Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на бюджетен рутер

Featured Replies

преди 37 минути, adersa написа:

За какви вътрешни скорости говориш ? Аз не правя трансфер на файлове от комп на комп а използвам Web услуги където скороста е доста добра над 4 mb/s значи викаш ако си купя гигабитна лан карта може да дигна вътрешна скорост 1gb/s ли ?

Вътрешната скорост е за трансфер на файлове между устройствата в мрежата. Всички обявени скорости в описанията на рутерите са за такъв трансфер. Не може оператора да ти предоставя 100Mbps скорост за трансфер на данни в глобалната мрежа, а ти да достигаш повече, с който и да е рутер и стандарт.

• Отговори 70
  • Прегледи 9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Благодаря Ви за помощта!!!

Да уточня:

1. рутера ще се ползва в къща с тухлени стени (плътни от единички тухли) към него ще има вързан с кабел настолен компютър, към WiFi телефон Lenovo Vibe P1 за в бъдеще смарт ТВ, много рядко лаптоп.

2. сигнала трябва да минва мах по 1 стена

3. покритието да достига колкото се може около къщата (опция, ако може)

4. ще купувам от България, нямам възможност от чужбина

Защо TP-LINK TL-WR841N http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c3144/tp-link/tl-wr841n-p38252065/#opisanie

да е по добър от https://www.asus.com/Networking/RTN12Plus/ за който пише, че има 2,4GHz антени плюс 5GHz вградена ?

имам приятел, който е доволен от Асус, но е с рутер за 70 лв с вградени антени, затова и аз се огледах първо за тази марка.

най вероятно ще купувам от Никем или Емаг

Редактирано от Bazrud (преглед на промените)

1 и 2 - от значение е не само вида на стената (тухла, бетон), но и ъгъла под който я пресича. Когато е перпендикулярно е едно, ако е по диагонар - все едно стената е двойно по-дебела.

3 - ето ти една проста картинка за покритието при различни честоти

25015-80211spectrum-diagram.jpg

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 1 час, Bazrud написа:

Благодаря Ви за помощта!!!

Да уточня:

1. рутера ще се ползва в къща с тухлени стени (плътни от единички тухли) към него ще има вързан с кабел настолен компютър, към WiFi телефон Lenovo Vibe P1 за в бъдеще смарт ТВ, много рядко лаптоп.

2. сигнала трябва да минва мах по 1 стена

4. ще купувам от България, нямам възможност от чужбина

Защо TP-LINK TL-WR841N http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c3144/tp-link/tl-wr841n-p38252065/#opisanie

да е по добър от https://www.asus.com/Networking/RTN12Plus/ за който пише, че има 2,4GHz антени плюс 5GHz вградена ?

имам приятел, който е доволен от Асус, но е с рутер за 70 лв с вградени антени, затова и аз се огледах първо за тази марка.

най вероятно ще купувам от Никем или Емаг

С рутера, който изтъкваш за по-добър, ще получиш по-слаб сигнал от WR7841N и на двете честоти, които поддържа. Последния също има вградена/и антена/и, ако не се лъжа. Ако най-важните ти устройства са на 5GhZ тогава инвестирай в такъв рутер, но трябват повече пари и пак периметъра трябва да е малък. Ако ли не, си търси рутер 802.11.n на 2.4GhZ.

• Автор

Не знам на колко ГХц са телефон и лаптоп плюс смарт телевизор за в бъдеще. Искам добър сигнал през тухлена стена и обхват около къщата.

Е с 40 лева такива фокуси няма да направиш колкото и да ти се иска.

преди 49 минути, Bazrud написа:

Не знам на колко ГХц са телефон и лаптоп плюс смарт телевизор за в бъдеще. Искам добър сигнал през тухлена стена и обхват около къщата.

За да искаш нещо, първо трябва да си го купиш. А не всеки рутер ще ти изпълни желанията. Най малко този, за 40 лева!  "...и обхват около къщата."

• Автор

Също така и написах най - доброто за тези пари, нека не си обясняваме за 100 или 200 лева какво може да се купи.

цитирам се:

затова не се хващайте за дреболии не съм тук за да се карам или да ме нападат.

Ако визирате лично моя пост, най малкото ви нападам или ви се карам. Такъв рутер за 40 лева и за вашите цели - НЯМА!

Под бюджетен рутер, аз разбирам нещо от 70 до 120 лева, за да върши поне част от функциите, които ви се искат. Във форума сте от 2007 година и не вярвам до сега да не сте срещали многото теми във секцията за рутери. Дето не си спомням само старият Ви ник!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Никът ми не е сменян, рутер досега не ми е трябвал, за пръв път си търся такъв.

преди 1 час, * СТЕФАН * написа:

За да искаш нещо, първо трябва да си го купиш. А не всеки рутер ще ти изпълни желанията. Най малко този, за 40 лева!  "...и обхват около къщата."

Купуването (като вариант на придобиване) е опция - не е задължително.

За желанията - най-добре е златната рибка. За златен рутер не съм чувал

преди 1 час, Bazrud написа:

Покритието ще достига до ... - то зависи какво разбираш под "около" и колко голяма ти е къщата.

• Автор

Най-важно е:

1. да работи стабилно, не да го ресвам постоянно

2. покритието през една стена да е със силен сигнал

3. за извън къщата "колкото повече толкова повече" (опция не е задължително)

Рутера трябва да има силен и стабилен сигнал през една стена в стаите съседни на тази в която ще бъде монтиран. Извън къщата ако има добър сигнал има ако не, здраве да е. Все пак не искам да давам повече от 40 лева, моля за тази сума да ми предложите най-доброто цена - качество.

не казвам, че е най-добро - но поне ми е минало през ръцете.

Споменатия няколко пъти TL-WR841N. Работещ в едно жилище, на 80 метра пряка видимост му закачих един TL-WR740N като повторител и си го ползвах няколко месеца. Е, не беше супер, но ...

• Автор

Поне е ясно да не взимам този тп линк и мои приятели, които го имат се оплакват от честа нужда от рестарт.

Някой ако е имал други марки от, които е доволен да сподели, че никъде няма тема за бюджетен рутер само за такива от 100 + лева.

преди 47 минути, Bazrud написа:

Поне е ясно да не взимам този тп линк и мои приятели, които го имат се оплакват от честа нужда от рестарт.

Някой ако е имал други марки от, които е доволен да сподели, че никъде няма тема за бюджетен рутер само за такива от 100 + лева.

Имам общо 6 броя рутери от които 3 са на TP-Link, но по скъпи от това, което си решил да похарчиш за рутер. За толкова години, нито един от тях не съм го рестартирвал , както са ти казали "твоите приятели" Те и затова са по скъпи. 

Аз ти препоръчвам един модел на ZyXEL който ми го препоръча мой приятел, работещ във фирма VALI. Сигурно си я чувал. Купих два от тази фирма. Единият е за 33 лева(мисля че толкова беше или 35) който работи повече от половин година  на два компютъра и 3 телефона. Моделът е  NBG-418N v2. Вярно е, че обхвата му е по добър от на TP-Link,но с малко. Но е достатъчно. На 50-60 метра на улицата (както при теб на двора) спокойно си го ловя с телефона. За другият няма да пиша, защото цената му е 126 лева - не те устройва.Но за сметка има много повече екстри и е двубандов. И това не те устройва. Препоръчвам ти го. Менюто е на български и настройката на рутера се извършва много лесно от всеки, малко грамотен в тези неща.

За твое успокоение - много сериозно се занимавам с тези неща и не слушам много много" какво ми казват хората", които нищо не разбират!

ZyXEL  NBG-418N v2      линк с PDF:  ftp://ftp.zyxel.com/NBG-418N_v2/user_guide/NBG-418N%20v2_1.pdf

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Xiaomi Mi Mini, само не знам дали се продава тук. Ползвам го в командировки (или малкия му брат Нано, понеже може и на батерия) може да е екстендър, репийтър, ар, двубандов, покритие колкото добрите Линксис, автоматично сканира и превключва канала на предаване, ограничава скоростта на определен клиент, изолация, гест мрежа и т.н.

Цената онлайн е 20-25$

Пп: има поддръжка на openWRT и dd-wrt, настройва се с приложение от телефон, компютър или през сайта на производителя.

Topper, явно не четеш - в началото на темата съм дал линк за XiaoMi Mi. :)

Сори, прочетох на Стефан поста и допълних, извинявам се.

НП, радвам се, че има и други бъллгарЕ, оценили достойнствата на XiaoMI рутърите.

• Автор

Казаха ми, че емаг когато имат намаления продавали този рутер:  http://www.emag.bg/bezzhichen-ruter-n-gigabit-tp-link-tl-wr1043nd/pd/ER2Z2BBBM/   на 75 лева, та ако дочакам такова намаление се замислям дали да не взема него...

Xiaomi Mi Mini - е трудно откриваем в България.

Какво ще кажете за http://rts-bg.com/bg/wireless-for-home-and-office/505-hap-lite.html ?

ZyXEL  NBG-418N v2  прочетох добри отзиви и остава като резервен вариант.

hAP lite 1.5dBi Antenna gain   а да речем една друга съпонерка като D-Link DIR-605L има  2 x външна антена 5 dBi което  е доста повече .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 46 минути, Bazrud написа:

Xiaomi Mi Mini - е трудно откриваем в България.

За трудното - не е толкова. Явно не търсиш както трябва - ето http://olx.bg/ad/ruter-xiaomi-mi-wifi-mini-ac-dual-band-5-ghz-wireless-router-1167-mbps-ID5Rlj2.html#69053f7dd2

• Автор

Дам съгласен съм, че в ОЛХ го има, но аз умишлено не търся там - липсва гаранция или на практика ако има е безполезна. Все пак благодаря за предложението, изглежда е чудесен рутер както и други продукти на същата марка. За жалост без официален внос и масов сервиз навсякъде в страната е екзотична покупка.

Може същия рутер да се намери в емаг, с отваряна опаковка и фини надрасквания, на цена от 60лв. Аз лично взех преди около 2 месеца един такъв. Пускаха я на няколко пъти след това тази оферта. 

Привет, през много рутери съм минал и ако желаете да не рестартирате постоянно, то аз ви препоръчва  да си вземете този .  / MikroTik RouterBOARD 951G-2HnD /

http://www.senetic.bg/product/RB951G-2HND?gclid=CJqZ-ZKgqssCFcvpwgodH4sBaw

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.