Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с джавата

Featured Replies

Здравейте!

Преди малко си инсталирах джавата и не тръгна. Преинсталирах пак не тръгва или греша аз. В показаната снимчица съм постал какво ми излиза, какво съм искал да направя. Добавил съм в "path" мястото на промеливата. Бях забравил да сожа накрая точката и запетаята. сложих ги и пак не ми се получава.

Лично не мога да намеря разлика между задачката и това, което съм написал. Но знае ли човек?

Някой да вижда нещо сбъркано или пропуснато?

Горе в ляво простата задачка                                           Горе в дясно как съм го написал

Долу вляво пътят на файла името                       Долу вдясно грешките, които ми показва командера(при комплимиране)

Java.jpg

Редактирано от velinsl (преглед на промените)

преди 4 минути, velinsl написа:

Здравейте!

Преди малко си инсталирах джавата и не тръгна. Преинсталирах пак не тръгва или греша аз. В показаната снимчица съм постал какво ми излиза, какво съм искал да направя. Добавил съм в "path" мястото на промеливата. Бях забравил да сожа накрая точката и запетаята. сложих ги и пак не ми се получава.

Лично не мога да намеря разлика между задачката и това, което съм написал. Но знае ли човек?

Някой да вижда нещо сбъркано или пропуснато?

Горе в ляво простата задачка                                           Горе в дясно как съм го написал

Долу вляво пътят на файла името                       Долу вдясно грешките, които ми показва командера(при комплимиране)

При променливите на обкръжението настройте JAVA_HOME да е "c:\Program File\Java"

БЯГАЙ от WordPad. Най-вероятно при записване на файла си е избрал някаква кодировка (например ANSI), която компилаторът не поддържа и се сърди. Отвори най-обикновения Notepad, запиши файла като текстов с разширение "java" и кодировка UTF-8 и пробвай пак. Можеш да опиташ и с по-сериозен редактор, например Sublime Text.

• Автор

Това променливите на потребителя ли рябва да се добави JAVA_HOME?

Какво мислите да книгата на Светлин Наков "Въведение в програмирането?

и последно JDK съдържа ли в себе си JRE? - Да.

На UTF съм го кодирал. ЩЕ послушам следващият ти съвет.

Редактирано от velinsl
получен отговор (преглед на промените)

преди 5 минути, velinsl написа:

Това променливите на потребителя ли рябва да се добави JAVA_HOME?

Какво мислите да книгата на Светлин Наков "Въведение в програмирането?

и последно JDK съдържа ли в себе си JRE?

На UTF съм го кодирал. ЩЕ послушам следващият ти съвет.

Да, съдържа се. Всеки JDK съдържа и JRE

• Автор

Инсталирах друг JDK. Пренаписах текста във файла нанаво, тъй като ми изписа непознат символ. Та наалих грешките от 4 на 3. Добавих в "допълнителни системни настройки променлива на потребителя JAVA_HOME  със стойност както е описано, добавих също нова променлива РАТН с адреса до  bin, появи се и при променливите на системата.

Отново проба и отново не иска.

Някакви идеи от къде може да идва проблема, че май ще се откажа както е тръгнало.

Пак ми дава тия грешки. Ако тръгне тая Джава повече никога няма да си преинталирам компютъра.

Някой да вижда грешки?

Забравих да допиша, преместих файла в папаката жре и пак не иска.

Java 2.jpg

От къде сте теглили вашите, които работят?

Продължаваме със същата грешка. Пътищата си изглеждат наред - ако не бяха, cmd щеше да пищи, че не може да намери javac.

Я както е отворен този Notepad, щракни на Файл, избери Save As (не знам как е преведено на български) и виж в диалога падащото меню с кодировката долу. Това, което е избрано (без да го променяш), е текущата кодировка на файла.

преди 57 минути, velinsl написа:

Инсталирах друг JDK. Пренаписах текста във файла нанаво, тъй като ми изписа непознат символ. Та наалих грешките от 4 на 3. Добавих в "допълнителни системни настройки променлива на потребителя JAVA_HOME  със стойност както е описано, добавих също нова променлива РАТН с адреса до  bin, появи се и при променливите на системата.

Отново проба и отново не иска.

Някакви идеи от къде може да идва проблема, че май ще се откажа както е тръгнало.

Пак ми дава тия грешки. Ако тръгне тая Джава повече никога няма да си преинталирам компютъра.

Някой да вижда грешки?

Забравих да допиша, преместих файла в папаката жре и пак не иска.

От къде сте теглили вашите, които работят?

Отворете нов notepad и напишете кода от нулата. И го запишете. Не го копирайте от никъде, не отваряйте написаните до сега файлове. Просто напишете текста от началото в чист Notepad

• Автор

Добавих в РАТН и пътят до bin-подпапката, която е в ЖРЕ. Малко ми е странно, но иска от мен да премахна последната скоба от типа " { ".

Другата грешка ми я дава на void. Малката лястовичка под знака V. Пробвах с главно не се променя, пробвах дори със символа за римско 5. Отново не става.

Java3.jpg

преди 3 минути, velinsl написа:

Добавих в РАТН и пътят до bin-подпапката, която е в ЖРЕ. Малко ми е странно, но иска от мен да премахна последната скоба от типа " { ".

Другата грешка ми я дава на void. Малката лястовичка под знака V. Пробвах с главно не се променя, пробвах дори със символа за римско 5. Отново не става.

Написах ви какво да направите. Направихте ли го?

• Автор

Два пъти на два различни инсталирания на джавата. Само вторият път не добавих вече в променливите ДЖАВА_ХОУМ.

За съжаление няма разлика, но вече пиша упражнението без да го преписвам. Наизуст. Грешките са все същите.

От края на това клипче съдя, че при мен има проблем с инсталирането. При мен става точно така.

Иначе може ли да го напише някой разбиращ, да го копна само за пробата?

Здравейте !

Цитат

Два пъти на два различни инсталирания на джавата. Само вторият път не добавих вече в променливите ДЖАВА_ХОУМ.

За целите, които искате да постигнете са нужни JDK + JRE. Тъй като първото идва със второто (@capnemo вече писа по въпроса), фактически Ви трябва само JDK. 

Това, което обаче ще трябва да направите да е проверите няколко неща.

Първо вижте в какво състояние са JAVA_HOME и PATH променливите (тук е добре да се уточни - в Windows има два scope-а за Environment Variables - потребителски и системни. В повечето случай (както и тук), се използват системните. По подразбиране, Oracle също използва системната PATH променлива, което под един или друг вид диктува и Вие къде да дефинирате Вашите променливи):

Стартирайте CMD като Administrator, след което въведете следните команди:

settings.png

Всички SYMLINK-ове и Джави трябва да сочат към JRE/JDK папките.

След като се уверите, че всичко по пътищата (и версиите) е наред, опитайте следното:

cmd.png

Тестов файл: MyTest.java

Допълнително, като един - изтеглете си по-читав текстов редактор - има много безплатни алтернативи на вградените Notepad и Wordpad - Notepad++, Atom, Brackets ...

Алтернативно, ако ще програмирате сериозно на Java, обмислете варианта да преминете на подходяща среда за писане на Java програми - Eclipse, IntelliJ, NetBeans и подобните им.

Поздрави и успех !

• Автор

Изтеглих еклипс, ама още не мога до подкарам. От последният пост нямах много достъп до нет.

Събота и неделя ще ти пробвам тези команди. Просто в момента съм малко притиснат от времето.

Иначе благодаря за съветите. Дали ще е сериозно... Ами ако ми допадне. Искам да пробвам. ЛЮбопитен съм.

• Автор

Оказа се, че по една или друга причина не може да се създаде виртуална машина. Подпапка javapath нямам създадена при инсталацията. Възможно ли  е тя(липсатан а такава папка) да е причината за невъзможност за създаване на виртуална машина? Тук прикачвам резултатите от командите.

JAVA 1.jpg

java 2.jpg

jAVA 3.jpg

Java 4.jpg

Java 5.jpg

• Автор

Най-после мога да седна пред десктопа спокойно, след края на миналата седмица. Работата ми е такава, че по-гадно време повече работа. за това и поотсъствах малко.

Еклипса ми идва доста сложно. Май ще мина на нотпад++. Още съм много зелен за еклипса.

Въведох нова променлива Javapath, където въведох стойност адреса на бин-файла. Промяна има, но все още не в желаното направление.

В папката Java продължавам да имам само две папки  - jdk и jre. Някъде попрочетох, че модификацията, след това е без значение за това си ги оставих така - кратки.

Такива папки symlink изобщо не ми излизат. Не знам защо. Някой да вижда някъде някакъв объркан знак или символ=

Този линк дали ще помогне http://www.tomsguide.com/faq/id-1761312/fix-create-java-virtual-machine-issue.html ?

Друг вариант е липса на достатъчно памет в компютъра, което ме съмнява. Имам 15 гиги свободни.

test.jpg

преди 44 минути, velinsl написа:

Най-после мога да седна пред десктопа спокойно, след края на миналата седмица. Работата ми е такава, че по-гадно време повече работа. за това и поотсъствах малко.

Еклипса ми идва доста сложно. Май ще мина на нотпад++. Още съм много зелен за еклипса.

Въведох нова променлива Javapath, където въведох стойност адреса на бин-файла. Промяна има, но все още не в желаното направление.

В папката Java продължавам да имам само две папки  - jdk и jre. Някъде попрочетох, че модификацията, след това е без значение за това си ги оставих така - кратки.

Такива папки symlink изобщо не ми излизат. Не знам защо. Някой да вижда някъде някакъв объркан знак или символ=

Този линк дали ще помогне http://www.tomsguide.com/faq/id-1761312/fix-create-java-virtual-machine-issue.html ?

Друг вариант е липса на достатъчно памет в компютъра, което ме съмнява. Имам 15 гиги свободни.

test.jpg

1. Има пропусната отваряща скоба ("{") за класа Test

2. static модификатора се пише с малки букви - във Вашата версия е с голяма буква "S"

class Test {
  public static void main (String[] argument) {
    System.out.println("In the end");
  }
}

Компилатора изглежда, че работи както трябва в конзолата и вече не виждам странните символи в началото на файла, който се опитвате да компилирате.

Поздрави !

• Автор
преди 20 часа, soundtracker написа:

1. Има пропусната отваряща скоба ("{") за класа Test

2. static модификатора се пише с малки букви - във Вашата версия е с голяма буква "S"

Компилатора изглежда, че работи както трябва в конзолата и вече не виждам странните символи в началото на файла, който се опитвате да компилирате.

Поздрави !

Благодая за съвета. Наистина това се оказа проблема. До сега във всичките ми ексерименти не съм забелязал, че го пиша с главна, а то е с малка.

Така ли трябва да се получи? Вече не ми дава да има грешки. Би трябвало да изпише "In the end" според мен. От ляво е "реакцията", а от дясно примера.

java end.jpg

Не точно.

javac е командата за компилиране - това, което ще получите след като я изпълните върху .java файла ще е .class файл със име Test2.class

Командата сама по себе си не изпълнява логиката по кода - компилатора трансформира четимия за Вас .java файл в bytecode файл, който се изпълнява с java командата.

За да изпълните логиката на програмата си, трябва в CMD да напишете:

java -classpath . Test2

Това го правите в папката, където се намира Test2.class (във Вашия случай, това ще е на Desktop-а).

Фактически, изпълнението на дадена програма е процес в две стъпки:

1) Компилиране на всички source файлове (.java), които описват програмата Ви в разбираемия за човек синтаксис на Java и генерирането на Java - разбираеми файлове (.class), който JVM може да изпълни.

2) Стартиране на JVM, посредством командата java, подавайки файла с входната точка на Вашата програма (.class файла, който съдържа public static void main(String[] args) метода)

След като компилацията е минала успешно (javac не е изписал никакви проблеми в конзолата, след извикването си), стартирането на програмата не би трябвало да има никакви проблеми, според описания по-горе начин.

Забележка: Забележете, че при извикване на java командата, файла, който се подава няма разширение .class ! 

Поздрави и успехи !

• Автор
на 18 януари 2017 г. в 19:35, soundtracker написа:

Не точно.

Най-сърдечни благодарности! Получи се.

Благодаря и на всички останали, които по един или друг начин също ме насочиха малко или много.

А има ли възможност за показване на съобщения на български език? Вместо "In the end", нещо но по нашенски така?

In the end.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.