Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомня ли си някой за земетресението ?

Featured Replies

Преди 40 години България бе сполетяна от „77 секунди ад”, отнел живота на стотици

Денят е 4 март 1977 г., 21.24 ч. – започва най-убийственото земетресение в историята на България. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра в румънския окръг Вранча, намиращ се в областта Молдова в източните Карпати и безшумно, но коварно раздвижва земята под Свищов. И до ден-днешен се спори за броя на загиналите. Според някои те са 114 души, според други – 120. Има и такива, които говорят дори и за близо 250 души. Бедствието от 7,3 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак, токът спира веднага. Паника обзема свищовлии, които се опитват да избягат сред падаща мазилка и срутващи се комини далеч от сградите. Недосъбудените деца хленчат, жените истерично бърборят, мъжете мълчат и гледат загасналия и замрял град. Това са късметлиите. Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините, из улиците плъзват мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Трошат се бензиностанциите, уплашени хора наливат бензин в колите си и бягат. Първият трус е вертикален. Следващият трус е хоризонтален. Някои стари къщи започват да поддават и падат. Цепят се стени, падат комини. Всички са навън в гробна тишина. Пътят към болницата е затворен, паднало е голямо общежитие - срутил се е жилищният блок на “Свилоза”. В близост до училището "Алеко Константинов" е паднала друга сграда. Засегната е и църквата "Света Троица", която е напълно възстановена едва през 2004 година. В мрака от руините се чуват стенания и звук от включени на батерии транзистори. Милицията чака разпореждания от свиканото събрание на градския комитет на партията, а връзка с останалия свят няма. Започва тежка и кървава работа по изваждане на оцелелите. Налага се да се вземат тежки решения. Все още живи хора, затиснати под зидове и бетонни плочи, са изоставени, за да може да се помогне на други, където това е възможно без техника. Чак на разсъмване се появяват помощници. Започват да идват линейки и милиция. Точният брой на мъртвите все още е неизвестен заради липсата на официална информация. Между 120 и 250 души, според различни източници, остават смазани под развалините на рухналите жилищни блокове. Коридорите на болницата са превърнати в голяма морга и в тях са наредени телата на загиналите. В зловещата редица има малки детски трупчета, младежи, застинали в мига на бягството. Има семейства, скупчили се в отчаян опит да защитят децата си, загинали под телата на своите родители.

Източник - Блиц  бг

Спомням си!  Усещах тухлите как се движеха в стената.  Жената изсочи навън и клюкарства цяла нощ, а ние с малката бебка си спахме. :)

Спомням си го като сякаш е било днес въпреки че съм бил доста малък тогава! Страшен шум се носеше из под земята сякаш от парен локомотив! Пукане, скърцане и дрънчене на стъкла се носеше от всякъде! Паднах в коридора 2 пъти! На сутринта видях доста изпопадали комини на съседните блокчета.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Помня че паднах няколко пъти на излизане от къщата на дядо ми. Баща ми ме хвана и ме изкара на двора. Аве струваше ми се че бягах по баир. Постояхме малко на двора па се прибрахме. Бледи са ми спомените общо взето.

Земетресението не е нито най-силното, нито най-разрушителното. Ето малко статистика.

Сестра ми, майка ми и всичките ни роднини го помнят. Аз не, 'щото е било преди моето време.

на 5.03.2017 г. в 11:32, Емил Костов написа:

Земетресението не е нито най-силното, нито най-разрушителното. Ето малко статистика.

Спомня ли си някой за земетресението 
Това е заглавието на темата. Земетресението е едно от най силните в България Емиле ! (7,2 по скалата на Рихтер) Ти помниш ли го или и теб те е нямало на бял свят? Щото аз много добре го помня! Ама да си кажеш нещо - нали си модер!  Абе ти Търновсият университет ли завърши бре?

току-що, * СТЕФАН * написа:

Абе ти Търновсият университет ли завърши бре?

А така, градски, какво му е на нашия университет? Шегувам се, знам какво му е. :)

преди 2 часа, * СТЕФАН * написа:

Това е заглавието на темата. Земетресението е едно от най силните в България Емиле ! (7,2 по скалата на Рихтер) Ти помниш ли го или и теб те е нямало на бял свят? Щото аз много добре го помня! Ама да си кажеш нещо - нали си модер!  Абе ти Търновсият университет ли завърши бре?

Аз лично, не съм била родена и няма как да си спомня. Но отдавна спря, ме изумява, това, че чули-недочули, видяли-невидяли, чукат в Гугъл и копират, като папагали, без даже и да се замислят, а какво остава да запомнят нещо от от това, което са пейстнали.  Ако го няма тоя интернет, ще мълчат като пукали и две изречения няма да могат да вържат.....

Не си го спомням, но го усетих в корема на майка ми, а пък тя взела че на следващия ден ме родила. :D

Като стана въпрос за раждане. По телевизията даваха "Родена от революцията", сериал за ЧК. Защо си спомням точно това и дали наистина е бил този сериалът? При нас разлюля хоризонтално (аз съм от Силистра, жилищен блок, 5-и етаж), помня, че беше около 9ч. вечерта и в стаята имаше нафтова печка, а на печката кутия от халва, пълна до половината с вода. Кутията отхвръкна до библиотеката на отсрещната стена. После не помня подробности, но всички, както обикновено става, хукнахме по стълбите надолу и никой с асансьора. И чакахме в тъмното и студа навън дълго време на улицата, далеч от сградите. Бях облечена с дълга до петите бархетна нощница, боса. 

преди 32 минути, Momolord написа:

Не си го спомням, но го усетих в корема на майка ми, а пък тя взела че на следващия ден ме родила. :D

Ти си роден под щастлива ЗВЕЗДА!

преди 8 часа, * СТЕФАН * написа:

Дал съм линк. Там всичко си пише. Но родителите ми го помнят и то много добре.  Бил съм на 1 годинка!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

За разлика от теб, аз съм бил на...27 годинки. А линка си го попрочети няколко пъти.

преди 6 минути, * СТЕФАН * написа:

За разлика от теб, аз съм бил на...27 годинки. А линка си го попрочети няколко пъти.

Не е нужно да го чета. Бях свидетел на следващото силно земетресение след 14 години. Много добре видях и усетих за какво става на въпрос. Преживяното е от една страна уникално, защото се случва рядко, но е и плашещо............

Странно обаче!  Гореописаният спомен за това земетресение от едно градче наречено Мизия! То е на окло 75км. от Враца. Много мощни земетресения станаха от тогава с епицентър Вранча, но във Враца почти нищо не се усеща. Усещаме обаче доста осезаемо земетресенията от посока Юг!

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не е нужно да го чета. Бях свидетел на следващото силно земетресение след 14 години. Много добре видях и усетих за какво става на въпрос. Преживяното е от една страна уникално, защото се случва рядко, но е и плашещо............

Щом не е нужно да го четеш, тогава поне разкажи какво толкова  е било "уникалното" на земетресението. Тя темата е именно за това, ако не си забелязал все още! какво си спомняш, а не линкове.

преди 5 минути, * СТЕФАН * написа:

Щом не е нужно да го четеш, тогава поне разкажи какво толкова  е било "уникалното" на земетресението. Тя темата е именно за това, ако не си забелязал все още! какво си спомняш, а не линкове.

Не може да го разкажеш. Това трябва да се усети. Цялата земя се тресе и бучи от много дълбоко. Всичко се движи - Къщи, дървета, плочки...... Усещаш първичния трус и след това просто знаеш какво ще последва. "Уникално" и все пак е страшно, защото се е смърт и разрушение ако е с по-голям магнитут.

Вечерта бях в елитен ресторант, празнувахме "ден на колежката" (8-ми март, де).Изведнъж кристалните чаши започнаха да звънтят силно.Хукнахме в различни посоки.За половин час пробягах 3-4 км., за да стигна до жилището си, където бях оставил съпругата си заедно с двете деца и третото в корема.Тя се беше справила успешно и след две седмици се роди и втората ми дъщеря (беше най-палава).

Точно тогава бях в казармата.Тъкмо бяхме легнали и като почна да бучи земята всичко живо излезе на плаца.Блоковете,в които спяхме,бяха 5-етажни и доста се размърдаха.Беше си доста силно земетресение,спомням си,че имаше хора,които след земетресението спяха на палатки няколко дни,докато се успокоят,бяха си уплашени.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.