Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова гавра с химна!

Featured Replies

Сцена с нацисти от US фантастика озвучена с българския химн

Става въпрос за екшънтрилъра "Триъгълникът", издаден у нас на DVD, а откритието направил водещ от "7 дни тв"

07.06.2006

"Химнът ни - фон на нацисти в игрален филм, "Господари на ефира" сезират магистрати", обявява на уводно място в. "24 часа". Става дума за втория епизод на фантастичния екшънтрилър "Триъгълникът", издаден у нас на DVD в три части от "Съни филмс" (SunnyFilms.com).

Подобно опетняване на химна на Република България е наказуемо по чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс и се наказва с лишаване от свобода до една година или 300 лева глоба, напомнят от шоуто за гафове (Gospodari.com), които в началото на седмицата сезираха прокуратурата от тв екрана.

Всъщност не те, а колегата им Васил Петев, водещ на предаването "Тв вечер" по "7 дни тв", пръв забелязал, че на 38-ата минута от филма, в сцената с появяващите си от паралелен свят нацисти, се чува българският химн.

НЕТИНФО

Редактирано от alex89_m (преглед на промените)

Айдеее.Отиде човека.За какво им е нашия химн.Нали си имат.

300 лева глоба - :) браво :yanim:

евтино струва българският химн. И гаврата с него.

Бог да пази България ( иначе ).

не мога само едно да разбера. Защо нашия? Защо не нечии друг? Защо точно нашия

не мога само едно да разбера. Защо нашия? Защо не нечии друг? Защо точно нашия

Защото, ако си чужденец дали би мислил за България нещо повече отколкото за Сърбия да кажем.... Просто не са си мислели, че имаме телевизори в нашата страна и, че няма да разберем.... Или приличаме на нацисти(защото се появявал при някакви нацисти до колкото разбрах).. :P

Едва ли са го направили с умисъл.

Те не знаят къде се намира страната ни (може и да не са чували за нея) камоли да знаят химна ни. Попаднали са на тази мелодия и са я сметнали за подходяща без да знаят, че изобщо е химн. И аз гледах "Господарите" - наистина си е българският химн, но се чува само основната мелодия без никакви други украски присъщи за химна ни и то само за няколко секунди.

Не мисля, че трябва да ги виним толкова. Ако знаеха, че това наистина е нашият химн едва ли щяха да го сложат на това място тъй като се предполага, че при подобно действие от тяхна страна репутацията на филма ще се развали, а това е най-нежеланото нещо от продуцентите. :P

Стига сме вдигали шум напразно - вярно, неприятно е, но чак пък гавра?! ;)

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

Едва ли са го направили с умисъл.

Те не знаят къде се намира страната ни (може и да не са чували за нея). Попаднали са на тази мелодия и са я сметнали за подходяща без да знаят, че изобщо е химн. И аз гледах "Господарите" - наистина си е българският химн, но се чува само основната мелодия без никакви други украски присъщи за химна ни.

Не мисля, че трябва да ги виним толкова. Ако знаеха, че това наистина е нашият химн едва ли щяха да го сложат на това място тъй като се предполага, че при подобно действие репутацията на филма ще се развали, а това е най-нежеланото нещо от продуцентите.

Стига сме вдигали шум напразно - вярно, неприятно е, но чак пък гавра?!

Извинявай, но не съм съгласен, не може една такава филмова компания, да не знае какво изполва като музика ползва

Съгласен съм със GFreeMan че те незнает за това че това е нашия химн но пък е гадно да го чуеш така в някъв филм

Извинявай, но не съм съгласен, не може една такава филмова компания, да не знае какво изполва като музика ползва.

Не съм запозната с материала, но от споменатото име мога да си направя няколко заключения. Съгласна съм с Shak. В края на всеки филм се изброяват имената на песните, техният автор, изпълнител и собственик на правата върху тях. Едва ли случайно са пропуснали да споменат откъса, колкото и малък да е той. GFreeman и аз невярвам да е съгласувано с продуцентите, но определено някой е решил да се избазика с нас. Подигравката за наша сметка излиза доста евтино... 300лв.

GFreeman, прав си донякаде, може би незнаят, но да бяха си написали домашното.Трябва да си понесат последствията, било то и минимални. Това е голяма филмова компания и доста известни имена са намесени. Не може и не бива да оставяме, който и да е да прави каквото и да е с нашия химн. Просто не е правилно!

alex89_m, бърз си :P

Редактирано от lpa (преглед на промените)

добре, съгласна съм, че може би не са знаели, че това не е нашия химн, но това не е оправдание angry.gif но нали за това е музикалния режисьор (или който е там човека, отговарящ за саундтрака). А ако някой се подиграе с техните национални символи, горко му - защото както всички знаем, американците са върли националисти. Но тогава, ако това не е умишлена гавра, онова с мученето на кравите на фона на нашия химн КАКВО Е ????????? angry.gif и то ли не е умишлено ??????

добре, съгласна съм, че може би не са знаели, че това не е нашия химн, но това не е оправдание angry.gif но нали за това е музикалния режисьор (или който е там човека, отговарящ за саундтрака). А ако някой се подиграе с техните национални символи, горко му - защото както всички знаем, американците са върли националисти. Но тогава, ако това не е умишлена гавра, онова с мученето на кравите на фона на нашия химн КАКВО Е ????????? angry.gif и то ли не е умишлено ??????

За мен си е умишлено, не знам за вас.

Дано не прозвучи националистично но НЯМАТ ПРАВО да го правят, да се поинтересуват първо от къде е музиката, после да я слагат.

Нас и нашата държава никой не я взема на сериозно и всеки си прави с нас,каквото си поиска.... sad.gif Нацисти?US фантастика?Че те американците се имат за всевишни и разбиращи от всичко,така че какво от това...Българският химн?Че това за тях нищо не значи.... :) Нашата държава и без друго им лиже задниците(грубо,ама най-ясно!!!),така че голяма работа...Не се учудвам... angry.gif

То, ако си голяма филмова компания за 300лева, ако можеш се изеб*ш с някой/нещо(дори цяла нация, за която нямаш сведения и не те интересува), много ясно, че ще го направиш!

То, ако си голяма филмова компания за 300лева, ако можеш се изеб*ш с някой/нещо(дори цяла нация, за която нямаш сведения и не те интересува), много ясно, че ще го направиш!

И все пак е недопустимо, не можеш да се е***аш с такива неща

И все пак е недопустимо, не можеш да се е***аш с такива неща

В българия може....... за 300 лева и то с цялата нация. :)

това е защото има двойни стандарти. И "пролуки" в законите. Защото не може да се съдят по еднакъв начин и леличките от детската градина, които събраха боклука в националния флаг и тези, които заглушават химна с кравешко мучене. Защото, ако беше обратния случай, щяха да последват едни официални ноти от президента, едни извинения, посолства и тем подобни (имам предвид, ако ние бяхме осквернили техни национални символи) :)

Разгеле,доживяме:

Първанов поиска спиране на US-филма, използващ химна ни

Недопустимо е използването на българския националния химн като музикален фон на кадри с фашистка тематика в американски филм, разпространен тези дни у нас.

Това се казва в позиция на държавния глава, разпространена от прессекретариата.

Припомняме, в предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия бе излъчен откъс от филма "Триъгълника", разпространяван от видеотеките, в който звучи Националният ни химн като фон на сцена от действието.

Като българин и президент на страната Георги Първанов изразява острото си възмущение срещу поругаването на един от националните символи на България - държава с 1300-годишна история, внесла неоценим принос в европейската история и световната културна съкровищница.

Според българския държавен глава със свободата на художественото творчество не следва да се злоупотребява.

Тя не може да води до такова фрапантно накърняване на чувството за национална чест и достойнство на българския народ.

Българският Наказателен кодекс в чл.108, ал. 2 инкриминира деяния, които водят до опетняване на герба, знамето или химна на Република България и предвижда наказание за това, припомня Първанов.

Той изразява увереност, че българската прокуратура ще вземе предвидените в закона мерки, а българското Министерство на външните работи ще инициира действия за изясняване на случая.

В една уважаваща себе си държава подобен филм не би могъл да се разпространява безпроблемно, е мнението на държавния глава.

Информация:news.bg

Редактирано от Shak (преглед на промените)

• Автор

Е-е-е-е най-после едно адекватно реагиране в срамна ситуация от страна на държавния глава!!!

Е-е-е-е най-после едно адекватно реагиране в срамна ситуация от страна на държавния глава!!!

Te kakто и да реагират самият ни закон е много ТЪП. Най-много ме "трогна" това, че глобата е 300лева за такова нещо.......

Te kakто и да реагират самият ни закон е много ТЪП. Най-много ме "трогна" това, че глобата е 300лева за такова нещо.......

Няма значение ( в момента глобата, закона мове да бъде променен по всяко време ), по-важнота е , че има реакци, до сега при такива обстоятелсрва си мълчахме.Иначе сугласен сум закона е Мноооого туп и "трогателен" с тези 300 лева angry.gifangry.gifangry.gif

• 2 седмици по-късно...

Ми я хванете един списък на бившите фашистки държави. Няма ли да намерите България в този списък? На американците им е пределно ясно че ползват химн на бивша фашистка държава за озвучавана на филм с фашисти. Друг е въпроса че ние от одавна не сме фашисти, независимо какво мислят в холивуд. А пък и друг е въпроса че когато е имало про-фашистки режим във България химна е бил "Шуми марица". На американците просто не им хрумва, че може да се сменя химна.

Ми я хванете един списък на бившите фашистки държави. Няма ли да намерите България в този списък? На американците им е пределно ясно че ползват химн на бивша фашистка държава за озвучавана на филм с фашисти. Друг е въпроса че ние от одавна не сме фашисти, независимо какво мислят в холивуд. А пък и друг е въпроса че когато е имало про-фашистки режим във България химна е бил "Шуми марица". На американците просто не им хрумва, че може да се сменя химна.

В България може да е имало фашисти и фашистко влияние по време на 2 световна война, но българите никога не са били фашисти, даже напротив, ние единствени спасихме евреите, населяващи страната ни angry.gif . Българите нямаме нищо общо с фашистката идеология, така че тази подигравка с химна ни трябва да бъде наказана :clap: Добре че президентът се обади, иначе направо не знам какво бих си помислил за него като държавен глава и като българин като цяло :baby:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.