Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Aliexpress

Featured Replies

Здравейте, искам да ви попитам 2 малко глупави въпроса !

1. Ако си купя нещо от Aliexpress и като дойде в пощата трябва ли да платя в Български Лев или в Щатски Долар ?

2.Трябва ли да имам 18 години, за да мога да си взема поръчката от Aliexpress или мога на 14 години ?

• Отговори 61
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, TheLegendBG написа:

Здравейте, искам да ви попитам 2 малко глупави въпроса !

1. Ако си купя нещо от Aliexpress и като дойде в пощата трябва ли да платя в Български Лев или в Щатски Долар ?

2.Трябва ли да имам 18 години, за да мога да си взема поръчката от Aliexpress или мога на 14 години ?

Плаща се в момента на покупката. Не можете да купите с наложен платеж. И ви трябва дебитна/кредитна карта (доколкото си спомням) така че 18 години

току-що, capnemo написа:

И ви трябва дебитна/кредитна карта (доколкото си спомням) така че 18 години

Не е задължително. От 14 годишен имам дебитна карта. (ДСК Тийн, погледни в сайта им)

Картата и сметката се водят на мое име. Издаването става като отидеш с някой от родителите си в офис на ДСК, (задължително носиш акт за раждане, ако ходиш с майка ти и е разведена) даваш си личната карта (и родителя ти), после се подписваш на 2-3 документа и получаваш запечатано пликче с данните за онлайн банкирането. След 10 работни дена си получаваш и дебитната карта. (мен служителката ме подлъга, че мога да си я взема сам, трябва задължително да отидеш с родителя, с който си я заявил)

• Автор
преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

до 30 лева нищо, над 30 ДДС над 300 ДДС + Мито - всима се срещу личка карта в пощата, мисля че се вади и на 14 годиштите

А ако е нещо малко за 1 долар може и да ти го пуснат в пощенската кутия

Аз след няколко месеца правя 14 и ще имам лична карта, а ако нещото е примерно към 15-20 dollars ?

преди 9 минути, TheLegendBG написа:

Аз след няколко месеца правя 14 и ще имам лична карта, а ако нещото е примерно към 15-20 dollars ?

Плащаш толкова колкото е обявената цена в сайта + доставка ако се плаща такава за съответния артикул. Плащаш веднага по електронен път с дебитна карта, както ти казаха вече и после си чакаш пратката да пристигне. В пощата ще ти я дадат ако представиш лична карта. Ако ще и да е за 8000$ правилата са си същите. Той искаше да каже че ако е нещо малко може пощальона да ти достави направо пратката, вместо известието че имаш пратка което обикновенно става. 

Няма да плащаш МИТО и ДДС.

преди 14 минути, niki292002 написа:

Не е задължително. От 14 годишен имам дебитна карта. (ДСК Тийн, погледни в сайта им)

Картата и сметката се водят на мое име. Издаването става като отидеш с някой от родителите си в офис на ДСК, (задължително носиш акт за раждане, ако ходиш с майка ти и е разведена) даваш си личната карта (и родителя ти), после се подписваш на 2-3 документа и получаваш запечатано пликче с данните за онлайн банкирането. След 10 работни дена си получаваш и дебитната карта. (мен служителката ме подлъга, че мога да си я взема сам, трябва задължително да отидеш с родителя, с който си я заявил)

А как внасяш средства в сметката? Пак ли с придружител? Защото ако е така е малко безсмислено.

Редактирано от eminem_vr (преглед на промените)

Скоро поръчах няколко неща от aliexpress на стойност 20.88 долара. Не е задължително да си на 18 години, за да поръчваш от aliexpress дори и без карта може да се купува например с web money. Първо се плаща след това пратката пристига в рамките на 15-60 дена в най-близкия пощенски клон до теб.

преди 6 минути, eminem_vr написа:

Плащаш толкова колкото е обявената цена в сайта + доставка ако се плаща такава за съответния артикул. Плащаш веднага по електронен път с дебитна карта, както ти казаха вече и после си чакаш пратката да пристигне. В пощата ще ти я дадат ако представиш лична карта. Ако ще и да е за 8000$ правилата са си същите. Той искаше да каже че ако е нещо малко може пощальона да ти достави направо пратката, вместо известието че имаш пратка което обикновенно става. 

Няма да плащаш МИТО и ДДС.

малка поправка - мито и ддс се плащат за стоки извън Еврозоната

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

малка поправка - мито и ддс се плащат за стоки извън Еврозоната

Малка поправка все още не важи за онлайн покупки, заради което сайтове като алиекспресс са толкова популярни и цените ниски. От ЕС искат да го пробутат и там обаче и сигурно ще стане скоро.

преди 1 минута, eminem_vr написа:

Малка поправка все още не важи за онлайн покупки, заради което сайтове като алиекспресс са толкова популярни и цените ниски. От ЕС искат да го пробутат и там обаче и сигурно ще стане скоро.

в грешка си - точно от алито си купих смартфона

и се ходи до митницата да си освободиш пратката - плаща се мито и ддс

преди 6 минути, haidukpikaso написа:

в грешка си - точно от алито си купих смартфона

и се ходи до митницата да си освободиш пратката - плаща се мито и ддс

Не знам какво се е получило в твоя случай и на кой си плащала. Поръчвал съм над 10 артикула от там и не се плаща нищо над обявената в сайта цена. Може би е така само за мобилни устройства. Не съм купувал от там.

преди 8 минути, eminem_vr написа:

Не знам какво се е получило в твоя случай и на кой си плащала. Поръчвал съм над 10 артикула от там и не се плаща нищо над обявената в сайта цена. Може би е така само за мобилни устройства. Не съм купувал от там.

Трика е да помолиш продавача да декларира ниска цена. ;) (поръчвал съм доста неща над 30 лева, просто съм молил продавача да ги декларира като нещо евтино и цена под 15$)

Иначе, внасянето може и без придружител. (няма такса, без значение дали внасяш през банкомат или гише)

току-що, Без умствен капацитет написа:

мито се плаща на митницата или се ползва услуга на пощата за освобождаване срещу заплащане

отделно е че например някои търговци ползват че всяка страна има различен праг за мито и го прекарват от там

От където и да го прекараш, в митницата гледат от къде е изпратено. 

П.П. Следващия път като поръчаш нещо над 30 лева, погледни на пакета колко е декларирал китаеца. ;) (повечето декларират 5-10$ без да те питат)

Поръчките в Aliexpress се заплащат до търговеца предварително, като имате период от 60 дни, в който тези пари са в сметките на магазина, а не се превеждат на търговеца. Ако в този срок, получите пратката и нямате проблем, то тогава може да потвърдите поръчката за успешна и да си получите пари. Ако имате някакви проблеми, може да пишете на търговеца, като парите през тези 60 дни, могат да Ви бъдат върнати. Ако той откаже да Ви обслужи, може да отворите диспут срещу него, в който ще се намеси Aliexpress, ако той отново не вземе отношение, въпреки че никой уважаващ себе си търговец, не би допуснал да се стигне до диспут, още повече след това да не взима отношение. Може да платите в няколко валути, които се избират от сайта. Някои методи за разплащане, варират според търговеца и сумата, единствения, който винаги е наличен е с карта. Системата, използвана за разплащанията се нарича Alipay, разработена е специално за магазина и спокойно може да се твърди, че една от най-надеждните в световен мащаб до момента, доста повече от Paypal например.

Иначе за споровете, пратката Ви може съвсем спокойно да бъде задържана на митницата в България, ако преценят така. За евтини поръчки, проблем няма и се плаща малка такса, ако се задържи. При по-скъпи има и такса мито. Взимате си пратките от там. Иначе, както вече е споменато, може да помолите търговеца да обяви по-ниска цена на стоката на неговата опаковка, за да не бъде задържана пратката. Пратки се задържат абсолютно субективно, та то пак не е гаранция, но е една идея по-сигурно...

Редактирано от Blue Ray (преглед на промените)

Зависи... Каква е обявата и какво е обявил търговеца, повечето артикули са чисто нови, просто има различни стоки там, търговците обявяват състоянието им.

Както вече @Blue Ray каза, има нови и втора употреба. Повечето са нови, но има и втора употреба. Пише го в описанието. Например, този процесор е втора употреба. (отдолу в Item Condition пише Used)

преди 36 минути, eminem_vr написа:

каквото иска държавата ни - това

стоката е изпратена от страна, която не е в Еврозоната, и се заплаща мито и ддс

и не важи това само за мобилни устройства

много теми за тоя сайт тука много нещо

преди 3 минути, haidukpikaso написа:

каквото иска държавата ни - това

стоката е изпратена от страна, която не е в Еврозоната, и се заплаща мито и ддс

и не важи това само за мобилни устройства

Държавата сме ние. Аз не ти искам ДДС. Не знам на кой език да ти го обясня че съм поръчвал много пъти от там и не съм плащал мито. Автора също няма да плати. 

По случайност е било това. И аз до сега не ми се е налагало да ходя да взимам пратка от митницата, но има и такива случаи... Пратките се задържат абсолютно субективно...

току-що, Без умствен капацитет написа:

мито е за стоки над 300 лв

Каза го вече.

преди 2 минути, eminem_vr написа:

Държавата сме ние. Аз не ти искам ДДС. Не знам на кой език да ти го обясня че съм поръчвал много пъти от там и не съм плащал мито. Автора също няма да плати. 

от Еврозоната ли си поръчвал

ей да ти вади човек думите с ченгел - ми кажи от къде си поръчвал

щото ако е от Сингапур си плащаш мито като поп

току-що, haidukpikaso написа:

щото ако е от Сингапур си плащаш мито като поп

ДДС искаш да кажеш. Мито не се плаща за черна и бяла техника. Само ДДС. 

Както и да е - аз я казах врътката как да не плащаш ДДС на по-малки, но скъпи предмети.

Иначе пак да допълня към автора, ако не му се занимава с ходения по пощите, митниците и други подобни, да ползва DHL или друга куриерска услуга, която търговеца предоставя. Стига цената да е разумна, че при някои е нереална просто...

преди 2 минути, Без умствен капацитет написа:

мито е за стоки над 300 лв

не е вярно - смартфона ми струваше 55 долара, платих мито 35 лева + 12 лева посредничество на Български пощи

и от митницата ходих да си го получа, там си внесох исканите пари

преди 2 минути, niki292002 написа:

ДДС искаш да кажеш. Мито не се плаща за черна и бяла техника. Само ДДС. 

Както и да е - аз я казах врътката как да не плащаш ДДС на по-малки, но скъпи предмети.

ДДС е да, е все тая, нали от митницата го взимаш та е демек мито

35 лева на 55 долара

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.