Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Илюзията суперлуние

Featured Replies

Всички сме забелязвали в ясна и безоблачна нощ, огромният диск при суперлуние. Но това се оказва илюзия, дискът на луната съвсем не се е уголемил, а ние го възприемаме като такъв. Има множество хипотези които обаче не могат да обяснят това явление.

четете тук

Eйй, вярно бе, завчера чух по новините, че щяло да има нещо интересно за зяпане през нощта, а съм забравил и то май е минало вече? :ohmy:

• Автор
преди 6 минути, pullman написа:

Eйй, вярно бе, завчера чух по новините, че щяло да има нещо интересно за зяпане през нощта, а съм забравил и то май е минало вече? :ohmy:

http://fresh-science.com/superluna-14-noemvri-2016/

• Автор

"   Следващо такова доближаване до планетата ни ще бъде на 25 ноември, но през 2034 година. "

Аз съм забелязвал доста начесто такива суперлуния, не знам на какво се дължи, обаче астрономите нямат обяснение за това явление.

Дължи се на определени физични, а и оптически явления. За това хората го приемат така и се визуализира в техните очи по този начин... 

Но пък между временно, докато те се радват на естествените оптически ефекти на природата, може да им предложим някои скъпи неестествени разходки, ексукрзии, оптически уреди и други приспособления, с които да зяпат. Иначе това с трика "Днес го има това, после след 100 години" е добре познат трик. Някои явления си ги има през 2-3 дни, но през месеци ги съобщават и правят специални за обикновените хора, които не са запознати с това, като понякога ги кръщават и с различни имена... Ех, машина за пълнене на касичката, а?

А то всъщност се повтаря всеки месец или сезон (не съм сигурен), макар и не чак в такава степен.

То и да вярваш днес на медии! Всеки ден по нещо супер или уникално се случва! Преди няколко месеца пак там - гигантска луна! Кибичих 2 дена да видя гигантската луна и такава не видях! През безоблачните летни дни съм виждал по - гигантска!

С какви журналята си заработват надниците е отделен въпрос. В попвечето случаи поради липса на интерес към вършенме на сериозна абота  се фабрикува подобен талаш. Иначе движението на небеснитте тела е описано научно още от Нютон и Кеплер. Че и от преди милиарди години нищо (значително) не се е променило.

В общия случай телата се движат по елиптични орбити, разстоянията се променят. Като следствие на промяна на разстоянието се наблюдава и промяна на видимия ъгъл. Като следствие видимата площ се колебае са около 14%. От този факт обаче нищо практическо не следва. Поне за наклона на дЕдовия. :P

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, pullman написа:

А то всъщност се повтаря всеки месец или сезон (не съм сигурен), макар и не чак в такава степен.

Ми да, но си е красива луната, нищо че нямаш поза, само да я зяпаш.

То все комети, луни.. До сега само веднъж или два пъти съм наблюдавал такава луна, нито затъмнения нито комети..нищо не знам в коя пустиня трябва да отида та да видя нещо.. пък камоли да снимам.

То и аз съм виждал космически кораб ама не съществува

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.