Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HDAT2: Seek device или трябва ли ми нов хард?

Featured Replies

Здравейте, отново.

Системата е DELL Optiplex 745 SFF с Windows 7 x86.

Проблемът е следния.  Купих 2TB хард от интернет. Твърди се, че хардът е refurbished. Купувам го и веднага го пуснах през HDTune и според програмата всичко е наред. Здраве-ОК, Лоши сектори-0, t-38C и т.н. 

Изведнъж на 5-ят ден Windows извежда едно много ефектно и депресиращо съобщение, че точно този хард е повреден приканвайки ме, най-настоятелно, да започна да правя резервно копие на данните. Поглеждам статуса в HDTune и се оказва, че секторите са наред, тествах ги отново, но в раздел здраве първият ред е червен. Казвам първият, защото в "паниката" не си записах, но пък първи ред може и да ви говори нещо.

Реших, че е най-добре да тествам харда с програма която не ползва операционната. 

След тест за четене с HDAT2 v5.1, лошите сектори са все така 0, но програмата "казва", Seek device. Не съм тествал на четене и запис, защото имам файлове на харда, а според програмата има реален риск да бъдат изтрити/повредени. Сега си мисля, че постъпих правилно по две причини: няма лоши сектори, а докато теста приключи се бръснах няколко пъти. Шегата е едно, но теста отне 7 дена. 

Пуснах поправка или каквото беше там за seek device, и познайте .... 3-ти ден програмата прави нещо. Да я спирам ли? Вярно още съм млад, но времето лети! Но най-важния въпрос, дефектен ли е хардът?

Редактирано от Lautrec (преглед на промените)

• Автор

Да, преди да пусна HDAT2 използвах CHKDSK и нищо. Нямаше никакви съобщения за нещо нередно. Може да не съм бил достатъчно наблюдателен, не вярвам, но теста премина нормално. Тъй като харда се използва ме попита дали да го "изключи" потвърдих и последва тест.

• Автор

Прекратих поправката или каквото таб беше стартирано. Включих харда към компютъра през SATA порта и отново стартирах HDTune. Познайте.....

Всичко отново е ОК. Ако има нещо което откровенно ме вбесява, то е точно случващото се. Поправяно ли е нещо въбще, какво, чисто хипотетично какъв @%$§%€%№§* беше, или още е налице, проблема. Най-неприятното е това, че предвид капацитетът на харда не мога да го пусна за подобен тест просто така. УЖАС! Преди да прекъсна "поправката" програмата сякаш работеше над точно фиксиран капацитет. Между 120 и 160 GB, съжалявам, но не записах. След прекратяване на поправката изписваше SMART: ERROR, LOCK: FROZEN,  и че захранването е наред.

Мисля, че е важно да отбележа, че прекъснах програмата, след като брояча показа 100%, завършен, но беше започнал тест, поне така мисля.

Ето и една снимка преди "поправката". Монтирана е, защото цялото меню не е достъпно на един екаран. А за лога нищо не можех да направя, тъй като нямам принтер, а при избор за запазване извежда съобщение за забранен достъп до харда.

hdat2.jpg

Странно им как никой досега не ви е казал да публикувате SMARTстаъуса на диска. Мисля че е най добре диагностиката да започне от там,  най малкото защото всяка  програма чете и интерпретира статуса по различен начин. 

Като съвет при такива ситуации :винаги си пазете резервно копие на важните неща. И то не само при съмнение за проблем!

• Автор

Отговарям с голямо закъснение, защото няма голям интерес към темата. Все едно.

Вече върнах диска, а утре очаквам да си получа новият. Дано всичко е наред.

По отношение на казаното от вас Samo ще кажа, че тествах с няколко програми, последната е сантинел и нещата са много сериозни. Смарт статуса на харда е напълно идентичен при всички ползвани програми. Всички програми ме съветват да направя незабавно резервно копие, а според алгоритамът на сантинел здравето на харда е едва 20%, или 11 дена "живот". А в страни от темата, продавачът твърди, че това бил първият дефектен диск за който разбира. Прие да го замени, както вече писах, и ... така, дано с новият всичко да е наред. Господинът звучи убедително и изглежда да е коректен, чак не е истина.

Уважавам такива хора!

_________

Може би избързах с темата, но въобще не вярвах, че ще иска да го смени.

• Автор

И така с новият хард диск съм. Но за да не изглежда темата съвсем безполезна ето малко инфо, което надявам се да е полезно на други потребители.

Съпоставка между дефектният хард диск и работещият:

–дефектен–

Още в самото начало забелязах че, като че ли е доста по-топъл от обичайното. Първо температурата много бързо достига 48°С, но нещо което ми се стори по-необичайно беше температурата на, ще го нарека капака на харда, тоест горната повърхност. Сравнявайки я с новият разликата беше 10-15°С по-висока, но тогава мислех, че такъв е работният режим на този модел. Очевидно не! Също така скороста при копиране върху него драстично спадаше до под 5 MB/s. Не съм съвсем сигурен но имам спомен, при това доста ясен, че от време на време се чуваше металически звук, нещо като "клик-клик". Може би моторът е "здавал багажа". На всичко това не обърнах съществено внимание, а вместо това се "хвърлих" да го тествам и поправям с разни програми. Все едно щеше да има някакъв ефект! 

–новият/работещият– 
Температура при пускане 29°С, след около час 38°С, и остава такава след 16 часа. Температура на повърхността на харда.... усеща се като нормално работещ хард, рзбирайте го както искате. При копиране върху него скороста никога не пада под 20MB/s, а в 80% от времето, при копиране на файлове с размер минимум 1.6GB, скоростта варира 38-45MB/s.

Сега нито една програма не ми извежда депресиращи съобщения за незабавно архивиране на данните. СУУУПЕЕЕР!

Край на темата!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.