Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждащи вентилатори: Въздушен поток и статично налягане

Featured Replies

Добър вечер. Нямаше какво да правя и реших да сравня две водни охлаждания като при третото ударих на камък. И трите водни са на Corsair H100i , H100i v2 и H110i. До тук знам че въздушния поток зависи от статичното налягане или времето за което перката успява да издърпа въздуха през препятствията пред/преди вентилатора. Което значи че колкото по ниска стойност на статичното налягане имаме, толкова по-висока ще бъде стойността на въздушния поток в характеристиките на един охлаждащ вентилатор. Как тогава става тъка че H100i и H100i v2 които са с почти едни и същи или по точно приблизителни стойности на статично налягане а H110i е със почти същото и докарва много по добра стойност въздушен поток от предните два?

H100i

Technical specifications

• Radiator dimensions: 120mm x 275mm x 27mm
  • Fan dimensions: 120mm x 120mm x 25mm
  • Fan speed: 2700 RPM
  • Fan airflow: 77 CFM
  • Fan static pressure: 4mm/H20 
  • Fan dBA: 37.68 dBA

H100i v2

Technical specifications

• Radiator dimensions: 276mm x 125mm x 30mm
  • Fan dimensions: 120mm x 120mm x 25mm
  • Fan speed: 2435 +/- 10% RPM
  • Fan airflow: 70.69 CFM
  • Fan static pressure: 4.65 mmH2O
  • Fan noise level: 37.7 dB(A)

H110i

Technical specifications

• Radiator dimensions: 140mm x 322mm x 27mm
  • Fan dimensions: 140mm x 25mm
  • Fan speed: 2100 +/- 10% RPM
  • Fan airflow: 113 CFM
  • Fan static pressure: 3.99mm-H2O
  • Noise level: 43dB(A)

Първо помислих че H100i в сравнение с H100i v2, докарва малко повече въздушен поток заради малко по високите обороти. Но като видях че пък H110i е с още по ниски обороти тотално се обърках, и сега ме изяжда от вътре да разбера. Как докарва по висока стойност въздушен поток при положение че статичното налягане е почти едно и също? Има ли нещо в това "почти" и "приблизително равно едно на друго" или е нещо което пропускам, което още не знам, или не ми е минало през акъла да се замисля примерно размерка на перките и как става това?

Редактирано от goodly (преглед на промените)

• Автор

Елементарно е, просто инсталираш и тръгва ;)  Вероятно е капсуловано! А как става процеса вътре и аз не знам.

преди 6 часа, goodly написа:

Има ли нещо в това "почти" и "приблизително равно едно на друго" или е нещо което пропускам, което още не знам, или не ми е минало през акъла да се замисля примерно размерка на перките и как става това?

На H110i вентилаторите са по-големи -140 х 140 (срещу 120 х 120мм) и са достатъчни по-ниски обороти.

Помпата е вградена

преди 7 часа, velislavvasilev написа:

Точно. То е затворена система. Лично аз не бих очаквал някакви съществени понижения в темеретурите. Дори не бих се изненадал, ако няма разлика в сравнение с някакво твърдо охлаждане. Плюсът е, че отваря място над процесора.

https://www.amazon.com/Thermaltake-PACIFIC-Riing-Cooling-CL-W115-CA12BU/dp/B01BI0XAUW/ref=sr_1_5?s=pc&ie=UTF8&qid=1488677935&sr=1-5&keywords=CPU+cooling+system

http://www.ebay.co.uk/itm/COMPUTER-WATER-COOLING-KIT-120mm-RADIATOR-140mm-RESERVOIR-PUMP-CPU-GPU-BLOCK-NEW-/142025859726?hash=item211166a28e:g:vfoAAOSwjXRXYRO6

Помпата е във водния блок на процесора. А относно тези линкове които си дал - бих ти предложил да стоиш много далеч от втория. 

• Автор

Уверих се, че наистина статичното налягане зависи и от размера на перката. Сега сравних и две едновентилаторни охладители на Corsair H80i v2-120мм и H90-140мм. Където H90 статичното налягане е 1,64 а при H80i v2 e 4,65.

Тук ме притеснява шума в децибели. Някой има ли от споменатите до тук охлаждания. Изобщо възможно ли е достигане на максималните обороти и максималните децибели шум, има ли такъв процесор който да достигне стабилен клок и да завърти вентилаторите на макс? Сигурно при новите процесори на ител това е недопустимо, и какви обороти може да държи нормално при задоволяващ клок? Или въпроса ми по точно е, при задоволяващ клок възможно ли е да прехвърля 25dBA ?

преди 3 минути, goodly написа:

Сигурно при новите процесори на ител това е недопустимо

Sandy Bridge държат най-ниска температура. (2-ро поколение, просто защото тогава ядрата бяха запоени за капачката, а не използват нискокачествена термопаста)

преди 20 минути, niki292002 написа:

Sandy Bridge държат най-ниска температура. (2-ро поколение, просто защото тогава ядрата бяха запоени за капачката, а не използват нискокачествена термопаста)

Мисля че при първия Хаспел са ползвали Blend-A-Med :) 

преди 24 минути, goodly написа:

... Изобщо възможно ли е достигане на максималните обороти и максималните децибели шум, има ли такъв процесор който да достигне стабилен клок и да завърти вентилаторите на макс? Сигурно при новите процесори на ител това е недопустимо, и какви обороти може да държи нормално при задоволяващ клок? Или въпроса ми по точно е, при задоволяващ клок възможно ли е да прехвърля 25dBA ?

Има има.А отностно клкока ....божа работа

Неслучайно ги наричам псевдоводни тези "изделия".

Целта на водното охлаждане е да повиши охладителната способност и едновременно да намали шума. А тези неща са крайно шумни заради помпите(има 1-2 нови модела ,които стават) вградени в капака на охладителя на процесора и резониращи мъжки.Иначе няма водно или псевдоводно без помпа.

Статичното налягане е фактор,който е силно преувеличен. При правенето на къстъм водно се търси баланс между тишина и сранително добро статично налягане ,но не особенно над 2мм,дори доста често под. Едни от най-често препоръчваните NB Blacksilent PL2 са между 1,2-1,5 мм H2O a моите например са с 0,8мм. И въпреки това са за предпочитане пред тези които Corsair слага на псевдоводните си. Както и няколко модела на Noctua.

Друго изключително важно нещо е връзката между вентилатора и радиатора, защото там един на теория много як вентилатор може да загуби половината въздух и да не го прекара изобщо през радиатора,докато един добре измислен и уплътнен по-слаб ще постигне по-добри температури.

Вентилатори се избират още и според вида плетка и дебелината на радиатора. Или иначе казано дали е по-подходящ за бавнооборотни или бързооборотни вентилатори. При радиатори над 45мм вече играе и водния стълб или това статично налягане роля,но пак това не е определящ фактор.Тези с бомбастичните цифри като количество въздух и воден стълб са на високи обороти,но има радиатори които охлаждат почти еднакво и при да кажем 800 оборота а не 2000.И 2000 са си шумни откъдето и да ги погледне човек. Аз имам един Silent Wings 2 на be Quite ,който може да се дига до 1500 оборота и като го усиля е по-шумен от трите бионика на радиатора ми на 1000 оборота.

Та с 2 думи - това,което са написали и дали като данни трудно може да се интерпретира само на хартия правилно. В смисъл кой охладител е по-добър на какво ниво на шум. Аз лично избягвам да препоръчвам псевдоводни - според мен е по-добре човек да си вземе един топ въздушен охладител или направо като ще е вода да е както трябва. Нишата на тях им е ,ако някой иска да клоква яко в смотана кутия и няма място за D15 примерно.И между другото точно с новите Интели и клок вероятността това животно да вие е много голяма.Като се има предвид как си подпират 90 градуса като стой та гледай само с малко повече волтаж.

преди 7 часа, Tommygun написа:

... При радиатори над 45мм вече играе и водния стълб или това статично налягане роля,но пак това не е определящ фактор.Тези с бомбастичните цифри като количество въздух и воден стълб са на високи обороти,но има радиатори които охлаждат почти еднакво и при да кажем 800 оборота а не 2000.И 2000 са си шумни откъдето и да ги погледне човек. ...

Моите са дебелаци по 60мм за тях си трябва високо оборотни вентове.

• Автор

В крайна сметка охлаждат добре, но са прекалено скъпи и шумни, говоря за Corsair H90 и H110i.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.