Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имам въпрос за хард

Featured Replies

Един приятел ме попита хард диск за лаптоп дали е различен от хард диск за настолна машина !

Различен е . Обикновено за лаптоп е 2.5 инча, докато за настолна машина е 3.5 инча e форм фактора.

Има още разлики в спецификациите. Ако кажете  каква е целта, може да Ви се отговори конкретно.

Единствено разлика може да има в интерфейса - някои лаптопи са с miniSATA интерфейс и обикновено са 1.8". Иначе - 2,5" със стандартен SATA интерфейс работи и в лаптоп и в десктоп.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Изгоря ми лаптопа, но харда е здрав. Мислех да сглобя едно настолно Пц. Викам поне пари за Хард да не давам. 

Имам и още един въпрос: На харда имам важни неща, как мога да си ги сваля? Трябва да го сложа в друг лаптоп? Или в някой сервиз ако го закарам? 

Хич не съм наясно с хардуер.. :)

преди 2 минути, MisterDimchev написа:

Изгоря ми лаптопа, но харда е здрав. Мислех да сглобя едно настолно Пц. Викам поне пари за Хард да не давам. 

Имам и още един въпрос: На харда имам важни неща, как мога да си ги сваля? Трябва да го сложа в друг лаптоп? Или в някой сервиз ако го закарам? 

Ако е 2.5 инча, може да го свържеш с настолен компютър. (свързва се почти като обикновен 3,5 хард, само конекторите са малко сблъскани)

Да и още как. @ExaFlop каза за размера, а и работи на по-ниски обороти. Също, не е желателно да слагаш този за лаптоп до такъв за компютър.

преди 59 минути, MisterDimchev написа:

При мен от години работи една 80-ка 2,5 Тoshiba в стационара. Даже сега от нея търкалям win 10. Ако е читав дискът, сглобявай смело.

Колегите са дали доста опростени и не особено точни отговори.

Когато говори за твърд диск HDD ситуацията е следната.

3,5" HDD предлагат предимства като:

1. Повече обем 

2 По-ниска цена за единица обем

3 По-високи и разнообразни обороти 

2.5" HDD

1 По-компактен размер 

SSD

1 Още по-компактни 

2 Високи скорости на четене и писане

3 Не се коментира параметър кеш защото целия диск работи с такава скорост

4 Няма механика и не се влиаят от сътресения

Естествено всеки вид си има и недостатъци

3,5" - големи габарити което ги прави неприложими в мобилна електроника

2,5" - доста податливи на физически сътресения и често дефектират по тази причина

SSD - висока цена на единица обем

В близките години при повишаване на производствата на SSD цената ще падне и първо ще изместят 2,5" HDD. В последствие с понижаването на цената за единица обем и драстично по-високите скоростi ще започнат да изместват и 3,5" HDD.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Да, но това след няколко години. За станционар и преносим диск си остава класиката 3,5".

преди 1 час, niki292002 написа:

Да, но това след няколко години. За станционар и преносим диск си остава класиката 3,5".

Ми не съвсем. За настолна машина вече масово се поръчва малко SSD и 1-2Т 3.5".

За преносим също нещо не мога да се съглася,че 3.5" е добро решение. Размер на тухла единичка, тегло от половин кило, нуждата от външно захранване не го правят особено преносим.

В момента най-бавния компонент са HDD и слагайки в настолна машина лаптопски диск който едва ли е на 7200 оборота това допълнително ще забави работата на машината.

В малко настолни машини има гнезда за 2,5" устройства и масово такива дискове се хващат с винтове само от едната страна и така а податливи на всякакви вибрации което леко ги убива.

Иначе друг проблем няма.

преди 55 минути, pconline написа:

Ми не съвсем. За настолна машина вече масово се поръчва малко SSD и 1-2Т 3.5".

За преносим също нещо не мога да се съглася,че 3.5" е добро решение. Размер на тухла единичка, тегло от половин кило, нуждата от външно захранване не го правят особено преносим.

Тук не говоря за компактност, а изгодност. Както каза, 2,5'' лесно "умират". Е, няколко такива умряха в ръцете ми. (не точно, след много носене в раницата ми, а претърпява доста шокове) От около половин година имам "преносимо" 3,5'' и не се е развалило. Освен това, там си имам отделна гаранция само на диска и имам възможност да го монтирам в машина, ако искам.

Редактирано от niki292002 (преглед на промените)

преди 20 часа, niki292002 написа:

Тук не говоря за компактност, а изгодност. Както каза, 2,5'' лесно "умират". Е, няколко такива умряха в ръцете ми. (не точно, след много носене в раницата ми, а претърпява доста шокове) От около половин година имам "преносимо" 3,5'' и не се е развалило. Освен това, там си имам отделна гаранция само на диска и имам възможност да го монтирам в машина, ако искам.

Спорен е въпроса. 

Колко инфо ти се налага да разнасяш в раницата ? Едва ли е няколко Т, а ако е то трябва да са огроми файлове свързани с работа. 

Един диск 1Т 3,5" е малко над 100лв, кутията прилична е 50-60 грубо го кажи около 200.

За толкова си взимаш едно 256GB SSD с кутия и никога няма да ти се развали от сътресения и ще тежи поне 10 пъти по-малко:) 

Вярно 4 пъти по-малко обем но пък общо взето вечен.

Ето и малко четива за тенденциите в продажбите на SSD предвижда се до 5 години обема на продажбите на годишна база да скочи с около 40 пъти, като вероятно следващата година бройките продадени SSD почти ще достигнат HDD. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.