Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко общи въпроса върху ремонтирането на хардуер

Featured Replies

Здравейте!

Първо да кажа че съм начинаещ. Бих искал да ми кажете, какво се разбира, когато за някой компютър или част от компютър се каже "неремонтируем"? Знам че печатните платки при компютрите, повечето са многослойни и прекъснати писти не се оправят, както и счупена платка. Знам обаче и съм чел по форуми, че понякога дефектирал компютър се връща от сервизите като неремонтируем, без да е счупен. Ще ви помоля да ми изброите такива случай и ако може да обясните защо.

Първо не си обяснил дали става въпрос за настолен компютър или за лаптоп, но при дъната - ако е вградена видео карта подменя се цялото дъно. Всичко е въпрос на цена.

преди 1 минута, Person написа:

Първо не си обяснил дали става въпрос за настолен компютър или за лаптоп, но при дъната - ако е вградена видео карта подменя се цялото дъно. Всичко е въпрос на цена.

Защо ? Ако PCI-E слота е здрав не може ли да се бодне една дискретна карта ?

Хардуера вече не може да се ремонтира, а се подменя с нов. Това е вече световна практика навсякъде. В повечето случаи ако на някой му се занимава може да проверява дадена платка за подути кондензатори или за дефектирали елементи и да се опитва да ги подмени. Има и случай, когато хардуера изглежда външно здрав, но някой чип или елемент да е повреден или изгорял. Тогава няма никакъв начин за ремонтиране освен подмяна.

Ако е кондензатор, се поправя най-лесно. В случай че е северен/южен мост става малко по-трудно. :)

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

• Автор

Интересум се предимно от повредите на настолни компютри, но не само. До колкото съм запознат, всяка печатна платка се насища с компоненти, така че дори всички чипове и кондензатори по дъното да изгорят, би трябвало да могат да се отремонтират и да се монтират здрави. Дори слотовете. Разбира се такъв ремонт сигурно ще струва колкото 5 нови дъна, но въпроса е че е възможен ремонта.

По голяма част от хардуера е с 24месеца гаранция, рам и захранвене често са с по 5 години гаранция.

Гръмне ли нещо в гаранция обикновено производителя го заменя с ново.

За две години колкото е минималната гаранция частите се обезценяват.Повечето сервизи взимат минимум 20 лева за диагностика + ремонта да кажем още 30лв

за 50лв може да се намери работеща част втора ръка тоест не си заслужава да се ремонтира.

да изброим частите на компютъра.

Захранване - обикновено подлежи на ремонт, гърмят кондензатори и филтри, ако е куче марка по добре да се закупи ново.

дъно - платката е многослойна, спойките са фини, трудоемко и в някои случай невъзможно да се ремонтира.Обикновено горят от токови удари през лан.Често и от некадърен клок.

рам - не е възможен ремонта.

процесор - гори изключително трудно, обикновено се кривят пинове от пишман майстори, възможно е да се изправят.

видеокарта - появят ли се артефакти всякакъв ремонт(печене във фурната) е временно решение.

твърд диск - може да се замени електрониката но обикновено е по евтино и лесно да се смени диска с нов.

Вентилатори - могат да се почистят и смажат но отново е временно решение.

Вече не може да се прави това нещо. С развитието на електрониката се даде възможност на по-малко разстояние да се слагат повече елементи. Така, че ако нещо се повреди се подменя целия модул.

• Автор

Благодаря за отговорите. Само да питам, това за всички класове ли важи? Примерно токов удар по ЛАН или дефектни видео карта/ захранване, които опичат дъното - такъв ремонт не се поема от гаранцията. Колкото и евтино да е дъното, трябва да го хвърлим ли?

преди 1 минута, RosenST написа:

Благодаря за отговорите. Само да питам, това за всички класове ли важи? Примерно токов удар по ЛАН или дефектни видео карта/ захранване, които опичат дъното - такъв ремонт не се поема от гаранцията. Колкото и евтино да е дъното, трябва да го хвърлим ли?

Не знаеш при токовия удар какво точно е пострадало. Затова и в сервиз никой не се занимава с подобен вид ремонт, защото не може да ти даде гаранция. Все пак ако:

- изгоряла ЛАН карта на дъното -  сменя се с външна лан карта, тази се забранява от биос или се отпоява чипа от дъното.

- изгоряло захранване - сменя се с ново, повреденото може да се отремонтира, стига да не е пострадало много от токовия удар.

- повредено дъно - направо се сменя с ново. Тук много трудно може да се локализира и отстрани проблем.

- изгоряла видеокарта - сменя се с нова. старата може да се ремонтира, ако не е пострадала много от токовия удар. Ако е вградена и към дъното шансовете там са по-малки.

Все пак, всичко това изброеното е за ентусиасти и хора, които искат да се занимават и да се учат. 

Гаранционни ремонт на готови конфигурации се "поправя" като определена част се заменя със същата или друга еквивалентна такава. Ако няма налична или в сервиза това нещо не може да бъде изпълнено тогава се обявява за "неремонтируем". Заменя се или се правят други гаранционни дейности, това вече зависи от сервиза.

Основно зависимостта на степента на ремонтируемост на изделие (дънна платка, видеокарта, твърд диск) зависи от нивото на сервиза (оборудване най-вече и персонал). Не напразно е приказката, че половината работа на майстора е в инструментите му.

Е, има и изключения в двете посоки. Нафичкал се с инструментариум, 'ма и двете му леви. Или мн. добър техник, но му липсва скъпоструващо оборудване

Има го и моментът с ценообразуването - случва се стойността на ремонта да е по-висока от ново изделие.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Още веднъж благодаря за отговорите. 

OFF:

Не виждам смисъл да пускам отделна тема за този въпрос, за това ще питам тук. Все пак отговора може да се окаже полезен на някой начинаещ ремонтьор:)

Синия проводник (-12 волта) на компютърното захранване, какво захранва на дъното?

Блгодаря предварително!

Относно ремонтите единствено ExaFlop се доближава до истината:)

Много са малко нещата нещата който не могат да се ремонтират повечето от обявените за неремонтируеми са просто с нерентабилна стойност на ремонта според нечии стандарти. 

Стига да си заслужава компонента и да има кой да плати реалната цена на ремонта повечето неща се ремонтират. Да натъртя на РЕАЛНАТА щото ние мизерниците в тая държава работим на едни други цени дет се плащат в белия свят. 

Така като се замисля едно от малкото неремонтируеми неща който съм срещал са видеокарти и някой специфични дъна за лаптопи. Защо. Защото когато се произвежда видеокартата първо се залепва видеочипа и след това всичко останало. Ако се налага презапояване на въпросния чип се стига до момент че заради голямата метална капачка чипа не може да се нагрее така че хем да е безопасно за останалите компоненти, хем всички топчета да станат течни, хем платката на се деформира от температурата до такава степен, че поставянето обратно на чипа да е възможно. Е те това е неремонтируемо. Същото е и с някой дъна на лаптопи тънки като вестник. 

Много е вярно и за наличните инструменти и най-вече уменията на техника.

Веднага ти демонстрирам с нещо което 99,99% сервизите и техниците ще обявят за неремонтируемо. 

IMG_20151127_104238.thumb.jpg.aee9d2aa87

За да стане ясно това е клавиш Enter от лаптопска клавиатура на един странен модел на HP при чистене просто изпадна и едното зъбче което може и да няма милиметър с помощта на което се захваща изчезна и този клавиш не може да застане повече там. Варианти. 

1 Да намеря подобна бракувана клавиатура с надежда за читав точно този клавиш.

2 Закупуването на нова клавиатура която е над 70лв. 

3 Обябяването на клавиатурата за неремонтируема. 

4 Клиента да си ползва клавиатурата така без копче. 

5 Правене на невъзможното според повечето сервизи и клиенти. 

Основния фактор е цената на труда и знанията. 

В официалните сервизи не се поддържат техници който да ремонтират регионално, а се сменяват компоненти и се пращат в централата където се преценява дали това нещо си заслужава или не да бъде ремонтирано, рефърбиширано или там каквото и да е. Въпроса е, че в белите страни този труд е високо платен и повечето ремонти който се правят при нас там са финансово неразумни. 

Преди години познати отидоха със зелени карти в Чикаго и от любопитство реших да поразгледам цени на колеги там и не попаднах на цена под 300$ за каквато и да е услуга. И това беше цената на Спасяване на информация. Колкото и да ви е странно е така. Умряла памет 300$ + цената на паметта и смяната и, Омазана операционна система 300$ + инсталиране и настройка и т.н., умряло захранване 300$ + захранване и смяната му. И колегита са прави всяко едно нещо от тези прави информацията ти недостъпна и цената при тях за да я достигнеш почва от 300 не говорим за някви експертни действия по диска.

Специално при мене са идвали лаптоп от щатите обявен за мъртъв, работеше по 3 минути и не можеше да се прехвърли нищо от него..... е да де имаше ужда от почистване и преинсталация и за 60лв си стана машина. Естественно хората междувременно си купили друг и като тоя оживя то дадоха на родителите си който го ползват вече втора година. Друг в Испания бяха обявили цена за подмяна на диск с който собственичката си беше купила нетбук който и вършеше работа. Донесе ми стария с молбата да и извадя инфото и ми го подари е аз го ползвах още 5 години след това същия тоя мъртвец. Примери много. 

Пак да кажа в белите страни това е високо платен труд и цената на ремонтите е една малко по друга не като при нас. Иначе много са малко нещата, който реално не могат или не си заслужава и по нашия стандарт да се ремонтират.  

• Автор

Ами искам да питам за тези повреди в следствие на мълнии. Неремонтируеми ли са наистина или вървят към безсмислените ремонти? По-точно когато лакът на платката е обгорял. Мисля си, че и лакът може да се възстанови и пътечките освен ако не са в средна платка предполагам.

При поразяване от мълния през лан единствения ремонт който си заслужава е отстраняване на чипа ако тогава дъното не тръгне отива в графа нерентабилни, освен ако не е някое 2011 за 4-500лв тогава може и да се направи опит но шансовете са малки. По скоро ще е загуба на време. 

преди 16 минути, RosenST написа:

Ами искам да питам за тези повреди в следствие на мълнии. Неремонтируеми ли са наистина или вървят към безсмислените ремонти? По-точно когато лакът на платката е обгорял. Мисля си, че и лакът може да се възстанови и пътечките освен ако не са в средна платка предполагам.

Все ми се струва, че вие имате конкретен въпрос, но все още не смеете да попитате било то от срах или неудобство. Ако съм прав, направо питайте. А що се касае до отговорите - сам би трябвало да прецените че само pconline  и ExsaFlop са ви дали изчерпателен отговор. Другите са писали за забавление или по точно от липса на опит. А той, опита или практиката е най важното тук. Предпочитанията да се подменят много възли и детайли  при компютърната техника са заради квалифицирания и скъп труд. Навред по белият свят цените са такива, каквито е споменал pconline като последните са посилни за народа, но не и за нашият.

• Автор

Ами да, прав сте, то даже са много въпроси, но не съм много сигурен как да ги формулирам точно. Общо взето нещата се въртят около бюджета. Чудя се примерно, дали си струва човек да инвестира в хубави поялна станция и измервателни прибори, при положение, че не се занимава професионално с ремонт на компютри.

Използвам леки ОС и компютъра ми остарява сравнително бавно.

Имам две котки, и малък брат с "интереси" към техниката и белята просто дебне от всякъде.

И не на последно място, търся известна доза независимост от сервизите а и обща култура.

За това ме интересува какви са неремонтируемите (наистина неремонтируемите) повреди, кога настъпват и от този род неща. Просто имам нужда от някаква сигурност за компютъра си.

Примерно, освен мълнии по ЛАН или пренапрежение по ел.мрежата, нещо друго може ли да овъгли дънната платка? кЪси съединения в захранването или по дъното? Изобщо нещо което да изхвърли гаранционен комп или важен модул на боклука. От този род неща.

Е това е една от драмите на тази държава. Искаме да разбираме от всичко, за да ни излезе по-тънко и в крайна сметка вместо всестранно развити(те такова животно нема) ставаме всестранно недоразвити. Ако смяташ да се занимаваш сериозно с това нямам нищо против да отговоря на всеки един от въпросите ти стига да е по силите ми, но ако е просто за спорта ще се въздържа, защото е пълно с такива спортисти. И тука и по сервизи и домашни майстори и после изказват авторитетни погрешни мнения и ходи обяснявай, че грешат. 

По съшия начин следващата седмица може да решиш ей така за обща култура да поразпиташ какви са особеностите на сърдечна операция в медицински форум. 

Не ме разбирай погрешно. Нямам нищо против тебе, а против практиката "ей така за обща култура".

Избери си с какво искаш да се занимаваш и натискай там. Специфичното оборудване няма да ти даде знания, купува се когато му дойде времето. Когато имаш знанията и само липсата на оборудване те спъва за да ги приложиш. Не е  евтино и се купува когато си убеден, че ще си възвърнеш инвестираните средства като го използваш. 

• Автор

Съгласен съм, то и аз имам против "практиката за обща култура", най-вече ако практикуващия ще обслужва моя техника:)

Но в случая, не говоря за инфраред поялник и извънземен мултископ, а за духалка + човка за около 100-150лв и мултицет за около 50-60лв. Нито имам предвид някакви сложни ремонти и диагностики ами видимо надути кондензатори и изгорели чипове. Все неща, които не искат кой знае колко сръчност или някакви инжинерни познания. Надявам се, че ми влизате в положението.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.