Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем при говорител

Featured Replies

Когато обръщането на поляритета не води до промяна на доминиращото движение, означава, че самият говорител има несиметрична характеристика ( механично съпротивителният момент в едната посока е по-голям от този в другата). Причина- лоша мембрана/ трептилка/ залепване с предварително усилие в едната посока. Последствия- изкривявания на звука заради несиметрично възпроизвеждане на звуковите криви. За смяна.

Ако обръщането обърне посоката на опъване, това значи, че изходът на усилвателя не е симетричен-има постоянотокова компонента или другояче казано, без сигнал има постоянно напрежение върху товара.

Редактирано от B3M2W0 (преглед на промените)

• Автор
преди 18 часа, B3M2W0 написа:

Когато обръщането на поляритета не води до промяна на доминиращото движение, означава, че самият говорител има несиметрична характеристика ( механично съпротивителният момент в едната посока е по-голям от този в другата). Причина- лоша мембрана/ трептилка/ залепване с предварително усилие в едната посока. Последствия- изкривявания на звука заради несиметрично възпроизвеждане на звуковите криви. За смяна.

Ако обръщането обърне посоката на опъване, това значи, че изходът на усилвателя не е симетричен-има постоянотокова компонента или другояче казано, без сигнал има постоянно напрежение върху товара.

Благодаря за дългото обяснение целта ми беше да ми кажете каква кутия като обем ми трябва за новия говорител

преди 20 часа, B3M2W0 написа:

• доминиращото движение
  • самият говорител има несиметрична характеристика
  • механично съпротивителният момент в едната посока е по-голям от този в другата
  • залепване с предварително усилие в едната посока
  • изкривявания на звука заради несиметрично възпроизвеждане на звуковите криви
  • посоката на опъване

С две ръце и два крака гласувам за закон, забраняващ публикации в интернет от хора, преживяли операция - префронтална лоботомия. Няколко пъти препрочитам и стигам до извода, че интернет е инкубатор за профани, следват супер профани, но над тях са царете на профанщина. Най-отгоре са тези с планетарно-космополитни виждания за високоговорителите. Започвам да вярвам в паралелните вселени и там наистина обяснението да е такова.

хайде с здраве

Ти , ако наистина си някакъв тим, би трябвало поне да си научил , че невъзпитаното поведение изключва възможността от какъвто и да е авторитет. Простотията винаги избива на повърхността. Когато аз лепех говорители , навивах изгорели шпули и центровах отлепени магнити, защото тогава нямаше този избор като сега, ти си бил още в ташкент. И сега ще ми разправяш за паралелни вселени, след като твоята не се простира по-далеч от носа ти... Има да учиш още много, и като поведение, и като техника. 

• Автор

няма нужда да се карате просто исках мнение за кутия на говорител не да ми редите посоките

преди 13 минути, suba написа:

няма нужда да се карате просто исках мнение за кутия на говорител не да ми редите посоките

Драги приятелю, оразмеряването на кутия за дадени говорители е една от много сложните задачи на аудиотехниката. Размери, материал, средства за сглобяване, външни покрития-всичко това , след теоретичната част се подлага на много експерименти и измервания със специална апаратура. Целта е една-да се получи добра честотна характеристика и липса на модулационни изкривявания ( влияние на говорителите един на друг). За това добрите тонколони са скъпи, защото развойната им дейност е много сложна. Ако качеството няма особено значение, можеш да си направиш каква да е кутия, от талашит. Как ще звучи, не се знае. По-голям обем помага за повече ниски тонове и говорителят се слага несиметрично ( в долния край напр) . С този говорител, който си цитирал, честотите над 2-3кхц ще се възпроизвеждат вече лошо и има опасност да получиш един глух звук. Тук не е мястото за повече подробности, ако се интересуваш, пиши-ще споделя с теб моя опит в тази област.

Най-вероятно причината е в кутията ти, дори и да има добър бас рефлектор, рязкото изхвърляне навъздуха може да предизвика вакуум и да засмуче мембраната и обратно- при запушване на бас рефлектора, мембраната изкача напред и басът става по-силен, но и по-плитък. Най-добре пробвай говорителя на отрито и с батерийка 4, 5V провери амплитудата на мембраната и в двете посоки. Констатирането по музикален сигнал не е сигурен метод, тъй като сигнала е променлив и мебраната трепти и в двете посоки. Спазването на полярността е задължителна само когато свързваме два говорителя за да бъдат в сихрон. Но ако е само бас каса, обръщането на поляритета може да подобри акустиката, ако кутията не е разчетена правилно или говорителя не е произведен качествено..

• Автор
преди 16 часа, peppone1 написа:

Най-вероятно причината е в кутията ти, дори и да има добър бас рефлектор, рязкото изхвърляне навъздуха може да предизвика вакуум и да засмуче мембраната и обратно- при запушване на бас рефлектора, мембраната изкача напред и басът става по-силен, но и по-плитък. Най-добре пробвай говорителя на отрито и с батерийка 4, 5V провери амплитудата на мембраната и в двете посоки. Констатирането по музикален сигнал не е сигурен метод, тъй като сигнала е променлив и мебраната трепти и в двете посоки. Спазването на полярността е задължителна само когато свързваме два говорителя за да бъдат в сихрон. Но ако е само бас каса, обръщането на поляритета може да подобри акустиката, ако кутията не е разчетена правилно или говорителя не е произведен качествено..

приятел не искам да говорим за онуй стар говорител хвърлил съм го в коша оттдавна имам снимки на новия говорител във темата целта ми беше да ми кажете колко литра обем му трябва 

на 24.08.2016 г. в 12:19, Profruit написа:

Започвам да вярвам в паралелните вселени и там наистина обяснението да е такова.

хайде с здраве

Понеже тук ни събира техническия интерес и по-специално към елктротехниката, ще покажа една страница от учебника по електроакустика, който се използва в МЕИ . Целта е да помогна на нашия по-млад и неопитен колега  Profruit  от така наречения Hardware team да се ограмоти малко и да не реагира така на всичко, което не разбира. Тази страница е само един пример, мога да му покажа и доказателства за това какво става с говорителите, когато в крайното стъпало на усилвателя има проблеми, но това ще бъде прекалено голямо внимание към него.

преди 1 час, suba написа:

приятел не искам да говорим за онуй стар говорител хвърлил съм го в коша оттдавна имам снимки на новия говорител във темата целта ми беше да ми кажете колко литра обем му трябва 

А ти можеш да направиш каквато си искаш кутия, какво ще се получи е отделен въпрос. Не казваш какво ще слушаш от тази кутия, а това е определящо как да я направиш.

11.jpg

• Автор

какво мислите за марката Speedlink Gravity

Показаната страница е от книгата КОНСТРУИРАНЕ НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА от Димитър Попянев, инженер-акустик и доайен на преподавателите в старото МЕИ! Който иска да навлезе малко в материята, да прочете книгата, има я в електронен вариант и тогава да се изказва, електроакустиката е доста сложна дисциплина... и не си ги мерете, тук  не е мястото!

Николайчо, аз споделям опита си и знанията си и нищо не съм си мерил. Защо разни ...... реагират така, си е техен проблем. За книгата не си познал, това е учебник по електроакустика , написан от инж. Асен Й. Маринов за факултета " Транспорт и съобщения " при МЕИ София. Че е стар, стар е, но знанията в него са фундаментални в голяма степен , така както законът на Ом не се е променил до сега. Може би тъкмо това, че намираш пълна прилика с друга книга с тази тематика показва, че науката си е наука винаги.

• Автор

Ще си взимам колонки за PC-ТО Mоля помогнете ми на избора при creative inspire a500 и Speed Link Gravity Blaster

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.