Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно грундирането на едно пано

Featured Replies

Привет,

Ще започвам работа по подаръка на моята приятелка и искам да поптам дали трябва да грундирам паното си. Идеята ми е следната - ше си направя пано с нетретирана канава с размери грубо 200х65см. На това пано ще напиша текст който е наше си нещо (няма много смисъл като цяло, но има между нас) и понеже ще бъде само текст, а не картина, искам да попитам дали е нужно да грундирам паното си, и ако да - възможно ли е да грундирам селективно само там където ще има текст? Ще изглежда по следният начин : cHJkkz2.png
И също, ако трябва, какъв грунд да използвам за тази цел. Нещо просто като яйчен белтък ще свърши ли работа? :D 

Благодаря предварително!
-Светозар

Грунд се полага ,за да може после боята да не попива в плата и да има хубав цвят :) .Успех

грунд е първа ръка боя  силно разредена >.......

преди 13 минути, Светозар написа:

Значи щом ще е текст, не му се бърка да няма грунд, така ли да разбирам? :D 

Зависи с каква боя ще се полага текста. Решил ли си каква да е боята? Платното трябва да е изпънато на рамка най-добре и така да изсъхне. Според мен при еластична и не много рядка боя грунд е напълно излишен. Но все пак подбери боята, попитай в магазин за художнически материали например, има доста варианти.

• Автор
преди 2 минути, witness написа:

Зависи с каква боя ще се полага текста. Решил ли си каква да е боята? Платното трябва да е изпънато на рамка най-добре и така да изсъхне. Според мен при еластична и не много рядка боя грунд е напълно излишен. Но все пак подбери боята, попитай в магазин за художнически материали например, има доста варианти.

Нищо не съм решил, само размера на платното, материала на платното и идеята... :D

преди 6 минути, Светозар написа:

Нищо не съм решил, само размера на платното, материала на платното и идеята... :D

Да те предупредя, че грундирането на платно е тънка работа ) Така че ако не си замислил нещо с грандиозни размери, продават готово грундирано платно. Обаче то си е просто едно белосано платно, нищо общо с цвета на канавата. 

• Автор
току-що, witness написа:

Да те предупредя, че грундирането на платно е тънка работа ) Така че ако не си замислил нещо с грандиозни размери, продават готово грундирано платно. Обаче то си е просто едно белосано платно, нищо общо с цвета на канавата. 

Точно, аз искам да е малко по-разчупено, а не бяло , тъй като на примера по-горе се виджа, че голяма част ще е празна. (Всъщност аз измислих какво да правя с другата част на паното но това не е по темата) Въпроса е дали ще трае боята ако оградя с тиксо местата на които трябва да има текст и просто попълня с боята. Размерите щяха да са 200х100, но с цел да е така издължено ги смалих на 200х64 (65). Знам че продават готови, но аз няма да правя картина на него и затова не искам такова. Тя канавата ще е една такава като чувал за картофи от едно време.. :D

преди 1 минута, Светозар написа:

Размерите щяха да са 200х100, но с цел да е така издължено ги смалих на 200х64 (65). Знам че продават готови, но аз няма да правя картина на него и затова не искам такова. Тя канавата ще е една такава като чувал за картофи от едно време.. :D

Извинявай, не видях, че си посочил размерите. Ами, оставам на същото мнение, че грунд не трябва, но платното трябва някак да изпънеш и попитай (аз не съм сигурна какво да ти препоръчам, не съм писала върху канава само, а сега има много нови материали) за подходяща боя. Доста трудоемка идея. И с тиксо не става, боята ще прониква наоколо, може с изрязан шаблон и пулверизатор или на ръка, ако можеш да ги изпишеш с четка. 

• Автор
преди 2 минути, witness написа:

Извинявай, не видях, че си посочил размерите. Ами, оставам на същото мнение, че грунд не трябва, но платното трябва някак да изпънеш и попитай (аз не съм сигурна какво да ти препоръчам, не съм писала върху канава само, а сега има много нови материали) за подходяща боя. Доста трудоемка идея. И с тиксо не става, боята ще прониква наоколо, може с изрязан шаблон и пулверизатор или на ръка, ако можеш да ги изпишеш с четка. 

Е аз пак с четка ще го правя, нищо че ще ограждам с тиксо.. Четох, че плата трябва да е навлажнен и се опъва от център навън. (първо центъра на едната страна, после на другата, после малко встрани от центъра на едната страна, после на другата и т.н.) 

Може би шаблонът е най-доброто решение. Вместо пулверизатор боята може да се нанесе с гъбка. 

преди 1 минута, Светозар написа:

Четох, че плата трябва да е навлажнен и се опъва от център навън. (първо центъра на едната страна, после на другата, после малко встрани от центъра на едната страна, после на другата и т.н.) 

Да нещо такова, първо като на кръст, но ти сам ще видиш как да стане в процеса на изпъване. 

преди 9 часа, Светозар написа:

И сега каква боя и техника да използвам... ?!?! :D

Сега има най-разнообразни текстилни бои, маркери за текстил, мечета и пр. При това положение можеш даже да не изпъваш платното предварително върху рамка, а да го поставиш на пода с подложка и така да работиш. Виж в интернет, напиши нещо от сорта "рисуване върху текстил" и се ориентирай. Има варианти много. За такъв голям надпис аз бих изрязала шаблон за буквите, после с бих нанесла боята мече или тампон. Даже в ютуб има клипове, показващи разни техники. Успех ;) https://www.youtube.com/results?search_query=рисуване+върху+текстил

• Автор
на 11/4/2016 в 9:31, witness написа:

Сега има най-разнообразни текстилни бои, маркери за текстил, мечета и пр. При това положение можеш даже да не изпъваш платното предварително върху рамка, а да го поставиш на пода с подложка и така да работиш. Виж в интернет, напиши нещо от сорта "рисуване върху текстил" и се ориентирай. Има варианти много. За такъв голям надпис аз бих изрязала шаблон за буквите, после с бих нанесла боята мече или тампон. Даже в ютуб има клипове, показващи разни техники. Успех ;) https://www.youtube.com/results?search_query=рисуване+върху+текстил

Оказа се, че канавата ми е грундирана. Ще го правя с акрилна боя

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.