Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прегряване на Харда

Featured Replies

Ако някой може да помогне!!!На скоро си купих още един хард Сигеит 160GB,преди имах Макстор60GB.

Обаче сега след 30 мин. работа и двата харда доста се напичат.И компютъра забива.Стигат до 48 52 градуса.Посъветвахаме да си сменя захранването,можело да е от него.Захранването ми е DELUX 350W.

С него подкарвам двата харда DVD и четири вентилатора 80*80 11А Ако някой знае от какво можа да помогне ще съм му благодарен.И дали е възможно да е от захранването!Обаче когато са ми пуснати четирите вентилатора,компа не забива,хардовете се напичат и забива.

То че захранването е желателно да се смени със по-качествено марково е ясно, но според мен проблема за момента не е в него. Няма да е зле да сложиш някакво охлаждане на тия хардове и да ги разделиш да не са завряни един в друг и така да се топлят взаимно biggrin.gif

8e310b79eef5345733d29903d4e0e97d.jpg

Опитай така с 4 пластини ако нямаш място в кутията.

• Автор

Хардовете са разделени един от друг.Обаче преди компа работеше и без да пускам четирите жентилатора,а сега ако не са пуснари вентилаторите забива.То двата вентилатора отпред духат точно в хардовете.Но така компа е страшно шумен.

Преди с единия хард не забиваше без вентилаторите,а сега с двата харда забива.И се чудех зашо напичат толко без вентилатори.

Някой може ли да ми каже на колко градуса е нормално да работи харда? И аз съм с два харда Maxor 40GB и Samsung 80GB. Еverest ми показва че, Maxor'ра е на 48-50 градуса а Samsung на максимум 36. На какво може да се дължи нагряването на Maxor'ра?

Преди с единия хард не забиваше без вентилаторите,а сега с двата харда забива.И се чудех зашо напичат толко без вентилатори.
Има някаква вероятност и да е от захранването.

А що се отнася до загряването-с какво мериш температурата?Освен това подреди кабелите вътре в компа да не пречат на въздушния поток.Щом имаш два вента пред хардовете-3 и 4 трябва да са отзад на гърба на кутията да изкарват навън топлия въздух.

Ако искаш да не ти шумят толкова вентовете можеш да ги свържеш отвън към 12Волтов адаптер с променливо напрежение и просто да ги пуснеш на по-малко волтове(да се въртят по-бавно)и шума ще утихне-тъкмо няма да товариш излишно и захранването с тия 4 вентилатора.

И накрая как си навързал хардовете и записвачката-хардовете на Primary IDE,а записвачката на Secondary-или по-друг начин? ;)

Edit:

Еverest ми показва че, Maxor'ра е на 48-50 градуса а Samsung на максимум 36

musi1980 ,смята се че температура над 52Гр.(горе-долу)започва да съкращава живота на харддиска.Разликата в темп. между двата може да се дължи на много неща(датчици поставени на различни места от производителя,различни работни темп.,мястото на което се намира съответният хард в кутията,т.е.дали се проветрява както трябва :)

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

• Автор

Темперетуратя я меря с Еверест.Кабелите са добре подредени.Двата предни вентилатора вкарват,а двата отзад изкарват въздуха.Вентилаторите са така вързани 4е могат да работят на 5 и 12 волта,като на флопито са изведени копчета за смяна на волтажа.Но когато работят на слабо пак ми забива компа.А за това как сам ги сварзал.Ами как мога да разбера кое е Primary IDE и кое Secondary. На единия кабел са двата харда.На него в началото ми беше свързан единия хард.На другия кабел е DVD-то.

Температурите,които си посочил са високи за тези модели HDD-та. Най-добре е да си вземеш cooler-и за HDD. Струват към 10 лева. Има модели с 1 или 2 вентилатора.Монтират се от долната страна на HDD. Много са ефективни. За сравнение ще ти кажа, че моя Макстор е 80 ГБ и с cooler за HDD работи макс. на 30 градуса. Идеята е да се охлажда електрониката. Кулерите в кутята движат въздуха,но не са директно в/у харда. Лятото температурата ще се вдигне още повече.Ако имаш място в кутията раздалечи ги хардовете (както ти бяха казали по-горе).

П-добре сложи и двата харда на първия IDE канал. DVD-то го сложи на отделен кабел. Единия хард го правиш master, а другия slave. За да разбереш кое IDE е първото виж на дъното или в упътването. IDE 0 е първия IDE 1 е втория (при повечето дъна). Най-често първото IDE е зелен или син цвят и там се закачат HDD-та. Виж си дъното или дай модела му.

Успех!

Редактирано от maskk (преглед на промените)

kokomil: С какво друго мога да измеря температурата? В момента ползвам EVEREST Ultimate Edition250-2006, да не би програмата нещо да ми прави мизерии, защото на Samsung'га си показва постоянна температура( пр. 36 градуса) а на Maxor'ра температурата играе между 44-48 дори стига до 50 понякога

Пробвай с HDD Thermometer (http://www.rsdsoft.com/hdd-thermometer/index.php). или виж тук: http://www.hddtemp.com/

Най-лесно е да пипнеш корпуса на харда. На Макстора ако е по-топъл значи мери вярно (все пак 14 градуса разлика се усещат).

Редактирано от maskk (преглед на промените)

Я скивайте тука кво има:

Вентилатор за диск

както някой по-горе беше споменал това е специално за охлаждане на диск. Работи и на 7 волта, има една наставка с разменени кабели.

А за пасивни радиатори вижте на :

Пасивни радиатори за диск

На моя диск съм намислил да му правя сам пасивен радиатор.

Редактирано от Gizmo на български (преглед на промените)

kokomil: С какво друго мога да измеря температурата? В момента ползвам EVEREST Ultimate Edition250-2006, да не би програмата нещо да ми прави мизерии, защото на Samsung'га си показва постоянна температура( пр. 36 градуса) а на Maxor'ра температурата играе между 44-48 дори стига до 50 понякога

Можеш да видиш какво показв и Биос-а,а можеш да пробваш и това,което maskk ти е подсказал.

На дъното е написано кое е Primary,кое е Secondary,но от това което каза предполагам,че първоначално като си взел компа от фирмата,от която си го купил-устройствата са били подредени правилно.Погледни тогава да не би като си закачал втория диск,да си забравил да преместиш джъмпера на Slave(предполага се,че диска с ОС е Master). ;)

• Автор

Значи хардовете са вързани правилно.На синия IDE слот.А DVD-то е на черния.Май в краина сметка ще си търся вентилатор за хард и ще сложа по един.Мерси за съветите ;)

А за Евереста-той по някога не показва правилно.Имах проблем с него преди,не ми ловеше харда,с друга версия,отчиташе темперетурата.Наи добре мисля че показва от BIOS

Преместил съм джъмпера.Че те може ли да работят двата ако не е преместен и какво влияние окоазва джъмпера.

Редактирано от KoKsY_Rider (преглед на промените)

Значи хардовете са вързани правилно.На синия IDE слот.А DVD-то е на черния.Май в краина сметка ще си търся вентилатор за хард и ще сложа по един.Мерси за съветите :)

А за Евереста-той по някога не показва правилно.Имах проблем с него преди,не ми ловеше харда,с друга версия,отчиташе темперетурата.Наи добре мисля че показва от BIOS

Преместил съм джъмпера.Че те може ли да работят двата ако не е преместен и какво влияние окоазва джъмпера.

Абе много се съмнявам да работи,ако джъмпера не е поставен правилно :) Но пък може и да тръгне-изобщо такова забавяне на системата,загряване,забиване се получава и когато има някакъв конфликт между устройствата(неправилно свързване или кофти драйвери). ;)

• Автор

Е то забиването се получава като изключа вентилаторите-Само тогава. И после кат рестартна гледам темперетура на хардовете около 50 градуса с разлика между двата 2-3 градуса.

Е то забиването се получава като изключа вентилаторите-Само тогава. И после кат рестартна гледам темперетура на хардовете около 50 градуса с разлика между двата 2-3 градуса.

Я вземи за проба откачи втория хард,изкарай някое време само с първия и без вентовете и виж тогава каква му е температурата cool.gif

• Автор

Е то като съм само с единия не се напича така и без вентилаторите!

Аз за тва се чуда щото с двата се напича

Каквито и вентилатори да слагате няма ли мощен приток на по хладен въздух отвън температтурата ще си остане висока. Цаката е вадите капака на PC то - е смъквате със средно 10 градуса температура на HDD и CPU - при мен е така cool.gif

P.S Само не искам да чета мнения на "специалисти" че влизало много прах и че било шумно.

За праха е точно обратоно - понеже има голяма циркулация на въздух това пречи на оталагане на прах - или е в по малки количества. За шума - вземате си по-качествени вентилатори и редовно ги смазвате с хидравлично масло

Редактирано от TeamKiller (преглед на промените)

Е то като съм само с единия не се напича така и без вентилаторите!

Аз за тва се чуда щото с двата се напича

Втория(новия) хард,кога си го добавил-на готов работещ(стария Уин) ,или след като си го добавил си преинсталирал Windows-a.Освен това щом компа си работи без проблем само със стария хард,а е започнал да забива след като си добавил новия-наистина вземи пробвай с друго захранване(но по възможност марково),че са се навързали повечко работи на компютъра cool.gif

• Автор

Ок ще пробвам с захранване.Wina съм го преинсталвал.А компа работи и самос новия и само със стария хард.С двата не иска.

Абе много се съмнявам да работи,ако джъмпера не е поставен правилно :down: Но пък може и да тръгне-изобщо такова забавяне на системата,загряване,забиване се получава и когато има някакъв конфликт между устройствата(неправилно свързване или кофти драйвери). ;)

kokomil те нали имат и положение/джъмпер ( CS Enabled ) на което диска ще е разпознат на каква позиция е и ще работи като такъв. Значи ако първия си е бил на Master а втория на CS Enabled би трябвало да работи и така. Преди май го пробвах един диск на CS Enabled и си работеше закачен на края на кабела т.е. на мястото за Master. Имам даже тука един Maxtor който още от завода е нагласен на CS Enabled и даже тази позиция е нарисувана с плътен цвят което "подсказва" така да бъде ползван.

Аз моите си ги слагам на Master де, това само го пиша тука за доуточнение и да бъде полезно на някой да не се чуди какво е CS Enabled.

Редактирано от Gizmo на български (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.