Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вежливи ли сме българите?

Featured Replies

Да, но така звучи....Ние също сме част от това общество...

Вие смятате ли се за невъзпитани????????

Не може да се сложи под един знаменател цялото общество и дори не може заради една постъпка да се лепне на секундата етикет на даден човек. Особено в България. Преди около половин час се държах като най-големия дървар на света и не съжалявам за това. Бях в данъчна служба за отписване на бракуван автомобил. В стаята пича беше сам, пийваше си кафенце и любезно ме върна с думите "Г-не с граждани работим до 14.30. Елате утре." Не виждам никаква причина на подобен тип кретени да не им тегля една дълга и цветуща. Това обаче изобщо не ме прави невъзпитан

Разплаквали са ме намусени и надменни продавачки и сервитьорки в България

ОооОо такива намусени продавачки и сервитьорки дето ми тропат и ми се сопат само ми ги дай :yanim: В квартала едно време така ми се правиха на интересни,сега като ме видят и ме поздравяват всичките-въпрос на подход,дали?

Не помня колко пъти съм висяла по какви ли не опашки...Не помня колко пъти съм вдигала скандали в автобуса за глупости....Не помня колко пъти съм си правила гавра със сервитиорките понеже обслужването не ме кефи....

И въпреки всичко обичам тия вечно кисели и намусени хора....

Не можете да ме убедите, че българите са невъзпитани....и неусложливи....не можете....

Двама души на 50 да са свестни за мен това е достатъчно

• Администратор
Не помня колко пъти съм висяла по какви ли не опашки...Не помня колко пъти съм вдигала скандали в автобуса за глупости....Не помня колко пъти съм си правила гавра със сервитиорките понеже обслужването не ме кефи....

И въпреки всичко обичам тия вечно кисели и намусени хора....

Не можете да ме убедите, че българите са невъзпитани....и неусложливи....не можете....

Двама души на 50 да са свестни за мен това е достатъчно

Това са 4%

Ако в България 4% от населението са вежливи, а в Сингапур примерно, 10%, в Ню-Йорк 90%, то... да, варварски народ са българите :yanim: А нещо ме съмнява и цифрата 4%, 2 ми звучи по-реалистично

• Автор
...Двама души на 50 да са свестни за мен това е достатъчно...
На мен не ми е достатъчно, но аз винаги искам повече :wors:.

Проблема при мен идва от факта, че необичам да оставам длъжна. Когато някой ме засегне по някакъв начин аз си го изкарвам. За жалост, ако немога да си го върна (тъпкано) на този "някой" - друг го отнася sad.gif.

На мен не ми е достатъчно, но аз винаги искам повече :wors:.

Разсъждаваш прекалено идеалистчно....

В крайна сметка масата е съвкупност от единици, които имат общи черти, но в същността си са различни и не могат те да бъдат такива, че да ти се харесват всичките. Има си подбор.

Това е все едно да искаш всички да те харесват...Винаги ще се намери човек, на който няма да допаднеш колкото и съвършен човек да си.

Идеалното общество е утопия....

В крайна сметка,всичко си идва от възпитанието на човек!Аз се смятам за достатъчно възпита,при условие ако и останалите се държат възпитано!

Пример :

Отивам в банка..... портиера отваря врата ,аз му се усмивам и му казвам добър ден!

Отивам в Магазин в който пазарувам от години,винаги когато ми връщат ресто,балгодаря и им пожелавам лек ден!

Отивам на училище,никога не подминавам учителите (поздравявам ги) колкото и долни да са laugh.gif

Просто няма смисъл от още и още да изреждам,според мен всичко идва от въЗпитаниетО :wors:

• Автор
Разсъждаваш прекалено идеалистчно....

Идеалното общество е утопия....

Вярно е, че няма идеално общество... точно както няма идеален човек.

Мнението ми небеше идеалистично, няма нищо утопично в желанието ми/ни да живеем в по-добро общество. Прескачаш до Ню Йорк и готово :wors:. Тук неискам да ми скочиш, че американците не са еталон за подръжание. Всеки си има кусури, просто нашите си ги виждаме много по-добре. Когато сме в друга "цивилизована" държава и там намираме някои неща за нередни, но не са толкова натрапчиви.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Личното ми мнение - ни най-малко ! Американците (дето толкова ги оплюваме) си вървят по улицата и поздравяват абсолютно всеки, постоянно ти се извиняват за нещо, постоянно тичат да ти отварят врати и да ти помагат, онзи ден се връщам от супер маркета , с торби (типично по български) и пеша... поне 5 коли спряха да ме питат искам ли да ме закарат до нас... Друг случай - питам на улицата някакъв човек къде е една улица...та той не знаеше , и като се притесни , че не можел да ми помогне, пък после ходи до една бензиностанция, пита , разпитва, накрая ми купи карта и ми се извини, че не знаел :-) И примери като тези - бол ... тааа на фона на други народи - мне, ние ИЗОБЩО не сме вежливи :-)

Българите вежливи? Променлива е това. Има ги всякакви. Зависи от манталитета на всеки по отделно. Трудно ми е да кажа за всички и да ги поставя под общ знаменател, защото съм попадала на вежливи българи и на такива, които са доста грубички. Но не трябва да се обвиняват.. все пак повечето имат и други проблеми.. Българите сме проблемен народ, неориентирани сме още.. "О, времена.. О, нрави". За жалост тези нрави се менят във всеки един момент..

И като за обобщение - българите могат да бъдат вежливи, стига да поискат :beer: Евала казвам на тези, които независимо многото проблеми, са останали верни на добрите обноски :hush:

Редактирано от baby_muse (преглед на промените)

Личното ми мнение - ни най-малко ! Американците (дето толкова ги оплюваме) си вървят по улицата и поздравяват абсолютно всеки, постоянно ти се извиняват за нещо, постоянно тичат да ти отварят врати и да ти помагат, онзи ден се връщам от супер маркета , с торби (типично по български) и пеша... поне 5 коли спряха да ме питат искам ли да ме закарат до нас... Друг случай - питам на улицата някакъв човек къде е една улица...та той не знаеше , и като се притесни , че не можел да ми помогне, пък после ходи до една бензиностанция, пита , разпитва, накрая ми купи карта и ми се извини, че не знаел :-) И примери като тези - бол ... тааа на фона на други народи - мне, ние ИЗОБЩО не сме вежливи :-)

За да може да кажеш със сигурност, че ИЗОБЩО не сме вежливи докарай тоя дето ти е купил карта да поживее няколко месеца при нашите средностатистически условия. Да си намери работа, да живее в панелка и т.н. За да не изброявам всички неща, по които се отличаваме от аххх американците :) , да живее като повечето невежливи българи, а не от хотела да ми прави заключения. После пак ще си говорим :) Трудно е всеки ден да те изнасилват битовизми и да се държиш, като английски джентълмен. Просто проблемите си казват своето, каквото и да си говорим. Когато човек ги няма вижда нещата по доста по-различен начин

• Автор
...Трудно е всеки ден да те изнасилват битовизми и да се държиш, като английски джентълмен...
Така си е. А дори и в САЩ има разлика в кой квартал на града се намираш. Сигурна съм, че на друго място вместо да ти носят чантите, ще ти ги вземат. Има значение от коя стана на улицата си!
  • Автор
Толкова негативизъм рядко се среща на едно място!
Наистина sad.gif. Чакай малко... имам идея... О.К. сложих си розовите очила biggrin.gif.

Българският народ е изтормозен,озлобен и скептичен към живота....Българинът е вежлив към този,който му е симпатичен и смята,че заслужава "неговото внимание"...Българинът е с манталитета на човек,който,за да даде трябва задължително да получи...Лично мнение :yanim:

Не искам да налагам мнението си на никого, но според мен много хора правят грешка, като разглеждат вежливостта като някакво изолирано качество, а това изобщо не е така.

• 4 седмици по-късно...

Споделям мнението, че за да разберете колко Невежливи са българите, трябва или да имате контакти с чужденци, или да посетите друга държава. Разликата с Германия, Австрия и Скандинавските страни например е от тук до небето. Няма база са сравнение, никаква. В Щатите, като цяло хората са любезни (поне моите впечатления са такива), докато в Италия дереджето не екой знае колко по-различно от нашето. Тук обаче има и друг момент, а именно отделната личност. Въпреки че на нас манталитета ни е "невежлив", то ако човек си има необходимото възпитание и интелект, не виждам пречка да се държи учтиво. Все пак не ти коства нищо да кажеш "добър ден", без да се сопкаш.

Редактирано от lpa (преглед на промените)

На мнение съм,че вежливостта зависи от възпитанието и особено от моментното настроение. А когато ти плащат за да бъдеш вежлив ще бъдеш.

Когато ти плащат, за да бъдеш вежлив, съвсем не означава, че си наистина такъв. Ако случайно се позабавят с плащането, сам ще се изненадаш какъв грубиянин можеш да си. Така че според мен в този случай не е показателно, доколко си вежлив. Моето скромно мнение по въпроса е, че вежливостта и любезността са част от възпитанието на човека. Моментното настроение също не би трабвало да бъде критерий, ако говорим за уравновесени и улегнали личностти. Аз работя в една частна фирма и често ми се налага да разговарям по телефона. И мога да ви уверя, че за 13-годишният си стаж /всъщност другаде не съм работила/ съм се убедила, че хората като цяло не могат да проведат един нормален телефонен разговор. Примерно: звъни ми служебният телефон, аз вдигам, казвам името на фирмата, казвам "Добър ден" /задължително/, а отсреща ми викат: "Алооооуууу, кой бе?" Не е ли нахално, според вас? Не че се е случило кой знае какво, но мен си ме дразни! Моя колежка взема достатъчно високо възнаграждение за работата, която върши, но никога не е любезна с хората и счита, че това не спада към служебните и задължения. Така че, каквото и да си говорим, пак стигаме до възпитанието. cool.gif

Споделям мнението, че за да разберете колко Невежливи са българите, трябва или да имате контакти с чужденци, или да посетите друга държава. Разликата с Германия, Австрия и Скандинавските страни например е от тук до небето. Няма база са сравнение, никаква. В Щатите, като цяло хората са любезни (поне моите впечатления са такива), докато в Италия дереджето не екой знае колко по-различно от нашето. Тук обаче има и друг момент, а именно отделната личност. Въпреки че на нас манталитета ни е "невежлив", то ако човек си има необходимото възпитание и интелект, не виждам пречка да се държи учтиво. Все пак не ти коства нищо да кажеш "добър ден", без да се сопкаш.

Ipa, същността на работата ми е да роботя по цял ден изключително с чужденци и това ми дава основание да се съглася с теб, но не напълно. Изумявал съм се от примери както на добро, така и на много лошо възпитание, но извода, до който стигнах, е, че славянските народи като цяло са адски невъзпитани в сравнение със скандинавците, германците и англичаните. Имаше един образ, момченце на 10 годинки, което до такава степен ми скъса нервичките, че щях да напусна работа - докато аз водех развлекателно шоу за туристите, той взе чехъла на сестра си и го запрати към сцената. Ей, направо откачих, но запазих самообладание и вдигнах чехъла, като му обещах да не му го върна повече.

Знам, че ще има възражения заради крехката възраст на участника в историята, но ще направя сравнение с 8 годишния Кристофър от Норвегия - ей това хлапе ме изуми с добро възпитание, поведение и дори владеене на английски език - аз на 8 не можех една приказка на английски да вържа, освен може би "What's your name? -Well, my name is..." А при тях е почти задължително свободното владеене на чужд език. Също и едно момиченце, Лора от Великобритания, ми направи изключително приятно впечатление със сдържаност и вежливост, непонятна за българските деца в общия случай.

Естествено, има и изключения от правилото - един малчуган скъса нервите на колегите ми за мое цинично удоволствие. 5годишния Н. от Германия беше изключително зверче, катереше се навсякъде и ускаше всичко да пипне и счупи. Хлапето много ме хареса, защото само аз се смеех на магариите му и се отнасях много добре към него. В резултат ми се лепна и не ме пусна, но късаще повече нервите на колегите ми, отколкото моите. Когато си заминаваше, дойде на детска дискотека и почти се разплака, но си казахме "Чао", а дамите в колектива ни се спукаха да подсмърчат :speak:

Използвал съм примери с деца, защото по-възрастните обикновено са пияни и поведението им не може да се обясни от науката.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.