Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

13 навика, които ще ви направят по-добър фотограф

Featured Replies

току що, capnemo написа:

Ами в С режимите имаш пълен достъп до всички контроли (и аз лично си го нагласям според нуждата)

Това ми е ясно, но тогава пък се намаля ползата - в твоя случай - щото в този който аз казвам, си ги нагласяш за конкретен случай, а в твоя - за всякакъв - съответно отклонението от параметрите е далеч по-голямо и по-вероятно.

Ето затова дадох и пример за закрити снимки със и без светкавица, щото за тези двете разликата е в почти всички параметри + тези на светкавицата, не само скорост/апертура които така или иначе си се нагласят директно т.е адски бързо.

преди 1 час, capnemo написа:

Ами това снимам, това ми е интересно, това харесвам :P Иначе понякога повтарям, вярно, ама имам оправдание :)

Евала ,това е най важното.Снимаш това което ти е интересно.Точка 1 и 13 са най важни.Всичко друго е техника.Както печатаря, ако няма усет за цветовете за нищо не става.Така и фотографа трябва да открие своето виждане , да се научи да хване момента.Да изгради свой стил.Не съм фотограф , но в професията си имам контакт с тях .Имал съм случай да ме молят да коригирам  цветовете на снимката  при печат .Само защото фотографа се оакал.Като гледам повечето ваши снимки , просто почти всички от този раздел сте отлични фотографи.

• Автор
преди 3 минути, flare написа:

Това ми е ясно, но тогава пък се намаля ползата - в твоя случай - щото в този който аз казвам, си ги нагласяш за конкретен случай, а в твоя - за всякакъв - съответно отклонението от параметрите е далеч по-голямо и по-вероятно.

Ето затова дадох и пример за закрити снимки със и без светкавица, щото за тези двете разликата е в почти всички параметри + тези на светкавицата, не само скорост/апертура които така или иначе си се нагласят директно т.е адски бързо.

Не, не е така, някой път трябва да се разходим и ще ти демонстрирам колко по-бързо мога да реагирам и колко по-ефективно става снимането. Примерно за гарги параметрите са повече от 10 и си заслужава да ги има пресетнати...

преди 4 минути, Родина написа:

Евала ,това е най важното.Снимаш това което ти е интересно.Точка 1 и 13 са най важни.Всичко друго е техника.Както печатаря, ако няма усет за цветовете за нищо не става.Така и фотографа трябва да открие своето виждане , да се научи да хване момента.Да изгради свой стил.Не съм фотограф , но в професията си имам контакт с тях .Имал съм случай да ме молят да коригирам  цветовете на снимката  при печат .Само защото фотографа се оакал.Като гледам повечето ваши снимки , просто почти всички от този раздел сте отлични фотографи.

Да, фотографа трябва да открие своя стил, това е важно. И само мога да ви препоръчам да снимате и да гледате. Така се става добър фотограф :)

току що, valkiria1 написа:

Хубава вечер :)

Критиката ми беше силно добронамерена, както и тази към капитана, но очевидно той ме разбра, а ти не.  Ако не ми харесваха снимките ти нямаше да ги коментирам. Като видя грешки които аз съм правил предупреждавам другите. Ок, повече няма.

преди 4 минути, Родина написа:

...Евала ,това е най важното.Снимаш това което ти е интересно...

...Имал съм случай да ме молят да коригирам  цветовете на снимката  при печат .Само защото фотографа се оакал...

Туй е вярно и невярно. Защото когато е едно и също става досадно!

Капитана съм го критикувал не един път, че цветовете на снимките му са ''нереални''. Еле преди ме слушаше и малко са пооправи тоз чиляк в това отношение :P

току що, capnemo написа:

Не, не е така, някой път трябва да се разходим и ще ти демонстрирам колко по-бързо мога да реагирам и колко по-ефективно става снимането. Примерно за гарги параметрите са повече от 10 и си заслужава да ги има пресетнати...

:) куче със салам плашиш. Само ще ме зарадва да те гледам в действие + комбинацията 5D/100-400mm :D дори и да ми докажеш колко съм сбъркал.

преди 5 минути, valkiria1 написа:

Напротив .Разбрах те много добре . Уважавам те, затова и ти отговорих.:) 

Шабат шалом.

Моите първи няколко хиляди снимки до една бяха грешно кадрирани. И знаеш ли що? Щото се стараех да направя правилните настройки, вместо да си гледам какво има в кадъра. Та затова като видях да пишеш за овладяване на настройките и си спомних последните ти две снимки в "цветята" и не можах да се сдържа :) Ма кво да се прави каквото ми е на ума, такова в устата дето викат хората.
П.П. те сега не са станали кой знае колко по-добре кадрирани, ама аз си знам че не ставам за фотограф.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 44 минути, capnemo написа:

Да, фотографа трябва да открие своя стил, това е важно. И само мога да ви препоръчам да снимате и да гледате. Така се става добър фотограф :)

Е , не от всяко дърво става свирка .Не ме влече , то трябва да ти идва отвътре.Даже последните месеци накарах синът ми да снима кучето .На мен не ми се отдава.Сега гледам снимките и ми е тъжно.Хубаво е снимките да запечатат прекрасните мигове от живота ни.Лека вечер.

• 4 месеца по-късно...

За мен фотографията на първо място трябва да е носител на някаква идея , послание . Една добра фотография може да бъде цял разказ. Това изисква познания в редица области, дори и в психология. Изобщо, художествената фотография е изкуство, и като такова, не търпи никакви рамки( и списъци). Все едно да напишем правила за художниците как да рисуват. Прочетете знаменитата книга "Ударът на Мосад" от Д. Куинъл, там професионалният фотограф Дейвид Мънгър много добре разказва как става добра фотография. Иначе детайлите са хубаво нещо, но само от детайли не става нищо повече от реклама за мегапиксели.

• Автор
преди 7 минути, B3M2W0 написа:

За мен фотографията на първо място трябва да е носител на някаква идея , послание . Една добра фотография може да бъде цял разказ. Това изисква познания в редица области, дори и в психология. Изобщо, художествената фотография е изкуство, и като такова, не търпи никакви рамки( и списъци). Все едно да напишем правила за художниците как да рисуват. Прочетете знаменитата книга "Ударът на Мосад" от Д. Куинъл, там професионалният фотограф Дейвид Мънгър много добре разказва как става добра фотография. Иначе детайлите са хубаво нещо, но само от детайли не става нищо повече от реклама за мегапиксели.

Вие сте втория тази сутрин когото засичам че пише без да чете за какво става дума в темата. Да е споменато някъде че говорим за художествена фотография? Някъде да говорим за мегапиксели и да си ги мерим?

И вие, говорейки за послание защо не спазвате това правило, защо снимате само снапшотове, които не стават даже да се показват пред роднини?

Чак тук хвърчат плюнки.....

• Автор
преди 8 минути, B3M2W0 написа:

Чак тук хвърчат плюнки.....

Знаете ли, снимайте си. И се радвайте когато някой роднина хареса снимките ви. Но не се учудвайте когато някой, който разбира малко повече от фотография ви критикува или просто подминава снимките ви....

В старата ми работа имаше фотограф на технически детайли и чертежи. Той също се имаше за голям фотограф.

преди 47 минути, capnemo написа:

Знаете ли, снимайте си. И се радвайте когато някой роднина хареса снимките ви. Но не се учудвайте когато някой, който разбира малко повече от фотография ви критикува или просто подминава снимките ви....

Всъщност, Нали Не Мислиш Че Ние Аматьорите Снимаме, За Да Очакваме одобрение Или Критика От Някакви Фотографи?

• Автор
преди 1 минута, Momolord написа:

.....

Не знам, въпрос на психология... И това че някой снима за собствено удоволствие не означава че не трябва да се стреми да снима по-добре. Аз не съм професионалист, но се стремя да снимам и да правя снимките си хубави

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.