Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на вентилатор на процесор

Featured Replies

Здравейте и за много години на сайта и екипът който стои зад него! Въпросът ми е дали мога да заменя вентилатор на процесор (12V, 0,10A) с  друг (12V, 0,18A), дъното е GA-M61SME-S2. Първият вентилатор е 4 кабелен, но нещо сдаде багажа и почна да пищи дъното от време на време особено при включване. Вторият вентилатор е взет от по-стар компютър и е 3 кабелен, но все пак става на дъното и компютърът работи, даже температуратурите на ядрата паднаха, но да не прецака пък дъното с тези 0,08А повече.

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Не мога да разбера тия мощности дето ги пишеш. 18 ампера по 12 волта е 216 вата 90% от видео картите харчат по-малко, иначе няма проблем, регулирай си от биоса оборотите

Редактирано от YDimov (преглед на промените)

• Автор

Извинявам се изтървал съм нулите. Да регулирам ли оборотите от биоса и тоест да ги намаля ли?

преди 17 минути, Vayu.Ap написа:

Извинявам се изтървал съм нулите. Да регулирам ли оборотите от биоса и тоест да ги намаля ли?

по-добре на ауто,ако има такава възможна настройка.

не знам дали може да се регулират оборотите на 3 кабелен вентилатор,сигурно зависи от дъното.

• Автор
преди 6 минути, emil644466 написа:

по-добре на ауто,ако има такава възможна настройка.

не знам дали може да се регулират оборотите на 3 кабелен вентилатор,сигурно зависи от дъното.

Благодаря за отговорите, ще погледна дали въобще могат да се регулират, а то най-вероятно си е на ауто, аз досега не съм ги пипал. 

преди 16 часа, Stoyannnov написа:

Не може да се регулират оборотите на вентилатор с 3 кабела.

Тъй вярно,може само на такива с 4 жици.4та жица е за контрол на оборотите.

Това не е вярно - на процесора вентилатора не е твърдо на 12В,

а има два PWM-а и става да се регулират оборотите и с 3 пинови вентилатори.

даже на снимката в описанието на дъното вентилатора е с 3 пина

преди 16 часа, Stoyannnov написа:

Не може да се регулират оборотите на вентилатор с 3 кабела.

преди 42 минути, DrHAUZ написа:

Тъй вярно,може само на такива с 4 жици.4та жица е за контрол на оборотите.

Глупости, 3 пинов вентилатор МОЖЕ да се регулира, стига дъното или фанконтролер да го поддържа (да има 3 пинов конектор например, като бившето ми Asrock H81M на което 3 пинов 140мм noiseblocker се регулираше перфектно от дъното)! Разликата е, че 3 пинов се контролира с промяна във волтажа, а 4 пиновите с уж по-съвършения PWM, на практика разлика не съм видял - все намаля или увеличава обороти :)

• Автор

Дъното е старо, но поддържа 12 волтов 3 пинов или 4 пинов вентилатор, поне така е указано в ръководството на дъното, но колкото до това дали им се регулират скоростите, показано е така: 

CPU_FAN:

Pin No. /  Definition 

1 /  GND 

2 / +12V/Speed Control

3 / Sense

4 / Speed Control

Поне както аз го разбирам значи, че при 3 пинов вентилатор единственият начин за регулиране на скоростта е чрез волтажа, тоест както pecooo е уточнил. По-късно ще проверя сега 3-пиновият мога ли да го регулирам и ще допълня отговора, но в CMOS Setup помня че имаше CPU Smart Fan Control и Mode. Темата ми беше за ампеража така или иначе, но както уточниха вече ако може трябва да сваля волтажа почти наполовина, че да получа същата мощност (ват) при различния ампераж, по формулата : W/V = Ah. 

Редакция: Не може да се променя волтажа или скоростта на вентилатора. На CPU Smart Fan Control има само enable/disable. На  CPU  Fan Mode има auto/voltage/pwm , но не дава да се променят стойности. Така че го оставям новия вентилатор, както и стария, на ауто, надявам се дъното само да го регулира като е повече ампера.

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.