Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Управление на няколко харда (HDD) с PCI карта?

Featured Replies

Възможно ли е управление на няколко харда с PCI адаптер/контролер? Имам Dell Optiplex 745 SFF, но има само два SATA порта. Към единият има закачен хард 80GB, а към другият DVD-RW, с която не искам да се разделям. И това е.

Но имам още три харда. Два харда SATA 2 - 80GB, SATA 3 - 2TB и един IDE - 250GB. Искам, ако е възможно, да ги вържа всички, като целта е на двата харда от по 80GB да инсталирам по отделно "Windows 7 x64" и "Zorin OS 11" (или Mint примерно).

Ще монтирам допълнително импулсно захранване в кутията, така че да се вдключва заедно с компютъра. 

Въпросът е има ли начин да управлявам хардовете с въпросната платка. Не съм ползвал такава затова не знам, освен след зарежда на системата, възможено ли е управление преди зареждането? Искам да избегна биоса.

А ето и какво си харесах: PCI - 3 SATA, 1 IDE Port

И още нещо имам само два разширителни слота: PCI 2.3 и PCI-E x 16 ниски профили.

______

Ако нещо не съм успял да обясня, питайте. Не искам въпросът ми да остане без отговор само защото има някакви неясноти.

Редактирано от Lautrec (преглед на промените)

преди 19 минути, ExaFlop написа:

Вероятно е за удобство ако искаш да закачиш външен диск пре САТА порта :)

е зная само в тая малка кутия (Dell Optiplex 745 SFF) къде ще ги събереш тия дискове. Там е такъв гъч.

inside.jpg

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Да разбрах. Пропуснал съм да уточня, бях сигурен, че се подразбира... Хардовете, няма да са в кутията, съвсем логично е при такива размери на кутията. Аз не съм магьосник. :no-no:

преди 30 минути, Lautrec написа:

Възможно ли е .......

Общо взето това дет искаш да правиш е меко казано странно.

Като начало това е SFF и в тези машини освен един диск няма място за повече, чисто физически. Освен това и захранването им е предвидено с толкова захранващи конектори колкото устройства могат да се поберат, излишни не са предвидени. 

Не става ясно какъв е тоя диск 2Т но вероятно е най бърз от всичките и идеята да метнеш ОС на бавен диск е ....... странна. 

Какъв е проблема да разкараш малките дискове а на големия да си направиш нужните партишъни. 

Ако 250GB IDE е читав то можеш да му вземеш доста прилична цена, в OLX се търгуват между 25-40лв и с ония двете 80ки току виж си събрал 80лв. за 128GB SSD. 

Захранването вероятно ще издържи още 3 диска защото консумацията и е смешна НО нямаш конектори. 

На дъното не случайно има два SATA порта, просто няма физическо място за други устройства. 

Схемата да имаш допълнително захранване заради буксите и да стои отвън заедно с дисковете е ...... странна.

Да не коментираме, че на подобни машини и биоса е с доста орязана функционалност. 

• Автор

От самото начало се отклонявате от поставения въпрос:

Възможно ли е управление на няколко харда с PCI адаптер/контролер и чрез този контролер може ли да избегна използването на биоса за избор на диск при стартиране на компютъра?

Другото е без значение: колко са външни, колко са вътрешни порта, захранване, кое е странно, кое - не.....

Дано не тълкувате написаното до момента като "грубо и невъзпитано", не съм такъв, но наистина се отклоняват от поставеният въпрос.

И не искам да си продавам хардовете. Това също е много в страни от темата. 

Да, можеш  управляваш до 4 диска на контролер. И външно захранване 5/12V

• Автор
преди 25 минути, ExaFlop написа:

Да, можеш  управляваш до 4 диска на контролер. И външно захранване 5/12V

Страхотно!

А как стои въпросът с бутването? Според мен е невъзможно, но все пак да попитам. И ако съм прав има ли друг начин без да използвам биоса?

Благодаря.

преди 31 минути, Lautrec написа:

Според мен е невъзможно

Напълно си прав. Невъзможно е. Най-малкото трябва да укажеш на биоса от къде да бутва(демек да зададеш контролера като бутващо устроиство), като освен това и самия контролер си има собствен биос, който също ще трябва да настроиш и що се отнася до контролерите има такива и за повече от 4 диска.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Аз в момента зареждам от такъв контролер (PCI-E x1/2xSATA III/2xUSB 3.0) За съжаление фърмуерът на контролера не позволява зареждане от USB 3.0.

Двата SATA порта BIOS си ги познава (нарежда всички дискове в настройката на реда за зареждане) и си зарежда от дисковете на портовете на външния контролер като пич.

• Автор

Много, много благодаря! Това ме интересуваше. Всъщност сега разбирам, че контролерите имали биос и, че биосът на компютъра може да се настройва да бутва от контролера. Точно за това говорех. Леле "лудница". Сега остава да се сдобия с контролер, но като знам от къде идва....

Още веднъж благодаря. :handshake:

Когато го получа, ако имам въпроси ще питам.

От по-малко от 2 месеца е на експлоатация при мен. С Marvel чип е и Hardware Ids e PCI\VEN_11AB&DEV_6101&SUBSYS_610111AB&REV_B2

Но при мен е 2xSATA 2xUSB 3.0

Не бих се натискал специално за тази машина да закачам едновременно толкова дискове... Едвали физически потребителят ще ползва едновременно всичките.

По доброто решение е да си сложи един твърд диск в машината. Да си му направи партишъните и да си му качи каквито иска осове..

А останалите твърди дискове да си ги закача на USB портове при необходимост.

Става с преходници или с кутии, които правят прехода.

Аз имам 4 диска и въобще не ги закачам едновременно.

Но иначе да, става с контролер свързването на повече дискове.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.