Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Калибриране на мултицет

Featured Replies

Здравейте! Имам мултицет М890G, който завишава стойностите - например акумулаторна батерия 1.2V я показва 1.6 V или напрежението в контакта го отчита, като 285 V, което е нереално високо. За целта реших да го калибрирам според стойностите показвани от друг мултицет. Въпросът ми е към по запознатите - кой потенциометър за кои показатели отговаря (погледнете снимката)?

1.jpg

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Един път разкалибрирано ли е няма смисъл. Купувай нов.

Кък да няма бе! Хората ги калибрират в метрологията! Стига глупости! Друг е въпросът колко си струва, дали на конкретното може да се направи коректно и колко време/усилия би струвало.

преди 3 минути, simtech написа:

Кък да няма бе! Хората ги калибрират в метрологията! Стига глупости! Друг е въпросът колко си струва, дали на конкретното може да се направи коректно и колко време/усилия би струвало.

Е това имам в предвид като коментирах. Ех само се сърдиш Simtech. :handshake:

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Е това имам в предвид като коментирах. Ех само се сърдиш Simtech.

Сърдя се, защото всъщност става. И всъщност няма смисъл да спамим. Не обичам празни мнения из технически теми. Като гледам платката на тоя уред, предполагам че е M890G. Читаво мултимерче по принцип. За парите си - около 20лв. Може да му видя схемата утре, днес - толкова.
С кристалната топка толкова за днес.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 минути, simtech написа:

Сърдя се, защото всъщност става. И всъщност няма смисъл да спамим. Не обичам празни мнения из технически теми. Като гледам платката на тоя уред, предполагам че е M890G. Читаво мултимерче по принцип. За парите си - около 20лв. Може да му видя схемата утре, днес - толкова.
С кристалната топка толкова за днес.

За съжаление не е спам. За 20 лв. постващия може да си вземе такъв работещ. Какво ще стане ако се заблуди, че го е калибрирал, а се окаже, че не е така. И нали се сещаш, че където се прави подобно нещо ще му вземат доста повече пари. Даже не съм сигурен, че някой би се занимавал с подобна процедура. Затова така и коментирам.

Току що, Емил Костов написа:

За съжаление не е спам. За 20 лв. постващия може да си вземе такъв работещ. Какво ще стане ако се заблуди, че го е калибрирал, а се окаже, че не е така. И нали се сещаш, че където се прави подобно нещо ще му вземат доста повече пари. Даже не съм сигурен, че някой би се занимавал с подобна процедура. Затова така и коментирам.

Ако е ентусиаст и има референтен уред, който е читав, може да го докара до някакви поне ориентировъчно верни стойности. Въпрос на ентусиазъм. Няма смисъл от оффтопик. Стига с него. Забележи, че от 6 мнения в темата, има само 1 поне малко полезно и с конкретна информация.

• Автор

Не гоня кой знае каква свръх точност в измерванията, ползвам уреда за домашни нужди. Така като гледам клипа по-долу не е чак толкова трудно да се калибрира, стига да се знае кой потенциометър за коя стойност отговаря.

Емболардо, тоя уред 890G ли е по дяволите? Познах ли го? Със схеми можеш ли да работиш? Какво?

• Автор

То си го пишеше още в началото, че е М890G. Със схеми не се оправям. Засега съм открил, че потенциометър 2 отговаря за стойностите на постоянното напрежение.

Опа! Не чета! Извинявам се!

Някой от потенциометрите с надпис 221 трябва да е. Повече не мога да помогна, ако не ми кажеш дали по платката няма надписи с означения на резисторите - букви с цифри.

преди 47 минути, simtech написа:

Опа! Не чета! Извинявам се!

Някой от потенциометрите с надпис 221 трябва да е. Повече не мога да помогна, ако не ми кажеш дали по платката няма надписи с означения на резисторите - букви с цифри.

Ти освен, че не четеш - и не гледаш. На всеки тример си има означение - тази снимка е доста по-добра от повечето поствани в темите.

Ето схемата

izmer69-3.gif

Едно видео 

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 8 минути, jhoro написа:

Ти освен, че не четеш - и не гледаш. На всеки тример си има означение - тази снимка е доста по-добра от повечето поствани в темите.

ОЗНАЧЕНИЕТО всъщност е максимална стойност на променлив резистор. 221 е 220 ома. На схемата са 201 - 200 ома. Обаче всеки елемент в схемата е номериран с код в последователност тип/номер. Например в схемата има 3 резистора 221. По схема са VR1, VR2, VR3. Аз няма как да знам как е реализирана печатната платка, защото имам принципна схема, не схема на печатната платка.
И после не се чуди защо ви сиктирдосвам по темите. Дразните с вечна компетентност и спам. Професора ми от университета щеше да ви хвърли през балкона, ако почнете да му говорите работите, дето тук ги пишете.

Ето схема (на M890C+),но според братушките няма разлика.

VR 

На страницата http://www.texnic.ru/shems/izmertex/izm0006.html има доста добро описание , но няма означенията.

Калибрирането на каквато и да било измервателна техника в България се прави единствено  в Метрология, който го има и до ден днешен във всеки окръжен град. Симчо е прав. Когато последната се използва в производствени предприятия, то те са задължени по нормативно разпореждане един път в годината (на порции а не всичката техника наведнаж) да минат на проверка и поставен печат за такава проверка. Уредите в този случай служат за работа в производствени процеси и това е прието от всяка една държава. Когато се касае за частни такива, тук може да се подходи по същият начин, но калибрацията ще е много по скъпа от ниският клас измервателни уреди. В метрология има стендове за тези калибровки на всякаква апаратура.Тук се касае за много нисък клас на точност измервателен мултицет и може да се направи, ако човек разполага с подробното техническо описание на последният. За целта  е задължителна ел. схема и много добро познаване на схемотехниката. Обикновен любител може да го направи и като съвсем негоден за работа. Но тези мултимери , струващи от 20 до 150 лева се водят като нисък клас или бюджетни и ако разполагаш с добър клас мултимер, отговарящ на техническите възможности може да опиташ да го калибрираш и в къщи.Ако ли не търсиш човек, който разбира последователността. Започва се с нулиране на обхватите или това ще рече - използване на сондите, които са предоставени с купуването на мултимера а не с "жици" попаднали случайно като пипала( или както се казват - сонди) Във всички обхвати при окъсяване на двете сонди индикатора трябва да показва  0 волта, о ома, о ампера и т.н. След това по схемата ще видиш кой от тример потенциометрите за какъв измервателен обхват е предназначен.Означенията на тримерите са така, както Симчо е посочил а не произволна цифра. Пример   : Означение с цифра 201 - означава че съпротивлението на тример потенциометъра е  20 +1 нула , или равно на 200 ома. Означение  с 103  тример със стойност  1000 ома или 1 килоом. 224 - съответно -  - 22 +4 нули или  -220000 - хиляди ома=220 килоома. Това означават цифрите на тримерите и така се означават и миниатюрните резистори и кондензатори в съвременната електроника. Другият начин е с цветен код.За да ви отговоря правилно, електрическата схема трябва да е много подробна и ПРЕГЛЕДНА. Схемата, публикувана по-горе е гола вода за обсъждане.Най лесното е да вземете назаем или да отидете примерно с източник на напрежение при някой, който разполага с добър клас мултиметър да измерите напрежението на източника и тогава мерейки го с вашият уред да го докарате до същото ниво.Вие може да опитате тази процедура, защото мултимера ви е от типа "за дома" и няма опастност от повреда. Тримерите именно за тази цел са поставени, за да се извърши някаква минимална калибрация, колкото и непретенциозна да е тя. За в къщи и за ориентир - става. Накрая. Погледнах електрическата схема на мултимера. За мен тя е много неясно отчетлива и при увеличаването и стана съвсем не за дядка на 66 години, така че не искам да ви ръководя. Ще си отбелязвате когато правите примерно калибровката на волтмер кой тример ползвате. После за съпротивления, после за ампери или ток за кондензатори, ако има. За транзистори калибровка такъв уред  не може да има. Същото е и за диодите. Те си се мерят( но забележете, само със стрелкови уред, заради високото входно съпротивление на цифровите измервателни уреди).Това е от мен и го написах с 10 годишен стаж с ремонт и поддръжка на електрона измервателна апаратура. Приятна вечер на всички Ви , а на колегата - успех.

За повдигане на настроението Ви е следващата картинка!

011.jpg

А така, та колко ще струва цялата работа след като мултицета е около 20 лева доколкото разбрах?

За частни лица, разценките са по ниски, но няма да му е по евтино от 50-60 лева. Ориентировъчно казано, но още утре мога да се обадя и проверя за цената. Иначе, както и ти си казал. Това е " за дома" и не си струва ни ремонта, ни калибровката.

преди 5 минути, * СТЕФАН * написа:

За частни лица, разценките са по ниски, но няма да му е по евтино от 50-60 лева. Ориентировъчно казано, но още утре мога да се обадя и проверя за цената. Иначе, както и ти си казал. това е " за дома" и не си струва ни ремонта, ни калибровката.

Ето затова така коментирах в началото и пак ще коментирам, колкото и Simtech да ми се ядосва. Отговора е няма смисъл. Безмислено е да откриваш топлата вода, след като тя е открита. Научаваш се да я използваш.

Изглежда по всичко, че само аз съм от хората, които в голяма част от твоите постове съм съгласен.Но като им напишеш истината, каквато е точно, почват да си мислят, че ти или аз ги подценяваме. Това е неправилната постановка във форума. Ако е мой - бан и да върви при майка си, щом знае много. Ама питат, дори току що регистрирани, много бързат за отговор - щото всичко е безплатно.  Не визирам тази тема , а говоря общо.Най малкото визирам многоуважаваният от мен питащ!

C14588642691439890_1.jpg
VR2 - някой от тия 220 омови променливи резистори е отговорен.

преди 2 минути, simtech написа:

C14588642691439890_1.jpg
VR3

Симчо! Питащият е написал, че не разбира от електрически схеми. И това ли не си забелязал? 

преди 44 минути, * СТЕФАН * написа:

Симчо! Питащият е написал, че не разбира от електрически схеми. И това ли не си забелязал? 

Аз защото много мога да я прочета(тая е най-хубавата, която намерих) и ми става страшно ясно нагледно къде е селекторният ключ.
Тва VR4 ли е, едно ли е - 200 ома променлив е калибрация на схемата за мерене с термодвойка на температура
7106 e АЦП.
VR5 е референтно напрежение. Не виждам защо него на АЦП ще се пипа въобще.
VR6 трябва да е за честотомера.
VR3 трябва да е капацитомера.
VR2 - 200 ома - трябва да отговаря за калибрация на напрежението.
VR1- пак референтно за АЦП-то.
---

п.п Като не може, прочети му я ти. Или черпи бира, че се кьоравя вместо теб.

Ковио калибрирате бе! Имате ли еталонни стойности???? Приблизителното калибриране не е калибриране! Загубено време и нерви при положение, че ще похарчите 20лв. за нов уред!?! Някога имаше в областните градове служби  по метрология в, които се калибрираха подобни уреди! Днес това е скъпичко а и едва ли биха се занимавали с такива устройства! Пак ще кажа, че калибрирането на "око" не е калибриране а пълна глупост!

• Автор

Абе, хора, какви метрологии, какви еталонни стойности, какви 20 лв? Търся някакви приблизителни стойности, не ми трябва свръх точност. Идеята е да взема мултицет от някой познат и според неговите показания да наглася моя, понеже сега мери с много голяма разлика и за целта ми е да знам само кой потенциометър за коя стойност отговаря (например номер 1 от снимката може да отговаря за напреженията, втори за измерването на тока, трети за капацитета, друг за съпротивлението и т.н.).

преди 14 минути, embolado написа:

Абе, хора, какви метрологии, какви еталонни стойности, какви 20 лв? Търся някакви приблизителни стойности, не ми трябва свръх точност. Идеята е да взема мултицет от някой познат и според неговите показания да наглася моя, понеже сега мери с много голяма разлика и за целта ми е да знам само кой потенциометър за коя стойност отговаря (например номер 1 от снимката може да отговаря за напреженията, втори за измерването на тока, трети за капацитета, друг за съпротивлението и т.н.).

А моя пост прочете ли го внимателно? Написал ли съм ти как да процедираш или и това не си го забелязал? Понеже се засегна по надълбоко въпроса, затова и по обширно съм написал поста си. Иначе, нямаше смисъл. И забележи накрая какво съм написал  за питащият!

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Ковио калибрирате бе! Имате ли еталонни стойности???? Приблизителното калибриране не е калибриране! Загубено време и нерви при положение, че ще похарчите 20лв. за нов уред!?! Някога имаше в областните градове служби  по метрология в, които се калибрираха подобни уреди! Днес това е скъпичко а и едва ли биха се занимавали с такива устройства! Пак ще кажа, че калибрирането на "око" не е калибриране а пълна глупост!

На никого не е необходимо да има еталони, за да се оправя в живота. Каквото е имало едно време, го има и сега, само че я го знаеш, я не.Пък и не те зная за кое време говориш. Да не се окаже за преди 10-тина години.Човекът се интересува как да направи елементарно такова в домашна обстановка. това е отразено, но преди да пишеш, се постарай да прочетеш какво се коментира и какво е казано. Не чети на диагонал. В този форум са се навъдили ужасно много пишлигари, които си мислят, че света се върти около тях. А на когото не е ясно, не веднаж са е отговаряло - има си сервизи за всичко. Ама не ви се плаща.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.