Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поръчка на лаптоп от САЩ - ДДС

Featured Replies

Здравейте!

Възнамерявам да си поръчам лаптоп от САЩ. Разбрах, че митото е 0%, но все пак 20% ДДС си остават. Засега не съм намерил начин някой познат да го вземе чрез фирма, за да може после ДДС-то да се възвърне. Човекът, който представлява американската фирма, каза, че може да ми го декларира на по-ниска сума (1000 долара например), за да платя по-малко ДДС, но и това крие своите рискове. Ако се загуби пратката, ще ми изплатят декларираната стойност (която е значително по-ниска). Ако решат да проверят пратката, погледнат модела и потърсят цените, ще видят, че всъщност струва доста повече. Как всъщност процедират? Само сканират пакета и виждат някакъв си лаптоп за 1000 долара или отварят опаковката и преглеждат съдържанието (в мое присъствие, предполагам)? Не мисля, че лаптоп за 1000 долара (въпреки че всъщност ще струва няколко пъти повече) би породил съмнение на митницата, защото хората си вземат лаптопи и за 400 долара. Само дето е доста по-масивен и тежък от повечето, така че това може да ги накара да видят какво толкова тежи. Ще дойде и с безплатна чанта и слушалки; надявам се, че няма да им искат ДДС и дори мито (за чантата). Разбрах, че на митницата ще ми искат доказателство за плащането (фактура, банков превод, PayPal плащане, тн.). Някои хора се разбират с продавачите да им сложат фалшива фактура на по-ниска стойност в пакета и да им пратят и една на имейла, за да я разпечатат. Разгледах и за други варианти, като например тези тук: http://forum.androidbg.com/showthread.php?tid=66792, но не съм сигурен, че ми се фалшифицира разпечатката от PayPal. По-склонен съм първо да му преведа една сума и да покажа разпечатката от този превод, а после остатъка. Какво мислите, че е възможно да се направи, за да се спестят няколкостотин лева ДДС?

Нали осъзнаваш, че чрез разпечатване на ФАЛШИВА разпечатка може да загазиш доста дълбоко в калта и заради няколко стотин лева да излезеш доста повече на минус? Премисли си ходовете пак и не действат първосигнално.

Да си направиш регистрация тук и първият ти въпрос да е за това, как да измамиш митницата-безценно.Другият вариант е да си редовен посетител и тава да е регистрация само, за да зададеш подобен въпрос...............Не знам как и защо реши,че ще получиш тук съвет как да прекараш митницата,но мисля ,че има други(по-подходящи)саитове и форуми където може да ти дадат съвет.

преди 18 минути, Слави Маринов написа:

Да си направиш регистрация тук и първият ти въпрос да е за това, как да измамиш митницата-безценно.Другият вариант е да си редовен посетител и тава да е регистрация само, за да зададеш подобен въпрос...............Не знам как и защо реши,че ще получиш тук съвет как да прекараш митницата,но мисля ,че има други(по-подходящи)саитове и форуми където може да ти дадат съвет.

Много ясно, че ще иска да излъже митницата. Това са паразити-кожодери, които само искат да прибират пари за вноса, без да правят нищо. И без да се замисли държавата защо всичко внасяме и нищо не се произвежда тук, най-лесно е да цака мизерните български граждани с най-ниските доходи в целият ЕС колкото може повече.
Иначе за турските домати, фирмите които източват ДДС и разни мошеници-прекупвачи няма такива проблеми. Но виж, един обикновен човек да си купи нещо евтино от чужбината и да прескочи шибаните родни търгаши - мисия невъзможна.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз се сещам като вариант да се поръча тоя лаптоп чрез някоя българска фирма, която предлага опция за внос от САЩ, като предварително се изясни цена и тн. и съответно, ако тя устройва клиента (автора) - да действат.

• Автор
преди 1 час, XYconstant написа:

Нали осъзнаваш, че чрез разпечатване на ФАЛШИВА разпечатка може да загазиш доста дълбоко в калта и заради няколко стотин лева да излезеш доста повече на минус? Премисли си ходовете пак и не действат първосигнално.

Осъзнавам го и няма да го направя, въпреки че не знам как биха проверили реалните извлечения от банковата ми сметка например.

преди 10 минути, XYconstant написа:

Аз се сещам като вариант да се поръча тоя лаптоп чрез някоя българска фирма, която предлага опция за внос от САЩ, като предварително се изясни цена и тн. и съответно, ако тя устройва клиента (автора) - да действат.

И аз обмислих този вариант, но по този начин не мисля, че може да се намали ДДС-то. Всъщност защо да не може тази фирма да го декларира като по-евтин - така и аз, и те ще сме на печалба (като им платя за услугата)? Някой има ли подобен опит?

преди 2 часа, simtech написа:

Много ясно, че ще иска да излъже митницата. Това са паразити-кожодери, които само искат да прибират пари за вноса, без да правят нищо. И без да се замисли държавата защо всичко внасяме и нищо не се произвежда тук, най-лесно е да цака мизерните български граждани с най-ниските доходи в целият ЕС колкото може повече.
Иначе за турските домати, фирмите които източват ДДС и разни мошеници-прекупвачи няма такива проблеми. Но виж, един обикновен човек да си купи нещо евтино от чужбината и да прескочи шибаните родни търгаши - мисия невъзможна.

Печелиш награда за тъпотия на деня.

Мизерните български граждани с най-ниските доходи в ЕС, но си поръчват лаптопи за по няколко хиляди долара? Чуваш ли се какво говориш?

Бедните българи не внасят почти нищо от чужбина, по простата причина че не могат да си го позволят. Със или без мито/ДДС. Ако си внасяш техника от САЩ, не си беден, ще ме извиняваш.

Ако разполагаш със средствата да платиш няколко хиляди за лаптоп, и въпреки това търсиш тарикатски номера за да избегнеш ДДС - нещо което съществува в кажи-речи всяка държава на света, включително далеч по-бедни от нашата - не си с нищо по-добър от въпросните мошеници-прекупвачи, понеже правиш точно същото като тях.

Към автора: фирмата не може да го "декларира" като по-евтин понеже това по принцип е незаконно. Едва ли ще ги хванат, но предполагам на много фирми няма да им се занимава за едни 50-100 лева.

преди 20 часа, maxim4o написа:

Печелиш награда за тъпотия на деня.

Не, ти печелиш за тъпотия на месеца. Защото освен факта, че средностатистически българинът е най-беден, то в България цените на много продукти са едни от най-високите в ЕС. Бях имал информация как windows for refurbished pc's струва 50лв тук, 15Е в Германия.
Фирмите, понеже им се връща ДДС, пазаруват на килограм боклуци и ги продават на премиум цена в България.
Та, въпросът е принципен. Питай ти колко по-беден е американецът, за да е при него 2 пъти по-евтино.

преди 1 час, simtech написа:

Не, ти печелиш за тъпотия на месеца. Защото освен факта, че средностатистически българинът е най-беден, то в България цените на много продукти са едни от най-високите в ЕС. Бях имал информация как windows for refurbished pc's струва 50лв тук, 15Е в Германия.
Фирмите, понеже им се връща ДДС, пазаруват на килограм боклуци и ги продават на премиум цена в България.
Та, въпросът е принципен. Питай ти колко по-беден е американецът, за да е при него 2 пъти по-евтино.

Че техниката е по-евтина в САЩ никой не отрича, но това не е някаква подла конспирация срещу бедните българи.

Просто САЩ е доста голяма по размери страна с много добре развита потребителска база, и жестока конкуренция на retail пазарите. Това създава условия за по-ефикасен пазар и по-ниски цени.

Отиди в някоя бедна африканска държава и ще видиш че лаптопите са по-скъпи и от тук.

преди 20 часа, maxim4o написа:

Че техниката е по-евтина в САЩ никой не отрича, но това не е някаква подла конспирация срещу бедните българи.

За мен е. В Африка си имат програми за безплатни компютри тук таме - благотворителност, ала бала. Windows струва 2 пъти по-малко пари. Тук не.

преди 1 час, simtech написа:

За мен е. В Африка си имат програми за безплатни компютри тук таме - благотворителност, ала бала. Windows струва 2 пъти по-малко пари. Тук не.

Тая благотворителност стига до един на хиляда, не говори глупости... И говорехме за техника, не за Windows. Между разпространението на хардуер и софтуер има гигантска разлика, мисля че се сещаш.

@maxim4o, не мислиш ли, че е малко нечестно държавата да те цака за нещо, което купуваш за лични ползи ? Факт е, че и аз съм мамил митницата. Но пък, за какво трябва да плащам 20% ДДС на държавата, за нещо което АЗ съм си платил, АЗ съм си поръчал и АЗ ще ползвам ? Но пък поръчката на лаптоп от САЩ не ми се струва много добър ход, отделно работата с подправената фактура е неприложим там, поради тези причини:

1) Те не са китайците - не пишат измислени суми на пакетите.

2) Те използват DHL и други частни куриери.

3) С цел застраховане на стоката се пише реалната цена.

4) Малко ще е странно да приложиш фактура със 100$ на нея, а на колета да пише 1100$.

С DHL шанса да ти спрат пратката на митница не е ли същата както и с там другите им пощи. Не говоря в частност за пратки от САЩ, а worldwide?

преди 5 часа, XYconstant написа:

С DHL шанса да ти спрат пратката на митница не е ли същата както и с там другите им пощи. Не говоря в частност за пратки от САЩ, а worldwide?

С DHL шанса да я спрат на митница е 100%. При обикновенните пощи шанса е почти нулев, ако пакета не е много обемист и е декларирана сума под 30 лева.

преди 10 часа, niki292002 написа:

@maxim4o, не мислиш ли, че е малко нечестно държавата да те цака за нещо, което купуваш за лични ползи ? Факт е, че и аз съм мамил митницата. Но пък, за какво трябва да плащам 20% ДДС на държавата, за нещо което АЗ съм си платил, АЗ съм си поръчал и АЗ ще ползвам ? Но пък поръчката на лаптоп от САЩ не ми се струва много добър ход, отделно работата с подправената фактура е неприложим там, поради тези причини:

1) Те не са китайците - не пишат измислени суми на пакетите.

2) Те използват DHL и други частни куриери.

3) С цел застраховане на стоката се пише реалната цена.

4) Малко ще е странно да приложиш фактура със 100$ на нея, а на колета да пише 1100$.

Че то по тази логика не трябва да плащаме ддс за нищо...............всяка стока дето купуваме има ддс,дали е храна,вещи,техника,лекарства и т.н и всеки я плаща и я ползва лично,не мога да схвана логиката ти.......

преди 14 минути, Слави Маринов написа:

Че то по тази логика не трябва да плащаме ддс за нищо...............всяка стока дето купуваме има ддс,дали е храна,вещи,техника,лекарства и т.н и всеки я плаща и я ползва лично,не мога да схвана логиката ти.......

Логиката е, че щом поръчвам нещо от чужбина, го правя с цел да го взема по-евтино. А като платя ДДС-то ми излиза по-скъпо, от за колкото бих го взел тука...

преди 7 минути, niki292002 написа:

Логиката е, че щом поръчвам нещо от чужбина, го правя с цел да го взема по-евтино. А като платя ДДС-то ми излиза по-скъпо, от за колкото бих го взел тука...

Има малцина случаи където дори след ДДС ти излиза по-евтино от чужбина да поръчаш дадена стока.Тук нали се сещаш търговците слагат и такса "България"

преди 11 минути, niki292002 написа:

И сега си представи че всеки можеше да си поръча лаптоп от чужбина без ДДС. И защо да спираме с лаптопи - повечето техника е по-евтина, така че дай да поръчваме всичко оттам.

След няколко месеца родните вериги ще почнат да затварят (и ще осъзнаеш че поне 1-2 твои познати сега са безработни), държавата ще трябва да вдигне някой друг данък за да покрие загубите, или пък да намали разходите (по-малко пенсия за баба ти).

Почва ли да става ясно накъде бия?

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

преди 26 минути, niki292002 написа:

Те не търсят логика и хич не ги бърка - кой от къде и какво поръчва, важното е да стимулират някаква дейност, а и да ти пречат да поръчваш от чужбина по-честно и то точно заради това, което е обяснил @maxim4o. Едно е един човек да си поръча и да каже "много бързо и лесно става, без мито, без разправии и др." и след него още 10-100-1000 човека да поръчат, друго е да каже, че отива в ден разправии и не си струва и тия 10-100-1000 човека да си купят от техно магазините.

Само искам да спомена, че в Холандия подобна глупост няма - такси се плащат само за търговски количества. Там даже е по-яко - полуаваш си го пред вратата. Ама тука не е Холандия, нали трябва да се печели от всичко... (съвсем скоро очаквам да се сложи такса за септична яма)

Редактирано от niki292002 (преглед на промените)

По-дребни пратки ВИНАГИ си ги получавам пред вратата. Когато ме няма вкъщи оставят бележка - известие, че имам пратка и мога да си я получа в пощенския клон и това в случай, че не са ми звъннали от пощата да ме питат дали мога да осигуря човек да я вземе, ако не съм на разположение аз. Веднъж ми се е случвало да ходя до пощата, а пазарувам почти постоянно и пощата ми е на 2 км., т.е. не сме западнали чак толкова. :)

И аз пазарувам постоянно от китайците - никога не са ми се обаждали, нито са ме търсили дори и да съм си вкъщи. Просто ми оставят известие, което някой път пускат в пощата под моята (а аз се чудя, що се бавят толкова), а понеже моите "добри" съседи не са свикнали да четат, всичко освен сметка за ток, вода и телефон хвърлят в кофата. (въпреки, че съм ги молил, ако видят известие за пощата на мое име да ми го пускат в пощата, но все още си намирам известия в кофата)

Редактирано от niki292002 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.