Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колебания между Windows 7 32 bit и Windows 8.1 32 bit и Windows 10 32 bit

Featured Replies

Можеш да сложиш 8.1 или 10.

Напълно покрива системните изискавания за 32 битова версия.

• Автор

Реших май да пробвам Linux Mint. Отдавна ми е мечта да изпилзвам Линукс платформа, но понеже играя доста игри и това ме е спирало да го сложа на моята система. Сега на лаптопа ще се отдаде тази възможност. :)

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Win 8.1 със спряни екстри, услуги и ъпдейти!

Колегата правилно казал.

преди 12 минути, Атанас Славов написа:

Реших май да пробвам Linux Mint. Отдавна ми е мечта да изпилзвам Линукс платформа, но понеже играя доста игри и това ме е спирало да го сложа на моята система. Сега на лаптопа ще се отдаде тази възможност. :)

Виж ей това - https://sites.google.com/site/chaletoslinux/home

Също и - https://peppermintos.com

Това е готино, но е по-тежко - https://zorinos.com

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

• Автор
преди 11 минути, Julius Decimus написа:

Tова е готино, но е по-тежко - https://zorinos.com

Нека няма тежки неща повече на този лаптоп. Да си изживее годините спокойно без мъки :D

Linux Mint е добро решение, ако искаш да пробваш Линукс.

Иначе всяка от трите операционни системи ще и свършат работа в предвид хардуера и работата, за която ще се използва машината.

Mint XFCE ,ще върши работа задоволително

• Автор
преди 34 минути, П.Петров написа:

Linux Mint е добро решение, ако искаш да пробваш Линукс.

Иначе всяка от трите операционни системи ще и свършат работа в предвид хардуера и работата, за която ще се използва машината.

преди 5 минути, Иво Димов написа:

Mint XFCE ,ще върши работа задоволително

Това е събраха се мненията за Mint - Mint ще е :D

преди 12 часа, Атанас Славов написа:

Това е събраха се мненията за Mint - Mint ще е :D

Чудесно, но да видим колко ще го издържиш!?

преди 2 часа, Кумчо вълчооо написа:

Чудесно, но да видим колко ще го издържиш!?

Викаш на тази слаба конфигурация трябва нещо по-тежко да се сложи :ph34r:

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Викаш на тази слаба конфигурация трябва нещо по-тежко да се сложи :ph34r:

Не! Викам, че заклет Win потребител трудно свиква и се задържа на Linux. Инак Win 7 и  Win 8.1 вървяха на старата ми машина с подобни характеристики! Тук  не е дин път съм качвал снимки на състоянието на добре оптимизиран 8.1 какъв нищожен ресурс използва при мен! Мнозина пльосват нещо по подразбиране пускат всякакви услуги, екстри и ъпдейти и рават! Качват без нужда последни и по - тежки версии на програми и реват Ееее!

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Не! Викам, че заклет Win потребител трудно свиква и се задържа на Linux. Инак Win 7 и  Win 8.1 вървяха на старата ми машина с подобни характеристики! Тук  не е дин път съм качвал снимки на състоянието на добре оптимизиран 8.1 какъв нищожен ресурс използва при мен! Мнозина пльосват нещо по подразбиране пускат всякакви услуги, екстри и ъпдейти и рават! Качват без нужда последни и по - тежки версии на програми и реват Ееее!

По принцип си прав, Уина може да се направи малко по-бърз ако си поиграеш да орежеш ненужните услуги, но при параметри като лаптопа на автора на темата някой Линукс с лека графична среда ще бъде осезаемо по-бърз и лек. И аз бях заклет Уин потребител, но откакто свикнах с Линукса не съм си помислял да се връщам към Уиндоус. Вече ако бях геймър или ако ми трябваше програма като Фотошоп сигурно щях да го запазя на харда си.

Не отричам Уиндоус като ОС, но в случая - слаб лаптоп за браузване и музика, просто няма смисъл от него!

• Автор

А на мен няма да ми се налага да го издържам :D Нашите ще си го ползват. Аз на компютъра няма да мина на линукс единствено заради игрите. Играя просто повечко :)

• Автор

Хора, мисля да не отварям нова тема в Линукс, но понеже за пръв път се сблъсквам с Линукс и не знам дали всичко съм направил както трябва. Сложих въпросната дистрибуция Linux Mint 18.1 Xfce.

1. След като стигнах до същинската част на инсталацията, натиснах "Нова таблица на дяловете" 
2. Създадох първият дял (за системен - аз го разбирам като "C" в Windows) с размер 20ГБ - Ext4 (главен) и моунт избрах "/" - с отметка за формат
3. Създадох дял за виртуална памет 2048мб (имам 2ГБ рам) - (логически)
4. С останалото място от харда около 300ГБ създадох дял (главен отново??) с файлова система Ext4 и моунт /home - с отметка за формат
5. Инсталирах линукса в  "Създадох първият дял (за системен - аз го разбирам като "C" в Windows) с размер 20ГБ - Ext4 (главен) и моунт избрах "/" - с отметка за формат"

Прилагам и снимки от дисковият мениджър:
16558392_1754073551284686_1170609454_n.png.e42590e984397f8282b6440047d33680.png      16521571_1754073667951341_929895257_n.png.7a7b3e0beb7a6003fd5904623283ba2a.png

Можеше да заделиш още 20 ГБ за /, но и така става. Ако няма да преинсталираш често дори няма смисъл от отделен Home дял. Аз винаги правя два дяла - root и swap.

ExP56Wf.png

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

на 02.02.2017 в 15:45, Атанас Славов написа:

Здравейте! Може ли да изкажете мнение, кой windows да сложа на следната машинка: Laptop - Asus X501A:

CPU - Intel Celeron 1000M 1.8HGz Dual Core
RAM - 2GB
VGA - Intel Graphics

Ще се използва само за браузване, и гледане на клипове и филми, нищо друго
  Благодаря, предварително! :)

Напълно годен за 7-ца хардуер. Ползвал съм седмица и на по-слаб компютър, колкото и странно да звучи това. Но с оглед на фунционалността, не е зле да се инсталира минималистична версия на уиндоуз-а от руските торент- тракери (rutracker.org), с изрязани шпионски ъпдейти (телеметрия, bits service, keylogger). Осмицата вече идва тежка на подобен хард, а десятката си е откровен вирус, инсталирането й дори и на супермощен геймърски компютър си е един вид самоубийство.

Редактирано от wolf8888 (преглед на промените)

преди 5 минути, wolf8888 написа:

Напълно годен за 7-ца хардуер. Ползвал съм седмица и на по-слаб компютър, колкото и странно да звучи това. Но с оглед на фунционалността, не е зле да се инсталира минималистична версия на уиндоуз-а от руските торент- тракери (rutracker.org), с изрязани шпионски ъпдейти (телеметрия, bits service, keylogger). Осмицата вече идва тежка на подобен хард, а десятката си е откровен вирус, инсталирането й дори и на супермощен геймърски компютър си е един вид самоубийство.

1. Наричаш Windows вирус, а препоръчваш руски торент тракери ?!?

2. Осмицата е по-бърза и от 7, и от 10.

3. Няма минималистична версия на Windows.

Не ме разбирай погрешно, аз от известно време въобще не използвам Windows, но това което написа може да се обобщи само с една дума - bullshit. Всички се оплаквате, че Windows 10 ви шпионира - това е вярно, но освен него още ви шпионират Google, Facebook, Instagram, Twitter и така нататък - за тях защо си мълчите?

преди 2 минути, mkfs.ext4 написа:

1. Наричаш Windows вирус, а препоръчваш руски торент тракери ?!?

2. Осмицата е по-бърза и от 7, и от 10.

3. Няма минималистична версия на Windows.

Не ме разбирай погрешно, аз от известно време въобще не използвам Windows, но това което написа може да се обобщи само с една дума - bullshit. Всички се оплаквате, че Windows 10 ви шпионира - това е вярно, но освен него още ви шпионират Google, Facebook, Instagram, Twitter и така нататък - за тях защо си мълчите?

Да, препоръчвам руски торент тракери тъкмо защото нямат вируси, и са изключително полезни и информативни както относно всевъзможни тънкости при инсталирането на уиндоуз, така и относно тяхното функциониране.

Реално, как може да сме сигурни, че Windows 7, Windows XP, Windows 2000 etc. не са ни шпионирали. Само от Microsoft си знаят.

Това, че от Microsoft са обявили официално факта за шпионаж при Win 10, а за другите версии не са го казали, не ги прави по-малко "вируси", както се изразявате. 

преди 9 минути, П.Петров написа:

Реално, как може да сме сигурни, че Windows 7, Windows XP, Windows 2000 etc. не са ни шпионирали. Само от Microsoft си знаят.

Това, че от Microsoft са обявили официално факта за шпионаж при Win 10, а за другите версии не са го казали, не ги прави по-малко "вируси", както се изразявате. 

Да, късните ъпдейти на Windows 7 са шпионски модули, но при добро желание и малко ровене из нета човек винаги ще открие съответната процедура за премахване на тези модули и блокиране на свързаните с тях служби. Лично аз предпочитам предварително минимизираните инсталационни дискове на седмицата, които могат да бъдат открити единствено в руските торент тракери. 

5896fb1ad2e65_.thumb.PNG.e6344810aa3fb3b7632d8e90135fd8ed.PNG

Снимок2.PNG

В случай на тежък умствен или физически мързел, параноя от сорта- кой не скача е руснак, Русия е виновна за озоновата дупка, и прочее идиотизми, бих облекчил лутанията на потребителя за надежден и добър уиндоуз с препоръката да си инсталира стандартно копие на седмица, и веднага след инсталацията да се възползва от програмката, която помествам по-долу, естествено с намерение да хакна и променя изборите в САЩ :))))

DWS_Lite.exe

Тези неща могат лесно да се спрат от Services, няма нужда да се теглят "творенията" на някой анонимен "хакер". Windows е closed-source, така че забрави за каквито и да е изрязвания, минимализми и т.н.

преди 26 минути, wolf8888 написа:

В случай на тежък умствен или физически мързел, параноя от сорта- кой не скача е руснак, Русия е виновна за озоновата дупка, и прочее идиотизми, бих облекчил лутанията на потребителя за надежден и добър уиндоуз с препоръката да си инсталира стандартно копие на седмица, и веднага след инсталацията да се възползва от програмката, която помествам по-долу, естествено с намерение да хакна и променя изборите в САЩ :))))

DWS_Lite.exe

Това е съвсем друга тема и няма нищо общо с windows. Единствения начин да се ограничи следенето е да се даде off на всички отметки при инсталацията на Уиндоус. От там нататък просто нямаш права да буташ повече. Windows не е свободен софтуер и ако държиш  да не те следят освен да минеш на Линукс с Tor браузър друг начин няма.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 21 минути, mkfs.ext4 написа:

Тези неща могат лесно да се спрат от Services, няма нужда да се теглят "творенията" на някой анонимен "хакер". Windows е closed-source, така че забрави за каквито и да е изрязвания, минимализми и т.н.

Това е съвсем друга тема и няма нищо общо с windows. Единствения начин да се ограничи следенето е да се даде off на всички отметки при инсталацията на Уиндоус. От там нататък просто нямаш права да буташ повече. Windows не е свободен софтуер и ако държиш  да не те следят освен да минеш на Линукс с Tor браузър друг начин няма.

Защо да премахвам налудно скъпия Уиндоуз от компютъра си, след като лично за мен ми излиза изцяло безплатен? Къде е логиката? А за Линукс, да, прав си с оглед на сигурността, но само ако знаеш къде и какво да пипнеш, за начинаещ така и така няма гаранция. Да не говорим за ефектни игри и прочее глезотии, където комерсиалният Уиндоуз просто няма алтернатива.

преди 41 минути, wolf8888 написа:

Да, късните ъпдейти на Windows 7 са шпионски модули, но при добро желание и малко ровене из нета човек винаги ще открие съответната процедура за премахване на тези модули и блокиране на свързаните с тях служби. Лично аз предпочитам предварително минимизираните инсталационни дискове на седмицата, които могат да бъдат открити единствено в руските торент тракери. 

5896fb1ad2e65_.thumb.PNG.e6344810aa3fb3b7632d8e90135fd8ed.PNG

Снимок2.PNG

DWS_Lite.exe

колега може ли линк към тоя Windows че не го намирам нещо:)

преди 4 минути, =Ivan= написа:

колега може ли линк към тоя Windows че не го намирам нещо:)

Първо си направи регистрация в rutracker.org (спокс, безплатна е), после в полето за търсене пиши Windows 7 Ultimate. Аз предпочитам мини-дискчетата на naifle, вече си зависи от личните предпочитания на теб каквоп ще ти хареса. Чети внимателно скрития текст за особеностите на дистрибуцията, там ще откриеш подробна техническа документация какво и защо е орязано (има различни критерии- за сигурност, за хардуерна съвместимост, и така...)

на 03.02.2017 в 14:10, Кумчо вълчооо написа:

Абсолютна истина. С ръка на сърцето признавам, че съм заклет потребител на уиндоуз, и макар че имам няколкогодишен опит и с Линукс, не мога да се примиря с непрекъснатите бъгове и постната геймърска среда на Линукс- дистрибуциите. За себе си съм намерил компромисно решение- уиндоуз като първа, линукс като втора операционна, но честно- сещам се за линукс веднъж на 3 месеца.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.