Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От колко разстояние се гледа телевизор

Featured Replies

От колко разстояние се гледа 40" inch и нагоре телевизори ?

Редактирано от Ивайло Иванофф (преглед на промените)

Зависи от сигнала, 1080p около 1,6м. Calculator- това според калкулатора, иначе от колкото ти е кеф.

Screen Size Optimal Distance
1080p
25" 3.3' (1 m)
30" 4' (1.22 m)
35" 4.6' (1.40 m)
40" 5.3' (1.62 m)
45" 6' (1.83 m)
50" 6.6' (2.01 m)
55" 7.3' (2.23 m)
60" 8' (2.44 m)
65" 8.6' (2.62 m)
70" 9.3' (2.83 m)

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

преди 1 час, Димитър 59 написа:

От разстояние 3 до 4 пъти широчината на екрана.

Не беше ли диагонала ???

Зависи и от цената - по-големите и по-скъпите се гледат ... през витрината на магазина.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Аз от едно време зная 5х диагонала на екрана, ама това явно важи за тръбите.(не се бях замислял за плоските LCD, LED OLED)
https://en.wikipedia.org/wiki/Optimum_HDTV_viewing_distance

Едно нашенско сметало:
http://www.peter.and.bilyana.net/TVCalculator/

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Това са стари легенди. Някои съвременни компютърни монитори са предвидени да се гледат от разстояние по-малко от диагонала им. Един от моите е такъв. 

Няма прекалено голям телевизор днес.  Има прекалена яркост.

преди 6 часа, zemonti написа:

Това са стари легенди. Някои съвременни компютърни монитори са предвидени да се гледат от разстояние по-малко от диагонала им. Един от моите е такъв. 

Няма прекалено голям телевизор днес.  Има прекалена яркост.

Не можеш да сравняваш монитор, с телевизор. Не са легенди и няма и да бъдат.

преди 1 час, momolord написа:

Ахаааа, за това новите телевизори са монитори с тунер. Това не ти е ЕЛТ и няма рентгенови лъчи.

преди 5 минути, simtech написа:

Ахаааа, за това новите телевизори са монитори с тунер. Това не ти е ЕЛТ и няма рентгенови лъчи.

И от телевизори ли взе да разбираш. :D

По-добре си стой в собствени води, че пак ще станеш за смях.

Не, не са монитори с тунер.

току що, momolord написа:

И от телевизори ли взе да разбираш.

Не, ремонтирам ги. Има лампи, има матрица. Мониторът има лампи, има матрица.

току що, simtech написа:

Не, ремонтирам ги. Има лампи, има матрица. Мониторът има лампи, има матрица.

Ти сериозно ли имаш ВТО?

Това ли ти е цялото обяснение. Знаеш ли, отиваш в моята лична игнор листа, защото ми е под нивото да споря с теб.

Честито, Ти си първия.

преди 2 часа, momolord написа:

Как тогава ще наречеш 3 от екраните у дома, които са включени към десктоп компютри, но имат дистанционни и тунери? Телевизори, или монитори? У нас кабелна няма. Стриймвме по HDMI, или WiFi Netflix, Huli, Neterra, YouTube. ..

А трите по стените в спалните на втория етаж, които съм вързал към Андрид устройства какво са?

"Телевизор" не е това, което помниш.

преди 10 минути, zemonti написа:

Как тогава ще наречеш 3 от екраните у дома, които са включени към десктоп компютри, но имат дистанционни и тунери? Телевизори, или монитори? У нас кабелна няма. Стриймвме по HDMI, или WiFi Netflix, Huli, Neterra, YouTube. ..

А трите по стените в спалните на втория етаж, които съм вързал към Андрид устройства какво са?

Наричам ги - монитори с тунери.

И точно защото нямаш истински телевизор, не си и адекватен събеседник по въпроса.

Нямам време да Ви обяснявам каква е разликата, а виждам, че няма и голям смисъл.

Има специализирани форуми, в които може да пробвате да твърдите същото.

Ще очаквам с "нетърпение" да го направите. Хубав ден!

Редактирано от momolord (преглед на промените)

Да гледаш на 50 инчов от два метра е безумие. Натоварваш очите и не виждаш целия образ. У нас гледам от 3,6 метра някъде.

преди 37 минути, momolord написа:

Ти сериозно ли имаш ВТО?

Телевизорите де факто имат същата контролна електроника на матрицата, подобна обработка на входният сигнал, имат абсолютно същите матрици и абсолютно същите типове подсветка, абсолютно същото импулсно захранване. Има дори монитори, които имат вградени говорители. Ако поставя един външен приемник на цифров сигнал или приемник за кабелна телевизия, можеш да свържеш без проблем един монитор.
В днешно време единствената разлика между монитор и телевизор е, че обикновено мониторите нямат вградени говорители и имат ограничен брой входове и електроника за обработката. Другата разлика е, че обикновено телевизорите се правят с по-големи матрици, но с по-ниска резолюция, т.е с по-малка гъстота на пикселите за сметка на увеличената им големина. И съответно имаме и един професор, който работи с алгоритъм за интерполация. Това е основната работа на един телевизор. Сега, че на новите им слагат операционна система и ги превръщат в едни малки компютърчета е друг въпрос. Не съм почитател на SMART TV.

преди 20 минути, zemonti написа:

:)

преди 9 минути, momolord написа:

И точно защото нямаш истински телевизор, не си и адекватен събеседник по въпроса.

Базовата концепция за обработка и управление е една и съща! Същото като на ЕЛТ мониторите и ЕЛТ Телевизорите. Старите ЕЛТ монитори дори имаха компонентни входове. А аз се занимавам с телевизори още от Електрон, та нагоре.
Истината е, че мога да превърна и един осцилоскоп в телевизор. Ще го модифицирам и ще ти извадя любимата Преслава от Планета черно-зелена. Само звука ще е от външните колонки.
И да, аз имам ЕЛТ телевизор, ЕЛТ монитор, LCD телевизор и LCD монитор. И най-важното - отварял съм такива неща.
За целите на текущата дискусия не е важно кво има вътре, а отвън. Отвън виждаш изображението една матрица и светлината от лампите/led подсветката.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 27 минути, Евгени Симеонов написа:

Да гледаш на 50 инчов от два метра е безумие. Натоварваш очите и не виждаш целия образ. У нас гледам от 3,6 метра някъде.

Напротив, не един или два пъти съм ги тествал тези разстояния от калкулаторите и наистина има логика в тях, разбира се всичко е индивидуално, има разлика в различните телевизори, оптимални настройки на картината и тн.

Когато се казва 50 инча 1080p се има предвид да гледаш bluray, не телевизията, която предоставят нашите оператори-при нея разстоянието е около 3,7 метра, но когато става въпрос за bluray-около 2 метра е наистина оптималното разстояние.

Точно така е. Има много онлайн калкулатори, дори и в сайта на THX има такъв. Радвам се, че има и мислещи хора в тази тема.

Да, хубавото качество не натоварва очите, ама пак ми се виждат два метра малко, периферното зрение не може да хване целия екран.

преди 2 часа, spielberg написа:

...Когато се казва 50 инча 1080p се има предвид да гледаш bluray...

Защо пък трябва да е 1080p Blu-Ray :no-no:!?

На 1080i, каквито са ''HD'' каналите по кабелната от 2.5 - 2.7 метра на 60 инча ми е перфектен. Качество без забележки.

преди 20 минути, skalata_73 написа:

Защо пък трябва да е 1080p Blu-Ray :no-no:!?

На 1080i, каквито са ''HD'' каналите по кабелната от 2.5 - 2.7 метра на 60 инча ми е перфектен. Качество без забележки.

И тези канали стават, но са много малко, като се замисля само HBO и научнопопулярните си заслужават.

Аз лично на телевизора гледам само филми(блурей) и тук там някой мач, но за мачовете използвам торент тв, руските канали, където вървят с 9мб са с доста по-добро качество от HD-то на Диемите например. Ако трява да гледам мач от оператора се премествам на Ловето-което е CRT.

Сега предполагам руснаците за Европейското, ще пуснат по-добро качество,даже 50hz, от Бнт HD и Диемите, Нова, няма да ги коментираме.

преди 7 часа, momolord написа:

Точно така е. Има много онлайн калкулатори, дори и в сайта на THX има такъв. Радвам се, че има и мислещи хора в тази тема.

Тези калкулатори за "мислещи хора" са пълен бъзик. Няма телевизионен канал, или стриймър, който да подава винаги не-емулиран сигнал с еднаква резолюция. Един ден ще се взираш приведен в детайлите на футболен мач с UHD (ужким 4К), а на следващия ден от същото разстояние ще виждаш с дразнеща отчетливост недостатъците в детайлността на някой не-толкова нов филм/сериал.

преди 8 часа, momolord написа:

Наричам ги - монитори с тунери.

Екран+тунер=телевизор според съвременната маркетингова индустрия, макар, че все повече кабеларки контролират броя на телевизорите на абоната със собствени тунери. Ако искаш да разклониш сигнала без да доплащаш ще гледаш същото като в другата стая.

преди 9 часа, momolord написа:

Заради теб си направих труда да проверя. Оказа се, че имам 6 телевизора (!!!) с размер между 32 и 50". Единият от екраните на десктопа на сина ми се оказа 32" без тунер, макар и с говорители.

Та по този критерий явно ти не си ми "адекватен събеседник", но нито имам твоите критерии, нито обичам да отклонявам темата с лични обиди към събеседника.

Радвам се за Теб. Купи си още 6 телевизора и може да кандидатстваш за Гинес. Но поне ми спести останалото вентилиране в темата.

преди 3 часа, momolord написа:

Радвам се за Теб. Купи си още 6 телевизора и може да кандидатстваш за Гинес. Но поне ми спести останалото вентилиране в темата.

Тогава допринеси с "мисленето си" как може да се изчисли константно разстояние при променлив сигнал!

преди 17 минути, zemonti написа:

Тогава допринеси с "мисленето си" как може да се изчисли константно разстояние при променлив сигнал!

Естествено, че разстоянията от калкулатора се отнасят за оптималното възможно качество т.е bluray-когато  говорим за 1080p(той калкулатора си показва стойности за всички резолюции-пак разбира се при оптимално качество, което не зависи само от резолюцията), константен сигнал може да осигури може би само HBO от телевизиите, които се предлагат, защото съдържането, което предлагат го има в съответния формат 1080p. За другите наистина има сериозни разлики. Например новините на BTV HD са с добро качество, но някои сериали, латиноамерикаски, заснети в по-ниска резолюция и скапана техника, са ужас. При Диемите също, сигналът от Англия на самия мач що годе добре, като пуснат студиото на почивката, пак ужас. А самото качество зависи и от оператора- какъв сигнал пуска, телевизора- от възможностите му до оптималните настройки и тн.

Така че той да си преценява, какво гледа по-често, аз предпочитам да ми е на оптималното разстояние за възможно най-добрия сигнал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.