Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD за около 200 лева?

Featured Replies

• Автор

Торенти не ползвам, но чести преинсталации и форматирания пречат ли? Падам си малко дистро-хопър icon_mrgreen.gif

• Отговори 52
  • Прегледи 3,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това може да каже някой, който вече е минал по този път. 850 Evo го дават, че издържа поне 75TB записани данни. При нормално ползване само за OS се правят по 0.3-0.6TB на месец. Не знам линукса какво пише по харда, може да е по-малко. При всички случаи ще изкара минимум гаранцията, но би трябвало да издържи доста повече.

• Автор
преди 11 часа, badsector написа:

Това може да каже някой, който вече е минал по този път. 850 Evo го дават, че издържа поне 75TB записани данни. При нормално ползване само за OS се правят по 0.3-0.6TB на месец. Не знам линукса какво пише по харда, може да е по-малко. При всички случаи ще изкара минимум гаранцията, но би трябвало да издържи доста повече.

Доста по-малко, на Джама му дават 20 ГБ препоръчително място, а на Линукс дистрибуциите 3-5 ГБ ако има графична среда и в зависимост коя точно, но може дори и в РАМ паметта да съществува ако се буутне в Live CD.

• Автор

Джама дори не е вариант. Не и за дългосрочна употреба.

Мога да заделя 40 ГБ за Джама, ако ми потрябва, по всяко време и като си свърша работата да го изтрия. Най-добре icon_biggrin.gif

на 30.03.2017 г. в 10:06, Mlechko написа:

Какви са тия еднодневки? Типа му е TLC. Само Pro е MLC. Ето това е диск.

На самсунг 850 ево с 5 год гаранция му викаш еднодневка?!Ти сериозно ли?Пък и акъл  даваш за покупка на диск!!!Доста неща си пропуснал(предвид изказването ти),за да даваш препоръки.:ohmy:

преди 2 часа, Слави Маринов написа:

На самсунг 850 ево с 5 год гаранция му викаш еднодневка?!Ти сериозно ли?Пък и акъл  даваш за покупка на диск!!!Доста неща си пропуснал(предвид изказването ти),за да даваш препоръки.:ohmy:

С 23% оскъпяване получавам двойно повече от теб с 10 години гаранция! За това време ще трябва да си купиш втори диск, което изчислих, че си отгоре със 156 лв. отгоре повече от мен. В случая ти пропускаш, но говориш за другите. Хайде първо погледни в огледалото.

преди 15 минути, Mlechko написа:

С 23% оскъпяване получавам двойно повече от теб с 10 години гаранция! За това време ще трябва да си купиш втори диск, което изчислих, че си отгоре със 156 лв. отгоре повече от мен. В случая ти пропускаш, но говориш за другите. Хайде първо погледни в огледалото.

Кво оскъпяване,кви втори дискове,кви 5 лева бре!Това дето му викаш еднодневка е един от най-хубавите дискове на пазара и всякакви обяснения са излишни и смешни!Ти си голям сметкаджия...............помня те още с флашките на кило дето щеше да купуваш,ма не намери друг на умственият ти капацитет  да може и той да "спечели".

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

Помислете си пак какво точно покрива гаранцията и наистина ли няма конкуренция. Това се отнася и до двата варианта.

преди 9 минути, Слави Маринов написа:

помня те още с флашките на кило дето щеше да купуваш,ма не намери друг на умственият ти капацитет  да може и той да "спечели".

Работата е там, че българите са скъперници и предпочитат единствено да лапат и пият парите, тънейки в мизерия и нищета. За тях е без значение, важно е да опукат парите в търбуха, да пянстват и дрогират. Да ходят с колата до село на ранчото или у блатото за риба и да се перчат навред, тупайки се по гърдите, че щом имат и поддържат лека кола, значи са голяма работа, много са добри. Флашките отдавна залязоха, след като ExaFlop откри ударник с по-добра оферта.

Темата, пусната от колегата е много интересна и не е необходимо да пишем разни глупости кой колко и какво разбира, а да я водим така, че да служи като помощна на всеки един заинтересован от покупка на SSD диск. Мисля, че сте съгласни всички.Благодаря.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 43 минути, mkfs.ext4 написа:

Няма как без да се стигне до спорове, това е ясно.

Прав си, но има хора, които се самозабравят. Нали постоянно ги срещаш тук? Нека спорим , но да е в рамките на приятелството и помощта, а не кой колко разбира от дискове.

• 2 седмици по-късно...
на 4/2/2017 в 0:06, Mlechko написа:

Флашките отдавна залязоха, след като ExaFlop откри ударник с по-добра оферта.

И какво е развитието на казуса? Или остана само на книга(трафик в мрежата)?

на ‎30‎.‎3‎.‎2017‎ г. в 22:43, ExaFlop написа:

А кво ли ще стане ако системният ти дял е 50 GB и на останалите 80GB гваляш торенти? :ph34r:

С 50 лева отгоре даряваш двойно повече живот на SSD-то и спокойствие.

преди 32 минути, ExaFlop написа:

И какво е развитието на казуса? Или остана само на книга(трафик в мрежата)?

Флашките от щатите - трябваше партньор за да получа доставката на по-реална цена. Щях да зависна с една повече по обясними причини, затова се отказах.

Флашките от Китай бяха перфектни! 2 флашки на цената на 1 американска. Търговеца даже съобразителен, отметнал ги е като подарък. Имаме си две, работят без грешка. Трябва да те черпя човече. ;) Ако ще купувам наново флашка, пак от там - AliExpress.

Относно SSD - избора ни беше ТОЗИ 256GB. Ти кой взе?

преди 31 минути, ExaFlop написа:

Пусни АТТО тестове, моля.

Не знам дали ще мога да го издокарам. Не съм правил тестове до сега. А след час излизам на странстване за един ден. Моля за увод...

Пускаш програмата, от падащото меню избираш диска(дела), който е на флашката и стартираш с настройки по подразбиране

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Netac U335 USB 3.0 Flash Drive 64GB Pen Drive Hardware Write Protection Memory Stick

5457ec3081090efe189705d2a2ab2318.png

Има една лоша новина! 64GB-овите  флашки са изчерпани. Не знам защо, дали не са изтеглени от производство. :eek:

на 3/30/2017 в 0:44, mkfs.ext4 написа:

Препоръчайте ми SSD за около 200 лева. Досега не съм имал SSD, а само хард дискове. Трябва ми за лаптопа, ще ползвам само SSD-то. Гледам, че има и 240 гигабайтови за 170-180 лева, но не знам дали са хубави. Но дори и 120 GB да е пак ще ми свърши работа, предпочитам по-малко, но качествено. Линукса ми е доста икономичен и не му трябва много място, нямам колекции от музика или снимки, нито пък игри, ползвам го само за интернет и работа (Qt Creator, C++, MySQL).

Благодаря предварително.

Препоръчвам Samsung. Мненията на капацитети относно препоръката издава, че същите никога не са имали производ на тази марка и интерпретират глобални съждения на едноклетъчни мозъци разписали се в виртуала, които също не са имали  Samsung SSD , но почерпили инфо от експерти на ниво Вселена.

За бюджетен диск обърни внимание на Netac. Избягвай канторите King***, те лепят отпадъка на големите в бранша.
Купи си диск с формфактор М.2 и съответните ключове. Това е бъдещето, защото sata се оказва гърлото на бутилката. Да, при тебе предполагам, че е sata конектор, но има адаптери-кутия, пунтиращи 2.5инч диск.  Бъди наясно, че е възможно sata порта на DVD-ROM-а да е по-спънат. Намират се умници, които изхвърлят умрелия дисковод и там инсталират SSD, а после се чудят на бързодействието. Бюджетен 240GB диск има ресурс от 20~30GB запис на ден.

Инсталирай си както обикновено swap дял, но ограничи обръщението към него. Избягвай хибернацията. Забрани индексацията на файловете. Трий перманентно. Логове, които не четеш - спри. Един вид пинизи за ограничаване на записа. Голямата тесла по живота на диска набиват браузърите. Моят фаворит е firefox и с приведена снимка показвам какво написа за 40мин по диска само от кибичене в форума..

7K1lxbAXajXd-xt8gRcpPdyNF4vbYJUnqJyqldctOZ6dQRIcHOy0aPoEKJQeo4MSyJIe844XdbFU6vnnbanDOaMl-wXnP3gm_758dDJSBdsd_ZEevwzS5gimKgRbFoCcT-XPXn9KkFP4Kqj2CNYlm0mv1XzIiliFjU0EGD2FZ9c0ZvQiDTyag8Alx7GpncGe1ByLblqLiAgUA5vAtz2tX4IHOZ73kZRK-RD7neonfCL98svz2DmKCTOEghuUMtGAn0eejuHp6viqAMtND4PidGUwLOQxr2YtY6pB86EwWvHtpMA6FSyBaCKw-nfVuXEVlIT-bKvHfOF0EiBr1a1f-ZWo7dt3-cLD7BAnofhjB46M66M8gA0XkFiEuur2EXUMGgYl0BROVOnX68uvXQdoVegUagEjinyF4zKMBMB7vJ-IyW-52qnUgDVXskvoMxgTgNVEDERn4MWmnVrP-UBrd8vURfaE1TX1Z2JntVHWxl_bJIfBma3n8OV2LKhEtNesPBUm-TkbthB6Tium8VACR8bpg2r62WyBLLCVwsy2i-R9bVuoAXOiH2wTv0LdrhejwuH2rS3zaoMSPaR5svs-HjQUAru3Vtj4RKmVYqbNm6Efkow6DdQC=w1161-h516-no

Сесии и бисквитки на всеки 15сек се пренаписват. Нещо като снимка-застраховка срещу непредвидено рухване и последвало въстановяване при рестарт. Изцелението на това варварско поведение е повторение на тази инструкция.. С думи прости. Пренасяш твърдия диск на мястото на оптическия дисковод. И там местиш профила. Нека пише на воля firefox, който на свой ред ще изригва от RAM-диск.

Поздрави!

Най добрия вариант винаги е бил 128 гб ССД и едно кади със HDD  по начина описан от Profruit .Така се спетяват маса главоболия .

преди 17 часа, Profruit написа:

Бъди наясно, че е възможно sata порта на DVD-ROM-а да е по-спънат. Намират се умници, които изхвърлят умрелия дисковод и там инсталират SSD, а после се чудят на бързодействието

Хаха, точно по повод на мой коментар нейде из форума за монтиране на SSD на мястото на HDD, а HDD на мястото на DVD, ме оплюха, че виждате ли там щял да бъде подложен на вибрации и не било добре. :ph34r:
Станахме двама да ни плюят.

Аз така и не видях някъде инструкция за спиране на излишни логове.
Що се отнася до Firefox - такова животно не съм виждал и не познавам. Само тези, които са се сродили с него имат оплаквания. Предпазвам диска със Shadow Defender, който пише всичко в RAM паметта, а отчета му показва, че няма браузър, който да събира толкова много кеш (440 MB) за 40 минути разходка в Калдата форума.

преди 11 часа, Mlechko написа:

няма браузър, който да събира толкова много кеш (440 MB) за 40 минути разходка в Калдата форума.

Може, ако си в Ботсвана.;) А бре...хората си пишат глупости, кервана си върви и тия три неща...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.