Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гигабитна локална мрежа

Featured Replies

Здравейте колеги дали ще може някой да ми даде насоки как да си направя гигабитна мрежа вкъщи.Разполагам с 2 микротик рутера и един на Длинк 1200 AC прилагам рисунка на апартамента като най важно ми е да има в стая 3 и стая 1 навсякъде другаде wi fi  и т.н

апартамент.png

Питай доставчика ти дали може да ти предложи 1 гб/с или там колкото искаш но това става чрез договаряне много ясно и цените са високи , Иначе и гигабитов рутер да имаш повече от 100 мбпс колкото ти предлага трасето няма да вдигнеш .

• Автор

Мен идеята ми е лан мрежата ми да е Гигабитова... между мойте си PC-та да си шеарвам с гигабитова скорост.Искам да си направя медиа сървър и т.н. А имам и 2 НАС-а.

преди 2 часа, adersa написа:

Питай доставчика ти дали може да ти предложи 1 гб/с или там колкото искаш но това става чрез договаряне много ясно и цените са високи , Иначе и гигабитов рутер да имаш повече от 100 мбпс колкото ти предлага трасето няма да вдигнеш .

Ей, не спря да ръсиш бисери!
Зад рутъра в домашната мреж мога да си пусна и 10Gbps. сКОРОСТ, КОЯТО НЯМА НИЩ ОБЩО СЪС СКОРОСТТА, ПРЕДОСТАВЯНА ОТ ДОСТАВЧИКА.

@S1nglefac3, като гледам най-доброто място за точката, излъчваща безжичния сигнал е в тесния дълъг коридор. От там са и най-кратките пътища за окабеляване.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

@velislavvasilev
|

И вече има доставчици, предоставящи Gigabit@home

преди 5 минути, velislavvasilev написа:

И къв ще да е този доставчик, дет евентуално да ти подсигури гигабитова връзка с нета и то за дома.

Подсигури - не. Да твърди, че има - да.

@simtech, помоли @* СТЕФАН * да пусне снимки на  тест за скорост към speedtest.

преди 4 минути, ExaFlop написа:

@simtech, помоли @* СТЕФАН * да пусне снимки на  тест за скорост към speedtest.

Добре. Ама интернационален. До сървъра на доставчика в центъра на града някак не върви.
После аз ще ти пусна тест на моя, да видиш каква трагедия е, когато живееш идея по-далече от главните оптични връзки. 30лв за 20 мегабита как ти се вижда?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не ли достатъчно и до София (или Букурещ) да ти покаже. До Нова Зеландия посмъртно няма да докара гигабит.

преди 7 минути, ExaFlop написа:

Не ли достатъчно и до София (или Букурещ) да ти покаже. До Нова Зеландия посмъртно няма да докара гигабит.

Особено Близооо, които пускат 150 мегабита по 100 мегабитови суичове...
И човека писа - "Да гарантира гигабит". Аз това нещо съм го работил и знам от първа ръка.
Знам дори как се лъже SpeedTest-а с висока локална скорост и кеширане.

Доколкото знам в оптика до "под прозореца" - на Стефан.
Абе и 6800Mbps пак си е скорост... в сравнени с 90-100Мbps( че и по-малко за повече при)

преди 18 минути, ExaFlop написа:

Доколкото знам в оптика до "под прозореца" - на Стефан.
Абе и 6800Mbps пак си е скорост... в сравнени с 90-100Мbps( че и по-малко за повече при)

Защото на Стефан точно му е притрябвала високоскоростна връзка...
По темата - гигабитова медна мрежа се прави с гигабитови устройства и с кабел минимум категория 5Е, задължително FTP.

Що скачаш леко встрани?
За твое сведение той е с Gigabit поддържащи устройства (Router+Switches+LAN+1200AC wifi)) и CAT6 кабелаж.

Гигабит скоростта е и хардуерно зависима, като почнеш от кабели, лан/wifi(не всяка докарва скоростта, въпреки че поддържат стандарта) картата през изчислителната мощ, и стигнем до хард дискa или в случая бърз ssd, много гигабитови рутери и суичове също не се справят-най-често когато става въпрос за Wan към Lan, което не касае питащия.

преди 1 час, spielberg написа:

Гигабит скоростта е и хардуерно зависима, като почнеш от кабели...

Кофти кабел може да ти отрови живота, особено в по"шумна" среда...

преди 21 минути, ExaFlop написа:

Кофти кабел може да ти отрови живота, особено в по"шумна" среда...

За това ползваш cat.5E или cat.6 кабел - екраниран FTP.

Eто Ви от Нова Зеландия. Дайте линк за други отдалечени държави и може да пусна снимки на екрана с теста.

Снимка на 2017-04-04 17-54-46.png

преди 25 минути, simtech написа:

За това ползваш cat.5E или cat.6 кабел - екраниран FTP.

Явно не четеш или просто си пишеш:

преди 2 часа, ExaFlop написа:

За твое сведение той е с Gigabit поддържащи устройства (Router+Switches+LAN+1200AC wifi)) и CAT6 кабелаж.

@kalansuv, иде реч за гигабит, а не за 100Mbps

Ето ви два теста - единият до Виена , а вторият до Бургас (това сериозно) но кой от къде беше забравих, защото трябваше да орязвам фотографиите за да не ми се вижда IP-то и други неща.На третата картинка въобще не обърнах внимание към кого беше закачен, защото направих теста от другия комп. За кабелите. Миналата година просто не повярвах, че може да има такава разлика между един смотан кабел UTP и CAT5e. След коментар с ExaFlop и негова препоръка направих опит и се оказа разлика точно 5ПЪТИ!. Сами ще се уверите, като ползвате CAT6.Всичко що се ползва по мрежата ми е изпълнено с желание и добри проводници, куплунзи, рутери, суичове и други за което особено съм благодарен на Exa Flop, Exvol от София и колега от Бургас, много добре запознат с материята , за което съм им много благодарен. На всички, които имат такъв мерак пожелавам успех.Трафика наблюдавам на всеки един компютър от домашната си мрежа.Абонат съм на COOLBOX , един от най добрите доставчици на интернет в България. Цена за частни клиени - само 25 лева. За фирми - 69 лева без ДДС.Ползвам им само интернета.

Снимка004.jpg

Снимка006.jpg

Снимка017.jpg

Моето мнение - като това на колегата  Exa.... Стая 1 и стая 3 приоритетни. Прибавяме и кухнята заради голямата и площ, щото може би е и всекидневна. Остава един  порт на който можеш да вържеш суич или каквото си поискаш. Суича ще ти даде възможност за още 4, 8 или повече устройства.По този начин можеш да изградиш чудесно домашната си мрежа, но не зная какви още устройства беше споменал.Важното е: Да си купиш добър кабел, накрайници и обувки за тях(могат да са разноцветни) за да имаш много добра скорост на трассвер на данни. За WI-FI от споменатите от теб рутери - няма да имаш никакъв проблем в целият апартамент.

22.png

84aa5e6.jpg

DK1613VH305_4016032324553_front_1_RGBMED.jpg

rj45-cat-7-s-vlozhka-ekraniran-1.jpg

rj45mb.jpg

rj45mbl.jpg

rj45mg.jpg

rj45mr.jpg

rj45my.jpg

• Автор

Някой от София да ми препоръча магазин където биха могли да ми свършат работа а не да ме метнат с кабел с по малко сечение и т.н? Виж че Exa  и Стефан са доста запознати. Ако може да ми препоръчате някъде ще съм много благодарен

преди 14 часа, S1nglefac3 написа:

Някой от София да ми препоръча магазин където биха могли да ми свършат работа а не да ме метнат с кабел с по малко сечение и т.н? Виж че Exa  и Стефан са доста запознати. Ако може да ми препоръчате някъде ще съм много благодарен

Не е необходимо да препоръчваме. Аз поръчах от София и то 60 метра обща дължина като ги предупредих че ако не е CAT6е (защото линеен метър беше някъде 1.28 лева) че поръчката им няма да си я взема от Еконт. Така се и случи. Пратили, ама някакъв китайски може би UTP който няма и обща ширмовка. Няма да назовавам фирмата. После наново търсене и си намерих от Стара Загора почти всичко. На самия кабел пише през 30 см какъв модел е. Не се притеснявай, не биха могли да те пързулнат, ако си на място. Ще постъпиш и ти така, ако го поръчваш онлайн. За куплунзите. Не е необходимо да поръчваш точно като този модел на снимката, защото са по около 1,80  бройка в JMT. И ти трябват хубави клещи за кримпване. Особено за кабел CAT7. Другият вариант е да си премериш точни разтояния до всяка точка от рутера до стаите, като отпуснеш по половин , един метър  и да ти ги направят на място във някоя фирма. Има и готови дължини  такива кабели CAT6a и CAT7, но те са стандартизирани на  - 0,5 :1.0: 2.0: 3.,0: 5.0: 7.0: 10.0: 15.0 и 20.0 метра и може да не те устроят. Още веднаж!  На самия кабел бил той готов или купен на линеен метър( имай предвид, че не навред продават на линеен метър) е написан модела на кабела. За да е и с ширмовка, последният трябва да е FTP, като преди тези букви има още една.Понеже вече нямам място за прикачване на снимки, не мога да ти  предоставя никакъв снимков материал тук. Качвам снимки само от страницата на форума, защото може и от друго място. Ако срещнеш затруднение, напиши ми на лично, и ще се постарая да ти намеря линкове за доставка. Най лесно е да ми напишеш телефона си и аз ще ти се обадя за моя сметка. Нямаш проблем. Успех от мен.

Снимка001.jpg

Снимка002.jpg

Снимка003.jpg

Снимка004.jpg

Снимка005.jpg

Снимка006.jpg

Снимка007.jpg

Снимка008.jpg

преди 23 часа, simtech написа:

Особено Близооо

Тях кой разумен човек ги брои за качествен доставчик на и'нет?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.