Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Един въпрос за ток ?

Featured Replies

Онази вечер направих една глупост по невнимание. По принцип се пазя, но този път нещо се бях разсеял. Бях пуснал електрическата ни печка да топли, но през това време отивам да си измия лъжица. Връщам се с мокри ръце и лъжицата и виждам, че печката доста време е работила и не се замислям и тръгвам да я изключвам от щепсела. С мокра ръка го извадих, а с другата дето държа лъжицата натисках с пръст контакта, че с една не можах да извадя щепсела. След това се усетих каква глупост съм направил ама късно. След това почуствах леко изтръпване на ръцете и по-трудно дишане може и да е било от притеснение не знам. Не са ми се вдигали и косъмчетата на ръцете всмисъл ако е минал ток. Въпроса ми е дали е голям % да ме удари така ток? Сега след 1 ден чувствам изтръпване на пръстите на ръцете от време навреме. Лъжицата и водата са добър проводник дали е минало някакво електричество през мен? Ходих на кардиолог да ми направи кардиограма на сърцето всичко си е добре и кръвното. Някой, който доста разбира от електричество ако може да ми драсне някой ред така информативно, за да се успокоя.

Снимка на контакта:

http://prikachi.com/images/546/8503546n.jpg

Редактирано от shizzaw (преглед на промените)

Това шубето е голям страх :)
Ако беше те ударил ток със сигурност щеше да разбереш.
Но никога не пипай с мокри ръце електрически уреди, контакти и т.н.
Между другото, някога изобщо удрял ли те е ток ?

Причините може да са няколко, но най вероятно щепсела ви е бил замърсен и при пипане с мокри ръце влагата го прави леко проводим към нулата и сте попаднали под частично напрежение- проверете и внимателно и изчистете щепсела и контакта.Второ-проверете занулявнето на контакта и пластините-предполагам че е шукоконтакт, може да има разхлабена връзка.Трето-най малко вероятно- да имате лоша връзка чрез захранващия кабел към апартаментното табло.Не се притеснявайте -слаб токов удар е даже полезен - казал ви го и доктора.Но няколко подред вече е опасно.Поздрави

Като гледам снимката-удължителят ви е доста прашен и мръсен

преди 20 минути, Ken написа:

Това шубето е голям страх :)
Ако беше те ударил ток със сигурност щеше да разбереш.

Абсолютно се присъединявам към това мнение! 

Мен лично ме е "блъскал" тока поне 15 пъти и слава Богу без фатални последици! Усещането никак не е приятно и доста болезненно! Това разбира се не ме успокоява  а напротив - прави ме много по внимателен!

Добре е да се спазват основните правила за безопасност

И да те е "треснал". нали си го пуснал? Проблемът е когато стиснеш и не пуснеш. И няма някой наоколо да го спре преди да си "изпушил". 

преди 2 часа, shizzaw написа:

Въпроса ми е дали е голям % да ме удари така ток? 

Голям % да те „тресне“ ток е имало,но не те е ударил въобще!Иначе щеше да го почувстваш на момента,като едно много силно изтръпване в мускулите.Твоето е притеснение,но от възможноста че е можело да те удари тока.Сега си в стресова ситуация,която трябва да отмине от само себе си.

преди 20 часа, mal1 написа:

Причините може да са няколко, но най вероятно щепсела ви е бил замърсен и при пипане с мокри ръце влагата го прави леко проводим към нулата и сте попаднали под частично напрежение- проверете и внимателно и изчистете щепсела и контакта.Второ-проверете занулявнето на контакта и пластините-предполагам че е шукоконтакт, може да има разхлабена връзка.Трето-най малко вероятно- да имате лоша връзка чрез захранващия кабел към апартаментното табло.Не се притеснявайте -слаб токов удар е даже полезен - казал ви го и доктора.Но няколко подред вече е опасно.Поздрави

Като гледам снимката-удължителят ви е доста прашен и мръсен

Частично напрежение друг път. Попаднал е под напрежението на собствената си паника, няма как от прах им мокри ръце да го удари тока през плътна бакелитова кутия, освен ако напрежението не е 20KV или не е изсипал чаша вода отгоре, па после да бръкне в дупката. Престанете още повече да плашите човека, че страхът е по-странеш и от тока, ако го беше треснал щеше да почувства, както разказваше едно пострадало момче "Все едно през тялото ти минава бензинова резачка". Но не разбрах лъжицата какво общо има, освен ако няма гръмотевици?

Малко странно е специалист по електроника, където напрежението е между 5и12 волта да дава такова категорично

заключение за възможна проводимост от овлажняване при доста по-високи напрежения.Поздрави А идаже при електрониката/5волта/ овлажняването понякога създава проблеми за правилното функциониране на апаратурата

Редактирано от mal1
допълване на мнението (преглед на промените)

преди 59 минути, peppone1 написа:

Частично напрежение друг път. Попаднал е под напрежението на собствената си паника, няма как от прах им мокри ръце да го удари тока през плътна бакелитова кутия, освен ако напрежението не е 20KV или не е изсипал чаша вода отгоре, па после да бръкне в дупката. Престанете още повече да плашите човека, че страхът е по-странеш и от тока, ако го беше треснал щеше да почувства, както разказваше едно пострадало момче "Все едно през тялото ти минава бензинова резачка". Но не разбрах лъжицата какво общо има, освен ако няма гръмотевици?

Абсолютно съгласен съм с това мнение!

преди 19 минути, mal1 написа:

Малко странно е специалист по електроника, където напрежението е между 5и12 волта да дава такова категорично

заключение за възможна проводимост от овлажняване при доста по-високи напрежения.Поздрави 

Поправка: напрежението в електрониката е от 3,3V до 25KV, включително и мрежовото напрежение от което се захранва всеки ел. уред. Престанете да гледате новини и да четете вестници, а се образовайте от по-сериозни източници. Ако искате техника по безопасност, първо си погледнете как ви свързват бойлерите и прочетете в предните теми за токово поражение и ще ви настръхнат косите, само че от вътрешен ток, но на кой му дреме? А колко калпави инсталации има не ми се говори.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Вероятно имате средно специално образование, обикновено такива специалисти са толкова категорични

Точно така, средно образование имам. Вишистите се занимават със съвсем други работи, с висша математика и сложни формули за определяне ъгловата скорост на полето и изобщо не им е до вашите ръждясали бойлери и калпави инсталации, а седят на бюро, а тези битови проблеми ние ви ги оправяме.

А твоето образование какво е?

преди 10 часа, peppone1 написа:

Точно така, средно образование имам. Вишистите се занимават със съвсем други работи, с висша математика и сложни формули за определяне ъгловата скорост на полето и изобщо не им е до вашите ръждясали бойлери и калпави инсталации, а седят на бюро, а тези битови проблеми ние ви ги оправяме.

Дипломи за више образование се продават навсякъде,четох някъде, че повечето бездомници и просяци в БГ са вишисти.Един пример, имах комшия, Бог да прости, аз на 12/ 13г., помня едни чертежи в тях , на кораби , самолети, имаше едни кръжоци на които ходех тогава, заправене на такива модели.Изкара две вишета, заряза всичко и стана набожен. Даже хората говореха, че се хранел с котки за да прежива , отнесе го кола  на междуселищен път.Така , че дане ти дреме, важното е да се дават адекватни отговори на автора, а вече на  кого, мнението ,ще вземе в педвид си остава негово.И аз съм със Средно специало, но никога не давам отговори за да трупаам постове с безмисленни отговори.Всеки може да отговори във всеки раздел, но се губи ефекта, нали за това е форума да се помогне, а като се напишат няколко различни мнения, това води до объркване на автора. Даже и напрежение м/у съфорумци, както сега,А закона за електриката е един, а някои сега го измислят.

на 12/7/2015 at 10:08, Black Power написа:

Абсолютно се присъединявам към това мнение! 

Мен лично ме е "блъскал" тока поне 15 пъти и слава Богу без фатални последици! Усещането никак не е приятно и доста болезненно! Това разбира се не ме успокоява  а напротив - прави ме много по внимателен!

Добре е да се спазват основните правила за безопасност

на 12/7/2015 at 11:36, Филипов написа:

И да те е "треснал". нали си го пуснал? Проблемът е когато стиснеш и не пуснеш. И няма някой наоколо да го спре преди да си "изпушил". 

Да, основните правила. Едното е, че при преминаване на ток се получава конвулсивно, неконтролируемо свиване на мускулите. Затова, когато има вероятност дадена повърхност да е под напрегение - пипа се с външната част на дланта. При пржтичане на ток - той, а не вие ще прекъсне контакта.

@Black Power - казваш "поне 15" - аз ако броя, ще ми трябват два-три дни. За 32-33 години работа с електрически инсталации. И понеже в България много често се работи "на живо", под напрежение - нещо, което във Великобритания е абсолютно забранено.

• 1 месец по-късно...
на 12/8/2015 at 10:32, peppone1 написа:

За да оправяш битови проблеми трябва да имаш малко или много от знанията на специалистите според случая.Не може човек с средно образование да търси причината в повреден телевизор например.

преди 10 минути, Ventsi002 написа:

За да оправяш битови проблеми трябва да имаш малко или много от знанията на специалистите според случая.Не може човек с средно образование да търси причината в повреден телевизор например.

Логиката която демонстрирате е невероятна !

Не се бях замислял че само висшистите я могат тая работа!

преди 1 час, Ventsi002 написа:

След като не знаеш какво е професионалист и специалист и какво изучават, по-добре не пиши в такива теми, защото всички оставаме с впечатлението че нямаш и основно образование. Аз съм специалист на свободна практика и вече 20г. поправям все повредени телевизори. Но да не гледаме кой какво работи, а да съдим по показаните знания, щото нашия авторитетен и най-уважаван учител по ел. измервания се стъписа когато видя как 2 крушки светят с различна сила и не можа да обясни този "феномен".

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Така е,аз го казах в общ план.Може да нямаш висше,но вечер да четеш книжки вместо да гледаш телевизия и/или да обсъждаш хората от блока,и тогава може и да си по-добър от онези които имат висше.

Колкото до въпросния "феномен",лесно обясним е - две крушки с еднакви номинални напрежения и различни мощности,свързани последователно,ще светят с различен светлинен поток.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.