този диск - ще ти го подаряват ли? 10 долара на месец - грамадна сума ли са, за 1Т?

Не искам никакви мечове,искам 2т хард с прилично съотношение цена/качество. 10$ за 1т = на 20$ за 2т на година =240$ !!! ами не мерси, като се има предвид ,че ще съхранявам семейни снимки и видеа ,което предполага за постоянно да се пазят(за цял живот) ,сам си сметни какво е гайлето и дали има и 1% смисъл от даване на  240$ годишно. Прости ми ако ти си милионерче ,но аз не съм (за сега ;) ).Че аз за тия пари ще взимам по няколко тб всяка година  вместо да да ги давам в бездънна дупка и да си стоя с 2т.

преди 7 минути, stradlin написа:

Не искам никакви мечове,искам 2т хард с прилично съотношение цена/качество. .... ще съхранявам семейни снимки и видеа

Ти и жена ти си правите акаунти във Flickr, и получавате по 1 TB безплатно място за снимки и клипчета. 

преди 34 минути, RudeBoy написа:
преди 1 час, stradlin написа:

Аз съм чувал за много неща,а ти да си чувал за безплатен  2т облак?

Ти и жена ти си правите акаунти във Flickr, и получавате по 1 TB безплатно място за снимки и клипчета. 

Ето ти и фрее (не съм ползвал Flickr).

Освен това

преди 44 минути, stradlin написа:

ами не мерси, като се има предвид ,че ще съхранявам семейни снимки и видеа ,което предполага за постоянно да се пазят(за цял живот) ,сам си сметни какво е гайлето и дали има и 1% смисъл от даване на  240$ годишно.

ма многу снички ба бате - 2 терабайта. Аз ползвам "облачни" 100 + 25 + 15 + още разни по-малки = към 200 гигабайга. Безплатно естественно. В Yahoo пощата ми е с капацитет 1 терабайг, ама само за писма.

• Автор
преди 40 минути, RudeBoy написа:

Знам,имам акунт там,но има ограничение за големина на файловете и мисля на седмица по някакво количество само можеш да качваш ,не когато и колкото си поискаш.

А в мега има 50гб ,и там имам 4 акунта + 50гиги в BOX и на още няколко места,но това не си е работа да се занимаваш с толкова акоунти.Затова искам да си взема един диск още.

преди 16 минути, stradlin написа:

Знам,имам акунт там,но има ограничение за големина на файловете и мисля на седмица по някакво количество само можеш да качваш ,не когато и колкото си поискаш.

А в мега има 50гб ,и там имам 4 акунта + 50гиги в BOX и на още няколко места,но това не си е работа да се занимаваш с толкова акоунти.Затова искам да си взема един диск още.

Сега следи переодически  mail.ru  (става въпрос за декември-януари) Има сериозни слухове за нова промоция от свободно безплатно място от 1 терабайт. Там няма такива ограничения, за които споменаваш. А 1 терабайт ти е достатъчно за снимки и други подобни до края на живота. Нима всяка снимка ти е по 20-30 мегабайта обем?

• Автор

Мерси за съвета за mail.ru ,добър вариант е . Но точно толкова ми е 1 снимка между 20 и 30 мб. роу формат. Клиповете също  са  от DSLR 1080р и не са малки също.Но mail.ru определено ще ги дебна за 1,2 акаунта ,заслужава си отвсякъде.

преди 5 минути, stradlin написа:

Мерси за съвета за mail.ru ,добър вариант е . Но точно толкова ми е 1 снимка между 20 и 30 мб. роу формат. Клиповете също  са  от DSLR 1080р и не са малки също.Но mail.ru определено ще ги дебна за 1,2 акаунта ,заслужава си отвсякъде.

При положение , че дадат отново такава промоция както през 2013 година, то ще имате право само на един акаунт, защото на сайта хората са приблизително 20 милиона. Ще ви ограничат по IP адрес и вторият ви акаунт ще е само 25 гигабайта. Споделям го от опит. Дано не е само слух.

преди 35 минути, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

Сега следи переодически  mail.ru  (става въпрос за декември-януари) Има сериозни слухове за нова промоция от свободно безплатно място от 1 терабайт. Там няма такива ограничения, за които споменаваш. А 1 терабайт ти е достатъчно за снимки и други подобни до края на живота. Нима всяка снимка ти е по 20-30 мегабайта обем?

Какви ли ще са такива големи ???

Ако говорим само за снимки, сещам се една подробност - обикновенно се пропуска, когато се говори за капацитет на хранилището.

Макар, че GoogleDrive предоставя безплатно само 15 гигабайта - снимки до 2048 × 2048 пиксела и видео до 15 минути не заемат място в хранилището. По-големите снимки могат да се редуцират до размер 2048х2048 (или по-големия размер).

Същото се отнася и за "Документи, електронни таблици, диапозитиви, презентации, рисунки Google и така нататък." (когато са във Google формат)

• Автор
Цитат

Какви ли ще са такива големи ???

Отговорих вече какви ще са.

За компресирането на тъпите гугъл да,трябва да се провери ,че като ти преебат всички снимки и видеа...заеби.

Току що, stradlin написа:

Отговорих вече какви ще са.

За компресирането на тъпите гугъл да,трябва да се провери ,че като ти преебат всички снимки и видеа...заеби.

Ставаш смешен

Жорка! Аз въобще не говоря за снимки, дори го попитах. А дори и да са 50 мегабайта, което абсолютно ме съмнява, и ако има отново тази възможност на  този сайт, нека сам си прецени. Хубавото е, че нямаш ограничения какво ще качваш и колко е голямо. Но мястото е само 1 терабайт и акаунта който можеш да направиш е само 1. 

преди 8 минути, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

Жорка! Аз въобще не говоря за снимки, дори го попитах. А дори и да са 50 мегабайта, което абсолютно ме съмнява, и ако има отново тази възможност на  този сайт, нека сам си прецени. Хубавото е, че нямаш ограничения какво ще качваш и колко е голямо. Но мястото е само 1 терабайт и акаунта който можеш да направиш е само 1. 

Абееее .... не е точно така. По горе писах, че едното "облако" ми е 100 Гига - къде мислиш, че е? Виж това

Цитат

Обратите внимание, размер загружаемого файла не должен превышать 2 ГБ! Чтобы увеличить максимальный размер загружаемого файла до 32 ГБ, подключите PRO-аккаунт.

Абсолютно безсмислено е да си съхраняваш семейните снимки в RAW формат.

А щом снимаш толкова много и толкова големи клипове - парите за второ HDD би трябвало да са ти оправдани.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.