Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имам нужда от помощ с една програма на C++

Featured Replies

Здравейте! Имам нужда от помощ с кода на една програма на C++. Извинявам се предварително за занимаването, но си нямам идея как ще стане като цяло и реших да Ви попитам тук :)
Та условието на задачата е: Да се напише програма за табулиране на функция => 
Ще съм ви изключително благодарен ако ми помогнете!
:)

programa.jpg

Здравей и добре дошъл в форума. Не съм сигурен, че съм разбрал условието ти, но това което си мисля че се търси са стойностите на х при определен случай.

Аз бих направил метод който приема х и връща неговата стойност. Във метода ще има два if и един else за последния случай, които ще изчисляват х по зададените формули.

Във main метода, или там където иска числата слагаш един while цикъл с условие да работи до стойността 5.0 (включително). Във цикъла си викаш метода, записваш си

резултатите в обща сума или масив (каквото се изисква в условието) и казваш на х да се увеличи с 0.2 (стъпката). Надявам се да съм помогнал...

мен ми е по интересно каква практична функция  има това нещо в реалния живот.

на 10/30/2016 в 8:53, Yvan Sergeev написа:

Имаш предвид резултатът на функция да зависи от диапазона в който се намира аргумента ли? Има доста съвсем реални приложения.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 1 час, flare написа:
на 30.10.2016 г. в 8:53, Yvan Sergeev написа:

Имаш предвид резултатът на функция да зависи от диапазона в който се намира аргумента ли? Има доста съвсем реални приложения.

Точно така. Ето един реален пример: Аргумента може да бъде общата сума на нашите покупки в магазин за компютърен хардуер, и спрямо тази сума да се начислява определена отстъпка. Ако общата сума е от 0-499.99 лв. - няма отстъпка, от 500.00-999.99 лв. - 2% отстъпка и над 1000.00лв. - 3% отстъпка. Резултатът от функцията ще бъде крайната цена.

амии  тва не е ли   if x<499 then  y = 0

if x>1000 then y= 3%  от х ? примерно или нещо такова

и  тоя синус каква роля играе в цялата история ?

преди 6 минути, Yvan Sergeev написа:

амии  тва не е ли   if x<499 then  y = 0

if x>1000 then y= 3%  от х ? примерно или нещо такова

и  тоя синус каква роля играе в цялата история ?

Защо се закопаваш да критикуваш конкретния пример, а не осмислиш идеята зад него? Сметката за синус е три букви и две скоби в кода, ако не броим хедъра, не знам какъв проблем го изкарваш.

Задачата е да илюстрира, как се прави функция, която за различни диапазони от входа, извършва различни действия. Точно такъв пример даде и @Sa3ana3a. Конкретно какво се иска е все едно.

преди 10 минути, Yvan Sergeev написа:

проблема  е че не мога да осмисля :D 

Ми ето ти един много реален пример(кернел на Лантзош), даже и синус има:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lanczos_resampling#Definition

в много дълбоко  ме хвърляте  това  Lanczos kernel за какво се ползва

преди 2 минути, Yvan Sergeev написа:

в много дълбоко  ме хвърляте  това  Lanczos kernel за какво се ползва

Ми примерно за преоразмеряване на изображения. С него се интерполира цвета новата точка от околните стари. В много случаи вади по-добър резултат от обикновеното бикубично.

а е тея символи какво значат и къде ми се намират по клавиатурата а и не мога да ги копи пейстна http://www.img-share.eu/f/images/307/New-Bitmap-Image-6ZiVNYPN.bmp

току-що, Yvan Sergeev написа:

а е тея символи какво значат и къде ми се намират по клавиатурата а и не мога да ги копи пейстна http://www.img-share.eu/f/images/307/New-Bitmap-Image-6ZiVNYPN.bmp

Такъв въпрос си мислех, че само във историите за математиката в УНСС има... дето едни студенти питали да не са в час по гръцки.

аре аре признай си че и ти не знаеш това малко какво значи като буквата Е заобленото и   прозрачното Z

току-що, Yvan Sergeev написа:

аре аре признай си че и ти не знаеш това малко какво значи като буквата Е заобленото и   прозрачното Z

"за i принадлежащо към множеството на целите числа."

имаш късмет че не разбирам и винаги може да ме излъжеш даже и да не е вярно.  нарочно са ги направили тея символи да не могат да се копират иначе всеки щеше да разбира висша математика.

тогава и простите ще разберат  че математиците са прости и си пишат некви съчинения където  уж ги разбират :D

преди 1 минута, Yvan Sergeev написа:

нарочно са ги направили тея символи да не могат да се копират иначе всеки щеше да разбира висша математика.

"Тея символи" се учат в гимназията, не при висшата математика. Множествата се учат даже в 6-7 клас, мисля.

е хубаво бил съм болен тогава 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Множество ама ето че пак не могат да се копират  а само като изображение тва е заговор.  хората да не могат да гугалват

преди 31 минути, Yvan Sergeev написа:

е хубаво бил съм болен тогава 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Множество ама ето че пак не могат да се копират  а само като изображение тва е заговор.  хората да не могат да гугалват

1. Когато решили да ползват тези символи, не е имало Google.
2. Очаква се да знаеш нещата, дето се учат в гимназията, ако ще коментираш темите в раздела :P. Тия "еди-какво-си никога няма да ти потрябва в реалния живот" са глупости. Реалният живот е дебела работа и никой идея си няма, какво ще му потрябва дори на него след време, па камо ли на някой друг човек. Повечето неща не са попаднали случайно в програмата за основно и средно образование и то също не случайно е задължително.

на Sunday, October 30, 2016 в 8:53, Yvan Sergeev написа:

Най-важната функция на това нещо е да се установи дали ученика е освоил определени знания от учебния материал - в случая нищо не е научил и си е заслужил двойката.

преди 2 часа, flare написа:

Тия "еди-какво-си никога няма да ти потрябва в реалния живот" са глупости. Реалният живот е дебела работа и никой идея си няма, какво ще му потрябва дори на него след време, па камо ли на някой друг човек.

аз ше се ориентирам към отглеждане на животни  тогава вие си правете функции косинус по синус ама като ми дойдете пред вратата за сирение и гладни ше ви изгоня :D 

от темата установихме с няколко думи че  може да се ползва за  Lanczos kernel   което  е преоразмеряване на изображения и интерполира цвета  на новата точка от околните стари и че в много случаи вади по-добър резултат от обикновеното бикубично .

eвала евала  ще карам по лесния начин ако ми се наложи, нищо няма да преоразмерявам, ако някой иска сам да си го преоразмерява, на мен ми харесват естествените размери .

• Автор

Измислих нещо, но ми се струва, че не е съвсем така както трябва да бъде...
Ето го кода =>
#include "stdafx.h"
#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
system("chcp 1251");
for (float x = -3.0; x <= 5.0; x += 0.2) {
if (x <= 0) cout << "резултът е 0" << endl;
else if (x < 1) cout << "резълтатът е: " << x*x-x << endl;
else cout << "резултатът е: " << x*x-sin(3.14159265359*(x*x)) << endl;
}
    }

преди 31 минути, Явор Г. написа:

Измислих нещо, но ми се струва, че не е съвсем така както трябва да бъде...

И кое точно поражда такива съмнения у вас :). Може би липсата на заглавния файл на математическата библиотека?

• Автор
преди 11 минути, flare написа:

И кое точно поражда такива съмнения у вас :). Може би липсата на заглавния файл на математическата библиотека?

Да, библиотеката я добавих, програмата си работи, не дава грешка, но се чудех за самата логика.

преди 1 минута, Явор Г. написа:

Да, библиотеката я добавих, програмата си работи, не дава грешка, но се чудех за самата логика.

Ами ако не споделите причината за учудването си, няма как да ви помогнем.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.