Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Javascript.

Featured Replies

Здравейте! От седмица насам съм почнала да уча Javascript, но само колкото ми е нужен за Front-End програмиране.До тук имам знания по html и css и следователно сега ми е нужен и Javascript. Имам един приятел програмист, който работи това и ми помага да го уча, но не обяснява достатъчно добре. Взела съм си книга от библиотеката и от нея си разбирам, но примерните кодове, които той ми пише са по-различни, не мога да ги разбера. Ето един прост пример, който съм разбрала от книгата и не ми е сложен:

var age = 21

if(age > 15 && age < 20 ) {
    alert("You're too yong!");
}

else if(age > 60 ) {
   alert("You're too old!");
}
else {
   alert("Go party now!");
}

Ето и примера, който ми беше даден от този приятел:

var cuteDressCost = 100;
var fineDressCost = 50;
var budget = 70;
var salarySoon = true;
var cuteDressOwned = false;
var fineDressOwned = false;
var dressType = "";

if(budget >= cuteDressCost){ 
   cuteDressOwned = true; 
   budget -=  cuteDressCost; 
} else if(budget < cuteDressCost && salarySoon == true) { 
   cuteDressOwned = true; 
   budget -= cuteDressCost; 
} else if(budget >= fineDressCost) { 
   fineDressOwned = true; 
    budget -= fineDressCost; 
} else  { 
     document.write("Нямаме финанси :(("); //изписваме резултат.
}

if(cuteDressOwned ==  true || fineDressOwned == true) { 
    dressType = cuteDressOwned == true? "хубава" : "нормална"; 
    document.write("След щопинга останахме с: "+budget +"лв. , но за сметка на това си купихме " + dressType + " рокля"); 
}

Този пример ми е малко объркан и много не мога да го разбера.Някой може ли да ми обясни вторият код повече ? Благодаря! 

Примерът не използва никаква библиотека и реално е много прост с фиксирани стройности.

Първо инициализира променливи.

След това проверява budget >= cuteDressCost, тоест дали бюджетът е по-голям или равен от стойността на хубава рокля (cute dress) :). Ако е присвоява на променливата cuteDressOwned = true и вади стойността на роклята от бюджета budget -= cuteDressCost. Тоест отбелязваме, че хубавата рокля е купена.

else if(budget < cuteDressCost && salarySoon == true) е проверка до която се стига, ако няма достатъчно пари, но проверява дали скоро ще има заплата :)  salarySoon == true. Ако заплатата е скоро, отново отбелязваме, че купуваме роклята, но реално budget става отрицателно число.

Ако предишното условие не e вярно, тоест скоро няма заплата, проверяваме дали бюджетът е достатъчен за нормална рокля budget >= fineDressCost. Ако е вярно отбелязваме fineDressOwned = true; budget -= fineDressCost; Купили сме нормална рокля. Ако последата проверка не е true, изкарваме съобщение "Нямаме финанси" с alert().

Последната проверка проверява дали сме купили или хубавата или нормалната рокля cuteDressOwned == true || fineDressOwned == true. Ако е вярно проверяваме кой от двата типа са взети dressType = cuteDressOwned == true? "хубава" : "нормална"; Ако cuteDressOwned е истина, значи сме взели хубавата, в противен случай нормалната.

Накрая записваме в html документа колко е останало от бюдета, и каква рокля сме купили.

document.write("След щопинга останахме с: "+budget +"лв. , но за сметка на това си купихме " + dressType + " рокля"); 

Абе последно време в тоя форум имам чувството, че само се мъчат да ме нервят. Къде съм написал, че тоя код е с библиотека бе пичага, native имаш ли представа к'во е?

Никой не се опитва да изнервя никого. Просто в темата никъде няма код, свързан с библиотеки, и няма смисъл да се споменават. В случая под native имаш предвид код, който не ползва никакви библиотеки като jQuery например. В случая само такъв код е даден е темата. Колко е правилно да се използва този термин не се знае.

Редактирано от plamenbm86 (преглед на промените)

• Автор
преди 26 минути, plamenbm86 написа:

Примерът не използва никаква библиотека и реално е много прост с фиксирани стройности.

Първо инициализира променливи.

След това проверява budget >= cuteDressCost, тоест дали бюджетът е по-голям или равен от стойността на хубава рокля (cute dress) :). Ако е присвоява на променливата cuteDressOwned = true и вади стойността на роклята от бюджета budget -= cuteDressCost. Тоест отбелязваме, че хубавата рокля е купена.

else if(budget < cuteDressCost && salarySoon == true) е проверка до която се стига, ако няма достатъчно пари, но проверява дали скоро ще има заплата :)  salarySoon == true. Ако заплатата е скоро, отново отбелязваме, че купуваме роклята, но реално budget става отрицателно число.

Ако предишното условие не e вярно, тоест скоро няма заплата, проверяваме дали бюджетът е достатъчен за нормална рокля budget >= fineDressCost. Ако е вярно отбелязваме fineDressOwned = true; budget -= fineDressCost; Купили сме нормална рокля. Ако последата проверка не е true, изкарваме съобщение "Нямаме финанси" с alert().

Последната проверка проверява дали сме купили или хубавата или нормалната рокля cuteDressOwned == true || fineDressOwned == true. Ако е вярно проверяваме кой от двата типа са взети dressType = cuteDressOwned == true? "хубава" : "нормална"; Ако cuteDressOwned е истина, значи сме взели хубавата, в противен случай нормалната.

Накрая записваме в html документа колко е останало от бюдета, и каква рокля сме купили.

Благодаря за обяснението помогна ми :)  Като първи пример ми се стори заплетено. Може би защото сега почвам да го уча този език...

преди 43 минути, plamenbm86 написа:

В случая само такъв код е даден е темата. Колко е правилно да се използва този термин не се знае.

Знае се, правилно е, ако ти не си сигурен в това. Ще ти препоръчам едни лекции да се образоваш на тема програмиране.

Достатъчно съм слушал лекции. Колкото и да слушаш лекции и да дефинираш термини, практиката е много по-важна.

преди 2 минути, plamenbm86 написа:

Достатъчно съм слушал лекции. Колкото и да слушаш лекции и да дефинираш термини, практиката е много по-важна.

Не отричам. Практиката е обвързана и с теория. Взаимно свързани са.

• 2 седмици по-късно...

За да използваш JS в html страниците , ще ти трябва доста време учене.Едва ли ще стане с помощ от приятел или книга от библиотеката.Но пък добрата новина е че вече има адски много туториали в нета и повечето са безплатни.Щом имаш познания в html and css си една крачка напред , но има напредвид че това не са програмни езици и нищо от материала в JS няма да го схващаш от първия път за разлика от html and css-a.Затова keep coding and good luck!Решавай задачки , ако имаш затруднения давай условията на задачите и код и ще помагаме с квото можем.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.